Advertisements
Skip to content

Mustalaisoopperaa, II

4154827430

Viime keväänä Stidsbergtorgetilla Göteborgissa eräs Hemköp- ruokakauppaketjun kauppias ja muuan romanian kerjälinen, Veneta Petrova, kohtasivat sillä seurauksella, että kauppias sai potkut ja kerjäläinen 10 000 kruunun vahingonkorvaukset. Kerjäläinen Veneta Petrova oli parkeerannut Hemköp- kaupan oven eteen kerjäämään. Hän istui samalla paikalla oven edessä päivät pitkät. Hän kertoo, että asuu eräällä parkkipaikalla ja saa hiukan rahaa kerjäämällä. Kauppiaan mukaan useat maksavat asiakkaat olivat kertoneet, että oven edessä istuva kerjäläinen häiritsee ihmisiä.

Kauppias taas oli kevään kunniaksi pesemässä puodin ikkunoita. Työ oli jatkunut jo muutaman päivän ja urakka loppusuoralla. Vain yksi ikkuna jäljellä, jonka edessä kerjäläinen Veneta Petrova istui, Kauppias kertoo pyytäneensä kerjäläistä siirtymään, jotta hän saa pestyä ikkunan, mutta kerjäläinen ei ollut tehnyt sitä. Näin ollen kauppias pesaisi ikkunasta sen mitä pystyi. Tässä kohtaa kävi niin, että pesuvettä roiskui kerjäläisen päälle.

Tämän seurauksena muutaman todistajan avulla sai syyttäjä värkättyä kauppiasta kohtaan syytteen, häirinnästä, joka kuulemma täyttää peräti viharikoksen tunnusmerkistön. Syyttäjä vaatii kauppiaalle kuukauden vankeutta.

Kerjäläisen mielestä kauppias heitti hänen päälleen vettä tahallaan ja vaati käräjäoikeudessa asianajajansa avustuksella 20 000 kruunun kipurahoja kun taas kauppiaan mielestä mitään ei ole tapahtunut.

Puolustuspuheenvuorossaan kauppias kertoo mm, että oli niin keskittynyt ikkunoiden pesemiseen, ettei huomannut mahdollisia roiskeita. Syyttäjä kysyy:

-Oliko Teidän tarkoituksena kuitenkin pilkata Venetraa tämä kansalaisuuttaan tai etnistä taustaa romanina.

Kauppias vastaa:

– Mistä minä voin tietää tuntemattomien henkilöiden etnistä taustaa?

Kevään ja kesän mittaan tapahtuma sai valtavat mittasuhteet. Hemköp irtisanoi kauppiaan sopimuksen vedoten koeaikaan. Göteborgissa järjestetään rasiminvastaisa kulkueita, joihin osallistuu satoja ihmisiä. Lisäksi kerjäläisen Veneta Petrovan lausuntoja siteerataan:

– En aiheuttanut kenellekään häiriötä. Piha oli julkinen paikka ja tunnen oikeutueni saada istua ovenpielessä kerjäämässä.

Syyttäjä siis vaati vankeutta ja kerjäläinen kuukauden palkkaa vastaavan rahamäärän korvauksia. Käräjäoikeuden päätös oli se, että kauppias sai sakkoja ja kerjäläinen 10 000 kruunua vahingonkorvauksia. Käräjäoikeuden mukaan viharikosta oli vaikea todistaa, vaikka eittämättä se niitä yritti taustalta löytää.

Näin teurastettiin rehellinen ja työteliäs kauppias, hänet uhrattiin monikulttuurisuuden alttarille. Kaupan asiakkaita häiritsevä kerjäläinen arvotettiin systeemissä arvokkaammaksi ihmiseksi.

Advertisements