Advertisements
Skip to content

Feministimuslimit, osa 2

ap_muslim_women_nt_111213_wmain

Mona Walter samaisesta huiviasiasta viitaten Expressenin kirjoitukseen islamilaisesta feminismistä. Walterin sanoo, ettö huivi tai hijab ei ole vain vaatekappale, jonka musliminainen on itse vapaaehtoisesti valinnut.

– Miehet vaativat profeetta Muhammedin aikana naisia pitämään huivia. He halusivat yksinkertaisesti hyvän ja selvän keinon erottaaa orjat ja hyvät uskovaiset musliminaiset toisistaan. Orjattaret olivat yleistä omaisuutta ja miehillä oli lupa käyttää heitä hyväkseen miten parhaaksi katsoivat. Mutta joskus sattui vahinkoja ja myös musliminaisia raiskattiin. Näin huivista tuli yksinkertainen tapa erottaa orjat musliminaisista.

Muhammed sai näyn allahilta miten ratkaista tämä ongelma. Koraani sura 33:59:

Profeetta, sano vaimoillesi ja tyttärillesi, ja kaikille uskovaisille musliminaisille, että kodin ulkopuolella verhoutukaa tarkasti ulkovaatteisiin, niin, että he tulevat tunnetuksi (kunniallisina naisina) ja välttyvät tulemasta häirityksi. Jumala on anteeksiantava, armollinen.

Walterin mukaan on huomattavaa, että allah ei kirjaimellisesti sano, että naisten on pidettävä huivia, vaan että naisten on verhouduttava sellaisiin päällysvaatteisiin, että he välttyvät tulemasta häirityiksi.  Tämä on sittemin muslimimiesten ja muiden islamististen tekstien, kuten haditien, avulla tulkittu siten, että musliminaisten on pukeuduttava huiviin tai jopa kokonaan peittävään burkaan.

– Useimmissa islamistissa valtioissa naiset eivät kuitenkaan voi valita vapaasti haluavatko he pukeutua huiviin vai eivät, ja näin ollen huivin käytön pakottaminen  on selvää naisten alistamista.. Näissä maissa nainen piiskataan, tai rangaistaan muuten, jos he eivät pukeudu huiviin tai eivät tee sitä oikein niinkuin sharia- laki vaatii. Heidät nähdään huonoina naisina ja raiskaus tai muu päällekarkaus on naisen omaa syytä.

Walterin mukaan jopa Ruotsissa tällainen ajattelu on voimassa. Hänen mukaansa nämä samat islamistiset arvot koskevat useimpia musliminaisia ja he pitävät huiveja siksi, että ovat pakotettuja siihen, vaikka Ruotsin laki antaa naisille olipa muslimi tai ei, vapauden itse valita millaisiin vaatekappaleisiin haluaa pukeutua. Walter sanoo itse olevansa tästä elävä esimerkki.

– Nuoret muslimitytöt ja naiset nähdään kunniallisina naisina ja he saavat Ruotsissakin enemmän statusta, jos he valitsevat pukeutumisen islamilaisten traditioiden mukaan. Teini- ikäiset muslimitytöt saavat enemmän vapautta vanhemmiltaan ja veljiltään, jos nämä pukeutuvat huiviin. Huivia kantava tyttö on turvallisempaa päästää ulos kuin tyttö, joka ei pidä huivia.

Advertisements

3 Comments »

 1. Ottakaamme huomioon, että on maita joissa tyttöjä/naisia hakataan heidän huivin käyttönsä takia, jopa heitetään kouluista pois. Joissakin perheissä ei hyväksytä tyttöä, jos tämä päättää pukeutua huiviin. Asia voi olla myös noin päin.

  Tottakai huivin käyttöön pakottaminen tai mihin tahansa kenen tahansa pakottaminen on alistamista. Pakottaminen taas ei kuuluu Islamiin, vaikka jotkut niin tekisivät.
  Jokainen musliminainen on oikeutettu valitsemaan miten pukeutuu, kuten kaikista muistakin itseään koskevista asioista. Musliminaisia kehoitetaan käyttämään huivia, juuri jotta heitä kunnioitettaisiin ja kohdeltaisiin jokaisen naisen ansaitsemalla ja haluamalla tavalla. Ei ulkonäön perusteella tai sen vaikuttamana tai ”objektina”. Siihen ei mielestäni tarvitse liittää tuollaista orjattarista erottamista. ”…miehillä oli lupa käyttää heitä hyväkseen miten parhaaksi katsoivat.” Onkohan tuossa yhtään mitään perää… Kyllä se taisi Koraanissa tulla, että naisia kehotetaan ”verhotumaan”.

  Ja vaikka se ei ole niin näkyvää, miehiä yhtälailla kehotetaan pukeutumaan hyvin islamissa. 🙂
  0  0
 2. ”Teini- ikäiset muslimitytöt saavat enemmän vapautta vanhemmiltaan ja veljiltään, jos nämä pukeutuvat huiviin. Huivia kantava tyttö on turvallisempaa päästää ulos kuin tyttö, joka ei pidä huivia.”

  Eli muslimit suojelevat omia naisiaan raiskaajilta, jotka pitävät oikeutenan raiskata huivittomia naisia. Toisin sanoen muslimit itse myöntävät näin välillisesti, että muslimimiehet ovat raiskaajia.
  0  0

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.