Mainokset

Uusi asuntolaki tekee kantaruotsalaiselle kunnallisen vuokra- asunnon mahdottomaksi

Maaliskuun alusta Ruotsissa astui voimaan laki, joka pakkovelvoittaa kuntia ottamaan vastaan tietyn määrän turvapaikanhakijoita ja hommaamaan näille asunnon. Tämä on vääristänyt selvästi asuntomarkkinoita ja aiheuttanut sen, että kunnallisiin asuntoihin on kantaruotsalainen jatkossa turha edes hakea. Turvapaikanhakija kiilaa aina asuntojonossa edelle.

Monissa kunnissa ollaan jouduttu muutenkin erikoisiin järjestelyihin, sillä Ruotsissa ei ole yhtään kuntaa, jossa olisi kunnallisia vuokra- asuntoja vapaana. Monet kunnat ovat vuokranneet yksityisiltä markkinoilta vuokra- asuntoja edelleen turvapaikanhakijoille vuokrattavaksi. Malmössa kaupunki vuokrasi jo vuoden alusta 1260 asuntoa yksityisiltä. On selvää, että yksityiset vuokra- asuntomarkkinat muotoutuvat jatkossa tätä silmällä pitäen ja vuokrat nousevat. Kunnat maksavat monesti vuodenkin vuokrat etukäteen ja sitoutuvat esimerkiksi maksamaan asiakkaansa vuokrat viideksi vuodeksi kerrallaan.

Sen lisäksi useat kunnat ovat joutuneet pakkorakoon vuokra- asuntopulan takia ja ostavat vapailta markkinoilta omistushuoneistoja ja omakotitaloja, joihin sitten asuttavat tulijoita. Malmössa päätettiin hiljattain 56 huoneiston ostosta. Östersundissa kaupunki on ostanut jo muutaman vuoden ajan turvapaikanhakijoille asuntoja ja kuluvan vuoden aikana on ostettu veronmaksajien rahoilla 16 asuntoa. Kiinteistövälittäjät ovat useaan otteeseen sanoneet, että tällainen vääristää vapaita markkinoita ja saattaa kantaruotsalaiset eriarvoiseen asemaan, sillä he eivät monesti voi kilpailla kuntien kanssa tarjouskilpailuissa, jossa kunnalla on kiire hankkia asunto ja asunto ostetaan ylihintaan. Selvää, että tällainen hinaa myös asuntojen hintoja ylöspäin.

Pienemmät kunnat ostavat omakotitaloja ja paritaloja isoille perheille kun taas suurkaupungeissa kuten Tukholmassa asia ratkaistaan nopeasti rakennettavilla parakkikylillä, jotka tosin ovat saaneet suurta vastustusta, sillä parakkikyliä on aiottu laittaa monesti omakotitaloalueiden viherkentille.

Monissa paikoissa opiskelija- asuntolat on muutettu turvapaikanhakijoiden asunnoiksi ja opiskelijat on ajettu ulos. Vanhustenkoteja on muutettu turvapaikanhakijoiden asumuksiksi ja useimmissa kunnissa kaikki asumiseen liittyvät toimet tähtäävät jatkossa vain turvapaikanhakijoiden asuttamiseksi, ei kantaruotsalaisten.

Viime vuonna maahan tuli 162 000 turvapaikanhakijaa ja tänä vuonna odotetaan 50 000:tta perheenyhdistämisohjelmalla tulevaa niiden 15 000:n turvapaikanhakijan lisäksi, jotka tänä vuonna ovat jo saapuneet maahan. Nämä kaikki tulevat saamaan asunnon heti kun paperiasiat oleskeluluvasta ovat kunnossa. Vertailun vuoksi Tukholmasta voi kantaruotsalainen parhaimmillaan saada 10 vuoden jonotuksella asunnon jostain ongelmalähiöstä. Cityalueella jonot ovat 20 ja jopa 30 vuotta. Mutta esimerkiksi Sundsvallissa tai Malmössa kantaruotsalainen ei käytännössä saa ikinä mahdollisuutta kunnalliseen asuntoon.

Mainokset

2 Comments on Uusi asuntolaki tekee kantaruotsalaiselle kunnallisen vuokra- asunnon mahdottomaksi

  1. Nimetön // 18/06/2016 19:34 // Vastaus

    Ruotsi haisee.Boikotoikaa tota paskaa maata.

    Tykkää

  2. kerberos616 // 19/06/2016 08:12 // Vastaus

    Reblogged this on Kerberos616.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: