Hyvää Itsenäisyyspäivää Lukijoille!

8
itsenaisyyssenaatti_1917
Itsenäisyyssenaatti 1917.

 

Hyvää Itsenäisyyspäivää Lukijoille. Ohessa Pehr Evind Svinhufvudin itsenäisyysjulistus joulukuun 4. päivältä vuonna 1917.

P.E Svinhufvud karkoitettiin muutama vuosi aiemmin Siperiaan. Tapahtumat lähtivät liikkeelle kun  Svinhufvud kieltäytyi vuonna 1914 tunnustamasta Venäjän kansalaista Konstantin Kasanskia Suomen prokuraattoriksi, jolloin kenraalikuvernööri Franz Seyn erotti hänet 13. marraskuuta tuomarinvirasta. Svinhufvud kieltäytyi eroamasta, jolloin hänet vangittiin 25. marraskuuta ja karkotettiin Siperiaan.

Venäjän vallankumouksen myötä Svinhufvud palasi Suomeen maaliskuussa 1917 ja sai sankarin vastaanoton. Hän aloitti samantien valtiollisen toiminnan. Marraskuun 27. päivästä alkaen maassa toimi Svinhufvudin itsenäisyyshallitus, jota tuolloin kutsuttiin itsenäisyyssenaatiksi. Svinhufvud oli siis senaatin puheenjohtaja. Eri vaiheiden jälkeen itsenäisyyssenaatti laati oheisen puheen, joka oli vain tietenkin osa itsenäisyysprosessia.

Nauhalla on osa puheesta. Tiettävästi se ei kuitenkaan ole alkuperäinen vaan nauhoitettu joskus 30- luvulla uudestaan.

 

 

suomen_kansalle
Klikkaa kuva isommaksi.
Advertisements

10 thoughts on “Hyvää Itsenäisyyspäivää Lukijoille!

 1. Hyvää Itsenäisyys päivää ! Joka menetettiin päivänä, kun meidät liitettiin EU:n ja parhaillaan oleva sekasorto sai alkunsa. Toivottavasti vielä ehtisin nähdä sen päivän, kun saamme itsenäisyytemme takaisin EU eron myötä.

 2. Hyvää itsenäisyyden muistopäivää. Itsenäisyyden myivät poliitikkomme pois. Mutta, koetetaan kestää tämäkin.

 3. Rauhallista Itsenäisyyspäivää. Minun piti mennä mielenilmauksiin ja soihtukulkueeseen, kaikki peruttu, mieli niin maassa ettei koskaa ollu. Äidin saattohoidin ja hautajaiset tulossa, mutta mikä pahinta ainoalla siskollani todettiin harvinainen kuolemaan johtava sairaus, elinaikaa luvattiin 5v, josta ehkä 2-3v enää elämisen arvoista. On joutunut lopettamaan työnsä ja hänen aikuiset lapsensa epätoivoisia. Hän on minun suvakkisiskoni emmekä ole pitäneet yhteyksiä yli vuoteen. Nyt täytyy antaa kaunojen olla ei enää vihanpitoa vaan loppuvuodet aion olla rakastava sisko, kuin silloin ennen tätä Suomen kahtiajakoa. Onneksi olemme kaikki katkeruudet ja pahat sanat anteeksiantaneet toisillemme. Vaikea paikka jatkaa kun vaan itkettää…

  1. Tuopa oli ikävä tieto. Mutta jos jotain hyvää yrittää asiasta etsiä, osoittaa se että veri on vettä sakeampaa: voimme riidellä keskenämme hyvinä päivinä, mutta pahat päivät muistuttavat meille ketkä ovat meikäläisiä.

  2. Niin mulla jääny Paavon plokit ja Monokulttuurit lukematta ja näkemättä kk:n ajalta ku niin paljon surua, itken joka päivä.en pysty puhelimeen vastaamaan ku vaan itkettää. Hirveesti jääny tulevaisuuden varastoon, että joskus kerkees nähdä nää Paavon ja monokulttuuriohjelmat. Tämä on niin raskasta, niin raskasta…

 4. Hyvää itsenäisyyspäivää monokuluttuuriradion porukalle Tiinalle, Tuukalle, ja Junekselle, jotka parasta aikaa valmistautuvat itsenäisyyspäivän juhlintaan Helsingissä. Toivottavasti saatte rauhassa osoittaa mieltänne ilman yhteenottoa, kumiluodin silmäänsä saaneen Jarin kanssa. Turvallista juhlintaa teille.

 5. Turvallista monikulttuurista juhlimista!

  Olemme maailman turvallisimpia valtioita.

  Jääkausien jälkeen päädyimme tänne pohjolan perukoille asumaan.

  Täällä on ilmastosta johtuen rauhallinen ja hyvin naapureiden sekä keskenään hyvin toimeentuleva kansa.

  Olemme arvostettuja kaikkialla maailmassa; hyvistä syistä.

  Olemme saaneet ja antaneet apua muille kansoille.

  Muista maista tulleet kulttuurit rikastuttavat kansaamme.

  Pidetään huolta kaikista jättämättä ketään yksin.

  Luin juuri uudestaan Pehr Erik Swinhufvudin itsenäisyysjulistuksen 4.12.1917 Suomen Senaatille, jonka puheenjohtaja hän oli.

  Suomessa oli nälänhätä, työttömyys, tarvitsimme kansat tunnustamaan itsenäisyytemme ja apua teollisuutemme käynnistämiseen.

  Pöydässä oli kaikki yksitoista tärkeintä vaikuttajaa.

  Ilman vahvaa omaa tekemistä ja muiden kansojen apua mekin olisimme jääneet yksin. Venäjä oli jo tarjonnut Suomelle itsenäisyyttä taisteltuaan oman kansansa kanssa omasta valtiomuodostaan sillä aikaa ja sen jälkeenkin kun Swinhufvud oli venäläisten karkottamana Siperiassa ja tuli kansallissankarina takaisin Suomeen.

  Sotaveteraanit ovat turvanneet itsenäisyytemme, ilman vahvaa kaiken antavaa omaa työtä olisimme jääneet yksin.

  Edelleenkin ilman vahvaa omaa työtä jäämme yksin.

  Meillä on iso seinänaapuri. Venäjä kuuntelee joka hetki hyvin tarkasti koko 1300 km pitkää seinäämme, tietää mitä me teemme ja jätämme tekemättä omassa huoneessamme, siksi on tärkeää pitää aina ja kaikissa olosuhteissa hyvät välit itäisen seinänaapurimme kanssa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.