JSN:n päätös koskien Kuningaskuluttajan juttua mm. Kansalainen.fi:stä

8
Kantelu kohdistuu Ylen Kuningaskuluttaja-ohjelman verkkosivulla 16.9.2016 julkaistuun juttuun ’’Valheenpaljastaja: Varoituslista valemedioista – älä luota näihin sivustoihin”.

“Vilenin mukaan [Ville Vilén, johtaja, Luovat sisällöt] valemedia-termiä käytettiin tässä yhteydessä kuvaamaan niitä toimintatapoja, joilla valemediaksi nimetyt sivustot toimivat. Näille sivustoille on ominaista uutismediana esiintyminen ilman, että ne sitoutuvat noudattamaan Journalistin ohjeita.”

– Esimerkiksi Suomen Uutiset eivät ole sitoutuneet noudattamaan Journalistin ohjeita.

“Verkkomedia Kansalainen ilmoittaa toimialansa olevan uutistoimisto. Vilenin mukaan sen toiminta ei kuitenkaan noudata luotettavalle uutismedialle kuuluvia toimintatapoja. Kansalainen.fi mainittiin artikkelissa, koska se on hyvin saman tyyppinen kuin moni muu MV-lehden jälkeen perustettu, lähinnä maahanmuuttoon keskittyvä uutissivustoa imitoiva sivusto. Kantelija syyttää artikkelia sivustonsa leimaamisesta rasistiseksi, islamofobiseksi ja maahanmuuttovastaiseksi. Vilenin mukaan tämä ei pidä paikkaansa. Edellä mainitut luonnehdinnat liitettiin artikkelissa MV-verkkosivustoon ja sen kolmeen sisarjulkaisuun.”

“Artikkelissa todetaan selvästi, että Kansalainen.fi:n toimintatapa on erilainen kuin MV:n. Vilenin mukaan sivusto eroaa muista artikkelissa mainituista sivustoista myös siinä, että sillä on nimetty päätoimittaja. Tämä tieto puuttui artikkelista aluksi. Kun kantelija huomautti asiasta, virhe korjattiin viipymättä. Sen sijaan vaatimukseen sivustan poistamisesta artikkelista ei suostuttu, koska sivustan toimintatavat täyttävät valemedian tunnusmerkit.”

Valemediat on yhteiskunnallisesti merkittävä aihe, jota tiedotusvälineiden täytyy saada käsitellä valitsemastaan näkökulmasta.”

“Kuningaskuluttajan jutussa oli kutsuttu valemediaksi sellaisia sivustoja, jotka eivät perustu omaan journalistiseen tiedonhankintaan, vaan muiden tuottaman sisällön kopioimiseen ja muunteluun, ja jotka eivät kaikilta osin noudata perinteisen uutismedian toimintatapoja. Neuvosto korostaa, että tiedotusvälineellä on oikeus valita näkökulmansa ja käyttämänsä ilmaisut silloinkin, kun ne ovat kiistanalaisia.”

– Mikäli tiedotusvälineet käsittelevät “valemediaa” valitsemastaan näkökulmasta, se tarkoittaa sitä, että jokainen tiedotusväline määrää yksin sen, mikä on “valemedia”.

“Kantelijan mukaan Kansalainen.fi-sivuston kaikkiin artikkeleihin olisi merkitty kirjoittajan nimi. Näin ei Vilenin mukaan kuitenkaan ole. Juttuja julkaistaan myös nimimerkeillä ja tekstejä kopioidaan suoraan muilta sivustoilta (esimerkiksi sanomalehdistä, poliisilta ja Maahanmuuttovirastolta). Jutuissa jää usein myös epäselväksi, kenen jutusta lopulta on kyse: tekijäksi jutun ylälaitaan merkityn henkilön vai saman juttuun alalaitaan lähteeksi merkityn tahon. Moni sivustan juttu on myös esimerkiksi “VK- työryhmän” tekemä.”

– Tietäjät tietää mikä on IL-TYÖRYHMÄ, pahoittelemme parodiaamme. Muutenkin monet pienet lehdet käyttävät uutisissaan nimimerkkiä Toimitus, jättäen kuitenkin viimekäden vastuun päätoimittajalle itselleen. (Karjalainen käyttää artikkelissaan kirjoittajana STT, STT ei ole henkilö, joka on toimituksessa töissä.) Maahanmuuttoviraston ja poliisin tiedotteet ovat käsittääkseni julkaisuvapaita. Omaan ymmärrykseeni ei mahdu se, että ne tulisi kirjoittaa uudelleen. Sanomalehdestä kopioidusta artikkelista haluaisin tiedon itsellenikin. En nimittäin tiedä, että sellainenkin on julkaistu sivustollamme.

“Kun klikkaa nimeä “VK-työryhmä”, alta paljastuu nimi tai kirjoittajaprofiili nimeltä Paavo Tajukangas. Vilen kirjoittaa, että Paavo Tajukangas on ilmeisesti Ruotsissa asuva nimimerkkikirjoittaja, jolla on rasistissävytteinen maahanmuuttoasioihin keskittyvä blogi ja Youtube-kanava. Moni Tajukankaan Kansalainen.fi-sivustolle kirjoittamista aiheista on esillä myös hänen omassa blogissaan. Tajukankaan toimintatavasta kertoo Vilenin mukaan se, että Valheenpaljastaja-artikkelin ilmestyttyä nimimerkki Paavo Tajukangas soitti jutun kirjoittaneelle toimittajalle ja nauhoitti puhelun kertomatta asiasta. Hän julkaisi puhelusta tekemänsä nauhoituksen luvatta nettisivuillaan, Youtube-kanavallaan ja Hommaforumilla, ja tämän pohjalta muun muassa MV-sivusto ja Uutismaailma tekivät toimittajasta juttuja, joissa salanauhoitus nimettiin haastatteluksi. Youtube-nauhoituksen julkaisemisen yhteydessä käytettiin Kansalainen.fi-verkkosivun logoa. Julkaisun jälkeen toimittaja sai runsaasti vihapostia, mukaan lukien yhden tappouhkauksen.”

– Irtisanoudun tehdystä puhelinsoitosta Kuningaskuluttajan artikkelin kirjoittajalle, sillä kuulin sen ensimmäisen kerran Youtubesta. Olen ollut yhteistyössä “rasistissävytteisen maahanmuuttoasioihin keskittyvän blogin” kirjoittajan kanssa viime syksystä lähtien. Hän oli ensimmäinen henkilö, joka selvitti milloin, mitä kautta, ja millä keinoilla maahanmuuttajat saapuivat Tornioon. Kävin myöskin Luulajan juna-asemalla paikanpäällä ja kirjoitin siitä artikkelin, ihan itse, enkä edes kopioinut. Otin jopa kuviakin, ja nekin ihan itse.

– Toivon, että kukaan lukijamme ei ole niin typerä, että lähettäisi toisille journalisteille tappouhkauksia, en minäkään sellaista haluaisi. Typerää ja vastuutonta.

“Vilenin mukaan Kansalaisen toimintatapa on erilainen kuin esimerkiksi MV-sivuston. Sivuston tyylilaji on maltillisempi: se ei viljele herjauksia eikä käytä vaikkapa sanaa matu (“maahantunkeutuja”). Tämä ei poista sisällön tarkoitushakuisuutta, jonka jo aihepiirin rajaus paljastaa. Kansalainen.fi kerää sivuilleen aineistoa, joka kertoo pääasiassa maahanmuuton ongelmista. Yle on koonnut useita esimerkkejä Kansalainen.fi:n jutuista, jotka perustuvat virheelliseen tietoon. Lisäksi sivusto sisältää paikoin lähes identtistä materiaalia esimerkiksi MV-sivuston, Finnleaksin ja muiden vihasivustojen kanssa. Kansalainen.fi myös julkaisee Suomen Sisun tiedotteita lähes sellaisenaan. Kansalainen.fi myös kopioi toisten tekstejä ja valokuvia kreditoimatta asianmukaisesti, Vilen toteaa.
Väite siitä, että toimituksessa ei olisi tutustuttu sivustoon, ei Vilenin mukaan pidä paikkaansa. Toimituksessa on tutustuttu sivustoon. Se, että esimerkiksi tieto päätoimittajasta puuttui, johtui siitä, että nimi löytyi erikoisesta paikasta ja että tietoa päätoimittajasta ei aina sivuilla ole ollut.”

– Sisällön tarkoitushakuisuudesta. Hienoa, että otitte asian puheeksi, Vilen. Yle julkaisi vuorokaudessa yli viisikymmentä (50) positiivista artikkelia maahanmuutosta, tämä jos mikä on tarkoitushakuisuutta. En koe vääräksi antaessani hieman vastapainoa teidän ylioptimistiselle kuvallenne, minkä annatte julkisuuteen monikulttuurisuudesta. Virheellisistä artikkeleista voi edelleen ilmoittaa Yhteydenottolomakkeen kautta, tällöin oikaisemme virheet. Sisältöön voi tutustua toki artikkelin kirjoittamisen jälkeenkin, päätoimittaja lisättiin sivustolle luultavasti ennen kuin Yle on koskaan kuullutkaan koko sivustosta. Hienoa, että myös MV ja Finnleaks ovat löytäneet maahanmuuttoviraston ja poliisin tiedotteet.

– Olen käyttänyt sivustolla kuvia mm. Ranskasta, Espanjasta, Belgiasta sekä ympäri Suomen. En näe syytä miksi minun tulisi kreditoida kuvani. En koe sitä tarpeelliseksi, vaikka olenkin valokuvaaja. Loput 95% käytetyistä kuvituskuvista on otettu vapaasta kuvapankista, mikä ei vaadi kreditoimista. Jos sivustolle on virheellisesti kulkeutunut kuvia jostain muualta, tulen korvaamaan ne huomautettaessa. Olen Suomen Sisun jäsen ja olin paikalla pressitilaisuudessa, miksi emme siis sitä sivustolle laittaisi, kuvatkin ovat omiani.

“Vilenin mukaan mediakriittisessä artikkelissa täytyy voida kertoa myös sellaisesta vale- ja vihatoiminnasta, joka piiloutuu näennäisen neutraliteetin taakse – hyvässä journalismissa on voitava katsoa myös kulissien taakse. Kansalaisen toiminta on klassista informaatiovaikuttamista, jossa muodolla pyritään häivyttämään todelliset tarkoitusperät.”

“Vilen toteaa, että voidaan jopa arvella, että Kansalaisen kaltaisella sivustolla voisi menestyessään olla MV-sivustoa kauaskantoisempia seurauksia medialukutaidon rapauttajana, sikäli kun se pystyy näennäisen neutraalilla nimellään ja tyylillään vetoamaan myös niihin, jotka eivät esimerkiksi MV:tä uskoisi. Siksi sivusto on aiheellista ottaa esille artikkelissa, jonka aiheena on lähdekritiikki ja medialukutaito.”

– Kiitos kehuista, kai.

Julkisen sanan neuvosto katsoo, että Ylen Kuningaskuluttaja ei ole rikkonut hyvää journalistista tapaa.

Kantelija:
Jarkko Jaakola

Vastaaja:
Yle Kuningaskuluttaja

Ratkaisu tehty:
14.12.2016

Ratkaisun tekivät:
Elina Grundström (pj), Pirjo Auvinen, Hannu Helineva, Jyrki Huotari, Ulla Järvi, Anssi Järvinen, Pasi Kivioja, Antti Kokkonen, Heikki Kuutti, Venla Mäntysalo, Arja Lerssi-Lahdenvesi ja Heikki Valkama.

Ystävällisin terveisin
Verkkomedia Kansalainen
Jarkko Jaakola

Advertisements

10 thoughts on “JSN:n päätös koskien Kuningaskuluttajan juttua mm. Kansalainen.fi:stä

 1. ”Sisällön tarkoitushakuisuudesta. Hienoa, että otitte asian puheeksi, Vilen. Yle julkaisi vuorokaudessa yli viisikymmentä (50) positiivista artikkelia maahanmuutosta, tämä jos mikä on tarkoitushakuisuutta. En koe vääräksi antaessani hieman vastapainoa teidän ylioptimistiselle kuvallenne, minkä annatte julkisuuteen monikulttuurisuudesta. ”

  Niinpä. Oikeudessa on syyttäjä ja puolustus. Kuvitellaan sellainen instanssi kuin asioidenhoito.oikeus. Asioidenhoito-oikeuden pitäisi päättää maan tulevaisuudesta, poliittisistä päätöksistä ja yleensäkin tärkeistä asioista.

  Toimiiko asioidenhoito-oikeus hyvin jos esille ei saa tulla kuin toinen näkökanta ja toinen vaiennetaan tai pyritään vaientamaan.

 2. Alkaa tämä ikuinen puhe ”rassismista” (rassismus rassissicus) jo rassata pikkuhiljaa. Antakaa ihmisten ajatella, tykätä ja sanoa mitä haluavat! Kuka on se oikea sanomaan mikä on rasistista ja mikä ei. Minulla suvakkituttava on äärimmäisen rasistinen, aina puhumassa paskaa Suomesta, suomalaisuudesta ja suomalaisista. Matuista sensijaan suitsuttaa pelkkää mirhamia vaikkei ole mitään syytä ja kääntää kaikki matujen tekemät rikokset suomalaisten syyksi (”Hassan on se uhri tässä!!!”). Pyh!

  1. Ei vaan rasismista pitää nimenomaan puhua aina ja kaikkialla. Kaiken pitää olla rasismia punaisista liikennevaloista alkaen. Sitten kun kaikki, siis aivan kaikki on rasismia, ei enää mikään ole rasismia. Ja silloin?

   Niin, silloin voidaan nähdä vaikkapa Ku Klux Klan -huppuporukka vetämässä arabeja ja somaleja lyhtypylväisiin roikkumaan. Suvakit huutavat hysteerisinä rasismia, mutta kukaan ei enää vastaa huutoon kun paimenpoika on liian monta kerta huutanut sutta. Sitten Rasmus-leirissä vain istutaan alahuuli väpättäen kyynelten valuessa poskilla: ”Ei sen näin pitänyt mennä…”

 3. Eli JSN suoraan myöntää, että tiedotusvälineet voivat kertoa vaikka muunneltua totuutta, koska ovat ns. oikea media? Eli tuonkin instanssin voi täysin turhana lakkauttaa.

  1. Ja mitä pirun merkitystä tuolla JSN:llä edes on? Tulee langettava päätös, mitä sitten? Itsekin voin perustaa jonkun ”viraston” ja jakaa fatwantarkastajain langettavia tuomioita, kelle sattuu huvittamaan. Eiköhän nuo tuomiot tule jo siinä vaiheessa, kun siellä joku lukee kanteluita ja päättää, mitä viitsitään käsitellä? Sitten tusina turhaketta (yllä olevassa jutussa 12 nimeä) keksii kaikkea kapulakielistä p**kaa ja saa siitä palkkaa, jonka maksaa kuka?

   Ei ole sitoutunut journalistin tapoihin, ei noudata luotettavan median tapoja.. tarkoittaa nykyään, ettei suostu kusettamaan ja peittelemään, eikä vähättelemään ja syyllistämään syyttömiä?

   Radio Suomi pop:llekin tullut pari langettavaa, niille se on meriitti ja osoitus siitä, että suunta on oikea? Ainakin **ttuilevat siihen malliin JSN:lle ja törkeimpien juttujen lomassa lähettelevät noille terveisiä.

   Toki pelleillä saa miten lystää, sehän kuuluu jo sananvapauteen, mutta omilla rahoilla se pitäisi toteuttaa, eikä meidän yhteisillä.

 4. Yle on muunnellun totuuden syytäjä. En ole enää pitkiin aikoihin pystynyt Ylen ohjelmia katsomaan, sen syytämän monikulttuurisuusagendan vuoksi. Eikä maikkari sen syyttömämpi ole. Punavihreät toimittajat ovat syyllisiä kansan kahtiajakoon. Toimittaja, joka sanoutui irti Yleltä, kuului kuulemma tähän monikulttuurisuutta maahamme haluavaan toimittajakuntaan. Toivottavasti vihreä kupla puhkesi Sipilä jutun takia ja alamme saada Yleltä puolueetonta uutisointia.

 5. Nyt itkua ja parkua riittää näiden ylenantotoimittelijoiden ”potkuista” Kas kun ei saa kirjoittaa mitä sylki suuhun tuo. Iltalehdykästä luin niitä ohjeistuksia, että vähennetään/vältetään toimittajien kirjoittamia ns. kulmajuttuja vai mitä ne ny oli, kuitenkin niitä, jotka ovat puhtaasti toimittajan omia mielipiteitä, vaikka ne ”myydään” yleisölle asiaan liittyvinä uutisina. Täs olis sille espanjalaismiehelle taas jutun juurta ja naurun aihetta.

 6. Älytöntä, mutta täysin odotettua.

  Sori, tämä menee nyt sivuraiteelle ja minussa on varmaan jotain vikaa, kun minusta on suorastaan hysteerisen huvittavaa, että päätöksen tekijöiden joukossa istuu henkilö nimeltä Arja Lerssi-Lahdenvesi? Siis tämän täytyy olla joku Kummeli-hahmo. 😀

  Siis kuvitelkaa: yhdysnimestä päätellen kyseinen täti on on jopa onnistunut pääsemään naimisiin ja sitä myötä hänelle on tarjoutunut ihan helppo ja luonteva tilaisuus päästä tuosta nimestä eroon – mutta ei, pakko on ollut kuitenkin ottaa yhdysnimi! 😀 Epäilemättä siksi, ettei edistäisi ”patriarkaattia” ”alistumalla” ottamaan miehen(?) nimen! Voin oikein sieluni silmin kuvitella, millainen sketsihahmo tämä Lerssi-Arja on! 😀

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.