Sotapakolaiset protestilakossa Solnassa jo viikon- ei nettiä eikä tv:tä

11

9jaz73kfnrj8n4194e939ox5iskfi1e

 

Tukholman kainalossa sijaitseva Solnan kaupunki järjesti kuntapaikan saaneille sotapakolaisille tilapäiset moduuliasunnot aivan kivenheiton päästä Tukholman citystä. Huvudstassa sijaitsevat asunnot eivät kuitenkaan kelpaa sotaa ja vainoa paenneille. Kymmenet miehet ovat osoittaneet uusista asumuksistaan mieltään heti sinne saavuttuaan. Mielenosoituslakko on jatkunut viikon.

Asunnot ovat kooltaan noin 20 neliötä ja niissä on pieni keittiö ja saniteettitilat. Asukkaiden mielestä vuokrat ovat liian kalliita- vaikka he eivät itse edes maksa niitä. Mutta suurin syy löytyy muualta. Muuan Ahmed, joka on paennut hajalle pommitetusta Alepposta, kertoo:

– Meillä ei ole nettiä, ei tv:tä eikä vaatekomeroita. Maksan tästä vuokraa 5 200 kruunua huonekaverini kanssa puoliksi (HUOM! He eivät siis itse maksa vuokriaan vaan sosiaalitoimisto!) Aiemmin asuimme vuoden verran Härnösandin vanhassa vankilassa, joka oli paljon parempi kuin tämä.

Ahmed on siis VI I SOLNA– lehden mukaan paennut rikkipommitetusta Alepposta.

 

 

Myös muuan eritrealainen sotapakolainen Melke Yarde valittaa kovaa kohtaloaan:

– Olemme täysin eristyksissä täällä. Surkeaa ja kallista. Kun maksan vuokran ja bussikortin niin minulla ei ole enää varaa lämpimiin vaatteisiin.

Sotaa ja vainoa paenneet järjestivät viikolla kulkueen Solnan kaupungintalolle, jonne hankittiin veronmaksajien rahoilla tulkki ja sotapakolaiset saivat kertoa huolensa kunnanisille. Lars Råden itkee lämmintä itkua pakolaisten puolesta:

– Ymmärrän heidän kiukkunsa. Moduuli on kuitenkin tilapäisasunto perusmukavuuksilla. Se tarjoaa katon ja mahdollisuuden kotiutua yhteiskuntaamme. Maahanmuuttoviraston pitäisi kertoa hiukan selkeämmin heille mitä on odotettavissa, jotta liialliset odotukset eivät purkautuisi pettymykseen.

Mutta, koska moduuliasunnoissa asuvat ovat saaneet jo kuntapaikan, niin he saavat jokatapauksessa lähikuukausina oman oikean huoneiston, sillä uusi asuntolaki vaatii sen. Lain mukaan heille on hankittava oma oikea asunto. He tulevat menemään sitä mukaa asuntojonon ohi kun asuntoja jostain vapautuu.

 

kuvakaappaus-2016-12-17-03-18-08

 

Advertisements

18 thoughts on “Sotapakolaiset protestilakossa Solnassa jo viikon- ei nettiä eikä tv:tä

 1. Kartan nähtyäni pääsi nauru. Tuo on siis kirjaimellisesti kivenheiton päässä Tukholman ydinkeskustasta! Ja eritrealainen armeijakarkuri kehtaa valittaa olevansa eristyksessä, kun asuntopulassa kantaruotsalaiset joutuvat vastaavasta maksamaan itsensä kipeiksi. Mihin tuo käyttää bussikorttia, kun palvelut löytää reippaalla kävelylenkillä? Vaatteita varmasti saa käytettyinä jos vain kermaperseille kelpaisi.

  Lähdeartikkelin kuvateksteistä löytyi aikamoinen helmi: ”Är det här Europa eller Afrika? undrar Ahmed från Aleppo i Syrien” *FACEPALM*

 2. Tuossa pöydän äärellä on mukava veistellä kaarnaveneitä, sit vaan roudaat ne myyntiin turisteille Gamla Staaanissa ja yhtäkkiä on ihan mielettömät määrät discofyrkkaa! Yritä ny kaveri edes vähän.

 3. Että ei nettiä, pitäskö paikallisen puhelinoperaattorin puoleen kääntyä ja hankkia 4g-mokkula, kun tuntu ruotsissa soneran netti toimivan ilman ongelmia. Aina jaksaa ihmetyttää, että mitenkä oman aikansa vokeissa hyysätyt ja vieläkin hyysättävät ei paljoa mitään saa aikaan kuin valitusta. Jos asiat on huonosti ja ulkona on kylmä, ottaa jalat alleen ja lähtee kohti kotia, ei täällä ole pakko olla.

 4. Apeat verhot kieltämättä. Asiasta toiseen, miten nämä ylimieliset kunniakansalaiset voivat tuollaisella asenteella koskaaan työllistyä ja kotoutua mihinkään muualle kuin sinne mistä ovat tulleet ? Mutta Ruotsalaiselle hyysärille tämä ajatus tuskin nuppiin välähtää.

 5. Jos ei ole varaa lämpimiin vaatteisiin niin sitten pitää lähteä sinne missä on lämpimämpää. Eli etelään takaisin. Tänne on talvi vasta tulossa.

  1. Mitä pirua ne talvivaatteilla tekevät? Ulkohommissa kaiket päivät? Vuoden asuneet muualla, siellä ei ollut talvella kylmä? Luultavasti ”kertakäyttövaatteita” käyttävät, eli viikkoa kauempaa ei kehtaa samoissa rytkyissä kulkea. ***tanan kermaperseet!

 6. Toimin jokunen vuosi sitten vierailevana tutkijana Karoliinisessa instituutissa. Yliopistolla oli vieraileville tutkijoille tarkoitettu asuntola juurikin Solnassa ja huoneeni näytti hyvinkin samanlaiselta (en ihmettelisi jos kyseessä olisivat samat asunnot jotka nyt on otettu parempaan käyttöön). Kehuin kaikille Suomessa kuinka hienosti Ruotsissa järjestetään asiat kun asunto järjestyy huokealla hinnalla (juurikin muutama satanen euroissa) noin hyvältä paikalta lähellä Tukholman keskustaa. Olen siis suomalainen yliopisto-opettaja ja minulle nuo asunnot kelpasivat vallan hyvin.

  1. Sanoisinpa että ettäs kehtaavat valittaa…

   No, tunnettu lause on, että ei se ole hullu joka pyytää, vaan se joka maksaa.

 7. Kenen tai minkä tahon aikaansaannosta on tällainen informaatiokatkos, että kaikki seitsemän turvallisen maan läpi reissanneet eivät päässeetkään siihen unelmalandiaan, johon luulivat pääsevänsä. Ei tullutkaan heti omakotitaloa asuttavaksi, ei hyväpalkkaista virkaa ilman työvelvoitetta ja vaaleaa missikaunotarta kainaloon. Tuli vain omaa maata satakertaisempi elintaso ja ilmainen elämä rauhallisessa maassa, mutta sekään ei näille sotaa pakeneville riitä. Eikö nyt olisi syytä tunnustaa tosiasiat ja potkaista pellolle onnenonkijat kaikista Euroopan maista!

 8. Ja mitäs tämäkin kuvan heppu aikoo yhteiskunnalle vastineeksi tarjota? Mikä on hänen koulutustasonsa ja ammattinsa? Miten realistinen on ajatus että hän tulee tekemään työtä ja maksamaan siitä veroa 65-67 ikävuoteen asti?

 9. Hienoja merkkivaatteita on eri järjestöillä kuten Stadsmission varastot pullollaan ja niitä myös jaetaan. Ei tarvitse shortseissa ja läpsyttimissä läpyttää talvella jos ei sitä itse halua. Tyytymättömyys johtuu siitä että taskurahaa eli discorahaa jää liian vähän siitä ilmaisesta rahasta mikä jaetaan ja ettei kaikki naikkoset suostu tulemaan tuollaiseen solukämppään. Se tässä on suurin tyytymättömyyden syy. Seksielämä kärsii.

 10. Kyllä Fagersjön pojat neuvovat miten pitää menetellä jotta pääsee hotelliin asumaan.

 11. 26,65 euroa neliövuokra tuollaisesta koirankopista, joten tuonkin matufarmin ylläpito vaikuttaa hyvältä bisnekseltä ja kiinteistövakuutuksethan ovat tietysti kunnossa ainakin tulipalojen suhteen.

  Paljonko mahtaa olla tavallisten vuokrakämppien neliöhinnat Tukholman seudulla?

 12. Laivanvarustaja Riku Rantala äkkiä Ruotsiin mahtavan liikeideasi kanssa pelastamaan onnettomat kauheaa sotaa pakoon lähteneet! Huhuu Riku, kaarnalaivastoa veistämään, niin Ruotsikin pelastuu!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.