Puoli vuotta kulunut- moniko sotapakolainen oppi koodaamaan?

12

Helsingin Sanomat uutisoi toukokuussa, että Integrify- niminen yritys lupasi kouluttaa sotapakolaisista puolessa vuodessa koodareita. Moni muistaa otsikot:

kuvakaappaus-2016-12-18-18-14-21

Toukokuussa kerrottiin, että muutama sotapakolainen oli jo aloittanut koodarikoulutuksen ja lähiviikkojen aikana muutama sata oli aloittamassa koulutuksen.

Tuosta on nyt kulunut puoli vuotta. Moniko sotapakolainen oppi puolessa vuodessa koodaamaan? Jos tuon koulutuksen seurauksena edes yksi arabi tai afrikkalainen oppi koodaamaan niin lupaan kirjoittaa henkilöstä positiivisen jutun.

Mutta, ehkä Riku Rantalan kaarnalaivaidea on sittenkin lähempänä totuutta.

Advertisements

26 thoughts on “Puoli vuotta kulunut- moniko sotapakolainen oppi koodaamaan?

 1. Koodaaminen ja kokkaaminen on siinä mielessä samanlaista, että moni osaa, mutta harva siinä on oikeasti hyvä.

  1. Jos koodaa työkseen, niin hieman 100 äo:n paremmalla puolella olevat osaavat kyllä väkisinkin hoitaa hommansa, kun sitä kokemusta on tarpeeksi. Isonkin ohjelman rakentelu on ihan selvää pässinlihaa.

   Harrastelijakoodarin on kuitenkin turha lähteä tekemään mitään suurempia viritelmiä, ellei se älykkyysosamäärä ole niin korkea, että uuden oppiminen ja soveltaminen käy käden käänteessä.

    1. Kyllä minä olen aika hyvin perillä asioista. Älykkyysosamäärä on tietenkin vain laskettu esim siitä, kuinka paljon testaamiseen laadittuja testitehtäviä joku tekee tietyssä ajassa ja sitten tulosta verrataan suureen joukkoon muiden ihmisten tekemiin testeihin. Kyseinen tulos korreloi kuitenkin aika hyvin sen kanssa, miten henkilö suoriutuu tietynlaisista ongelmanratkaisuun liittyvistä asioista. Eihän koko käsitteestä olisi muuten mitään hyötyä. Kaikkein oleellisin tieto on se, mihin jakauman osaan itse sijoittuu ts kuinka monta prosenttia väestä saa keskimäärin pienemmän tuloksen ja kuinka moni saa sitten vielä paremman tuloksen.

     Satun tuntemaan muutamia ihmisiä, joilla on hyvin korkea älykkyysosamäärä ja tiedän suurinpiirtein mihin he pystyvät. Tiedän myös oman älykkyysosamääräni ja sen mihin pystyn ja mihin en. Kyllä esimerkiksi matemaattisten ongelmien ratkaisussa on suuri merkitys sillä, mikä on aivojen suorituskyky. Toinen vaihtoehto suoriutua vaativista tehtävistä ja tehdä tulosta on se, että käyttää asioihin paljon aikaa. Se onnistuu hyvin niin kauan, kunnes haalittujen oheistehtävien määrä pysyy riittävän matalana. Sitten kun on perhettä jne jne… ei sitä aikaa sitten niin paljon enää olekaan.

     Tämä koodaamiseen liittyvä osaaminen voi pohjautua pitkälti siihen, että taitoja on kehitetty vuosia silloin kun sitä aikaa on ollut. Tietotekniikan parissa löytyy kuitenkin niin runsaasti opeteltavaa, että kyllä sitä aikaa kuluu keneltä hyvänsä valtavasti, kun erilaisten tekniikoiden kanssa painiskelee. Joskus käy myös niin, että hyvin paljon jo rutiiniksi muuttunutta osaamista menee romukoppaan, kun jonkin tekniikan käyttäminen lakkautetaan. Siinä kysytään hieman hurttia huumoria, että lähdetään taas eteenpäin.

 2. Ja jos otetaan huomioon että toukokuun aikoihin osa matuista oli lonninut Suomessa jo 8kk niin siihen koodauksen osaamiseen olisi ollut huomattavat paljon pidempi aika. Nyt osalla lonnijoista on takanaan yli vuoden ”opinnot”. Ja montako ”koodaria” on tänä aikana syntynyt??

  Veikkaan että ne ei elämänsä aikana opi mitään uutta eivätkä kehity koskaan yksilöinä. Koska niillä ei ole siihen tarvetta. Aina riittää hyysäreitä.

 3. ”Tuosta on nyt kulunut puoli vuotta.”
  Kyllä niitä pikkukodareita kohta maailmaan putkahtaa, odotellaan vielä pari kolme kuukautta etteivät keskosina synny.

 4. Tiinalle tai Monokulttuuriinkin aihetta! :

  ”Sunnuntaisuomalainen: Alaikäisten tyttöjen into muuttua pojaksi ihmetyttää professoria”

  http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/transnuoret_sunnsuom-21000

  Sairas äärisetalaisuus tuottaa satoa !?

  Suomessa perinteistä naisellisuutta ja naisellisia naisia myös parjataan jatkuvasti – joten poikkeuksellisesti täällä sitten tytöt haluavat miehiksi?
  – ja liika viinanjuonti tuottaa mieshormoneja naisilla ja kun se räkäryyppäyskin aloitetaan jo hyvin aikaisin…

   1. Kokonaisuutena niin voi ollakin, mutta kyllä pieni osa käyttää entistä enemmän, kun arkenakin jo ryyppäävät – ja esim. sekakäyttökin on lisääntynyt.

    Ylipäätään niemenomaan naisten ryyppäys on lisääntynyt hurjasti viime vuosikymmeniä, miesten on voinut laskeakin – ja Suomessa esim. pienten lasten äiditkin ryyppäävät nykyisin – ja enemmän kuin muualla. Ja nimenomaan ryyppäävät, eivätkä vain nauti alkoholia.

    Liian varhain aloitettu äärifeministinen setapropaganda sotkee nuorten mielet todella pahoin…

  1. Pojilla on tunnetusti enemmän tuon tyyppisiä häiriöitä jo biologiasta johtuen – joten kyllä tuo tyttöjen häiriömäärä Suomen osalta kertoo lähinnä vain Setan propagandakampanjoiden ”onnistumisesta”…
   – sairausdiagnoosejakin koko ajan poistetaan erilaisilta perversioilta ts. häiriöiltä…

 5. Huono juttu. Luulin, että Paavo olisi asian tähän juttuun selvittänyt, mutta ei näemmä. Pitäiskö Juneksen ja Tiinan alkaa soittelemaan? Kiinnostaisi kyllä tietää.

   1. Kiitos todella paljon! Mietin jo, pitääkö alkaa itse kyselemään, mutta kyllä tuosta saadaan parempaa viihdettä, kun Junes hoitaa.

 6. Tärkeintä olikin ”hyvä pöhinä” ja julkisuus asian ympärillä, tuloksista viis.

 7. Kiinnostaisi myös tietää että moniko on oppinut koodaamaan älypuhelimeen herätyksen ennen puoltapäivää.

  1. Sekään ei ole ihan kaukaa haettu ajatus, että joku voi oikeasti pitää tuotakin koodaamisena.

 8. Mitäpä sitä turhaan opettelemaan mitään koodausta kun rahaa saa muutenkin: matuperhe jossa isä äiti ja kolme lasta, asuvat Tukholmassa, keskivertovuokralla. Saavat elatustukea, asumistukea, lapsilisät, monilapsilisät. Lopputulos: perhe saa 28000 kr puhtaana käteen joka ikinen kuukausi tekemättä tuntiakaan YHTÄÄN MITÄÄN.

  (Lähteet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article24121975.ab Statskontoret, Försäkringskassan)

  1. 28000 kr on noin 3000€ eli saavat yli tonnin enemmän kuin minä palkastani verojen jälkeen.
   Ruotsi on sosialistinen kokeilu ja joka ainoa sosialistinen maa on ennen pitää romahtanut.

 9. Parvekkeelta juuri vilkaisin näkymää. Matukoodareita oli silmänkantamattomiin. Jatkakaa.

 10. Voi vittu. Nyt on sitten Berliinissä koodattu oikein kunnolla. Kuorma-auton ohjauksen (iSlam) koodissa oli kuitenkin joku perkeleen bugi, joka aiheutti auton syöksymisen väkijoukkoon.

  Useita kuollut. Tässä nähdään ohjelmankehityksen tuleva standardi täällä Euroopassa.

 11. Täähän on jo moneen kertaan todettu, että vain lääkäreitä ja insinöörejä sieltä on tullut!! Niin ja moniosaajia, käsityöläisiä.. Koodaus on kai heille ”moniosaajille” leikin laskua 😀 . Kyllä Yle pitää huolen siitä, jos joku idiootti firma on yhdenkin matun palkannut lunta luomaan, siittä kirjoitetaan etusivun juttu, miten hyvin matut työllistyy 😀

 12. Käväisin vähän tutkimassa Integrifyn nettisivuja ja sometilejä. Toukokuussa oli havaittavissa aktiivisuutta, mutta sen jälkeen kanavat ovat olleet melko hiljaa. Mitä veikkaatte radiohiljaisuuden merkitsevän? Ehkäpä jotain hys hys Manhattan- projektia vai onko ehkä kaiken koodaamisen kokoonkuivuminen todennäköisempi vaihtoehto?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.