Ruotsin kirjastot alkavat muuttua sotatantereiksi- kirjastotädit pulassa

9

1366620574725_large

 

Västerås nousee kovalla vauhdilla niiden kuntien joukkoon, joissa ns. maahanmuuttajavoittoisia ongelma- alueita alkaa olla useampia. Ruotsalaiset arkipäiväiset ja elämään kuuluvat asiat muuttavat Västeråsissakin muotoaan ns. monikulttuuriseksi pöhinäksi. Tavalliset ihmiset lopettavat niiden käytön, koska se on sietämätöntä.

Tällainen on Västeråsissa esimerkiksi Bäckbyn maahanmuuttajalähiön kirjasto, jossa kolmansista maista tulleet sotaa ja vainoa paenneet nuoret aiheuttavat nyt niin suuria häiriöitä, että kirjasto joutuu rukkaamaan aikataulut täysin uusiksi. Nimittäin kirjasto on muuttunut tappelu- ja älämölöareenaksi.

Kirjaston henkilökunta kiltteine kirjastotäteineen ei millään tavalla pysty hillitsemään riehaantuneita uusruotsalaisia. He huutavat, kirkuvat, repivät kirjoja, häiritsevät lukutaitoisia ihmisiä ja muutenkin pitävät hirvittävää elämää kirjastossa. Muuan kirjastotäti kertoo:

– Kirjaston on vallannut nuorisojengi, joka huutelee hävyttömyyksiä ja heittelee huonekaluja. He ovat myös uhanneet minua ja heittelleet kirjoilla minua. Viimeksi viime perjantaina eräs poika yritti pelotella minua näyttämällä paperia, jossa oli kuinka monta kertaa häntä on kuultu epäiltynä pahoinpitelyistä ja laittomista uhkauksista. Toinen taas kirkui, että hän voi milloin tahansa soittaa paikalle 50 muuta uusruotsalaista ja laittaa paikat paskaksi.

Kirjastovirkailija kertoo, että nuoriso saattaa vain istua kirjastossa ja metelöidä kovaäänisesti ja pelotella muita asiakkaita. Naisen mukaan vaikka hän ei varsinaisesti pelkää häiriköitä, niin tiettyä varautuneisuutta tilanteista seuraa. Sellaista ei pitäisi kenenkään kokea työpaikallaan.

– Mutta on selvää, että kukaan asiakas ei halua tulla tällaiseen ympäristöön. He aiheuttavat sen, että ilmapiiri on koko ajan jännittynyt. Varsinkin vanhemmat ihmiset pelkäävät heitä.

Koska poliisi tai muukaan taho ei voi auttaa asiassa niin nyt ainaksi ratkaisuksi on keksitty lyhentää aukioloaikaa illasta, jolloin uusruotsalaiset joutuvat keksimään muun illanviettopaikan. Aukioloaikaa rukattiin jo kolme vuotta sitten, jolloin häiriöt alkoivat. Tuolloin tiskin alle laitettiin myös hälytysnappi, mutta nyt tilanne on vain pahentunut entisestään.

 

2366671_1200_674
Kuvan tyypit eivät liity juttuun vaan ovat Bäckbyn koripallojoukkueen jäseniä.

 

Bäckbyssä on muutenkin menetetty ote kokonaan ja uusruotsalaiset ovat vallanneet älämölöllään muitakin yhteiskunnan osa- alueita. Viime kesänä nuorisokeskus jouduttiin sulkemaan turvallisuussyistä kun uusruotsalaiset uhkailivat henkilökuntaa ja seurasivat heitä kotiin. Kun paikka avattiin uudelleen, varustettiin henkilökunta henkilöhälyttimillä ja suoralla yhteydellä vartiointiliikkeeseen.

Edelleen syksyn mittaan uusruotsalaiset hyökkäsivät useaan otteeseen linjaliikenteen autojen kimppuun. Ajossa olleita busseja kivitettiin kallioilta ja ostoskärryihin kasattiin palavaa tavaraa, jotka jätettiin barrikaadeiksi bussikaistoille. Bussikuskeja yritettiin sokaista vihreillä lasereilla, jotka vievät näön osuessaan silmään. Liikennöitsijä päätti kuskien turvallisuuteen vedoten lopettaa liikennöinin Bäckbyn alueella viikonloppuiltaisin.

Myös Råbyn kirjastossa on ollut suunnatonta häiriköintiä. Siellä tiskin alle asennettiin hälytinnappi ja aukioloaikaa aikaistettiin illasta, jotta uusruotsalaiset eivät voi tulla illanviettoon mölyämään kirjastoon.

Västeråsin kunnahallituksen puheenjohta Anders Teljebäck jyrisee:

– Kunnan enemmistö on peittänyt silmänsä kokonaan integraatio- ongelman takia. Heti kun minä avaan suuni ja yritän puhua tästä niin saan kuulla kiukkuisia vastauksia: Älä tee politiikkaa Bäckbyllä.

– Kukaan ei ota mitään vastuuta mistään. Esimerkiksi kirjastoissa pitäisi olla yksi henkilö, jonka toimeenkuvaan kuuluisi heittää häiriköt pihalle. Nyt kukaan ei tee mitään. Ja eihän kirjastohenkilökunta ole tällainen vartijataho.

Muuan vanhempi nainen kertoo, että hän on käyttänyt kirjastoa 70- luvulta asti, jolloin kirjasto oli vielä kirjasto.

– Nykyään siellä ei voi enää lukea rauhassa. Yksi kerta 20:stä voi olla rauhallinen, mutta enää ei ole mitään mieltä mennä koko kirjastoon ja tulla vihaisesi. Kun heitä pyytää olemaan hiljaa niin he vain nauravat ivallisesti.

Råbyssa, joka on toinen Västeråsin ghettoja, ollaan kirjastossa tehty toisenlaisia ratkaisuja. Istumapaikkoja on muutettu siten, että on vain kaksi tuolia pöytää kohti, joten leirejä ei voi pystyttää. Vessoihin on laitettu neonvalot narkomaanien takia.

– Kirjasto on yksi avoimen yhteiskunnan yhteinen tila ja se ei sovi ongelmaihmisille. Ongelmaihmisiä on ollut aiemminkin, mutta ei ehkä juuri kirjastossa, sanoo Teljebäck.

 

kuvakaappaus-2016-12-21-11-28-04

 

Västeråsin toimista saa siis sellaisen kuvan, että jotkut ihmiset, kuten kunnanhallituksen puheenjohtaja, ovat valmiita tekemään asian eteen jotain. Kirjasto halutaan palauttaa kirjastoksi. Mutta vihervasemmisto tekee kaikkensa, että tällaiset toimet eivät etene. Ne leimataan rasistisiksi tai muuten politiikan teoksi.

Ruotsin ongelmista voidaan kirjoittaa loputtomiin. Kirjasto- ongelma on vain yksi pieni osa- alue, mutta samanlainen kaikkialla. Muutaman mainitakseni niin ainakin Staffanstorpissa, Halmstadissa, Lidköpingissä ja Eskilstunassa kirjastoissa on ollut suuria ongelmia. Rinkebyn kirjasto on lopetettu jo vuosia sitten. Jönköpingissä pahoinpidetliin naispuolinen kirjastovirkailija kun hän yritti rauhoitella riehaantuneita uusruotsalaisia. Mutta, meneppä Tukholman keskustassa Sveagatanin kirjastoon niin tunnelma on aivan erilainen. Paikka muistuttaa kirjastoa. Mutta siellä ei näykään uusruotsalaisia.

Kannattaa huomata, että asiasta kirjoitti EXPRESSEN/ UNVISIT

Yhtä kaikki. Tämä sama ongelma alkaa näkymään kohtapuoliin Suomessakin. Ensimmäisiä merkkejä on jo olemassa. Muutaman vuoden päästä miehet luikkivat korvat luimussa kirjastojen ohi ja jättävät kirjastotädit oman onnensa nojaan, kukaan ei uskalla puuttua asioihin.

Suomella ei ole enää pitkä matka Ruotsin tilanteeseen.

Advertisements

13 thoughts on “Ruotsin kirjastot alkavat muuttua sotatantereiksi- kirjastotädit pulassa

 1. Leppävaaran kirjastossa on jo ollut äbäläväbälää harjoittavia uussuomalaisia. Mainitsin henkilökunnalle että jos asiaa ei heti alussa laiteta kuntoon niin tuloksena on Malmö. Henkilökunta(nuoria isoja miehiä) jotain inisivät että ehkä jotain voisi tehdä asialle….Itse lähdin paikalta kun alkoi vituttamaan koko touhu. Enää en käytä kyseistä kirjastoa.

  1. 3 kärpästä samalla käynnillä.
   – sivistystä
   – kulttuuria
   – ja luontoelämys (Avara Luonto) apinalauman käyttäytymistä seurattaessa 😀

   1. Vaan, Mie: Täytyy alkaa pitää pienessä pussissa maapähkinöitä, että voi ruokkia apinoita, sylkemällä pähkinät niitä päin. Kai ne rauhoittuvat, kun saavat ravintoa.

 2. Leppävaaran kirjaston rakennuksen omistaa muu taho kuin kaupunki ja näin ollen kaupunki vuokralla tiloissa. Hieno rakennus. Vuokran täytyy olla sellainen, että katetta jää myös rakennuksen omistajalle. Muut kulut päälle. Palveluiden käyttämättä jättäminen on luovuttamista. Kirjastoista on tullut meluisia monitoimitiloja, niissä on muutama hiljainen lukutila eli lehtisali ja mahdolliset opiskeluhuoneet. Seuraavalla kerralla täytyy huomauttaa asiasta sen sijaan, että painaa pään alas ja poistuu paikalta. Täytyy opettaa tavoille, ei kai muutoin k.o. henkilöt tapoja opi?

 3. Kun annat pahalle pikkusormen se vie koko käden. Kohta ei ole paikan paikkaa missä ei tarvita vartijaa, julkisessa paskahuusissakin seisoo kohta Securitasvahti. Koko 2000- luku on ollut kiihtyvää alamäkeä ja se on nimenomaan lisääntyvän KEMUttelun ansiota (kemu = kehitysmaamuslimi). En haluaisi näin sanoa mutta yhteiskuntaa tiiviisti seuranneena on pakko. Nämä kemut eivät ole hauskoja, ne laskevat yhteiskunnan tasoa (mm kouluissa) ja rikkovat maan sisältäpäin.

 4. Täälläkin tehdään pääkirjastoon remonttia, joka tuo meluhelvetin ja epäilemättä mamuhelvetin sinne. Kuulemma kirjaston täytyy muuttua ajan mukana.

 5. Björn Norström kirjoitti Avpixlatissa, että kirjastojen kulttuurin muutos on seurausta siitä, että kouluttamattomia maahanmuuttokulttuureista tulevia ei voi sopeuttaa sivistysyhteiskuntaan, eikä ruotsalaisella yhteiskunnalla ole rohkeutta puuttua asiaan. Nyt syytetään jengejä, puhutaan tapojen turmeltumisesta, uhan, aggression ja väkivallan lisääntymisestä yleensä. Kirjastojen barbariaan vajoamisen takana ovat selvästi sanottuna maahanmuuttajat MENA-maista (Lähi-itä, Pohjois-Afrikka) eli sivistymättömistä muslimikulttuureista. Jos asioista ei uskalleta puhua ääneen, tulevat Ruotsin ongelmat jatkuvasti pahenemaan.

  Suomen kirjastoissa monikulttuurisuus on noudatettava normi, ja suvaitsevaisuus arkipäivää, joten pahalta näyttää meidänkin tilanne. Espoon Sellon kirjasto on valtakunnallisesti huonomaineinen maahanmuuttajaväestön kosiskelussaan. Kirjaston muuttuminen nuorisotilaksi on sivistyksestä pois.

  1. Asioista puhumattomuus on mielestäni huono juttu sillä mielestäni Ruotsi on painekattila, jossa paine vain kasvaa päivä päivältä. ..

   Itse pelkään että kun ruotsalaisten mitta tulee täyteen ja rahat loppuvat niin maa vajoaa anarkiaan. Stefan Molyneux kuvasi eurooppalaisia: ”Europeans are very very nice…until the point when they are not..and then they really are not nice” -Historiallisesti tämä on kyllä totta. Eurooppalaiset lopettivat orjuuden, perustivat punaisen ristin ja geneven sopimuksen… Mutta, sotien aikana Euroopassa on tapahtunut paljon julmuuksia, kuten vaikka entisessä Jugoslaviassa tai Liittoutuneiden palopommitukset Saksan siviilikohteisiin…Ja tietysti Hiroshima+Nagasaki.

   Toinen veikkaamani skenaario Ruotsille on vähemmän väkivaltainen, jossa maa jakaantuu matu-osaan ja kantis-osaan etelän jäädessä matuille, rajan sijaintia en osaa sanoa, mutta Upsalan uskon jäävän varmasti kantiksille ja Malmön matuille.

   1. Uskon jakautumisvaihtoehdon luontaiseen toteutumiseen.

    Siinä kumpikin osapuoli kokee voittavansa, muslimit saavat oman hallintoalueensa omine lakeineen ja kristityt saavat edes osan alueistaan takaisin ja saavat elää rauhassa.

    Mutta tie tuohon ei ole helppo. Se saattaisi olla sellainen että jokin isompi no–go-zone yritetään väkisin saada rauhoitettua ja yritys epäonnistuu koska vastapuolet pelaavat eri säännöillä. Sitten aluetta yritetään motittaa, mutta sekään ratkaisu ei toimi, sitoo kummankin osapuolen resursseja. Sitten jonkinlaisen epävirallisen rauhanneuvottelun kautta alueelle annetaan itsenäisyys kunhan jättävät ympäristön rauhaan. Tästä muodostuu sitten ajan kanssa jotenkin pysyvä tila. Seuraavassa vaiheessa erillisiä muslimialueita yhdistellään, tehdään maanvaihtokauppoja.

    1. Ei tule onnistumaan…Ählämien aluehan joutuisi heti sekasortoon ja nälänhätään ja ählämit alkaisivat tunkea ruotsalaisten puolelle elätettäväksi ja hakemaan turvapaikkaa…ja perustaisivat jälleen sinne omat no go zonensa jne….

     Ei ählämit ja muut mulliturvat halua oikeiasti mitään omaa valtiota vaan siis sellaisen järjestelyn jossa he pystyvät loisimaan ruotsalaisten rahoilla.

     Niin tai tietty he vaatisivat maanjakorauhansopimukseen artiklan, jossa ruottslaisten pitäisi elättää se eteläosa maailman tappiin.

     Kuunnelkaa ystävän neuvoa..lanatkaa mulliturvat Itä tai Pohjanmereen nyt välittömästi, niin se on pienimmän riesan tie

 6. Myrkyn joit Ruotsi. Nyt saatte päättää menettekö ”suolistohuuhteluun” vai koetatteko selvitä ilman.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.