Lund: Asuntopula pahenee vuosi vuodelta

12

kuvakaappaus-2017-01-28-10-15-09

 

Ruotsissa vuoden 2015 invaasio alkaa näkyä nyt monella tavalla. Esimerkiksi Malmön naapurikaupunki Lund elää hyvin vaikeita aikoja asuntoasioiden suhteen. 

Invaasion myötä hallitus teki paniikkiratkaisun ja kehitteli uuden ns. pakkoasuttamislain, joka astui voimaan viime keväänä. Laki velvoittaa kuntia hankkimaan kuntapaikan saaneille oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille asunnon. Kuntapaikkoja jaetaan kaupungin koon ja ennestään siellä asuvien turvapaikanhakijoiden perusteella. Kun turvapaikanhakija siis saapuu kuntaan, on kunnalla oltava heti osoittaa asunto tulijalle.

Useimmissa kunnissa tämä tarkoittaa ensinnäkin sitä, että tulijat kiilaavat suoraan vuokra-asuntojonojen ohi. Toiseksi monet kunnat ovat ostaneet jo omistusasuntoja vapailta markkinoilta, joita vuokrataan edelleen sotapakolaisille. Tämä siksi, että useimmissa kunnissa ei yksinkertaisesti ole vapaita vuokra-asuntoja. Toisaalta joissakin kunnissa asunnottomuus ja asuntopula on suuri jo ilman suurta sotapakolaistenkin määrää.

Lund on tästä hyvä esimerkki. Kaupunki on opiskelijakaupunki ja joka syksy käydään epätoivoisia toimenpiteitä löytää opiskelijoille asuntoja. Kun tähän päälle lätkäistiin kuntapaikan saaneet pakolaiset 378 henkeä, niin katastrofi vain paheni. Lund pystyi asuttamaan vain 155 heille määrätyistä turvapaikanhakijoista. Kaikenlisäksi tilannetta ei aiota millään tavalla parantaa – päinvastoin, tilanne pahenee. Lund joutuu vuonna 2017 aikana ottamaan edelleen 544 turvapaikanhakijaa.

Lund on siis tilanteessa, jossa sen pitää kuluvan vuoden aikana majoittaa 767 turvapaikanhakijaa. Lisäksi erilaisten perheenyhdistämisohjelmien avulla arvioidaan tarvittavan satakunta suurempaa asuntoa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kunta joutuu jatkossa ostamaan vapailta markkinoilta asuntoja lisää.

Tällä hetkellä koko kunta on yhtä suurta hätämajoitusta. Sotapakolaisia asuu vähän siellä sun täällä erilaisissa tilapäismajoituksissa. Kunnan pakolaistoimistosta Magdalena Titze kertoo:

– Tässä mennään jo aika reilulla kädellä miinuksen puolelle.

8 thoughts on “Lund: Asuntopula pahenee vuosi vuodelta

 1. Ensin ottavat näitä kehitysmaalaisia kauheat määrät ja sitten ihmettelevät kun on asuntopula.Nyt on asunnottomia moniosaajia koko maa täynnä.

 2. Mites se perheenyhdistäminen ? Vieläkö kehitysmaalaisia aiotaan päästää tänävuonna maahan se n. 150 000 lisää ja hommata näille kämpät ? Tokihan maahanmuuton suurmaa maksaa lennot ykkösluokassa että Abdi saa kaikki 4 vaimoaan ja liudan lapsia syömään sveamamman halal-köttbullareita ? Ja sitten iiiiisooot asunnot, normien mukaiset ja avustukset juoksemaan. On hienoa että kalifaatti vahvistuu ja konkurssi lähenee. Kun Ruotsi ajautuu lähivuosina kaaokseen on Suomen pakko alkaa suorittamaan rajavalvontaa. Lisäksi saamme paluumuuttajavirran sekä hyvänlaatuista ja sopeutuvaa entistä kotimaataan inhoavaa Pelleä ja Börjeä pilvin pimein. Ingrid ja Margot jäävät pullahalaamaan Abdullaheja heidän haaremiinsa.

  1. Sosialistisena kokeiluna voisi olla mielenkiintoista, kun Ruotsiin paukkaisi vaikka 1 000 000 muslimia tänä vuonna ja niille perheenyhdistäminen x4 päälle. Kaikille asunto keskustasta ja heidän rahat. Meinaan, että kyllähän noihin tottuu ja kämppiä on hyvä rakentaa ajan kanssa, mutta kertarysäyksenä prkeleesti saattaisi avata silmät, jossei Ruotsissa niin Suomessa. En soisi Suomen tuhoutuvan, kun en täältä aio pois lähteä. Ruotsi periaatteessa se ja sama, kun ovat niin tolloja. Tännehän sitä **skaa valuu, mutta lakkaa valumasta, jos Ruotsi kyykkää itsensä kerralla konkkaan ja se pirun puomi laskeutuu vihdoinkin Torniossa?

   Suomi suureksi ja viina vapaaksi.

 3. Eiköhän se kohta helpota kun kansaruotsalaisia alkaa kuolemaan ikärakenteen vuoksi. Vuoteen 2025 mennessä 45% ruotsalaisista poistuu luonnollisen kiertokulun seurauksena verrattuna vuoteen 2015. Ja se tarkoittaa että lähes saman verran asutoja vapautuu. Kyllä niistä riittää uus-ruotsalaisille ja niiden lisäääntyville sukupolville. Ainakin vähäksi aikaa.

  Suomessakin jo kolmatta vuotte peräkkäin suomalaisten lukumäärä vähenee. Tosin, ei yhtä paljon samssa ajanjakossa kuin ruotsissa. Vuonna 2025 Suomessa on 3.9 miljoonaan suomalaista. Siis rodun edustajaa, ei Suomen passin omaavaa. Jollei nykyinen kännykkä/sinkku/reissaajasukupolvi tee asialle mitään, on heillä eläkepävinä melkolailla erilainen maa asuttavana. Saatetaan jopa puhua venäjää ja katukuva on mustanpuhuva kaapujen vuoksi.

  1. Mistä olet repäissyt 45%? Ruotsin tilastokeskuksen mukaan 1,7 miljoonaa eli 24% kantaruotsalaisista (vanhemmat syntyneet Ruotsissa) kuului ikäryhmään 65+ vuonna 2015. Eivät he vielä kuole lähellekään sitä tahtia, mitä uusruotsalaisten määrä on kasvanut. Mutta olet siinä oikeassa, että ikärakenne on pahasti vinoutunut. Tärkeintä on uusruotsalaisten osuudet ikäryhmässä 0–44-vuotiaat, koska sitä vanhemmat eivät juuri tuota uusia jälkeläisiä. Luvut ovat karmeita:

   Ulkomaalaistaustaiset 25,8% (1 410 241)
   Ruotsalaiset joiden toinen vanhempi syntynyt ulkomailla 9,4% (512 816)
   Ruotsalaiset joiden molemmat vanhemmat syntyneet Ruotsissa: 64,8% (3 535 004)

   Ulkomaalaistaustaisiin kuuluu toki eurooppalaisia ja muita kotoutuvia ryhmiä. Toisaalta kantaruotsalaisissa on jonkin verran 80-luvulla saapuneiden arabien ja kurdien kolmatta sukupolvea.

 4. Onko Ruotsissa rahat loppu, kun uusia taloja ei saada rakennettua? Pukkaahan siinä rakentamista, kun väkeä lappaa sellaiset Turun mitan vuodessa sisään. On hirveää seurata, miten naapuriin rakennetaan uutta kehitysmaata. Nykyisellään tuo raja ei pidättele Ruotsin ylijäämää. Ne matut jotka haluavat tulla Suomeen, myös tänne änkeävät. Ruotsin kestokyvystä ei ole tietoa, mutta kämppien loppuessa etelästä ja suurempien kaupunkien kupeesta, alkaa Suomikin tuntua houkuttelevalta. Miten täällä on varauduttu siihen? Kuka sulkee rajan? Se jää kyllä ihan tavallisten kansalaisten harteille. Meidän päättäjät pissivät ennemmin omiin housuihinsa, kun tekevät mitään merkittävää.

 5. Pakoloiset on rikkaus ja voimavara.Siis lisää ählyjä Uusruotsiin.Omakoti talotkin kaikki huoneet täyteen rikkautta.😁

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.