Sotapakolaiset vanhustenkotiin opettamaan mummoille it-tekniikkaa

13

 

Ruotsissa on löydetty uusi tapa yhdistää uutta ja vanhaa. Nimittäin nuoret sotapakolaiset opettavat ruotsalaisille vanhuksille tietotekniikkaa. Esimerkiksi Karlskogan vanhustenkodissa on laitettu käyntiin projekti, jossa sotapakolaiset vierailevat vanhustentalolla opettamassa mummoille ja papoille tietokoneen, älykännykän ja tabletin käyttöä.

Muuan sotapakolainen, Bismillah Zahedi, 19, joka tuli Ruotsiin muutama vuosi sitten ja käy nyt sähköpuolen koulua, on värvätty iltatöihin vanhustentalolle seurustelemaan ruotsalaisten mummojen kanssa. Bismillah on opettanut mummoille mm. miten videopuhelu soitetaan.

Projektin tarkoituksena on ottaa käyttöön kolmansista maista tulleiden sotapakolaisten it-taidot ja toisaalta samalla opettaa heille kieltä. Monilla sotapakolaisilla on hyvät it-taidot ja mummot taas voivat kertoa millaista Ruotsissa oli ennen. (Silloin kun maata ei oltu täytetty sotapakolaisilla?)

Gunilla Lundberg, joka on projetktin puuhanainen, näkee asiassa vain pelkkiä hyviä puolia:

– Nuoret ovat suunnaton voimavara ja he näkevät uusia mahdollisuuksia Ruotsissa. Tämä on heidän ensimmäinen työnsä Ruotsissa ja tienaamalla rahaa he kehittyvät.

 

Advertisements

10 thoughts on “Sotapakolaiset vanhustenkotiin opettamaan mummoille it-tekniikkaa

 1. Miten painella älypuhelimen näyttöä 😀 Kuuluu samaan propagandasarjaan kuin lumityöt sandaalit jalassa ja kaarnaveneet.

  ”Nuoret ovat suunnaton voimavara ja he näkevät uusia mahdollisuuksia Ruotsissa.”
  Niin se on jo nähty, autot palaa, raiskaukset ja rikollisuus kasvavat. Rahat imetään veronmaksajilta loisimiseen ja rikollisuuden tukemiseen. Kuka tarvitsee tällaista ”suunnatonta voimavaraa”

 2. Eli osa turvapaikanhakijoista näpertelee vanhusten kanssa ”opettaen” heille atk-osaamista.Tässä on muutama ongelma.
  – En usko että opettamisesta tulee mitään jos ei osaa sujuvaa ruotsia
  – Kokonaishyöty? Turvapaikkasirkus maksaa käsittämättömän paljon. Se että joku turvapaikanhakija ”auttelee” ruotsalaisia vanhuksia ei vastaa hinta/tulos laskelmissa lähellekään sitä hyötyä, jonka oikean koulutushenkilöstön palkkaaminen toisi.

 3. Kaipa tässä on valjastettu sävytteisviritteisten nuorukaisten ainoat eurooppalaisia yhteiskuntia hyödyttävät taidot käyttöön: vaikka passi, henkilöllisyys (joita löytyy toki uusia) ja rahat (joita vasta löytyykin!) ovat hukkuneet Väli- korjaan, Pohjanmereen (vai oliko se Barentsinmeri?), on älykännykkä aina tallella!

  Kun välittömästi rantautumisen jälkeen ensimmäinen aktiviteetti on aloittaa selfieiden ja facebookkausten vyöryttäminen niihin Hätää Kärsiviin Kotimaihin siellä Hätääkin Hädempää Kärsiville veliserkuille, ei kenelläkään voi enää olla pienintäkään epäilystä siitä, etteikö maahan nyt olisi saatu vertaansa vaiilla olevia some-moniosaajia!?

  Joten kun kaikille on viimeistään nyt todistettu eurooppalaisen vanhusten hyvinvoinnin olevan nuorten arabijätkien ykkösprioriteetti, ei enää kenelläkään muulla, kuin paatuneimmalla rasistilla voi olla epäilystäkään siitä, etteivätkö nämä pyyhkisi meidän pyllyjämme kun olemme vanhainkodissa?

 4. ”Monilla sotapakolaisilla on hyvät it-taidot” sallikaa minun röhönauraa. Niin noh, onhan se it-taidonnäyte lähettää facebookissa liveraiskauksia. Monet sotapakolaiset ovat kovia sormettamaan mummoja, niin tuossa pitäisi lukea.

 5. Taas mieli haluaisi uskoa tämänkin onnen ja autuuden, joka Ruotsia on kohdannut. Rasisteerattava itseni ajattelemaan, ettei tästäkään mitään tule, kusetusta koko homma. Suunnattomalle voimavaralle tulee suunnaton miehen kaipuu, raiskaa jonkun papan saattohoitokuntoon ja pöllii rahat. Tai tapahtuu jotain muuta yhtä mukavaa, josta pitää jälleen vaieta.

 6. Todellisuudessa näillä ei ole alkeellisimpiakaan IT-taitoja. Minun 10 – vuotias poika neuvoo mummolle miten käytetään älypuhelinta, whatsappia ym. Tästä on kuitenkin pitkä matka IT-osaamiseen.

 7. Miten nää kultamunat mitään osaa opettaa? Eihän ne pysty atk:ssa mihinkään muuhun kun selfien ottoihin ja raiskausvideoihin.

 8. Vastaavaa toimintaa on ideoitu Suomessakin kymmeniä vuosia. Olisin voinut itsekin opettaa työttömyystöinä. Ei vaan ole kysyntää/maksajaa edes ns. ilmaiseksi tehtynä ketään ei kiinnosta vetovastuu. Mutta dadaa kun kyseessä onkin turvapaikanhakija niin johan löytyy maksukykyä ja yhteistyökumppaneita.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.