Morpheus: Ruotsi kulkee Hollannin jalanjäljissä

13

Ruotsalainen blogisti Morpheus kirjoittaa mielenkiintoisen jutun, joka on kääntämisen arvoinen:

 

ornamentti

 

 

”Ruotsi kulkee Hollannin jalanjäljissä

Kun Hollannin vaalihuoneet suljettiin niin saatiin selville, että hallituspuolue pääministerinään Mark Rutte sai 31 paikkaa eduskunnassa ja näin ollen julistettiin vaalien voittajaksi. Geert Wildersin puolue PVV sai 19 paikkaa, mikä oli neljän edustajan lisäys edelliskauteen. Lisäys ei ollut niin suurta kuin odotettiin. Nyt kannattaa tehdä pieni analyysi Hollannin lähihistoriasta 1990-luvulta alkaen. Analyysi on mielenkiintoinen, sillä Ruotsi ja Hollanti ovat hyvin samantapaisia maita kehityskulussaan.

Menkäämme ajassa taaksepäin 90-luvulle, jolloin Hollanti otti vastaan suuret määrät maahantulijoita Pohjois-Afrikasta ja Lähi-Idästä. Asuin itse tuolloin Hollannissa ja saatoin omin silmin ja korvin todistaa sen julkisen keskustelun, jota tuolloin käytiin.

 

amsterdam-verwelkomt-sinterklaas
Joulupukki ja tontut.

Se mikä minua ihmetytti, oli se, että kuinka korostuneen poliittisen korrektisti moni käyttäytyi. Muuan pilapiirtäjä laittoi asuntoni rappukäytävään pilapiirroksen, joka kyseenalaisti Hollannin maahanmuuttopolitiikan. Piirtäjä haukuttiin heti sen jälkeen imbessiiliksi idiootiksi. Lisäksi ilmoille nousi kiukkuisia  vaatimuksia, että Sinterklaas (joulupukki) ja hänen apulaisensa Witte Piet (tonttu) pitää kieltää. Syynä oli se, että heidän suhteensa ei ollut tasa-arvoinen ja toisaalta hommassa oli kolonialismin kaiku. Islamin kritisointi oli tabu.

Tuolloin 20 vuotta sitten minulle ruotsalaiselle Hollannin keskusteluilmapiiri oli todella kummallinen, koska tuohon aikaan ruotsalainen ilmapiiri oli vielä suhtkoht normaali. Aavistelin kuitenkin jotain sellaista, että jos sama tulisi Ruotsiin niin Ruotsista tulisi vielä korrektimpi, poliittisen korrektiuden äärimaa. Hollantilainen ystäväni teki hiljattain tämän huomion:

– Ruotsi oli useita vuosikymmeniä suuren maahanmuuton ja Keski-Euroopan poliittisen korrektiuden ulkopuolella kaukaisen sijaintinsa takia.  Mutta kun tämä nyt on lopulta saavuttanut Ruotsin niin koko homma on mennyt aivan totaalisen överiksi.

 

Kuva3

Hollannin turvapaikka- ja perheenyhdistämisohjelman avulla tulleiden suuri tulijamäärä alettiin huomata 2000-luvun alussa. Yksin vuosien 1998- 2001 aikana maahan tuli 200 000 Euroopan ulkopuolista tulijaa, joka nosti ulkoeurooppalaisten tulijoiden määrän 1,1 prosentista 9,3 prosenttiin. Neljässä suurimmassa kaupungissa Amsterdamissa, Rotterdamissa, Haagissa ja Utrechtissä Mohammed tuli yleisimmäksi pojan nimeksi syntyneille lapsille. Amsterdamissa ja Rotterdamissa väestöstä noin puolet on ulkomaalaistaustaisia. Hollannissa arvioidaan olevan noin 450 moskeijaa ja tämä näkyy todella merkittävästi suurkaupungeissa.

Bussien ja junien kivitys ja erilainen väkivalta konduktöörejä ja bussikuskeja kohtaan lisääntyi tsunamin tavoin 2000-luvulla. Käytännössä kaikki tekijät olivat ”turkiskauluksisia miehiä”, joka on hollantilainen uussana marokkolaisille tulijoille. Lisäksi hollantilaisia kohtaan on tehty monenlaisia merkittäviä rikoksia. Nopea islamisaatio huomattiin taidemaailmassa, jossa tsekkiläinen taiteilija David Černý, joka teki taideteoksen Entropa EU-komissiolle. Se kuvasi Hollantia tulvan peittämänä maana, josta veden keskeltä nousi ainoastaan minareettien tornit.

Kansan piirissä alkoi jäytää tuo suuri maahantulijoiden määrä. Kuuluisa hollantilainen suvaitsevaisuus alkoi natista. Eräs hollantilainen ystäväni kertoi, että hän vain yksinkertaisesti heräsi koomasta ja huomasi ja koki, että hallitus ja media olivat pettäneet ihmiset.  Jopa HBTQ- aktivistit ja feministit ovat tulleet kriittisiksi maan islamisoinnista.

 

250px-TheoVanGogh
Theo van Gogh

Suuri käännekohta yleisessä mielipiteessä oli 2000-luvun alku ja Pim Fortuyn ja Theo van Goghin murhat. Molemmat olivat hyvin kriittisiä islamia kohtaan. Pim Fortuyn oli politiikko ja puoluejohtaja ”Pim Fortuynin listalla”. Tästä seurasi, että hänen eristettiin kokonaan ulos hollantilaisista medioista keskustelemasta samoilla ehdoilla kuin muiden puolueiden johtajat. 2002 hän sai olla mukana ensimmäistä kertaa suorassa keskusteluohjelmassa, joka johti tietenkin kauheaan halooseen. Pim Fortuyn murhattiin pian tämän jälkeen erään eläinaktivisti Volkert van der Graafin toimiesta, joka halusi estää Fortuynin tekemästä muslimeista syntipukkeja.

Theo van Gogha teki yhdessä Ayaan Hirsi Alin kanssa lyhytfilmin ”Alistuminen” (?), joka kuvasi naisiin kohdistuvaa väkivaltaa muslimiyhteisöissä. Molemmat saivat lukuisia tappouhkauksia islamisteilta ja lopulta 2004 van Gogh murhattiin avoimella kadulla fanaattisen muslimin Mohammed Bouyerin toimesta.

Nämä molemmat murhat saivat hollantilaiset menettämään malttinsa ja yhä enemmän kriittisiksi islamia kohtaan.

Samoihin aikoihin tuli Geert Wilders yhä radikaalimmaksi. Hän jätti Kansanpuolueen 2004 ja perusti Parti voor de Vrijheid (PVV) -Vapauspuolueen. Hän on puhunut mm. siitä, että koraani pitää kieltää. 2009 kieppeillä PVV oli suurin puolue mielipidemittausten mukaan.

 

lataus
Geert Wilders

Kuuma peruna hollantilaisille on ollut millaiset säännöt ovat perheenyhdistämisohjelman ympärillä. Suuri maahantulijoiden määrä 1998-2001 lähes romahdutti Hollannin vastaanottosysteemin, joten hallitus teki hätäratkaisuja, jotta omaisia ei tulisi kerralla niin paljoa. Mm. niiden, jotka tulevat Hollantiin pitää mennä mukaanm työnhakuohjelmaan ja opetella kielen perusteet. Geert Wilder kritisoi sitä, että EU sekaantui Hollannin sääntöihin. Wilders kirjoitti 2012 avoimen kirjeen ruotsalaiselle EU-komissaari Cecilia Malmströmille, joka tuohon aikaan vastasi EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttoasioista:

”Sinä et edes halua rajata perheenyhdistämisohjelman avulla tulleiden määrää Hollantiin! Sinun toimintasi ei sovi yhteen Hollannin vapauden ja itsemääräämisoikeuden kanssa. Siksi kehoitammekin sinua lopettamaan tällaisen aktivismin ja eroamaan”

Lisääntyvän maahanmuuttokriittisyyden tahtiin ja Gert Wildersin menestyksen myötä ovat hollantilaiset mediat pikkuhiljaa alkaneet kirjoittaa islamisaation ongelmista ja suuresta ulkoeurooppalaisesta diasporasta Hollantiin. Myös muiden valtapuolueiden on ollut pakko sovittaa omiin retoriikkoihinsa Wildersin retoriikkaa. Pääministeri Mark Rutte sanoi hiljattain eräässä haastattelussa:

– Jos et viihdy, lähde. Häivy! Kukaan ei pakota sinua olemaan täällä.

Myös CDA-puolueen johtaja Sybrand van Haersma Buma on ehdottanut mm, että kaikkien oppilaiden olisi laulettava Hollannin kansallislaulu joka aamu. Tämä on selvä yritys houkutella konservatiivisiä ja kansallismielisiä äänestäjiä.

Joitakin huomioita vaaleista:

Suurin jytky oli sosiaalidemokraattien lasku, joka putosi 39:stä paikasta 9:ään. Turkkilainen puolue Denk sai ensimmäisen kerran paikkoja eduskunnasta kolmella mandaatilla. Denk:in agendassa on ollut mm. se, että hallituksen pitää satsata entistä enemmän imaamikoulutukseen ja peruskouluista pitää tulla entistä monikulttuurisempia. Puolue haluaa myös erillisen ”rasistirekisterin”, jonne listataan kaikki maahanmuuttokriittiset.

Mitä Ruotsi voi sitten oppia vaaleista?

Paljonkin, sitä silmällä pitäen, että tilanne tänään Ruotsissa on sama kuin oli Hollannissa jo 15 vuotta sitten. Hollannissa ”kansan mielipide” kääntui 2000-luvun alkupuolella Fortuyn ja van Goghin murhien takia ja Ruotsissa mielipide kääntyi 2015 suuren invaasion myötä. 15 vuotta sitten hollantilainen media alkoi kirjoittaa yhä enemmän islamista ja ulkoeurooppalaisesta invaasiosta ja sama trendi on alkamaisillaan myös Ruotsin mediassa. Hollantilaiset liberaalikonservatiiviset puolueet ovat alkaneet pikkuhiljaa käyttää samaa retoriikkaa kui PVV, sama ilmiö näkyy Ruotsissa kun Moderaatit ja Kristillisdemokraatit kopioivat Sverigedemokraattien ohjelmia.

Hollannilla on paljon yhteistä Ruotsin kanssa. SD jatkaa kasvua kun SDP:n kannatus vähenee. Lisäksi tähän kun ottaa mukaan sen, että Morgan Johansson ja Ylva Johansson ovat yrittäneet sensuroida Ruotsin maahanmuuttajaongelmia kansainvälisen median suuntaan ja SDP:n muutenkin suuret ongelmat pitää Ruotsi turvallisena hyvinvointivaltiona suuren maahanmuuttajien määrän takia, on puolueen jäsenmäärä vähentynyt selvästi. Kysymys kuuluukin, että perustetaanko Ruotsiin puhdas maahanmuuttajien etuja ajava puolue SDP:stä ja Ympäristöpuolueesta. Molemmat menettävät koko ajan äänestäjiä.

Vuoden 2018 suuri aihe Ruotsin vaaleissa on luultavasti perheenyhdistämisohjelman avulla maahan tulevat tulijat. 15 vuotta sitten Hollanti joutui tekemään erityistoimenpiteitä asian takia. Nyt Ruotsi on aivan saman tilanteen edessä. Vuoteen 2019 mennessä odotetaan Ruotsiin tulevan ainakin 400 000 ulkoeurooppalaista tulijaa perheenyhdistämisohjelman avulla. Ruotsin seuraava hallitus tekee päätökset perheenyhdistämisohjelman säännöistä 2019. Luultavasti nämä säännökset tulevat muistuttamaan hollantilaisia muutoksia 2000-luvun alussa.”

Alkuperäinen teksti:

http://www.morpheusblogg.se/2017/03/16/sverige-gar-i-nederlandernas-fotspar/

Advertisements

11 thoughts on “Morpheus: Ruotsi kulkee Hollannin jalanjäljissä

 1. Jos ei kansa olisi niin hyväuskoista, tietämätöntä ja typerää niin säästyisimme monelta kärsimykseltä. Toivon kuitenkin että muutama poletti on kilahtanut ruotsalaisten pääkoppaan viime vuosien aikana. Jos ei muutosta nyt (syksyllä 2018) äänestetä jatkuu sama ja vielä älyttömämpi meno seuraavatkin neljä vuotta.

  Ainiin! Uusi joukkoraiskaus taas Boråsissa:

  http://www.bt.se/boras/misstankt-valdtakt-utanfor-boras-fem-personer-frihetsberovade/

 2. Eipä sitten pelastunut Hollantikaan.. seuraaviin vaaleigin taitaa olla liian pitkä aika jos muutosta olisi halunnut parlamenttaarisin voimin.. Hollantilaiset taitavat olla jo vähemmistönä omassa maassaan seuraavien vaalien alla..

 3. Taas erinomainen postaus Ruottin/Räävelin kirjeenvaihtajalta. Näitä juttuja ei tosin pitäisi lukea iltapuhteella ennen nukkumaanmenoa. -Mutta jos älykkyys määritellään kyvyksi toimia uudessa tilanteessa, niin mitä ihmettä se mahtaa olla, kun orjallisesti toistetaan muiden jo tekemät virheet

  1. Tähän kysymykseen vastasi aikoinaan muuan Albert Einstein, jonka sukunimestä on tullut synonyymi älykkäälle ihmiselle: ”Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.”

   Jotain niin kovin tuttua oli tuossa…

 4. Hyvää tavaraa PT-medialta taas.

  Usko jo: ”Jos ei kansa olisi niin hyväuskoista, tietämätöntä ja typerää niin säästyisimme monelta kärsimykseltä.”
  Kyllä tässä kohtaa voi syyttävän sormen osoittaa suvakkimedian suuntaan. Suorastaan vastuutonta toimintaa.

  Harvoin suosittelen Ylen ohjelmia, mutta katsokaapas pressiklubi.Ilmapiirissä on tapahtunut kummallinen muutos. Nämä kaikki keskustelun toimittajat ovat vaikuttaneet Helsingin Sanomissa.
  Johanna Korhonen on äärisuvakki ja haluaa johtaa keskustelua haluamaansa suuntaan, mutta miehet pitävät pintansa ja tuntuvat jotenkin jopa ihailevan Halla-ahoa eivätkä lähde mukaan perinteiseen yhteislynkkaukseen.
  Ihmeen asiallinen meininki 🙂

 5. Niille jotka eivät ole katsoneet Sharialakia Tanskassa-ohjelmaa, suosittelen katsomaan. Näkyy edelleen YLE Areenassa. Kannattaa suositella muillekin, myös suvakeille. Ihmeen hyvin muuten YLE onnistui piilottamaan tuon ohjelman myöhäiseen ajankohtaan, en ole nähnyt telkkarista yhtään vinkkiä siitä, syynsä kai heillä on tuohonkin. Ei siinä mitään väkivaltaakaan ole, olisi voinut näyttää vaikka alkuillasta.

 6. Miksi tämä maidenvalloitus siirtolaisuudella pitää hyväksyä? Miksi heitä ei muka saisi palauttaa takaisin esimerkiksi Lähi-Itään tai Afrikkaan, vaikka olisivatkin saaneet kansalaisuuden? En usko, että he hyväksyvät samanlaisen siirtolaisuuden omiin maihinsa.

  1. Nauraisin kieltämättä ihan sikana jos Saudi-Arabiaan muuttaisi ”asylum”-turvaan vaikkapa semmoiset 20 000 000 esi-isiä palvovaa kiinalaista vaikka se nostaisikin öljynhintaa.

 7. Pieni korjaus Paavon muuten mainioon juttuun, alkaen kohdasta ”Lisäksi ilmoille nousi kiukkuisia vaatimuksia, että Sinterklaas (joulupukki) ja hänen apulaisensa Witte Piet (tonttu) pitää kieltää.” Luettuani Morpheuksen bloggauksen, hän on näyttänyt käyttävän väärää sanamuotoa, johon Paavon käännös viittaa. Syytä Morpeuksen lapsukseen en tiedä?

  Kuten kuvastakin on nähdä, näiden apulaisten naamat ovat maalattu mustaksi kunnon Pekka ja Pätkä neekereinä elokuvan tyyliin. Eli näistä apureista käytetään sanamuotoa ”Zwarte Piet” eli vapaasti suomennettuna ”Musta Pekka”, a.o. linkistä tarkempaa infoa…

  https://en.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.