Ruotsissa manifesti yksintulleiden sotalasten oleskeluluvan puolesta

13

 

c6aae21f-321a-4c7c-9a76-4d9d1eac29c8
17-vuotias afgaanipoika on huolissaan saako jäädä Ruotsiin vai ei.

 

Ruotsissa erilaiset afgaanien puolesta järjestetyt mielenosoitukset ovat olleet arkipäivää jo vuosia ja aiheen tiimoille on noussut eräänlainen refugees hospitalityn tapainen järjestö ”Vi står inte ut” (=Emme siedä/ hyväksy). Järjestö ajaa etupäässä afganistanilaisten sotalasten asioita, sillä on ilmennyt, että afgaanilapset voivat huonosti.

Yksintulleiden sotalasten opettajatar Lotta Lilja Pittuco kertoo:

– Todella pitkät odotusajat oleskeluluvissa ja se, että lapsia siirretään ympäri maata, aiheuttavat sen, että he voivat huonosti.

Esimerkiksi muuan sotalapsi, 17 vuotias Ali Zardari tuli vuosi sitten tammikuussa yksin Ruotsiin ja on nyt huolissaan mitä hänelle tapahtuu.

– Kun olin pieni, haaveksi lentämisestä. Nyt kun vain kuulenkin sanan Arlanda niin tulen pelokkaaksi. Saan toisinaan todella kummallisen tunteen, tunteen, joka ei mahdollista minun keskittyvän opiskeluun eikä tekemään mitään.

Alin mukaan monet nuoret voivat huonosti, mutta heillä on onneksi potkupallo, jota saavat pelata veronmaksajien kustannuksella. Häntä pelottaa, sillä monet nuoret ovat uhkailleet itsemurhilla.

Ruotsissa on tällä hetkellä 18 000 afgaaninuorukaista, jotka odottavat saavatko oleskeluluvan vaiko lennon kotiin. Tähän saumaan ”Vi står inte ut” on laatinut manifestin, jonka mukaan kaikkien lasten on saatava oleskelulupa Ruotsista. Pittuco kiihtyy ja kertoo:

– Nyt lapsia odotetutetaan niin kauan, että he tulevat täysi-ikäisiksi ja sen jälkeen heidät lähetetään takaisin Kabuliin.

Advertisements

16 thoughts on “Ruotsissa manifesti yksintulleiden sotalasten oleskeluluvan puolesta

  1. Minkähän ikänen mahtaa olla tuo kuvassa oleva afkaani ? Luultavasti jotaki muuta kun 17v uklonäöstä päätellen.
   Kyllä partaa on muutamia vuosia jo ajeltu.

 1. ”Afganistanissa murhatun rauhanturvaaja-Petrin äiti suree yhä: Miksi Suomi unohti poikani?”

  ”Seuran arkistosta: Afganistanissa surmatun rauhanturvaajan Petri Immosen äiti odottaa edelleen selvitystä poikansa kohtalosta. Miten tappajat lahjottiin vapaiksi vain lyhyen vankeuden jälkeen?

  Tykistökranaatista rakennettu pommi räjähtää yllättäen. Petri Immonen on vain parin metrin päässä öljysäiliöstä, johon se on kätketty.

  Isku on suunnattu tahallaan vahingoittamaan rauhanturvaajia vain sadan metrin päässä heidän tukikohdastaan.

  Petri Immonen ei todennäköisesti näe pommin räjäyttäjää kapealla kadulla, sillä pommi toimii radio-ohjattavalla kaukolaukaisulla. Mitään ei ole tehtävissä, sillä 22-kiloisen kranaatin tuhovoima on suuri. Pommiin ei olisi auttanut edes kypärä, koska sirpaleet osuvat vartaloon.

  Immonen kuolee melkein heti.

  Kaikki muut partiosta säilyvät hengissä, sillä Petrin ruumis suojaa heitä.

  Tekijät vapautettiin

  Petri Immosen omaiset surevat edelleen, vaikka ovatkin päässeet pahimman yli.

  ”Ei me pystytty edes pitämään arkkua auki ja katsomaan, koska oli oma lapsemme. Eihän lapsen kuolemasta selviä koskaan. Pittää vain elää eteenpäin”, äiti sanoo ääni liikutuksesta murtuen.

  Iskusta kuultuaan äidistä tuntui, ettei kenenkään rauhanturvaajan paikka ole Afganistanissa. Tapelkoon keskenään, hän miettii edelleen.

  ”Rauhanturvaajat pitäisi kerta kaikkiaan saada pois sieltä.”

  Omaisilla on ollut paljon kestämistä suru-uutisen jälkeenkin, sillä Petri Immosen surmaa on seurannut erittäin loukkaava tapahtumaketju. Ensin Taliban-ääriliike ilmoittautui Immosen murhan tekijäksi, mutta väite osoittautui epäuskottavaksi.

  Sittemmin Petri Immosen murhasta otettiin kiinni seitsemän miestä, jotka tuomittiin kuolemaan. Rangaistus kuitenkin lieveni ensin 20 vuoden vankeudeksi, mutta Afganistanin presidentti Hamid Karzai päästikin tuomituista viisi vapaaksi jo surmavuoden lokakuussa – kun he olivat suorittaneet vankeusrangaistuksestaan vain muutaman kuukauden.

  Syyksi arvailtiin perinteistä tapaa vapauttaa vankeja islamilaisen paastokauden loppumisen kunniaksi järjestetyn juhlan takia – tai muuta satunnaista syytä.

  lmiö on afganistanilainen. Monilla muillakin mailla, esimerkiksi Yhdysvalloilla on ollut Afganistanissa ongelmia omien rauhanturvaajiensa murhaajien kiinnisaamisessa.”

  Korruptio jyllää

  Suomalaiset poliitikot vaativat tuoreeltaan kattavaa selvitystä tapahtuneesta Immosen murhasta ja tekijöiden vapauttamisesta. Ulkoministeriö lähetti asiasta nootin Afganistanin lähetystöön.

  Afganistanin vastaus oli vaatimaton: koska vangitut eivät olleet saaneet oikeudenmukaista rikostutkintaa ja heitä oli pahoinpidelty, heidät oli vapautettava.
  Luvattua uutta selvitystä, oikeudenkäyntiä ja tuomiota ei ole kuulunut vieläkään – ei edes kestävää selitystä vangittujen vapauttamiselle.”

  https://seura.fi/asiat/tutkitut/afganistanissa-murhatun-rauhanturvaaja-petrin-aiti-suree-yha-miksi-suomi-unohti-poikani/

  1. ”Petri Immosen perheen kuulumiset nyt: Äiti yhä katkera

   ”Ei valtaapitäviä kiinnosta tavalliset ihmiset. En suosi ketään heistä.”

   Äidin katkeruutta lisää nykyinen turvapaikanhakijatilanne, jossa Suomeen on tullut aikaisempaa enemmän maahanmuuttajia. Täyttyvät vastaanottokeskukset tuovat mieleen Petrin kuolinmaan sekasorron.

   ”Tänne otetaan elätettäviä Afganistanista, vaikka ei ne tee mitään Afganistanissakaan.”

   Lähde: em

  2. Miksi hekvetissä pitää suomalaisten tunkea tuomosiin paikkoihin,Suomi ei todellakaan ole mitään velkaa nuille kehitysmaille.
   Antaa niiden tapella keskenään niin paljon kun vähänkään haluavat.Ja pitää huoli siitä,että ne ei aja sieltä kansalaisiaan Suomen riesaksi.
   Siinä vaiheessa kun valkoinen savu sieltä tupsahtaa ilmoille merkiksi, että nyt on tappelut tapeltu,voidaan mennä katsomaan onko asia tosiaan niin.

 2. Lotta Vittuco!
  Sama tauti näemmä sekä Suomen ja Ruotsin joillakin keski-ikäisillä naisilla. Ilmeisiä viihdevuosivaivoja.

 3. Afganistaniin lapataan apua roppakaupalla - mitään ei saada aikaan... sanoo:

  Mielenkiintoinen artikkeli :
  – toki tuossakin artikkelissa afgaanien oma osuus eri tapahtumiin sivuutetaan aika lailla, siis mitä en tänne kopsannut… :

  ”Lokakuussa Brysselissä pidetyssä EU:n kokouksessa päätettiin tukea Afganistanin hallintoa 15,2 miljardilla dollarilla vuoteen 2020 saakka. Tämän lisäksi Afganistanin armeijaa rahoitetaan ehkä noin 5 miljardilla dollarilla vuosittain.
  EU voi myös rahoittaa uuden terminaalin rakentamisen Kabulin lentokentälle, jotta se pystyisi ottamaan vastaan nopeasti suuria määriä palautettavia pakolaisia.

  Afganistanin valtio on täysin riippuvainen ulkomaisesta avusta. Sen budjetista noin 70 prosenttia on ulkomaista tukea. Tuosta avusta yli 40 prosenttia menee armeijalle.

  Yhdysvalloista on virrannut Afganistaniin tukea vuoden 2001 jälkeen enemmän kuin mitä se antoi Euroopalle niin sanottuna Marshall-apuna toisen maailman sodan jälkeen. Tuesta suuri osa menee erilaisille välikäsille, sillä Afganistan on maailman korruptoituneimpia valtioita”.

  ”Talebanit ovat säilyttäneet myös liikkeen perinteiset rahoitusmuodot. YK:n tuoreen raportin mukaan talebanit saavat suurimman osan tuloistaan huumekaupasta, laittomasta kaivostoiminnasta ja kansainvälisiltä lahjoittajilta. Esimerkiksi huumekauppa kartutti liikkeen kassaa viime vuonna lähes 400 miljoonalla dollarilla.

  ”Afganistan pitäisi jättää rauhaan. Puolivuosisataa sitten Afganistan oli yksi alueen rauhallisimmista ja vakaimmista valtioista. Historiallisen kokemuksen perusteella voi sanoa, että Afganistanissa on voitu sitä paremmin mitä vähemmän muut valtiot ovat puuttuneet sen asioihin”.

  http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/02/09/uusi-suuri-peli-afganistanissa

  1. Afganistaniin lapataan apua roppakaupalla - mitään ei saada aikaan... sanoo:

   Tämä on varmaan tuo valtavasti varoja nielevä armeija… :

   https://www.youtube.com/watch?v=uCyMy0KTut4

   Nuo sotilaat eivät kyllä ole mitään maansa parhaimmistoa – esim. kun vertaa tänne meillekin tulleisiin, niin eivät sentään…

   Afganistan todellakin pitäisi jättää täysin rauhaan!
   – se varmaankin vajoaisi talibanien käsiin, mutta ehkä sekin olisi parempi – ihan kaikkien kannalta…
   – ja ties vaikka nuo sitten jossain vaiheessa kyllästyisivät talibaaneihinkin, ihan itsekseen…

   1. Afganistaniin lapataan apua roppakaupalla - mitään ei saada aikaan... sanoo:

    Tosin yksi suuri uhka on se, että Pakistan on talebaanien kuvioissa mukana myös – ja Pakistanilla on kuitenkin ydinaseita…
    – ei meinaan ole kiva ajatus se, jos muslimit alkavatkin käydä jihadiaan ydinasein… :

    ”Pakistanin joukkotuhoaseet ovat ydinasejärjestelmiä, joita Pakistan on pyrkinyt saamaan ainakin 1970-luvun alkupuolelta asti. Niihin liittyy riittävä infrastruktuuri ohjusten laukaisemiseksi maasta, lentokoneista tai sukellusveneistä.

    Vuonna 2011 maalla arvioitiin olevan noin sata ydinpommia. Pakistan räjäytti ensimmäisen ydinlatauksensa vuonna 1998 Ras Kohin vuoristossa Chagain kukkuloiden lähellä.
    1990-luvulla ja 2000-luvulla Pakistan on hankkinut Pohjois-Koreasta ja Kiinasta ohjuksia, joita kutsutaan muun mussa nimillä Shaheen ja Ghauri ja yhteisnimellä Hatf, ”Kuolettava”.

    Intialaisten lähteiden mukaan pakistanilaiset tiedemiehet ovat myyneet ydinasetekniikkaa muun muassa Pohjois-Koreaan, Iraniin ja Libyaan.” (wiki)

 4. Joku RHC:läinen kommentoi sitä, kun lähinnä vain naiset taistelevat joka ikisen palautettavan puolesta… :

  ”Fila N. : ”Miksi vain naisia onko suomen miehet lällyjä? suurin osa naisia, äitejä, tyttöystäviä, vaimoja, mummia …”

  Suunnittelevat uutta yhteenottoa poliisin kanssa?! :

  Meri V. ”Pitäiskö ens kerralla olla paksumpi ihmismuuri? Muutama kymmenen ihmistä on siirrettävissä pois tieltä, mutta sadat ja tuhannet ei. Sanaa kiertoon!”

  https://www.facebook.com/groups/rhc.helsinki/permalink/10154713366948533/

 5. A.M. :”Unelmani on Marjaana Toiviainen Instituutti: Kunnan tai valtion tyhjillään oleva rakennus pääkaupunkiseudulla herää uuteen kukoistukseen, kun turvapaikanhakijat perustavat täyden palvelun keskuksen.
  Keskuksessa on majoituspalveluita, lounasravintola, elintarvikekauppa, vapaa-ajanviettotila ja puutarha. Lisäksi keskuksessa on toimitiloja yrityksille, joiden toiminnan perusajatus on hyvinvoinnin lisääminen.
  Kaikki keskuksen toiminnot tilojen muokkaamisesta, ylläpidosta ja vartioinnista itse yritystoimintaan työllistävät turvapaikanhakijoita.”

  Nina: Jotenkin ihan tosi tosi innostava idea! likehymiö(y) hearthymiö

  Päivi : Todella siivilleen nouseva ajatus…

  Rock: Tilat kun saisi niin varmaan saisi rahoitusta ihan keräyksellä. Itse olisin ainakin valmis lahjoittamaan tällaiseen ja kun hommat tehtäis fiksusti, kantaisi se oikeiden ihmisten tekemänä itse itsensä. Hieno unelma

  Heh heh – vaikka taitaakin tarkoittaa lakkautettua sellaista tuota Unelmaa varten… :

  Kristiina: Kellokosken sairaala.

  1. Kukaan suomalainen ei saa kannattamaan tuollaista keskusta siihen tyhjään kiinteistöön, mutta matultapa se käy tuosta vaan. Osaavat varmaan selvittää kaikki helkutin kiemurat ja vartijakin käskyttää sujuvalla suomellaan…

   Harmi, kun tuosta kylän keskustasta purettiin suuret tilat, jotka ovat ainakin 30 vuotta olleet todella vajaalla käytöllä. Tilalle rakennettaviin asuntoihin muuttaa varmaan lauma matuja. Onneksi liiketiloja on vähän syrjemmällä lisää, tulee se keskus ja puutarha.

 6. Ruotsissa ei vieläkään ole tarpeeksi vihamielisiä muslimi raiskaajia.Lisää tarvitaan ja eikös niitä läpsyttelijöitä tule taas satoja viikottain ilmaiseen elätykseen loppuelämäksi.Ihme kun rahat riittää tohon massamuuton kustannuksiin.Huh huh.

  1. Samassa porukassa on koko vihervasemmisto.Sosdemeissä nyt saattaa olla niitäki jotka ajattelevat sitäkin,miten suomelle käy jos nuiden annetaan täyttää maa ja hillua vapaasti.
   Laittomasti maassa olevat laillisesti maasta pois.Tuo on kaikille selvää jotka ei ajattele kumousellisesti niin kuin vihervasemmisto.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.