Miten Malmösta tuli Ruotsin köyhin kunta

13

Rosengård_från_öster

 

Vääksyn vastaanottokeskuksen entinen johtaja Marko Lehto kirjoitti vuosi sitten Facebookpäivityksessä kiitoksensa:

”…Valtakunnallisesti kotouttaminen on kuitenkin vielä täysin lapsen kengissä. Perimmäisenä ongelmana on, että kotouttaminen nähdään kuluna eikä investointina. Pienellä panoksella vastaanottokeskusten asiakkaista saataisiin ammattitaitoista työvoimaa, joka omalta osaltaan osallistuisi yhteiskunnan rakentamiseen. Nyt suuresta osasta heistä tulee huonon kotouttamisen johdosta pitkäaikainen kuluerä, jonka yhteiskuntaa sopeutuminen on hidasta. Tämä on huonoa politiikkaa, eikä se ole kenenkään etu.”

 

Mietitäänpä asiaa Ruotsin näkökulmasta ja erityisesti Malmön näkökulmasta, joka on Ruotsin esikuva kolmansista maista tulleiden turvapaikanhakijoiden kotouttamisessa. Ruotsissa ja Malmössa ollaan tehty kaikki kuviteltavissa oleva turvapaikanhakijoiden kotouttamiseksi. Jos jokin asia on keksitty, se ollaan silloin myös toteutettu. Hulluimmatkin ideat on testattu. Voidaan siis hyvällä syyllä sanoa, että mitä skoonelaiset eivät ole tehneet turvapaikanhakijoiden hyväksi, sitä ei tarvi edes yrittää.

Mitäpä siitä on seurannut?

Malmö on ajautunut vielä 70- luvulla kukoistaneesta työläiskaupungista Ruotsin yhdeksi köyhimmistä kunnista, jossa on tolkuttoman suuri työttömyys, tolkuttoman suuri määrä sosiaalituilla eläviä ihmisiä ja tolkuttoman suuri maahanmuuttajien määrä. Kaupungin väestöstä noin 55% on ulkomaalaistaustaisia (joita tässä tarkoitetaan kolmansista maista tulleilla turvapaikanhakijoilla). Isoissa lähiöissä kuten Rosengård ja Seved maahanmuuttajien osuus on 85- 95%.

Muuan Malmön korkeakoulun sosiaalisen alan professori Tapio Salonen kertoo, että Malmö on kuin painekattila, joka kuvaa koko Ruotsin tilannetta. Malmössä tilanne on vain moniverroin pahempi. Tilanne saattaa räjähtää minä hetkenä hyvänsä.

– Malmö on ajautunut surkeaan tilanteeseen. Kaupunki ei pysty tarjoamaan maahan tuleville [turvapaikanhakijoille] mielekästä työtä ja he ajatuvat sosiaalituille ja erilaisiin sosiaaliaputöihin.

 

img_6764

 

Työttömyys ja koulutus

Malmön työttömyys on ihan omaa luokkaansa verrattuna muuhun maahan: Kun valtakunnan keskitaso on noin 7,6% työttömiä niin Malmössa työttömyysprosentti on liki 20%. Luku on ns. ”öppet arbetslöshet” eli henkilöitä, jotka eivät ole mukana edes missään puuhasteluohjelmissa.

Mainittakoon tähän sivumennen, että kaikissa suuren maahanmuuttajaprosentin kunnissa on työttömyys selvästi yli valtakunnan tason; Flen, Eskilstuna, Botkyrka jne. Jotkut pienet pohjoisen kunnat ovat poikkeuksia, kuten Haaparanta, jonka maahanmuuttajaprosentti koostuu enimmäkseen suomalaisista, mutta sielläkin sotapakolaiset nostavat luvun liki 14:sta prosenttiin.

http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/Nyckeltal-for-regioner/?var=17255

Malmölaisista ylästenuorista 22 % ei saa koulutodistusta. Rosengårdin maahanmuuttajakaupunginosassa tilanne on vielä pahempi. 61,6 % lapsista ei saa minkäänlaista koulutodistusta. Eli reippaasti yli puolet Rosengårdin nuorista ei saa minkäänlaisia valmiuksia ammattikoulutuksiin.

Sosiaalituki ja maahanmuuttajat

15% Malmön asukkaista saa toimeentulotukea ja työyyömyyskorvauksia ei tähän lasketa. Asunnottomuus on korkea. Kunnalla ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia asuttaa kaikkia tulijoita. Vuodenvaihteessa kunnassa oli noin 323 000 asukasta ja syksyn invaasion jälkeen asukasmäärän laskettiin lisääntyneen noin 6 000 hengellä. Tämä olisi siis kokonainen kaupunginosa infrasta alkaen rakennettavana. Jokainen ymmärtää, ettei millään kunnalla ole tällaiseen resursseja.

Suurin ongelma on se, että Malmössa on sama integraatio- ongelma kuin koko Ruotsissa: turvapaikanhakijalla kestää aivan liian kauan saada työtä. Vain noin 30% tulijoista on töissä 10 vuoden maassaolon jälkeen. Ongelma tässä on myös se, että vain murto- osalla tulijoista on jokin sellainen koulutus, jolla voi saada suoraan töitä Ruotsista.

– Yhteiskuntaan on tullut varjoyhteiskuntia, joissa juuri kukaan ei käy töissä ja rikollisuus on korkea. Työttömyys periytyy. Lapset kasvavat työttömissä perheissä ja heistä itsestäänkin tulee työttömiä, sanoo Tapio Salonen.

Köyhyys

Köyhyys Malmössa on korkein Ruotsin kunnista. Kun kansakunnalla itsellään menee hyvin, on Malmö ajautunut aivan toiseen suuntaan. Vain muutama prosentti kuntalaisista asuu alueilla, joita voidaan kutsua ”hyvinvointialueiksi”. Malmössa on vain pari sellaista aluetta, jotka ovat valtakunnan keskitasoa rikkaampia, kun taas loput ovat köyhempiä. Lapsiköyhyys on Malmössa maan suurin. Kun maan keskiarvo on, että 12% lapsista elää alle köyhyysrajan, on luku Malmössa 30%. Kuilu hyvintoimeentulevien ja köyhien välillä on valtava.

Köyhyyskierteelle ei myöskään näy loppua, sillä uudet tulijat muuttavat yleensä jo ennenstään tulijavoittoisille köyhille alueille, jolloin heidän työllistyminen on liki mahdotonta. Lisäksi syksyn 2015 invaasio tulee pikkuhijaa räjäyttämään Malmön työttömyyden entistä korkeampiin lukemiin.

 

20110119-042300

 

Malmön tilanne ei siis näytä siltä, että turvapaikanhakija toisi sijoitetun kruunun moninkertaisesti takaisin, vaan siltä, että heistä on vain kuluja yhteiskunnalle. Malmössa köyhyys, työttömyys ja rikollisuus ovat muodostaneet maahanmuuttajalähiöissä itse itseään lisäävän kierteen, jota ei voida enää katkaista millään tavalla.  Lisäksi kun tähän ottaa huomioon vielä sen, että tämän päivän modernit työpaikat, kuten KOODARIT ja muut it- alan työpaikat ovat aivan liian kaukana tavoiteltavissa, niin maahan on tieten tahtoen luotu ihmisryhmä, joka ei ikinä pääse millään tavalla yhteiskuntaa mukaan.

http://www.sydsvenskan.se/2016-06-26/sa-blev-malmo-fattigast-i-sverige

Tämä sama trendi on kaikissa Euroopan suurkaupunkien maahanmuuttajaghetoissa. Yksikään kolmansista maista tulleiden lähiöksi leimautunut lähiö ei poikkea Malmösta. Ikävä tosiasia on se, että kolmansista maista tulleilla turvapaikanhakijoilla ei ole mitään tulevaisuutta länsimaisessa systeemissä kuin vain siten, että heitä autetaan erilaisilla hyväntekeväisyysprojekteilla eteenpäin.

Tilanne on aivan sama Suomessa, Suomi poikkeaa Malmösta tai Tukholmasta vain siten, että Suomeen ei ole tullut sellaisia valtavia massoja kuin Ruotsiin. Samat työttömyys ja kouluttamattomuusongelmat ovat Suomessakin tulijoiden keskuudessa.

Julkaistu 27.6.2016

 

Advertisements

26 thoughts on “Miten Malmösta tuli Ruotsin köyhin kunta

 1. Jep. Somalit mäkkärin purkit handussa . Näky on kuin itiksestä. Miksi tehdä muuta, kun voi syödä mäkkärissä ja shoppailla taikaseinästä tulevalla palkalla. Ihmettelen välillä miten somaleilla on varaa käydä syömässä ravintoloissa…. tai no, ehkä se kuuluu harkinnanvaraiseen osuuteen. Osa kotouttamista ja silleen.

  1. Suomessa ainakin tuet hyvin monilapsisille työttömille ”yksinhuoltajille” ovat aivan valtavia tukisysteemien takia – esim. joku työssäkäyvä lestaperhe ei kyllä yllä työttömän somaliyksinhuoltajan tuloihin…
   – ja saattavat saada myös pimeitä vuokratuloja itselleen keplottelemista ylimääräisistä asunnoista, joita vuokrataan sitten virolaisille tai laittomille yms.
   – ja jotkut kai myös tulkkaavat maanmiehilleen vielä vuoroin vieraissa -periaatteella , sen muutaman satkun, mitä saa työtönkin tienata, niin…

   Mamuperheille lykätään myös ylimääräistä harrastus- yms. rahaa – vaikka esim. kaavutetut muslimitytöt tuskin saavat harrastaa yhtään mitään, muuta kuin sitä koraanikoulua…

 2. Hyvät sosiaalietuudet yhdistettynä hallitsemattomaan maahanmuuttoon on mahdoton yhtälö.Ruotsissa tätä hölmöyttä on voitu jatkaa pitempään,koska maa on ollut suht rikas.Mutta nyt on nähtävissä,että raja on tulemassa vastaan valtion kassa on tyhjenemässä.Velkaa ottamalla tätä hulluutta voi jatkaa jonkin aikaa.Suomessakin pääministeri väitti,että nämä maahantulijoihin laitetut miljardit eivät ole keltään pois.Tämä on suurinta paskapuhetta poliitikon suusta.Ei ole olemassa mitään taikaseiniä.Jokainen matu syö suomalaisten verotuloja rotan lailla ja mikä hulluinta ne lisääntyvätkin rottien lailla.Matujen hallitsematon vyöry on maan tuho.

  1. Puhut täyttä asiaa ja olen kanssasi ehdottomasti samaa mieltä. Ainoa mitä haluan Ruotsissa asuvana korjata kommentistasi on se että Ruotsin valtion kassa on jo imetty tyhjäksi. Hyvinvointi-yhteiskunnan rippeitä ylläpidetään lainarahalla ja samalla yritetään näyttää maailmalle kuinka integroituminen on hienosti onnistunut ja kuinka suuri helpotus sotaa ja vainoa paenneet ovat kun suuret ikäluokat siirtyvät ansaitulle eläkkeelle ja sotaa-ja vainoa paenneet alkavat tuottamaan takaisin ruotsin heihin sijoittamaansa rahaa paikkaamalla tuon suuren ikäluokan eläkkeelle siirtymisen aiheuttaman loven…

   1. Siitä vasta riemu repeää kun alkaa valtio omisteisten yhtiöiden yksityistäminen. Kirsikkana kakun päällä asuntokupla

    1. Niinpä, äläs muuta virka! Alkaa meinaan mielenkiintoiset ”pudotuspelit”….

 3. Pitäisiköhän pelastaa Ruotti? No, olenhan armelias, eli menköön. Ottakaa yhteys YLE toimittaja Anniina Walliukseen, minulle hän ei uskalla vastata. Hänen nerokkaat aivonsa toivat julkisuuteen tiedon, että matuun pumpattu raha lähes kaksinkertaistuu lyhyessä ajassa. Minä puolestani jalostin innovaation, jossa matuun työnnetään rahaa oikein reillulla kädellä. Esim. 1000 000€/insinööri=2000 000€ takaisin. 1000 000 000€/osaaja=2000 000 000€ yhteiskunnalle. Hyvin yksinkertainen ja nopea konsti, ei pitäisi olla vaikeaa. Herra tasavallan presidentille olen lähettänyt ilosanomaa jo kaksi kertaa,. mutta taitaa puuhastella vaimonsa puutarhassa, kun ei vastausta kuulu. Pelastin kuitenkin koko planeetan, jolloin luulisi itsenäisyyspäivän vastaanotolla paikkani olevan heti sotaveteraanien jälkeen (siinä jonossa)

  Me tienataan tällä!.

 4. ”Ikävä tosiasia on se, että kolmansista maista tulleilla turvapaikanhakijoilla ei ole mitään tulevaisuutta länsimaisessa systeemissä kuin vain siten, että heitä autetaan erilaisilla hyväntekeväisyysprojekteilla eteenpäin.”
  Asiallista raportointia ja hieno loppukiteytys.

 5. Näinhän se on. Moderni yhteiskunta ajaa siihen sopimattomat marginaaliin, arvokkuus riistettynä radikalisoitumaan tai syrjäytymään päihteiden myötävaikutuksella.

 6. Niin kauan muslimitaustaiset pysyvät muslimeina, niin mistään kotoutumisesta on turha haaveilla – edes seuraavien sukupolvien kohdalla!
  Islamilaiset maat köyhistä rikkaisiin ovat arvoiltaan täysiä paskastanioita, koska islam.

 7. ”Kolmansista maista”??? Tarkoittanee takapajuloita eli ”kehitysmaita” eli kollektiivisesti ja poliittisesti korrektisti ”kolmas maailma” (”lännen” ja entisen neuvostoblokin jälkeen)

 8. Tsekatkaa tekstiin upotetut kuvalinkit tuolta Hommalta – jos uskallatte… :

  ”RHC ryhmässä kirjoittelee myös lähihoitaja Pekka.”

  ”Pekka on löytänyt elämänsä rakkauden geelitukasta. Asian voi lukea Pekan omalta FB sivulta hänen uuden profiilikuvansa kommenteista. Kommenteissa ei kerrota, onko kuva otettu ennen rakastelua vai heti sen jälkeen? Kun tarkastelee Pekan vanhempaa profiilikuvaa, niin Pekka muistuttaa kovasti geelitukkien ympärillä pyöriviä lähiövalaita, tosin miespuolista sellaista.

  Täytyy nostaa geelitukille kyllä hattua, jotka ”rakastuvat” näihin auttajiinsa ja menevät läpi harmaan kiven, saadakseen laillisen oleskeluluvan Suomeen. Välillä tekee oikein pahaa katsoa näitä uusiopareja, joilla ikäero on keskimäärin 25 vuotta.

  Nähtävästi Pekan rakas on saanut oleskeluluvan, koska Pekka tiedustelee RHC:ssa nimimerkillä ”Epätoivoinen”, kauanko hänen rakkaansa joutuu olemaan vielä vokissa ennen kuin päästetään pois Pekan luokse: ”

  http://hommaforum.org/index.php/topic,109108.msg2601728/topicseen.html#msg2601728

 9. ” 61,6 % lapsista ei saa minkäänlaista koulutodistusta”

  Kun 90-luvun alussa pääsin suomen peruskoulusta, 99% oppilaista sai päästötodistuksen käteen.

 10. Ärsyttävä sana tuo ”kotouttaminen”. Sen täytyy olla suvakkien keksimä. Olisi paljon parempi sanoa ”sopeuttaminen” koska siitähän lähinnä on kysymys eikä edes se juuri koskaan täydellisesti onnistu vaikka kuinka yritettäisiin.

  1. Musuilta on ” kotoutuminen” kielletty. Maa pitää ottaa haltuun ja muuttaa islamistiseksi.
   Kaikki ei islamit pitää tappaa.

 11. Haluaisin tietää, mitä liikkuisi vihreiden, vasemmistoliiton, sdp:n, rkp:n, kd:n, keskustan tai kokoomuksen (ei Rydman) kansanedustajan päässä sen jälkeen kun olisi lukenut tämän artikkelin alusta loppuun. Ajatus jää aina vain teorian tasolle, sillä he sivuuttavat sen välittömästi jo otsikon luettuaan.

 12. Ei tämä maa ole heidän kotinsa, tämä maa on meidän kotimme. En minäkään mene Somaliaan tai Irakiin ja väitä sen olevan kotini ja vaadi kotouttamistoimenpiteitä. Vaikka vaatisin niin arvaa saisinko, hehe.

 13. Tämä kertomus voitaisiin kopioida Helsingin ”pitkän tähtäimen kaupunkisuunnitelmaksi.”
  Ja tähtäimen ei tarvitse edes olla yhtä pitkä kuin virheiden ilmastonmuutoksessa.
  Muutama kymmenen vuotta riittää. Ja jos siunaantuu uusia tsunameja, aika lyhenee.

 14. Mittaamaton rikkaus ja unelma on *melkein* täydellinen kunhan viimeiset valkoiset tapetaan tuolta. Ja hurrikalifaatin tie on Suomenkin tie.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.