Pt-trainer: Lihaksen treenaajat ja liikkeen treenaajat

13

Salitreenaajilla on erilaisia motiiveja salilla käymiseen ja ainakin miesten kohdalla voidaan jakaa treenaajat karkeasti ”liikkeen treenaajiin” ja ”lihaksen treenaajiin”. Näillä on se ero, että liikettä treenaava treenaa voimaa ja tarkoitus on saada mahdollisimman iso rautamäärä ylös. Kun taas lihaksen treenaaja treenaa lihasta eli yrittää kasvattaa sitä.

Toki molemmat sivuavat toisiaan, mutta silti niillä on vissi ero.

Voimailussa pyritään saamaan mahdollisimman paljon painoa jossain tietyssä liikkeessä alas-ylös tai ylös-alas. Vaikka bodaamisessa ja voimailussa on samoja liikkeitä niin erot ovat suuret. Esimerkkinä vaikkapa penkkipunnerrus. Voimailija pönkää jalat penkin alla ja virittää koko kropan kuin jousen kaareksi. Voimailija ikäänkuin virittää kaikki mahdolliset lihakset mukaan nostoon ja mitä useampi kehon lihas on mukana sitä enempi rinnalta saa pukattua rautaa ylös. Voimailussa työ jaetaan siis mahdollisimman monelle lihakselle ja nostossa käytetään erilaisia ”mekaanisia” jippoja.

Tällaisia kikkakakkosia ovat siis pyrkimys saada selän kaari mahdollisimman kaarevaksi, jolloin nostomatka lyhenee. Lisäksi mahdollisimman leveä ote lyhentää nostomatkaa.

Bodauksessa eli lihaksen treenaamisessa taas pyritään laskemaan tanko rinnalle ja nostamalla ylös pelkällä rintalihaksella. Jalat ja keskivartaloa ei oteta mukaan nostohommiin. Yleensä keskivartalo makaa penkillä ”lankkuna” ilman selän kaarta, jotkut nostavat jalat jopa ilmaan. Jokainen, joka on kokeillut tätä nostotapaa, eli ns. sotilaspenkkiä, tietää, että painoa nousee jopa 20-30 kiloa vähemmän kuin ”voimatyylissä”.

Lisäksi nosto on erilainen, hitaampi. Paino tulee alas hitaasti ja se pyritään nostamaan terävänä iskuna ylös.

Alla olevista kuvista selviää hyvin mistä on kysymys ja miten erottaa voimailupenkin ja bodauspenkin.

 

 

Oikeanpuoleinen voimailija on pöngännyt kintut penkin alle ja selkä on vedetty hillittömäksi jouseksi kun taas vasemmanpuoleinen jäbä makaa selkä kiinni penkissä. Oikeanpuoleinenkin joutuisi vähentämään painomäärää muutamalla kymmenellä kilolla jos jalat nostettaisiin ilmaan.

Älkää polttako itseänne loppuun.

Advertisements

3 thoughts on “Pt-trainer: Lihaksen treenaajat ja liikkeen treenaajat

  1. 70-luvun lopulla, silloin kun lajia harrastin, oli ehdoton sääntö, että hyväksytyssä suorituksessa pakarat ovat penkissä! Ihan harrastuspohjalta ilman lisäaineita kokoonnuttiin salille. Olisiko niitä mömmöjä silloin edes löytynyt?
    4-5 – vuoden perustreenillä nostin 132 kg penkkipunnerruksessa (perse penkissä). Treeniin kuului tietysti muutakin, mm. hiihtoa, lenkkeilyä ja squashia ja mitä nyt reservin upseeri on tottunut harrastamaan.

    1. Missä ihmeen peräkammarissa teidän ”sali” oli ?

      Että löytyikö 70-luvulla douppia ???

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.