Valtamedia nielaisi kyseenalaistamatta Ylilaudan Jonnejen provosyötin

13

Medialukutaito tarkoittaa sitä, että osaa lukea uutisen oikean sävyn sekä vaikkapa suhteuttaa uutisen sen taustoihin. Yle kirjoittaa suomenkielisessä uutisessaan miten Sonkajärvelle laavulle asettautunut saksalaisnainen aikoi elellä metsässä pidemmänkin aikaa. Muukin valtamedia näyttää lähteneen leikkiin mukaan, Ylen ruotsinkielisen otsikoi erityisen provosoivasti:

 

Kuvakaappaus 2017-05-29 13-50-19

 

Saksalainen Charlotte aikoi elää metsässä kesän yli – lähti Suomesta vihan ja väkivaltauhkailujen takia”.

Naisen oleskelu suomalaisessa metsässä sai siis kuulemma aikaan someraivon, jonka seurauksena nainen ahdistui ja poistui Suomesta. Medialukutaidottomalle lukijalle siis jää käsitys, että ”someraivo” oli syynä naisen lähtöön Suomesta.

Mietitäänpä taas hetki asiaa.

Ensinnäkin missä tätä someraivoa tapahtui? Somella tarkoitetaan suurinpiirtein kaikkea netin eri keskustelupalstoja tai eri medioiden kommentointipalstoja. Tässä tapauksessa naisen suomalainen emäntä viittaa Ylilautaan, jossa naisen mukaan kirjoitetaan:

”… on minusta siltikin huolestuttavaa, miten valmis (kanta?)suomalainen on valmis raiskaamaan, hakkaamaan ja tarvittaessa tappamaan, kohdatessaan erilaisuutta…”

 

Joskus tietää, että ihminen on tippunut nykyajan kärryiltä. Ensimäisen tällaisen kokemuksen muistan joskus vuodelta 1985, kun pappavainaa ärisi – kuultuaan Dingon kappaleen ”Huumeita Japaniin” – että ”Tässä mökissä ei mitään huumemusiikkia”. Äijä siis kuvitteli, että kappale oli jotenkin huumesalakuljettajien musiikkia tai jotain.

 

Kuvakaappaus 2017-05-29 14-12-12

 

Ylilauta on jonkinlainen provopaja. Kirjoittajat ovat kunnon provoajia ja jos joku oikeasti kuvittelee sieltä lähdettävän tappo- ja raiskaushommiin on todella vieraantunut netistä. Ne eivät tee väkivaltaa, mutta osaavat provoamisen. Kun nyt Yle nielaisi vielä tämän syötin niin nuoret kuin vanhatkin Ylilauta-trollit ulvovat naurusta tyytyväisenä, ”että ne astuivat ansaan”.

Kunnon provo on netin suola, varsinkin kun joku ottaa sen tosissaan. Keskustelupalstat ovat täynnä provoja, jotka ovat alkeellisimmillaan pelkkää ”LÖLLÖLLLÖÖÖTÄ” ja jalostetuimmillaan hyvin harkittuja vedätyksiä, joihin saattaa lähteä mukaan ihan ajattelemattomuuttaan. Jos menit Ylilaudan provoon mukaan, olet luultavasti tippunut nykyajan kärryiltä. Tai älä ainakaan kommentoi mitään netissä lukemaasi ennenkuin olet nukkunut yön yli.

 

Kuvakaappaus 2017-05-29 13-59-14

 

Mietitäänpä asiaa lisää.

Osasiko saksalainen nainen niin hyvää suomea, että ihan vain vahingossa osui ylilaudan ketjuun ja siitä innostuneena luki koko ketjun läpi. Osasi niin hyvää suomea, että osasi tulkita ylilautalaisten sisäpiirin juttuja, joissa on monesti ihan supisuomalaisellekin niin kummallisia vitsejä, heittoja ja läppiä, että ei osu.

Oliko saksalaisella siellä metsässä laavulla läppäri ja netti? Noh, luultavasti ainakin älypuhelin. Oliko metsässä aggregaatti tai aurinkopaneelit lataamassa naisen puhelinta ja/ tai läppäriä, josta tämä lueskeli sammakonkudun syönnin ohessa Ylilautaa?

Toisaalta, Yle kirjoittaa uutisiensa lopussa, että nainen poistui Suomesta henkilökohtaisten syiden takia. Eli ei kuitenkaan sittenkään uhkailun takia.

Jos ei kykene lähdekritiikkiin eikä minkäänlaiseen medialukutaitoon, ei pitäisi ainakaan harkita edes toimittelijan uraa. Uutinen vääristyi matkalla naurettavaksi. Tässä tapauksessa ”Ylilaudan Jonnejen” riemuksi saatiin aikaan kohu. Nykyajasta tietämätön kuopiolainen toimittaja astui Ylilaudan ansaan ja otti sen tosissaan. Vähän sama asia kun 80-luvulla naurettiin horiskoille, jotka kuuntelivat heavybändien levyjä taaksepäin ja olivat kuulevinaan sieltä paholaisen kuiskintaa.

Valtamedia, miten meni niinkuin omasta mielestäsi? 

Täytyy myöntää, että tätä kirjoittaessani olen nauranut Ylilaudan tahdissa kuinka naurettavaksi valta”media” itsensä taas kerran teki.

Advertisements

16 thoughts on “Valtamedia nielaisi kyseenalaistamatta Ylilaudan Jonnejen provosyötin

 1. Ei voi kun nauraa. Vaikka toisaalta vähän sääli että vihervasemmisto pääsee taas julkisuuteen pöyristymään ja järkyttymään siitä kuinka suomalaiset on taas niin rasisteja että… Missähän lienee tämänkin jutun juuret, vihreiden puoluetoimistolla jossa luettu ylilautaa?

 2. Menee vähän sivuraiteille, mutta on jollain tietoa tai kokemusta herkusta nimeltään ”sammakonkutu”? Mätetäänkö suuhun lusikalla vai haarukalla vai kaviaarimaisesti leivän päälle? Onko kerääminen edes sallittua?

   1. Oivoi, Tietääköhän hirvi sammakoiden rauhoituksesta? Hirvelle pitää kertoa, ettei saa rauhotettuihin sammakoihin koskea. Taas minä niin mieleni pahoitin, kun ajattelen hirviraukkoja maksamssa sakkoja.

 3. Jos et lue sanomalehteä, et ole informoitu. Jos luet sanomalehden, olet disinformoitu eli sinulle on valehdeltu.

 4. Ylilauta on ainoa jäljelle jäänyt yleinen keskustelupalsta maassa, siksi siellä paljon suvakkeja tuhoamassa sitä viimeistä ja siksi osa mediaa alkanut sitäkin vainoamaan. Ennen oli lehdilläkin omansa, sulkivat ne. Suomi24 aloitti sensuurin jo kauan ennen sen automatisointia.
  Kansa tulee vaientaa.

  Ylen toimittaja on myös matuja kaupunkiinsa haluava valtuutettu.
  Jos joku vaikuttaa falseflagille niin tuo.

 5. How do I reach these kids?

  Toimittajakunnasta vaikuttaisi suunnattoman suuri osuus ilmeisesti olevan erittäin jälkeenjääneitä? Olisi mielenkiintoista tietää mistä se johtuu.

 6. Onko kirjoittelijoilla oikeasti hyvä mieli?

  Ovatko keinot argumentoida noin huonot?

  Uhkaus on uhkaus, vaikka sen esittäisi netissä. ’Läpällään’ provosoimalla ei saa mitään hyvää aikaan.

  Sivistys.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.