BRÅ: Yhä useampi syrjäytymisalueen nainen kokee turvattomuutta

0

tensta-jpg

Ruotsin rikoksentorjuntaviraston BRÅ:n uusimman raportin mukaan yli puolet naisista, jotka asuvat maahanmuuttajavoittoisissa ”syrjäytymislähiöissä” (utsatt område), tuntevat olonsa turvattomaksi. Myös joutuminen rikoksen uhriksi tai jonkinlaiseen epämielyttävään tilanteeseen on suuri verrattuna ihmisten asuinalueisiin.

53 % syrjäytymisalueen naisista ilmoitti, että he välttävät ulkonaoloa joko paljon tai melko paljon kokemansa turvattomuuden takia. Vastaava luku ihmisten asuinalueilla oli 30 %. BRÅ:n tutkija Carl Command kertoo:

– Merkittävää on se, että naiset, jotka asuvat syrjäytymisalueilla on turvattomuus ja pelko joutua rikoksen uhriksi selvästi korkeampi kuin tavallisten ihmisten asuinalueilla.

Tilastojen mukaan syrjäytymisalueilla on suurempi riski joutua rikoksen uhriksi kuin ihmisten asuinalueilla. Miesten kohdalla rikoksen uhriksi joutumisprosentti on pysynyt suurinpiirtein samana, mutta naisten kohdalla rikoksen uhriksi joutumisen todennäköisyys on lisääntynyt selvästi. Kuitenkin rikosten määrä yksittäistä henkilöä kohtaan tehdyissä rikoksissa on vähentynyt.

Carl Commandon mukaan asiasta ei voi kuitenkaa vetää aivan suoria johtopäätöksiä:

– Median ja poliisin kuvaukset syrjäytymisalueilta käsittelevät useimiten vain järjestyshäiriöitä. Nämä tahot raportoivat ampumisista, poliisien kivityksistä ja avoimesta huumekaupasta. Jos perustaa näkemyksensä näihin asioihin niin totaalinen kehitys näyttää negatiiviselta ja rikollisuus näyttää lisääntyvän. Mutta meidän tämä raportti ei tarkasti ottaen tue tällaista näkemystä.

http://www.bra.se/nytt-fran-bra/arkiv/press/2017-06-01-kvinnor-i-socialt-utsatta-omraden-mer-otrygga.html

Selvennys: Ruotsin sana ”utsatt område” on hauska ruotsalainen kiertoilmaus tietyille asioille. Sanaparin suora suomennos kuuluisi suurinpiirtein jotenkin, että kovia kokenut/ herkkä/ haavoittuva alue. Käsitteellä siis annetaan käsitys, että asuinalue olisi jotenkin erityisen haavoittuva ja sen ihmiset kovia kokeneita ja haavoittuvaisia. Käsite liitetään aina maahanmuuttajalähiöihin, ei ikinä ruotsalaisiin ”ongelmalähiöihin”. Siksipä paras suomennos on syrjäytymislähiö, sitä odotellessa kunnes Suomessa keksitään oma vastaava kiertoilmaisu.

9 thoughts on “BRÅ: Yhä useampi syrjäytymisalueen nainen kokee turvattomuutta

 1. Niin että se on ihan normaalia kivittää poliisia, polttaa autoja, ostaa ja myydä huumeita esikoulun piha-alueella… Niinkö?

 2. Ruåtsin yhteiskuntarauha ei tule palautumaan koskaan ennalleen -päinvastoin, tilanne pahenee joka sektorilla. Tämä on #unelmasta maksettava hinta -kannattiko?

 3. Jos miehet aikovat olla naisten turvana niin miesten täytyy muuttua sanoo:

  Meidän täytyy aktivoitua ja siirtyä konkreettiseen toimintaan eikä vain hyväksyä sitä jonkinlaisena pysyvänä faktana että asiat menevät perseelleen. Muuten MENA ottaa haltuunsa yhteiskuntamme. Katsoin juuri Tukholman Maratoonia:

  ei yhtään ainutta valkoista miestä kymmenen parhaan joukossa!

 4. Ennen puhuttiin alikehittyneistä maista, kunnes se korvattiin sanalla ”kehitysmaat”. Samalla haluttiin antaa olettama, että kehitys voi olla vain myönteistä. Josko noita pilallepaskottuja asuinalueitakin aletaan hienostunesti kutsua kehityslähiöksi.

  1. Suomeen ei voi ikinä syntyä no-go-zoneja, syntyy vain kehityslähiöitä…
   Tarjoan vaihtoehdoksi myös rikastuslähiötä, kulttuurilähiötä tai rauhanlähiötä.

 5. Onneksi syrjäytymisalueita voi muuttaa pois. Tai sitten hankkia kunnollisen puolison ja perustaa perheen.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.