Mainokset

BRÅ: Yhä useampi syrjäytymisalueen nainen kokee turvattomuutta

tensta-jpg

Ruotsin rikoksentorjuntaviraston BRÅ:n uusimman raportin mukaan yli puolet naisista, jotka asuvat maahanmuuttajavoittoisissa ”syrjäytymislähiöissä” (utsatt område), tuntevat olonsa turvattomaksi. Myös joutuminen rikoksen uhriksi tai jonkinlaiseen epämielyttävään tilanteeseen on suuri verrattuna ihmisten asuinalueisiin.

53 % syrjäytymisalueen naisista ilmoitti, että he välttävät ulkonaoloa joko paljon tai melko paljon kokemansa turvattomuuden takia. Vastaava luku ihmisten asuinalueilla oli 30 %. BRÅ:n tutkija Carl Command kertoo:

– Merkittävää on se, että naiset, jotka asuvat syrjäytymisalueilla on turvattomuus ja pelko joutua rikoksen uhriksi selvästi korkeampi kuin tavallisten ihmisten asuinalueilla.

Tilastojen mukaan syrjäytymisalueilla on suurempi riski joutua rikoksen uhriksi kuin ihmisten asuinalueilla. Miesten kohdalla rikoksen uhriksi joutumisprosentti on pysynyt suurinpiirtein samana, mutta naisten kohdalla rikoksen uhriksi joutumisen todennäköisyys on lisääntynyt selvästi. Kuitenkin rikosten määrä yksittäistä henkilöä kohtaan tehdyissä rikoksissa on vähentynyt.

Carl Commandon mukaan asiasta ei voi kuitenkaa vetää aivan suoria johtopäätöksiä:

– Median ja poliisin kuvaukset syrjäytymisalueilta käsittelevät useimiten vain järjestyshäiriöitä. Nämä tahot raportoivat ampumisista, poliisien kivityksistä ja avoimesta huumekaupasta. Jos perustaa näkemyksensä näihin asioihin niin totaalinen kehitys näyttää negatiiviselta ja rikollisuus näyttää lisääntyvän. Mutta meidän tämä raportti ei tarkasti ottaen tue tällaista näkemystä.

http://www.bra.se/nytt-fran-bra/arkiv/press/2017-06-01-kvinnor-i-socialt-utsatta-omraden-mer-otrygga.html

Selvennys: Ruotsin sana ”utsatt område” on hauska ruotsalainen kiertoilmaus tietyille asioille. Sanaparin suora suomennos kuuluisi suurinpiirtein jotenkin, että kovia kokenut/ herkkä/ haavoittuva alue. Käsitteellä siis annetaan käsitys, että asuinalue olisi jotenkin erityisen haavoittuva ja sen ihmiset kovia kokeneita ja haavoittuvaisia. Käsite liitetään aina maahanmuuttajalähiöihin, ei ikinä ruotsalaisiin ”ongelmalähiöihin”. Siksipä paras suomennos on syrjäytymislähiö, sitä odotellessa kunnes Suomessa keksitään oma vastaava kiertoilmaisu.

Mainokset

9 Comments on BRÅ: Yhä useampi syrjäytymisalueen nainen kokee turvattomuutta

 1. Puosuvaari // 03/06/2017 14:57 // Vastaus

  Niin että se on ihan normaalia kivittää poliisia, polttaa autoja, ostaa ja myydä huumeita esikoulun piha-alueella… Niinkö?

  Tykkää

 2. Valtsu // 03/06/2017 14:59 // Vastaus

  Joo-o, jos ei saa edes sanottua ongelman syytä, voi ongelmaratkaisu olla vaikeaa.

  Tykkää

 3. Mikähän rotu? // 03/06/2017 16:14 // Vastaus

  Mutta on niitä kovanaamanaisiakin: Vaimo tuli lomamatkalta kotiin mutta toikin tullessaan aivan uuden aviomiehen ja heitti entisen ilos asunnosta, otti kamat ja auton: http://www.bt.se/nyheter/kom-hem-med-ny-man-lansade-makens-lagenhet-och-stal-bil/

  Tykkää

 4. Talvisodanhenki // 03/06/2017 16:36 // Vastaus

  Ruåtsin yhteiskuntarauha ei tule palautumaan koskaan ennalleen -päinvastoin, tilanne pahenee joka sektorilla. Tämä on #unelmasta maksettava hinta -kannattiko?

  Tykkää

 5. Jos miehet aikovat olla naisten turvana niin miesten täytyy muuttua // 03/06/2017 16:42 // Vastaus

  Meidän täytyy aktivoitua ja siirtyä konkreettiseen toimintaan eikä vain hyväksyä sitä jonkinlaisena pysyvänä faktana että asiat menevät perseelleen. Muuten MENA ottaa haltuunsa yhteiskuntamme. Katsoin juuri Tukholman Maratoonia:

  ei yhtään ainutta valkoista miestä kymmenen parhaan joukossa!

  Tykkää

 6. Kehityslähiö? // 03/06/2017 18:18 // Vastaus

  Ennen puhuttiin alikehittyneistä maista, kunnes se korvattiin sanalla ”kehitysmaat”. Samalla haluttiin antaa olettama, että kehitys voi olla vain myönteistä. Josko noita pilallepaskottuja asuinalueitakin aletaan hienostunesti kutsua kehityslähiöksi.

  Tykkää

  • Harjoitus tekee mestaajan // 03/06/2017 21:46 // Vastaus

   Suomeen ei voi ikinä syntyä no-go-zoneja, syntyy vain kehityslähiöitä…
   Tarjoan vaihtoehdoksi myös rikastuslähiötä, kulttuurilähiötä tai rauhanlähiötä.

   Tykkää

 7. Perhe, yhteiskunnan perusyksikkö // 04/06/2017 16:50 // Vastaus

  Onneksi syrjäytymisalueita voi muuttaa pois. Tai sitten hankkia kunnollisen puolison ja perustaa perheen.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: