Ruotsiin syntyi muutamassa vuodessa lisää useita erityisen ongelmallisia lähiöitä

13

bilkrock-jpg

 

Ruotsin poliisin tutkinta/ tiedusteluosasto kertoi vuonna 2015 julkaistussa raportissaan, että Ruotsissa oli 15 ”erityisen ongelmallista” (=särskilt utsatta) ongelmälähiöitä, joissa uusruotsalaisten rikollisuus katsottiin hyvin vakavaksi ongelmaksi. Tuolloin näitä erityisen ongelmallisia lähiöitä oli vähän joka puolella Ruotsia ja lähiöt, jotka mainittiin, olivat:

 • Örebron Vivalla
 • Borkyrkan Hallunda/ Norrsborgin aluu
 • Södertäljen Ronna/ Geneta/ Linan alueet
 • Tukholman Husby
 • Tukholman Tensta/ Rinkeby
 • Växjön Araby
 • Malmön Rosengård Amiralsgatanilta etelään
 • Malmön Södra Sofielundin alueet
 • Göteborgin Bergsjön
 • Göteborgin Biskopsgården
 • Göteborgin Gårdsten
 • Göteborgin Hammarkullen
 • Göteborgin Hjällbo
 • Göteborgin Lövgärdet
 • Linköpingin Skäggetorp

Useat näistä alueista ovat suuria alueita kuten Tensta/ Rinkeby, jossa asuu yhteensä reilu 30 000 henkeä. Samoin Södertäljen alueet ovat vierekkäin ja niissä asuu yhteensä tuhansia ihmisiä. Mikä on vaarallisin? Riippuu vähän.

Nyt näiden erityisen ongelmallisten alueiden joukkoon on saatu lisää uusia ongelmalähiöitä.

 

Kuvakaappaus 2017-06-11 22-18-02

 

Uusina kaupunkeina listalle ovat päässeet Boråsin Norby ja Hässleholm/ Hultan alueet, Landskronan Karlsund ja Uppsalan Gottsunda. Lisäksi Tukholman (Botkyrkan) Hallunda/ Norsborg on laajentunut käsittämään Fittjan ja Albyn lähiöt eli ollaan saatu monta isoa ongelmalähiötä yhteen mukavaan ryppääseen. Malmön Rosengårdin ympäristö on laajentunut käsittämään Nydala/ Hermodsdal/ Lindängenin maahanmuuttajaghetot ja Göteborgiin ollaan listalle lisätty listalähiöt Tynnered/ Grevgården/ Opaltorgetin alueet.

Aiemmin nämä alueet olisi poliisin mukaan pitänyt jo olla listalla mukana, mutta tutkimus ei kattanut tuolloin näillä alueilla kaikkia asioita ja ne jätettiin pois. Nyt tutkimus on kattanut isomman otannan ja lähiöt ovat päässeet gangstalistalle.

Esimerkiksi Uppsalan Gottsundassa, jossa asuu noin 10 000 henkilöä, on paikallispoliisin päällikkö Jale Poljareviuksen mukaan tehty suuri työ rikosten ennaltaehkäisemiseksi ja organisoidun rikollisuuden kitkemiseksi. Siksipä kaupungin pääseminen listalle on erityisen raskas isku.

– Muut sanokoot olemmeko epäonnistuneet. Olemme työskennelleet kovasti, mutta nyt tarvitsisimme lisävoimia, Poljarevius kertoo, meidän pitää saada lisää henkilökuntaa, meillä on aivan liian huonot resurssit.

Poljareviuksen mukaan alueen poliisilla on 60 poliisia, mutta niitä pitäisi olla vähintää tässä tilanteessa 160.

Göteborgissa poliisi joutui jo 2015 priorisoimaan henkilöstöä Biskopsgårdenin ja Hammarkullenin alueelle ja tästä seurasi, että tämä oli pois muualta. Tynneredissä eteläisessä Göteborgissa asuu 30 000 asukasta ja alueella on useita selvittämättömiä murhia. Suur-Göteborgin poliisin päällikkä Erik Nord kertoo:

– Me emme saa lisää resursseja vaan meidän pitää jatkaa priorisoimista niillä resursseilla joita meillä on.

Myös Malmön poliisista kerrotaan huutava resurssipula syyksi miksi uusia erittäin ongelmallisia alueita putkahtelee. Nyt uudella listalle päässeellä alueella Nydala/ Hermodsdal/ Lindängen-alueella asuu 15 000 henkilöä. Alueen poliisijohtaja Stefan Sinteus kertoo:

– Me kyllä tiedämme miten pitää toimia, sillä meillä on kokemusta näiltä aikaisemmilta ongelma-alueilta, se ei siis ole se ydinogelma. Jotta asiat menisivät oikein meillä pitäisi olla vähintää sata poliisia lisää.

Eri alueiden poliisipäällystöjen mukaan poliisijohdossa on jonkinlainen kriisitila. Poliisin kenttäjohto haluaa, että nyt pitää viimeistään tehdä jotain konkreettisia suunnitelmia. Sinänsä kenttäjohtajat eivät pidä tilannetta mitenkään menetettynä, nyt on vain paljon tekemistä ja se tekeminen pitäisi aloittaa pian.

Monet poliisi arvostelevat poliisin valtakunnan poliisipäällikkö Dan Eliassonia. Poliisien mukaan Eliasson panostaa kyllä saadakseen tuloksia, mutta kaikki menee väärään suuntaan.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-har-fatt-fler-problemomraden-krisstamning-inom-polisledningen/?forceScript=1&variantType=large

Advertisements

31 thoughts on “Ruotsiin syntyi muutamassa vuodessa lisää useita erityisen ongelmallisia lähiöitä

 1. Tilanne vaikuttaa hyvin vakavalta. Ruotsi on rikas maa, mutta mitä jos esimerkiksi taantuma yllättäisi? Mistä silloin voisi säästää? Ja minkälaiseen kehityskulkuun asiat johtaisivat?

  Kyllä tästä vielä oikein kunnon soppa syntyy. Se tulee avaamaan ihmisten silmät ja Puolan, Unkarin jne sakkomaksut mitätöidään..

  1. Viisaampaa kai Puolan ja Unkarin on maksaa sakot ,jos sillä pelastaa maansa islamistisilta teroristeiltä ja niiden ylläpidolta.

  1. Niinkuin ei kansa muka jo tietäisi missä asiat ovat täysin pielessä sanoo:

   Kaiken lisäksi oli maan korkein poliisijohtaja Dan Eliasson (sosdem politrukki-juristi jolle on annettu kaikki mahdolliset pääjohtajan virat tähän mennessä ja huonolla menestyksellä) ettei näiden kahdeksan uuden ghettoalueen nimeä julkaista (!!!) mutta Dagens Nyheter julkaisi kuitenkin. Ruotsi on sosiaalidemokraattinen diktatuuri nääs.

  1. Sata poliisia lisää on yhtä tyhjän kanssa.Ruotsissa on niin paljon kehitysmaalaisia,että poliisit ei riitä mistään niitä pitämään järjestyksessä.Miten aiemmin hienolla maalla voi olla nuin tyhmät johtajat. Vastuuttomia ja aikaansaamattomia,rtikollista on antaa saastan pilata oma maa.

 2. Moniosaajat työllistää ! Ruotsista työ loppuisi ilman kehitysmaakoodareita. (Eikös tuo utsatt ole syrjäytynyt?)

  1. (Eikös tuo utsatt ole syrjäytynyt?)
   Haavoittuvainen ja uhanalainen. Sopii tuo ongelmallinenkin.
   Tarkoittaa kivittäjiä ja muita väkivaltaisuuksia harjoittavia asukkaita!

   1. ”Haavoittuvainen ja uhanalainen”. Tarvitsee siis erityistä suojelua.

 3. Tuossa käännökseni Fria Tideristä:

  Ruotsin poliisin sisäinen kriisi

  http://www.friatider.se/sites/default/files/styles/large/public/poliser_1.jpg
  Arkistokuva.

  Yhä useampi nuori poliisi lopettaa – ansaitsevat huonoiten

  RUOTSI. Yhä useammat nuoret poliisit luopuvat poliisitunnuksesta ja menevät muihin ammatteihin. Tähän mennessä on 51 poliisia lähtenyt Tukholman poliisista, kirjoittaa Ruotsin television uutiset (SVT).

  Ruotsin television mukaan poliiseille on tullut jonkinlainen trendi ladata kuvansa ja poliisitunnuksensa sosiaaliseen mediaan ja kertoa poliisivoimien vaikeasta tilanteesta tai ilmoittaakseen lopettavansa.

  – Juuri nyt poliisivoimissa kiehuu. Lähinnä nuoret poliisit, jotka ovat olleet työssä 5 – 7 vuotta ovat niitä, jotka tuntevat suurta turhautumista jälkeen jääneestä palkkakehityksestä, sanoo Rinkebyn aluepoliisi Hanif Azizi, Ruotsin televisiolle.

  Azizin mukaan uusilla poliiseilla on sama palkkataso kuin poliiseilla, jotka ovat olleet työssä 5 – 7 vuotta.

  Hän tarkoittaa, että poliisihallinto ei suoriudu poliisien palkkojen sääntelystä oikealla tavalla, joka lopulta johtaa siihen että pätevät poliisit lopettavat, koska he katsovat ansaitsevansa parempaa.

  Vuonna 2017 on tähän mennessä 394 poliisia eri puolilla maata lopettanut. Tukholmassa peräti 152 virkapukuista poliisia on Ruotsin television selvityksen mukaan, jättänyt kadut.

  Monet menevät Maahanmuuttovirastoon ja Verovirastoon, kun palkat ovat siellä paljon korkeammat kuin poliisissa.

  Poliisi Peppe Larssonin mukaan poliisien palkat ovat suuri ongelma poliisivoimissa. Niitä on nostettava ettei yhä useampi poliisi lähde, ja että entiset poliisit palaisivat.

  – Viranomaiset haluavat ummistaa silmänsä ongelmalta, sanoo Hanif Azizi ja huomauttaa, että viranomaiset ovat sen sijaan päättäneet palkata siviilihenkilöitä korkeammilla palkoilla kuin poliiseja.

  Sisäministeri Anders Ygeman (S) ei ole kommentoinut tietoja.

  http://www.friatider.se/allt-fler-unga-poliser-slutar-tj-nar-s-mst

  1. Pienellä palkalla pitäisi tehdä yhä raskaampaa poliisityötä. Dan Eliassonilla on isot korvat mutta ei hän kuuntele mitä poliisit sanoo eikä poliisit tunne luottamusta häntä kohtaan.

 4. ”Perseilyn hinta lankeaa maksettavaksi” -kyllä se peli on posliinien osalta menetetty, täydellinen pattitilanne. Uskon että lähitulevaisuudessa nähdään ihan kunnon otteluita kun kansainkodin virkavaltaa kurmootetaan uusruåtsalaisten toimesta.

  -Pelko on ottanut vallan ja ohjaa tinanappien tekemisiä.

 5. Kiitos jutusta ja kartasta. Göteborgin lähiöt eivät olleet tuttuja, niin hain noita Google Mapsista ja joen itäpuolella Bergsjönin ja Lövgärdetin välillä 10-15 km pelkkää gettovyöhykettä ja sitten kaupungin länsipuolellakin vielä muutama. Voi jumalauta mitä lääviä Ruotsin kaupungeista on tehty!

  1. Asuin 70 luvun lopulla pari vuotta Biskopsgården:issa, jossa silloin paljon Pakistanilaisia ja Turkkilaisia. Tänä päivänä kuuluu meno olevan kuin lähi-idässä.

 6. Maailman tyhmin maa Ruotsi ja sen tyhmät päättäjät tuhoavat oman maansa. Ruotsi on kohtalonsa ansainnut.

 7. Mahtaakohan Ruotsin tilanne räjähtää? Onko sellaista pistettä, että Pellellä hermo pettää? Tähän mennessä on katsottu sormien läpi aika helvetillisiä ongelmia. Voiko tilanne oikeasti jatkua lopulliseen romahdukseen saakka? Rullaava talous pitää venettä pinnalla, muttei loputtomasti.

  1. Ei Ruotsilla niin hyvin mene kuin mitä kansalaisille yritetään uskotella. Bruttokansantuote (BNP=bruttonationalprodukten) nousi mutta odotettua heikommin. Itämaan siipiveikot imevät voimat loppuun niin maasta kuin kansastakin lopulta. Kenekään ei kohta enää huvita tehdä mitään. Mutta pääministeri Lööperi se vaan jaksaa lässyttää. Puhumalla ei kuitenkaan asioita muuteta ja paranneta.

   1. Ruotsidemokraattien nousu kyllä kertoo laajasta käännöksestä, mutta kun kaikkinainen turvapaikkaturismin vastustaminen tai kritisointi tarkoittanee edelleen sosiaalista itsemurhaa. Ruotsissa alkaa jo olemaan isoja, väkirikkaita alueita, joissa kantikset ovat enää pienenä vähemmistönä ja sikäli aikaa ei olisi hukattavaksi – ja kuitenkin lisätulijoilla taitaa olla edelleen kansan selkeän enemmistön tuki takanaan. Ja näitä ongelmia ei oikein mielenmuutoksilla korjata – ne ovat tulleet jäädäkseen. Ei hyvältä näytä.

     1. Ehkä jossain määrin yllättävää mutta ymmärrettävää: toisaalta osa on oikeasti paennut kotoa Persestanista, koska eihän sellaista patavanhoillista roskaa kukaan järjissään oleva halua ja toisaalta kun oma perse on turvassa ja elintaso on noussut tuhatkertaiseksi mitään tekemättä, niin kaikki lisätulijat ovat uhka – eihän sitä ilmaista rahaa enää tule, jos uusikin asuinmaa alkaa muistuttamaan Persestania.

     2. RD:n kannatus kasvaa voimakkaasti ulkomaalaistaustaisten äänestäjien keskuudessa

      MAAHANMUUTTO. Ruotsidemokraatit lisää jyrkästi kannatustaan ulkomaistaustaisten äänestäjien keskuudessa. Toukokuussa 2014 puoluetta kannatti 1,6 prosenttia ulkomaistaustaisista naisista. Nyt kannattajia on 10,3 prosenttia, joilla on suurimmat sympatiat Ruotsidemokraatteja kohtaan eduskunnassa. Puolueen kannatus ulkomaalaistaustaisten miesten joukossa on noussut 2,5 prosentista 15,4 prosenttiin toukokuun lopusta 2014.

      Ryhmään ulkomaista alkuperää olevat henkilöt lasketaan ne, joiden kummatkin vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla. Ihmiset, joiden toinen vanhemmista on syntynyt Ruotsissa kuuluu ryhmään ruotsalaistaustaiset, riippumatta siitä onko henkilö syntynyt Ruotsissa vai ulkomailla.

      Tuolla lisää SCB:n kevään puoluekannatustutkimuksesta
      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/scb-presenterar-varens-stora-partisympatiundersokning

      Ruotsidemokraatit on nyt kolmanneksi suurin puolue ulkomaalaistaustaisten keskuudessa. Suurin on Sosiaalidemokraatit, jonka kannatus on 42,7 prosenttia sekä miehillä että naisilla. Toiseksi suurin on konservatiivit 17,1 prosentin kannatuksella.

      -Pettersson ihmettelee kuinka Twitter-vasemmisto ottaa sen, että tuodut äänestäjät eivät äänestäkään, kuten he ovat kuvitelleet…

      Pettersson

      https://petterssonsblogg.se/2017/06/07/sd-okar-kraftigt-bland-valjare-med-utlandsk-bakgrund/

   2. niin mutta, öhööm, kun aleksanteri hammaskeiju pyöräilijä tupp sanoi, että moaliman paras maapohja. Jätti sanomatta, että vain maapohja.

   3. Ruotsin BNP/BKT pysyy nollan yläpuolella vain siksi että kaikki matujen maalle, ihmisille ja irtaimistolle jne aiheuttamat vahingot vaativat älyttömästi materiaa ja työvoimaa korjaamiseen ja korvaamiseen. Olisi kiva kuulla mitä vakuutusyhtiöt tykkäävät matujen tuhotöistä joille ei loppua näy.

 8. ruotsissa, tuossa entisaikojen hyvinvointivaltiossa, joka tarjosi minullekin vapaa valintaista kesäloman jatkoa yhdellä puhelinsoitolla automaattiin (ont i ryggen), on sentään vielä yksi (1) no go zone vapaa alue: Kebnekaisen huippu. Pysynee sellaisena vielä päivien ajan, oletan?

  1. Geelit eivät kyllä vuorelle kiipeä koska kännykkä voi vaikka kadota sanoo:

   Jaa, ei ole varmaa kun nyt näin menit julkisesti Kebnekaisesta tipsaamaan. Huomenna siellä jo ehkä seisoo Mongoliasta tullut sherpa Tentzingin näköinen jeppe ja heiluttelee sandaaliaan huudellen ”missa taikasana?”

 9. Suomen poliisi tietää paremmin.Ei tuollaisia paikkoja ole.Oikein turvallisia paikkoja käydä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.