Ruotsin kouluhallitus: ”Yhä useampi uusruotsalainen ei selviä edes yläastetutkintoa”

13

 

 

Komvux on ruotsalainen aikuiskoulutussysteemi, joka on suurinpiirtein verrattavissa suomalaiseen aikuiskoulutussysteemiin. Komvuxin piirissä voi lukea ammattiinohjaavia koulutuslinjoja, mutta iso osa sen koulutuksesta sovelletaan uusruotsalaisiin, jotka voivat lukea Komvuxissa mm. yläasteen opintoja.

Mutta nyt on tullut esille joitakin seikkoja, jotka rampauttavat Komvuxin toimintaa. Nimittäin hyvin harva uusruotsalainen aikuinen, joka ei ole aiemmin kotiamaassan käynyt minkäänlaista koulua, ei selviä niistä yksinkertaisista standardeista, joita oppilaille annetaan. Ts. tämä tarkoitta sitä, että yhä useampi uusruotsalainen ei osaa kirjoittaa tai lukea ruotsiksi. Tätä myöten monet uusruotsalaiset eivät myöskään koe Komvuxia mielekkäänä.

Kouluhallituksen tutkimuksen mukaan vain hyvin harva uusruotsalainen aikuinen pääsee läpi normaalin yhdeksäsluokkalaista peruskoulun päästötodistusta vastaavan tutkinnon ja monilla on suuria puutteita yleistiedossa, jonka pitäisi vastata perusteini-ikäisen kantalaisen tietotaitotasoa.

Tämä koetaan Ruotsissa suurena puutteena ja nyt Komvux aloittaa uuden erityisen kolmansien maiden koulutukseen tähtäävän yläasteen. Näillä kursseilla aikuisille miehille opetetaan lukemista ja kirjoittamista.

Advertisements

16 thoughts on “Ruotsin kouluhallitus: ”Yhä useampi uusruotsalainen ei selviä edes yläastetutkintoa”

 1. Kalliiksi tulee pitää aikuisia analfabeetteja koulussa istumassa vain siksi että eivät näkyisi työttömyystilastoissa. Koko kouluttamisvimma on aivan typerää eikä johda mihinkään. Parempi olisi laittaa kaikki heti töihin Samhall- tyyppisiin suojatyöverstaisiin (jos nyt on kerran pakko haalia tänne porukkaa?). Opetelkoot kielen siellä verstaassa. Kyllä fiksut aina pärjäävät ja pääsevät eteenpäin jos vain haluavat. Ei moni suomalainenkaan osannut ruotsia tullessaan mutta töitä pystyivät silti tekemään. Mikä ero?

 2. Nämä nerot kun risteytetään kantaruåtsalaisten kanssa niin saadaan juuri sitä mitä tämän kaiken hulluuden takana olevat tahot (eli ne joiden nimeä ei saa sanoa koska natsit…) juuri haluavatkin: Pan-eurooppalaisia vajakkeja ilman omaa tahtoa.

  1. Ei tämän heikompaa tahtoa SWE-FIN voi olla kuin mitä tähän mennessä on ollut sanoo:

   No näillä maahantunkijoillahan on paljon enemmän tahtoa kuin suomalaisilla ja ruotsalaisilla yhteensä, paitsi työnteon suhteen. Koko ajanhan ne jotakin TAHTOVAT. Me kantikset taas emme ole saaneet mitään aikaan vaan olemme antaneet EUn ja poliitikkojen ajaa ylitsemme.

 3. Perin harmillista kun moni todistuksensa matakalla hukannut joutuu aloittamaan opiskelunsa ihan alusta. Ruotsille pitää kuitenkin antaa suvaitsevaisuuspisteet siitä, että päästää suoraan yläasteelle😁

  1. Paperiset todistukset kastuvatja katoavat herkästi, mutta onneksi iPhonet ja Huaweit säilyivät kuivina. Skeptinen mieli toki kysyy, miksei kännyköihin ollut otettu edes kuvaa passista, viisumista, koulutodistuksista jne.
   Discokuviahan niissä on ’vihanneskylmäkön’ (pitkän vihreän kasviksen leikkaaminen) opinnäytteiden ohella ollut.

 4. Tehokkaampaa olisi opettaa pakolaisleirillä kirjoittamaan omalla äidinkielellään. Luulisi jotain hyötyä olevan jatkosuunnitelmia pohtiessa sotien jälkeisessä maailmassa. Ai niin, leirille jäi köyhät kuolemaan, eikä ole varakkailta sopivaa odottaa mitään edistystä. Parempaa väkeä nääs.

  1. Pakolaisleireillä ja VOKeissa pitää vetkuttelu korvata kokopäivätoimisella työnteolla ja sen ohessa opiskelulla sen sijaan että vaan läpsytellään ympäriinsä ja valitetaan. Jos meidän on (muka) pakko ottaa kaikenkarvaisia tyyppejä Eurooppaan niin päätetään heti sitten kuka pidetään ja kuka ei. Ne jotka saavat jäädä pannaan HETI työhön ja kielikurssille, ne jotka eivät saa jäädä lähetetään nopeasti takaisin. Pelkästään tämä saisi monen muuttamaan suunnitelmansa ja se olisi siunaus kaikille.

   1. Se on aivan kertakaikkisesti noin! Jos ihminen saa vaikka kymmenen vuotta istua himassa ilman minkäänlaista vaatimusta mistään ja rahaa pullahtelee tilille, niin joku – tai aika moni – tekee juuri niin. Maailmassa on aika vähän kovan työmoraalin maita, joissa on suorastaan häpeällistä elää sosiaalituilla. Jos sosiaalituilla eläminen on se tavallinen tarina, systeemi ei voi toimia. No niin, taas karkasi fasismiksi.

 5. Lisää matuja ruotsiin.Vieläkään ei ole tarpeeksi.Lisää lisää lisää….

 6. Kenelle pitää kirjoittaa, jos marjaanatoiviaisittain haluaisin antaa oman päästötodistukseni jollekin sitä minua enemmän tarvitsevalle raasulle?

 7. Ei siellä Ruotsissa osata edes suomea. Otsikkokin on kirjoitettu väärin: … ei selviä edes yläastetutkinnosta. Eli selvitä jostakin.

 8. Tehkääpä joku vastaava tutkimus Suomessakin juuri ammattiin valmistuneiden kohdalla!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.