Eskilstunan sairaalassa ongelma-moni hoitaja ei osaa ruotsia

0

Arvotaan lääkkeet. Eskilstunassa sijaitsevassa Mälarin sairaalassa on syntynyt pienimuotoinen ongelma. Nimittäin sairaalan hoitajista yhä useampi ei osaa tarpeeksi ruotsin kieltä. Kirurgian klinikalta sanotaan jopa, että he eivät voi enää taata potilasturvallisuutta.

Sairaala on palkannut vuokratyöfirman kautta suurimman osan hoitajistaan ja nyt ruotsalainen henkilökunta kertoo, että tilanne on liuennut mahdottomaksi hoitaa työtä siten kuin hyvä sairaanhoito vaatii.

Sairaanhoitaja Birgitta Stiefler kertoo:

– Tämä ei ole enää potilasturvallista. Kun itse työskentelin siellä niin monet asiat menivät pieleen kielitaidon puutteen vuoksi. Kyse saattoi olla vaikkapa siitä, että lääkäri pyysi hoitajaa viemään potilaan kokeisiin, jota ei tapahtunut, koska hoitaja ei ymmärtänyt mitä lääkäri sanoi. Myös eri lääkkeiden kanssa oli suuria ongelmia. Tämä oli todella kauhistuttavaa, sillä itse olen hyvin kokenut sairaanhoitaja.

Vuokratyöfirman mukaan heidän kauttaan tulevat hoitajat käyvät viisi kuukautta kestävän kielikoulutuksen, joka antaa B2- kielitason. Joka Ruotsissa tarkoittaa jotain suurinpiirtein ”osaa miten kuten ruotsia”.

Kirurgian klinikan toimintapäällikkä Marianne Eriksson kertoo, että he joutuvat käyttämään vuokratyöfirmaa, sillä henkilökuntaa on todella vaikea saada muuten.

– Kielitaidoissa voi joskus olla puutteita, mutta jos huomaamme, että henkilön kielitaito ei riitä työhön niin katkaisemme työsuhteen.

19 thoughts on “Eskilstunan sairaalassa ongelma-moni hoitaja ei osaa ruotsia

 1. Tuossa tulee työnantajan lyhytnäköisen työvoimapolitiikan haittapuoli hyvin näkyviin. Kun sairaalassa alkaa olemaan liikaa monikulttuuria, se karkoittaa osan nykyisestä hoitohenkilökunnasta joko toiseen sairaalaan tai alan vaihtoon. Sitä sitten paikataan vuokratyöntekijöillä ja entistä harvempi haluaa hakeutua koko alalle.
  Tajuaako päättäjämme yhtään mitä he tekevät? Pitäisikö kansanedustajille, hallitukseen, ministereille, EU-virkamiehille, lehtien- ja televisiokanavien työntekijöille ym. määrätä kiintiöt näistä vastaavista ei kieltä osaavista henkilöistä ja vaatia tekemään tiimityötä heidän kanssaan.
  Joko menisi tajuntaan?

 2. Itselle sattui ulkomaalainen lääkäri kävelin pois ja huomasin väitteleväni suvakin kanssa terveys keskusluukulla siitä että en ymmärrä mitä se puhuu.

 3. Kautta aikain saati tottua siihen, ettei lääkärin puheista tai kirjoituksesta ota selvää. Nyt sairaanhoitajat pääsevät samalle tasolle. Kielitaidottomuus voi toki lisätä hoitovirheitä ja varsinainen plussakaan ei ole, jos pillerit menevät arpapelillä jakoon. Myönteistä tässä kaikessa kuitenkin se, että potilaskierto nopeutuu.

  1. – Nyt tarvitaan tuhannesosamillin viilto aivojen näkökeskukseen.
   – KRRAptth-arh-krhuuh-ugrUAH!

 4. Mitä niillä länsimaisilla lääkäreillä ja hoitoprotokollilla muutenkaan. Impivaaralaista kusetusta. Kyllä afrikaano poppamies osaa keittää liemet millä taudit lähtee. Vähän yrttösiä, lampaanjätöksiä, muutama emun höyhen ja krokotiilinhammas. Keitetään tunnin verran ja juotetaan potilaalle auringon mennessä pilveen.

  1. Suvakeille omat monikulttuuriset sairaalat poppamiespalveluineen – moni on muutenkin hörhö…

   1. Moni luulosairas suvakkikin parantuisi välittömästi, kun joku nuori ja komea mamumies uhraisi jonkun voodoo-kanan tms.

 5. Siskokin sai joskus (Suomessa) jonkun katkopotilaan Diapam-annoksen. Kovasti olivat pahoillaan, muttei kuulemma haitannut, kun olo oli helvetin hyvä. Mitähän se delkkukandidaatti sai?

  Tuon kertomiseen ei ole lupaa, mutta ei kai se s****** PT:tä lue?

 6. Nohnoh – onpas taas asenteellista kirjoittelua.Tottakai siellä hoitajat puhuvat herrakansan kieltä eivätkä rasistien ruotsia.Jos allah ei haluaisi vääräuskoisten kuolevan heidän ei tarvitsisi tulla tuhlaamaan rikastuttajien resursseja sairaalaan joten on ihan ymmärrettävää että he puhuvat vain arabiaa tms. koska se on kulttuurin ja sivistyksen kieli.Toivottavasti ruotsia vaativat rasistit saavat kovat tuomiot rasismistaan etteivät parempien ihmisten ihmisoikeudet vain vaarannu.

 7. Kirjaaminen on osa hoitajan työtä. Joskus on vain arvailujen varassa, mitä joku kielipuoli on kirjannut.

 8. Eiköhän nulla rumpan med kuuken oo aika lailla sama Afrikaks ja Tukholmaks. Kuolkaa kaikki ruotsalaiset KUPPAAN!

 9. Potilaana Jorvissa ja Meilahdessa ihan samoja ongelmia, myös lääkäreiden kohdalla, erityisesti harjoittelussa olevat kielipuolilääkärit mokaavat.

 10. Swedu idiootit tuovat seitsemännen vuosisadalle sisäsiittoisia loiselukoita maahan … hahahahha He kaivaavat omia hautojaan … joukko täysiä idiootteja.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.