Ruotsin Liikenneviraston IT-kaupoissa salassapidettävää tietoa ulkomaille

0

TS_Sv_2V_Blue2

 

Ruotsissa on vellonut nyt muutaman viikon ajan Liikenneviraston IT-kaupat. (Transportstyrelsen) Tarkasti ottaen kyse on IT-kauppojen yhteydessä tapahtunut kömmähdys, jossa Liikenneviraston tietoihin on päässyt käsiksi ulkomaisia henkilöitä, joiden taustoista ei tiedetä mitään. Tietoja, joihin henkilöt ovat päässeet käsiksi, ovat mm. ruotsalaisten ajokorttitiedot ja salassapidettäviä tietoja silloista, metrosta, teistä ja satamista.

Näiden tietoen katsotaan olevan valtakunnan turvallisuuteen oleellisesti liittyviä tietoja, sillä Liikenneviraston tietokannassa on myös tiedot kaikista viranomaistenkin ajoneuvoista kuten poliisin ja armeijan ajoneuvorekisteri sekä näiden henkilötiedot.

Tapahtuman alku juontaa tammikuuhun 2011 kun valtiontalouden tarkastusvirasto kehoitti Ruotsin viranomaisia ulkoistamaan lisää IT-toimia. Reinfeldtin hallitus oli asiassa mukana ja arvion mukaan valtion IT-kustannukset olivat 20-25 miljardia kruunua vuodessa, joita voitaisiin ulkoistamalla pienentää huomattavasti.

2015 Liikennevirasto päätti ulkoistaa ajoneuvo- ja ajokorttirekisterin ylläpidon IBM:lle, jonka kanssa tehdyssä sopimus kattoi yli 1 000 serveriä, datakeskuksia ja support-henkilöitä. IBM taas sijoitti oman toimintansa mm. Tsekkeihin ja Serbiaan. Liikenneviraston päällikkö Maria Ågren päätti tuolloin tehdä omin päin poikkeuksen olla noudattamatta sellaisia lakeja, joilla taataan henkilötietojen salaisuus sekä muita lakeja, joilla turvataan viranomaisten tietoturvaa. Hän käytännössä siunasi kansallisten salassapidettävien tietojen siirron ulkomaille.

 

standard_bil_print

 

Marraskuussa 2015 SÄPO saa vihiä asiasta ja haluaa, että ulkoistaminen lopetetaan välittömästi. Tietojensiirtoprosessi kuitenkin jatkuu ja SÄPO aloittaa oman tutkintansa salassapidettävien tietojen huolimattomasta käsittelystä.

Tammikuussa 2017 Liikenneviraston päällikkö Maria Ågren eroaa. Syyksi kerrotaan epäluottamus hänen ja hallituksen välillä. Tuolloin Ågren oli jo epäiltynä salassapitorikoksesta.

Kesäkuussa 2017 tulee julki, että SÄPON tutkimuksissa on selvinnyt, että Maria Ågren oli paljastanut salassapidettäviä tietoja, jotka voivat vaarantaa valtakunnan turvallisuutta. Ågren tuomitaan 70 000 kruunun päiväsakkoon.

Selviää, että koko liikenneviraston tietokanta on ollut tsekkiläisten teknikoiden nähtävissä. Periaatteessa siis kuka tahansa on voinut päästä käsiksi Liikenneviraston tietokantaan ja Ruotsissa ei ole aavistustakaan kuka tietoja on nähnyt ja käsitellyt.

14. kesäkuuta paljastuu, että Liikenneviraston puheenjohtajakin oli tiennyt rikoksesta, mutta hän ei ollut tehnyt mitään. Niin ikään monet työntekijät paljastavat, että ovat tienneet mitä on tapahtunut, mutta heitä on painostettu olemaan hiljaa. Moni halusi, että tietojen siirto lopetetaan, mutta heille sanottiin vain, ”että turvat tukkoon”.

Stefan Löfven on ollut kesäkuusta asti hiljaa eikä ole kommentoinut asiaa mitenkään. Sisäministeri Anders Ygeman sanoi aiemmin, että oli tietoinen asiasta jo SÄPO:n tutkimusten aikaan, mutta hän ei kommentoi asiaa sen enempää. Löfven piti eilen tiedotustilaisuuden, mutta ei käytännössä sanonut yhtään mitään.

Oppositio ja Sverigedemokraattinen Jimmie Åkesson esittää epäluottamuslausetta useita ministereitä kohtaan. On mielenkiintoista nähdä jatkaako hallitus.

10 thoughts on “Ruotsin Liikenneviraston IT-kaupoissa salassapidettävää tietoa ulkomaille

 1. Nyt sataan että Serbiaan on suurin osa tiedoista mennyt ja sitä kautta tietenkin Venäjälle. Kaikki mikä on mennyt on mennyt myös eteenpäin eikä sitä saa tekemättömäksi. Sossujen valitsema sossupääjohtaja sai vaivaisen 70000kr sakon rikoksestaanmikä hänen tuloissaan vastaa kahden viikon palkkaa. Tulossa hänelle on 5 milj. kr ”laskuvarjo” jos ei sitä pystytä pysäyttämään.

 2. Asioita täytyy suhteuttaa. Jos luo maahan miljoonan hengen viidennen kolonnan, on herttaisen yhdentekevää tietääkö Venäjä faktat tieinfrasta.

  1. Ei se ole aivan yhdentekevää: ei se maahan tuotettu arabi- ja afrokolonna ole millään tavalla Venäjän asialla.

   1. Ei afriikkalaiset ja arabit ole venäjän asialla,kyllä ne on suurelta osin sosiaaliturvan ja tietenki islmin asialla .

    Kalifaatiksi Ruotsi olis mitä mainioin tukikohta maailmanvalloitukseen pyrkivälle muslimeille.Ja hyvin näkyvä siinä onnistuvan,varsinkin jos ruotsalaiset ei ala miehistymään ja pullamössöllä kasvatet ruotsalaiset tuskin miehistyvät.

  2. Ei se ole ollenkaan yhdentekevää, eikä myöskään Suomelle. Tämä skandaalin jäljet voivat näkyä vielä 10-20 vuotta eteenpäin. Siellä on mm mennyt tietoa henkilöistä joilla on suojattu identiteetti erinäisistä syistä. Siellä on varsinkin mennyt henkilötietoja joita nyt käytetään väärien passien, henkkareiden ja ajokorttien valmistamiseen ja ne kelpaavat Suomessa aivan yhtä hyvin kuin Ruotsissa.

 3. Kömmähdys – mikä vähättelyn ja paskapuheen huipentuma…
  Virkarikostuomioita, maanpetostuomioita ja vuosien koppituomioita pitäisi tuomita kaikille ”kömmähdystä” ajaneille ja peitelleille.

  Jos valtion kustannukset huolettavat ja ulkomaille ulkoistaminen on suvaitseva ja suositeltava ratkaisu, voidaan turhanpaikanhakijat ja pakoloiset ulkoistaa kustannustehokkaasti vaikka Siperiaan, Mongoliaan tai kotoisaksi koettuun Saudi-Arabiaan.

 4. ”Tapahtuman alku juontaa tammikuuhun 2011 kun valtiontalouden tarkastusvirasto kehoitti Ruotsin viranomaisia ulkoistamaan lisää IT-toimia…”

  Mitä ihmettä?! Ruotsihan on kuuleman mukaan upporikas ihmisoikeuksien suurvalta! Miksi ihmeessä heillä olisi tarvetta säästää tai ulkoistaa yhtään mitään?

  Onko tämän epäonnistuneen valtion romahdus lähenemässä?

  1. R.I.P. ruotsi-paskastania. Paikka on ollut tuhon oma jo vuosia, mutta onneksi siellä on oikea äijä pää(sutki)ministerinä. löven on huippukova jäbä, oikein hitsari. Ei vain saanut luokkakoetta läpi ja joutui räkähitsiosastolle.Nyt kuulemma aikoo tavoitella Tenstan ja Rinkebyn paikallipormestarin arvonimeä tai jos ei sitä saa on ilmineerannu tappavansa – oman itsensä. Venäjä on kiroillut tietoaineiston vähäistä sisältöä, koska heillä on ollut jo vuosia paljon enemmän tietoja. Esim. paskastanian kaikkien tavan tallaajien kengän nrot. Muslimeista ei olla kiinnostuneita. Syy: Mr Putin hoitaa ne tomun muotoon kun aika on kypsä.

 5. Valtakunnan turvallisuus näyttää herkästi haavoittuvan. Ruotsi on lopullisesti polvillaan, kun koko muu maailma saa paljastusten kautta tietää, että kuningaskunta siirtyi oikeanpuoleiseen liikenteesen v 1967.

 6. Nurin vaan koko sosialistifeministihallitus josta ei ole kerrassaan mihinkään, jossa puoluekirja ratkaisee uran ja palkan olit sitten miten tyhmä ja epäkelpo tahansa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.