Liikenneviraston skandaali: Ruotsin hallitus voi erota tänään iltaan mennessä

13

lofven-jpg

 

Ruotsin Liikenneviraston skandaali on paisunut siihen pisteeseen, että monet tahot odottavat hallituksen eroa. SVT:n mukaan on olemassa suuri riski, että Stefan Löfven ilmoittaa illan mittaan hallituksen hajoamisesta ja omasta erostaan.

SVT:n mukaan hallitus ei osannut ottaa huomioon sitä, että oppositio menisi niin pitkälle, että vaatisi kolmen ministerin eroa. Teorian mukaan hallituksessa osattiin odottaa yhtä-kahta ministeriä kohtaan epäluottamuslause ja erovaatimus, mutta kolme alkaa olemaan jo rajoilla voiko hallitus jatkaa.

Jos hallitus hajoaa, on olemassa kaksi mahdollista vaihtoehtoa, miten tilanne etenee. Joko Stefan Löfven julistaa uudet vaalit, jotka pidettäisiin kolmen kuukauden päästä. Toinen luultavampi vaihtoehto on kuitenkin se, että uusintavaaleja ei julisteta pidettäväksi. Silloin puhemies katsoo kaikki vaihtoehdot läpi, miten uusi hallitus perustetaan. Tämä vaihtoehto on vaikea kaikille osapuolille yksin Sverigedemokraattien takia. Nykyinen hallitushan kasattiin kaikkien mahdollisten vaihtoehtojen jälkeen, jotta Sverigedemokraatteja ei olisi tarvinnut ottaa hallitukseen.

 

ministrar-jpg
Anna Johansson, Ander Ygeman ja Peter Hulqvist ovat tänään tulisilla hiilillä.

 

Liikenneviraston skandaalissa on kyse IT-kaupoista. Vuonna 2015 alkanut ulkoistamistoimi johti lopulta siihen, että silloinen liikenneviraston pääjohtaja teki viraston tietokannan yläpidosta sopimuksen IBM:n kanssa, joka osaltaan sijoitti palvelimet ja datakeskukset Tsekkeihin ja Serbiaan. Pääjohtaja rikkoi sopimuksella kaikkia salassapito- ja valtion turvallisuuteen liittyviä lakeja.

Nimittäin selvisi, että kaikki liikenneviraston tietokannassa olevat tiedot; ajokorttitiedot, ajoneuvotiedot, poliisien ja sotilasviranomaisten ajoneuvo- ja korttitiedot, tiedot tie- ja rautatieverkkoinfrasta jne olivat kenen tahansa tsekkiläisen it-teknikon nähtävissä sen jälkeen, kun tietokanta oli siirretty IBM:lle.

Turvallisuuspoliisi SÄPO yritti monta kertaa keskeyttää tiedonsiirtoja. Nyt skandaali johtuu siitä, että kun tapahtuma tuli julki alkukesästä, niin pikkuhiljaa on selvinnyt, että asiasta tiedettiin pääministeriä myöten jo ainakin tämän vuoden tammikuussa. Mutta asia vaiettiin median pelossa.

Nyt päänsä pölkylle saaneet ministeri ovat ainakin sisäministeri Anders Ygeman, infrastruktuuriministeri Anna Johansson ja puolustusministeri Peter Hultqvist. Ruotsista tästä illasta voi tulla vielä pitkä.

Advertisements

13 thoughts on “Liikenneviraston skandaali: Ruotsin hallitus voi erota tänään iltaan mennessä

 1. Härkeistä härskeimmät puolueet ja ihmiset vallassa, paksunahkaisuus pääsyvaatimuksena. Ei ne mitään eroa, ellei kansa vihdoin tajua nousta vastustamaan kusetustaan, vaaleissa.

 2. Ei johda juuri mihinkään. Hillotolpassa roikutaan hallituskauden loppuun ja ehkä päävastuun kantava ministeri eroaa. ( lue suositellaan eroamaan vapaaehtoisella pakolla ) Pelko SD:n noususta hallitukseen sulkee jutussa ehdotetut vaihtoehdot pois. Oppositiota ei tällä rauhoiteta mutta vitut siitä. Medialle riittää yksi poliittinen ruumis ja sillä mennään. UGH !

 3. Uudet vaalit tai ei niin mikään ei muutu ennen kuin Sverigedemokraatit saa yli puolet eduskuntapaikoista (44-49% äänistä). Ruotsin ja Suomen kokoomus- ja keskustapuolueet liittoutuvat minkä hyvänsä tahon kanssa, kunhan ei tarvitse puuttua pienimmissäkään määrin ulkorajavalvontaan, turvapaikkashoppailijoihin ja heidän sosiaalietuihinsa.

  1. Jos ruotsidemokraatit voittaisivat vaalit, ehkei edes Ruotsista löytyisi röyhkeyttä olla päästämättä sitä pääministeripuolueeksi. On täysin eri juttu jättää vaalikolmonen (vai monesko nyt olikaan viime vaaleissa?) hallituksen ulkopuolelle kuin vaalivoittaja. On aika helppoa jättää jokin ”väärää” mieltä oleva puolue hallituksen ulkopuolelle, koska varasijapuolueita jää aina hallituksen ulkopuolelle. Vaalivoittajan pelaaminen ulos hallituksesta olisi jo yksiselitteistä demokratian halveksuntaa. Ja pääministeripuolueena pääsisi toteuttamaan aika vahvasti omia tavoitteitaan. Mutta eihän näistä ruotsalaisista enää osaa sanoa, kun niillä on hirttänyt voimahali päälle.

 4. Lööperi tässä muutama viikko sitten kieltäytyi menemästä Almedalin poliitikkoviikolle ja reissasi sensijaan ympäri Ruotsia kättelemässä ja halaamassa ihmisiä, ottamassa selfejä ja höpisemässä sitä tavanomaista duunarihöpinäänsä TIETÄEN samalla että jokaisen halattavan henkilötiedot on myyty Serbiaan! Kiero ja falski temppu. Sisäministeri ja puolustusministeri ovat heikkoja vaikka osaavat esittää mukamas päteviä, puhuvat rauhallisesti jne. Hyviä näyttelijöitä, Dramaten- tasoa. Teot kuitenkin todistavat muuta. Infraministeri- naikkonen joka ei osaa yhtikäs mitään muuta kuin lapsentekoa; lopetti koulun 18- vuotiaana ja pukeutuu kuin kolmen markan ….., sai virkansa pelkästään sosdem- pamppuisänsä takia. Toivon että koko hallitus eroaa ja uskon että niin käy. Haluavat nääs aiheuttaa kaaoksen voidakseen sitten sanoa ettei Sverigedemokraateista ja Allianssista ole mihinkään. Toivovat sillä konstilla pääsevänsä vahvoina takaisin valtaan syksyllä 2018.

 5. Älkää ainaskaan hitsaria tuomitko. Ei se ole tiennyt tuosta jutskasta mitään. Perustelut: se ei ole koskaan ikänään tiennyt mistään mitään. Räkähitsin vetäjä ja muslimihyyssäri siinäpä vasta melkoinen cv.

 6. Henkilötietojen paljastaminen vieraalle vallalle on todella paha asia. Pahin asia on kuitenkin se miten epäpäteviä ja joko epärehellisiä tai todella tyhmiä ihmisiä istuu Ruotsin hallituksessa. Sisäministeri ja puolustusministeri saavat tietää vuodosta jo puolitoista vuotta sitten mutta eivät kerro pääministerille ja infraministerille??? Haha! Uskoo ken tahtoo. Pääministeri ja infraministeri saavat muka tietää asiasta vasta tämän vuoden alussa mutta ovat vaan ihan hiljaa hekin??? Tässä jutussa on 2-4 epäpätevää ministeriä jotka salaavat kansalta totuuden ja valehtelevat päin naamaa. Voiko tyhmyydellä olla rajaa? Miten kuvittelivat ettei vuoto tulisi ilmi vaan että pystyisivät sumplaamaan kaiken keskenään???!

 7. Eihän niitä tietoja ole kenellekään vielä tiettävästi paljastettu. Kyseessä on vasta tilanne, jossa on _mahdollista_, että palvelun tuottamiseen liittyvä tsekkiläinen teknikko pääsee tietoihin käsiksi.
  Olen ollut itse aikoinani IBM:llä töissä ja siellä jos missä on hemmetin pikkutarkkaa kaikkien oikeuksien kanssa sekä valvonnan kanssa. Pystytään hyvin pitkälle tarvittaessa selvittämään kuka on katsonut ja mitä. Samoin valvotaan kenellä on edes oikeus päästä tietoihin käsiksi. Valvonta IBM:llä on ihan eri luokkaa kuin esim. lehtitiedoista päätellen suomen poliisilla, jossa moni sivullinen on urkkinut ulvilan murhatietoja jne jne.
  Summasummarum: tavallinen teknikko ei voisi olla vähääkään kiinnostunut tietokannan tiedoista. Jos sinulla olisi pääsy serbian autorekisteritietokantaan, niin kiinnostaisiko sinua katsella, varsinkin kun siitä seuraa sapiskaa jos ei ole mitään perusteita katselulle?

  Toki aina on mahdollista, että joku vieras valta on lahjonut, uhkaillut, kiristänyt tai soluttanut oman henkilönsä niihin hommiin. Kiinnihän se jää, mutta ehkä saatava hyöty ylittää monenkertaisesti kiinnijäämisestä tulevan vahingon.

  1. Pahin juttu onkin ei ehkä itse tapahtuma vaan korkeiden ministerien tyhmyys/valehtelu ja että niitä jotka yrittivät varoittaa asiasta (whistleblowers/visselblåsare) yritettiin vaientaa. Koko tietovuoto aiottiin yksinkertaisesti salata kansalta asianomaisten ministerien toimesta.

 8. No eihän ruotsalaista tietenkään kiinnosta Serbian tiedot- miksi kiinnostaisi?- mutta Venäjää kyllä kiinnostaa kaikki Ruotsin ja Suomen tiedot minkä vaan irti saa.

 9. SDP ulos SD tilalle. Vaikka siitä ei enää tässä vaiheessa ole mitään hyötyä. Ruotsi on tullut sosiaalidemokraattienjohdolla tiensä päähän.

 10. Tagen aika oli eri-aikaa. Kaikki meni leppoisasti. Mutta mailman myrskytuulet alkoivat ulottua myös Ruotsiin. Palme nousi maailman tietoisuuteen totuudenpuhujana ja (kenties)maksoi siitä hengellään. On vanha sanonta ”totuuden puhuja ei majatalossa sijaa saa”.- Voi olla, että Riksdagetin oppositiossa on sentään tiedetty jotain näistä tietorekisterien siirroista aiemminkin. Ja voi olla, että tämä yleinen turvallisuustilanteen muutos on saanut (ei hallituslinjan)ihmisten mielet terävöitymään ja kypsymään jyrkemmin hallituspolitiikkaa vastaan. EU-sta ei ole esim. näitä maahanmuutto-ongelmia koskien mitään apua Ruotsille, paremmin kuin Suomellekaan.
  Tällä tavoin hallituslinjan muutos säilyttäisi kasvot helpommin ulospäin. Mene ja tiedä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.