Göteborgin poliisipäällikkö näkee jihadistien passien repimisen mahdollisena

0

nord3

 

Kun monet esittävät erilaisia kotouttamistoimia jihadista palaaville muslimeille, on Göteborgin poliisipäällikkö Erik Nordin lausunto jihadisteista poikkeuksellinen:

– Jos terrori-iskut jatkuvat niin on mielipiteeni sama kuin mitä Britanniassa ollaan tehty, eli jihadistien passit ollaan revitty ja kansalaisuus peruttu.

The Times-lehden mukaan Iso-Britannia on perunut 152 kansalaisuutta epäillyiltä terroristeilta vuodesta 2011 alkaen. Suurin perumisaalto tuli Lontoon iskun jälkeen sekä Manchesterin jälkeen. Lontoon iskun jälkeen Britannian turvallisuuspalvelu varoitti, että maassa on ainakin 300 sotatraumaista potentiaalista terroristia, jotka ovat valmiita tekemään iskuja.

Sen jälkeen kun muslimit julistivat kalifaatin Syyriaan ja Irakiin, ymmärrettiin, että asioihin oltiin paneuduttu liian vähän. Europolin mukaan kotiinpalaavat terroristit ovat Euroopan todellinen ongelma.

– Meillä on ollut tähän mennessä vain yksi terrori-isku, mutta sen jälkeen on paljon muuttunut. Enpä usko, että meilläkään ollaan enää kaukana siitä, että oleskelulupia ja kansalaisuuksia aletaan napsimaan pois henkilöiltä, jotka yrittävät järkyttää Länsi-euroopan liberaalia demokratiaa, Erik Nord sanoo.

expertTerrorismitutkija Louisa Tarras-Wahlberg (kuva) on kriittinen asiaan. Hänen mukaansa asian perussyihin pitäisi pureutua enemmän:

– Terrorismi ei ole sellainen ongelma, joka voidaan lakiteknisin keinoin poistaa. Sen ongelman kanssa pitää paneutua juuriin ja syihin. Kun katsoo Britanniaa niin voidaan kysyä, kuinka tehokas toimi kansalaisuuden poisto on ollut, siellä on tapahtunut vuoden aikana useita iskuja.

Louisa Tarras-Wahlbergin mukaan panostusta tarvittaisiin enemmän esimerkiksi kouluihin.

– Tuntevatko opettajat isis-lipun? Onko poliisi aktiivinen toimija paikallistasolla? Tiedetäänkö sosiaalissa mitä tehdä jos radikalisoitumista nähdään nuorissa? Nämä ovat niitä perusasioita, joita pitäisi tehdä ja sitä työtä on paljon.

Erik Nordin mukaan islamistien taholta tuleva uhka on niin vaarallinen, että sen kanssa ei ole leikkimistä ja meidän pitää suojata Ruotsia:

– Tässä ei ole kyse mistään ETA:sta tai IRA:sta, joiden kanssa voitiin neuvotella rauhasta. Me tulemme jatkossakin elämään jihadistien uhan alla. Me emme voi antaa elää yhteiskunnassamme ihmisiä, jotka propagoivat sen puolesta, että demokratia tuhotaan. Me olemme ottaneet heidät vastaan ja he haluavat tuhota meidät, sanoo Suur-Göteborgin poliisipäällikkö Erik Nord.

8 thoughts on “Göteborgin poliisipäällikkö näkee jihadistien passien repimisen mahdollisena

 1. ”Terrorismi ei ole sellainen ongelma, joka voidaan lakiteknisin keinoin poistaa. Sen ongelman kanssa pitää paneutua juuriin ja syihin.”

  Juuriin ja syihin paneutuminen vaatisi islamin kritisointia ja islamilaisen terrorismin näkemistä yhtenä islamin ilmentymänä – ja siihen ei Ruotsissa ja Euroopassa uskalleta lähteä. Kivempi puhua jihadistien väärinkohtelusta ja nähdä terroristit uhreina, kuten piispa Askola lähes uskomattomasti pystyi tilanteen näkemään. Ongelmien näkeminen juuri islamissa, sen aggressiivisessa levittäytymisessä ja konfliktinhakuisuudessa voidaan tuosta vain leimata islamofobia-leimasimella. Fobia tarkoittaa jotain irrationaalista pelkoa, mutta päälle käyvän uskonnon pelkääminen – tai paremminkin vastustaminen – on täysin rationaalista toimintaa.

 2. Kai se passien ”repiminen” nähdään yhtenä vaihtehtona mutta siihen ei uskalleta ryhtyä. Yhteiskunnan pitäisi toimia niin että heti kun henkilö lähtee Daeshin riveihin ja hänet sieltä tunnistetaan, kansalaisuus peruutetaan sillä kertaa ja rajavartioille jaetaan tieto ettei henkilöä saa päästää maahan eikä myöntää oleskelulupaa.

  Vain näin toimien pelote on riittävän suuri etteivät ihmiset loiki maasta toiseen omien mielihalujensa mukaan. Sillä juuri ne omat mielihalut ovat niitä jotka saattavat ihmiset ongelmiin. Harvoin epäonnella on surtakaa panosta.

 3. Diskuteerataan terroristien kanssa.Kyllä se siitä.Lisää ählyäijiä ruotsiin.Monikulttuuri on rikkaus.😁

 4. Tämähän on jo paljon kun, Göteborgin kokoisen kaupungin poliisipäällikkö suorin sanoin esittää mitä tehdä. Kun on tullut enimmäkseen näitä ”Tarttis tehrä jottain”.

 5. Tutkija oikeassa siinä, ettei terrorismia voida lakitekniikalla poistaa. Ei sitä pidä kuitenkaan lainsäädännöllä edistää. Kaikki liikkumatila pitää ykskantaan ottaa pois. Se tarkoittaa lakia ja kontrollia. Aina saan vatsanväänteitä, kun luen noista tutkijoista, jotka ratkaisevat ongelmat vain valistusta lisäämällä. Meitä siis pitää vielä valistaa, jotta reagoisimme oikein. Anna mun kestää.

 6. Me kriittiset kun emme ole tarpeeksi valistuneita, meitä pitää valistaa joka helvetin päivä ,näillä älyttömillä puheilla ja kirjoituksilla.Mutta matuja ei tartte valistaa ,heitä pitää helliä ja paapoa enemmän ja jakaa kahveeta ja pullaa ,kylläse siitä sitten lutviutuu..

 7. ”Kun katsoo Britanniaa niin voidaan kysyä, kuinka tehokas toimi kansalaisuuden poisto on ollut, siellä on tapahtunut vuoden aikana useita iskuja.”

  Vuoden idioottisimpia lausuntoja. Toimenpiteetkö tehoavat vain jos niillä tehdään täydellinen tulos heti???

  Voitaisiin kysyä, montako iskua olisi ollut, jos kansalaisuuden poistoja ei olisi ollut. Ties vaikka olisi ollut tusina enemmän…

  Ongelma on siinä, että toimeen on tartuttu hyvin myöhäisessä vaiheessa. Ongelma on myös suuri.

  Silloin kun pommit eivät räjähtele ja pyssyt pauku ja autot jyrää ihmisiä, ajatellaan, että jees jees, kyllä tämä tästä.

  Sitten kun alkaa tapahtua niin voivotellaan, että kuinkas tässä näin kävi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.