Isiksestä palaavilla uusruotsalaisnaisilla mukana aavikolla syntyneitä lapsia

13

445484_978

 

Ruotsi joutuu monikulttuurisuutensa kanssa joka päivä uusiin haasteisiin. Viimeisimpänä nousee esille miten suhtautua jihadista tappohommista palaaviin muslimeihin, jotka tuovat mukanaan sotatantereella syntyneitä lapsiaan tai sinne mukaan ottaneita vesseleitään.

Ruotsista on vuosien ajan lähtenyn jihadiin isikseen ja al-shabaabiin satoja jihadisteja niin miehiä kuin naisia. Nyt, kun isis alkaa kaatumaan ainakin Irakissa, ovat monet siellä sotineet naiset palanneet takaisin kotiin Ruotsiin mukanaan aavikolla syntynyt lapsi. Esimerkiksi Göteborgin sosiaalitoimessa tilanne on tuttu:

– Sieltä tulee lapsia vanhempiensa mukana kotiin. Lapset ovat syntyneet esimerkiksi Syyriassa eikä heitä ole rekisteröity missään mitenkään. Heitä ei ole rokotettu, tehty lääkärin tutkimusta eikä heillä on henkilönumeroa. Myöskään isistä ja äideistä ei voida olla varmoja. Me kasaamme asiat sitten pienistä palasista, jotta he voisivat elää hyvin, kertoo göteborgilainen sosiaalityöntekijä Bettan Byvald.

Byvaldin mukaan jokaisen lapsukaisen, joka on syntynyt isis-pesässä tai viety Ruotsista vanhempien mukana isikseen, tilanne on erilainen

– Riippuu asian haaroista – minkä ikäinen lapsi on ja miten asiat on koettu. Joillakin voi olla isoja traumoja, joillakin ei. Sekin riippuu miten vanhemmat ottavat lapsensa huomioon. Tällainen muslimi voi olla hyväkin vanhempi.

 

somaliabarn2

 

Örebrossa, jossa ollaan hyvin rutinoituneita ja tottuneita työskentelemään jihadistien kanssa, asia on tuttuakin tutumpi. Nimittin kaupunki ei tee isoa numeroa aavikolla jihadissa syntyneistä lapsista tai Ruotsista vanhempiensa mukana tappohommista palaavista lapsista. Lena Mantler Örebron sosiaalista kertoo, että lapsia kohdellaan kuten kaikkia muitakin lapsia.

– Jos tietoomme tulee tällainen vanhempiensa mukana jihadista palaava lapsi, olemme kyllä valmiudessa.

Tilanne on siis hyvin mielenkiintoinen. Käytännössä veronmaksaja elättää jihadisteja alusta loppuun. Ennen lähtöään jihadiin he laittavat sosiaalituet juoksemaan. Kun sota on ohi, tuki jatkuu entistä suurempana, koska sotaveteraaneja pyritään tukemaan takaisin yhteiskuntaan. Lisäksi he saavat niin psyykistä kuin fyysistä hoitoa sotavammoihinsa. Kaupanpäälle veronmaksajat saavat ikäänkuin lisänumeron, yhden aavikolla syntyneen extrajihadistin.

Suomessa tällaista työtä tekee mm. somalitaustainen Habiba Ali, joka työskentelee Kirkon ulkomaanavussa ja sieltä käsin auttaa kotiin palaavia jihadisteja.

Asia on hyvin kummallinen, monet jihadiin lähteneen sotapakolaiset eivät ole uuden maan kansalaisia. Jotkut ovat, eivät kaikki. Ruotsissa näitä ei-kansalaisia on paljon. Kysymys kuuluukin: jos henkilö on hakeutunut Eurooppaan turvapaikanhakijana kotimaansa sotaan vedoten ja saanut turvapaikkaan perustuvan oleskeluluvan, niin pitääkö Suomen tai Ruotsin ottaa tällainen henkilö vielä kertaalleen vastaan?

Luultavasti länsieurooppalaisten aisankannattamisella ei ole mitään rajaa.

Advertisements

11 thoughts on “Isiksestä palaavilla uusruotsalaisnaisilla mukana aavikolla syntyneitä lapsia

 1. Jos saisin päättää, niin tekisin mahdottomaksi sosiaalitukien maksamisen, jos tuen saaja ei ole siinä maassa, joka tukea maksaa.

  Jihadisteiksi lähteminen… lieneekö aiheesta edes tarpeen avautua enempää, mutta jos sellaisia aletaan kohdella palattuaan sotaveteraaneina ja paapoa terapioilla niin sellainen maa, joka tuollaista tekee ansaitseekin joutua iskujen kohteeksi raskaimman kautta.

  1. Juuri niinhän suomessa ajotaan tehdä.Isis murhamiehet saavat viellä suomalaisen veteraanitunnuksen.Niiden ”isis sotaveteraanien” hoitamisesta on jo kukkahatuilla ja
   punavihreällä vasemmistolla suunitelmat valmiina.

 2. Kyllä kersoista kelpo kansalaisia tulee, kunhan saadaan koraanikouluun.

 3. Kunnon kansalisia, valmiiksi koulutettuja todellisia moniosaajia.Varmaan myös suomeen tulossa samaa materiaalia ja olisi hauska nähdä mihin TE-toimisto nuo rekrytoi aikanaan. Automotive tarvitsee työvoimaa. Itselle tuli tänään paimenkirje ja tyyli oli, nyt on PAKKO hakea kursseille ja jopa 80% työllistyy, palkasta ei puhuttu mitään. TE-toimiston piinaa, painostusta ja syksyä odotellen.

 4. Monellako on ennen IS- reissuaan ollut kokopäivätoiminen verollinen työ tai 20 pistettä per lukukausi etenevät opinnot?

 5. Hyvän muslimivanhemman määritelmä: Raiskaa, kiduttaa, murhaa, ostaa, myy jne vain muiden lapsia? Standardit täytyy saada pirun alas ja allekin, että muslimitkin pärjäisivät.

 6. Hyvät vanhemmat on varmaankin opettaneet aseiden käytön?? Kyllähän niistä tulee hyviä sotilaita Ruåtsille,Kun omat on mammanpoikia..

  1. Saattaa tulla hyviä sotilaita,mutta ruotsalaisten puolesta ne ei sodi,kyllä muut on suunitelmat.

 7. Yhteiskuntavakauden aapisesta, 1A-kohta: Älä päästä joukkomurhiin osallistuneita ihmisiä omaisineen maahasi yhtään millään syyllä.

 8. Niinkuin tuossa eräs jo mainitsikin niin eikös jokin aika sitten eräs SDP:n naiskansanedustaja ( nimeä en muista, jokin turha akka) esittänyt näille sotaa ja vainoa paenneille ja kurkunleikkaajiksi lähteneille ihan oikeaa veteraanistatusta? Miten tyhmä voi sossuakka olla?
  Mielestäni jokainen tappohommiin lähtenyt ansaitsee vain ja ainoastaan 9mm buranan kun pyrkii tänne takaisin lihapatojen ääreen.
  Miettikääs nyt, näille päänkatkoja paskoille on esitetty samoja etuja kuin omille aidoille veteraaneille, v….tu mitä ääliöitä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.