Moni kurdi palaa kotiseudulleen, vain palatakseen takaisin Ruotsiin

13

Kurdistan-map-photo-kohaviv-publications

 

Viime vuonna noin 500 irakinruotsalaista muutti takaisin Irakiin, mutta nyt yhä useampi palaa takaisin Ruotsiin, sillä elämä entisessä kotimaassaan ei ollutkaan se juttu. Esimerkiksi Shokhan Mohamad muutti vuoden 2014 lopussa Irakin Kurdistaniin miehensä ja neljän lapsensa kanssa, mutta palasi takaisin Ruotsiin neljän ja puolen vuoden jälkeen.

Hän kertoo, että paluumuutolle oli useita syitä. Sota isistä vastaan, taloudellinen kriisi, tulevaisuudettomuus ja ennenkaikkea kulttuuriset erot. Myöskään lapset eivät viihtyneet Irakissa niin hyvin kuin ruotsalaisessa lähiössä.

– En koskaan muuta takaisin sinne asuakseni siellä. Kadun muuttoyritystä kovasti. Menetin sen takia työni ja lapset ovat jääneet koulussa jälkeen. Nyt pitää aloittaa taas alusta.

Paluumuuttajat ja muuttajat ovat yleensä saaneet Ruotsin kansalaisuuden.

Advertisements

7 thoughts on “Moni kurdi palaa kotiseudulleen, vain palatakseen takaisin Ruotsiin

  1. Uudet kujeet ja uudet tarinat, ja kaikki menee kuin häkä läpi maahanmuuttoviranomaisille ja naps, oleskelulupa ja ruotsin kelan coldcard. Ei mitään uutta auringon alla, hulluus jatkuu ja veromaksajien rahaa palaa.

  2. Shokhan ja muut kurdit voivat lähteä Kurdistanista, mutta Kurdistan ei lähde heistä koskaan – sitä patriarkaalista naisten sortoa, kunniamurhia ja muuta ihmiskunnan suurinta roskaa ei jätä Ruotsin rajojen ulkopuolelle millään. Lisää vain lapsia, jotta Uus-Kurdistan syntyy mahdollisimman nopeasti.

  3. Tiedä kokeeko joku tämän pilkunussimisena, mutta ne eivät ole ”irakinruotsalaisia”, vaan ne ovat ”ruotsinirakilaisia”. Irakinruotsalainen olisi ruotsalainen, joka asuu Irakissa.

  4. Olisiko jäänyt jos ISIS olisi voittanut sodan ? Myös kurdeissa on kovan linjan islamisteja. Ja onko selvillä mitä kulttuuritaustaa perhe on ? Mutta ei sen kai niin väliä koska Ruotsi jne.

  5. ÄkkIseltään luulisi, että muuttofirmat elävät kulta-aikaansa. Mahtaa kuitenkin olla niin, että nämä maasta toiseen poukkoilevat eivät ole varsinaisia materialisteja. Jaksavat kantaa ainoan tuliaisensa, henkisen pääoman, omatoimisesti. Ei siinä paljon tullimuodollisuuksia tarvita.

  6. Mistäs ruotsinirakilaiset (Irakissa),eli irakinruotsalaiset (Ruotsissa) saavat asunnot (Ruotsista), jos heillä on jo kansalaisuus, vai tuleeko kämppä ensin ja heti perään passi? Ovatko he sittenkin niin maltillisia, että pieni paikkakunta kelpaa? Vai asunnot olleet Ali-vuokrattuina ja korvaukset juosseet kaiken aikaa?

    Kai he kuitenkin voivat muuttaa, ei asumaan, mutta talviksi lomille Kurdistaniin? Sitten lapset taas koulussa jäljessä, eikä osa tytöistä tule enää takaisin, paitsi myöhemmin suurperheen äiteinä koko vainotun sukunsa kera.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.