Tänään vietettiin Viron toista itsenäisyyspäivää

13

Teletorn_muistomerkki

Tänään vietetään Viron toista itsenäisyyspäivää. Viro julistautui itsenäiseksi Neuvostoliitosta elokuun 21. päivä 1991 kun maa ilmoitti, että vuonna 1918 julistettu valtiollinen itsenäisyys jatkui. Seuraavien viikkojen aikana maan itsenäisyys tunnustettiin ympäri maailmaa.

Tarkastiottaen kyse ei kuitenkaan ollut siinä mielessä itsenäistyminen, sillä uutta valtiota ei perustettu vaan ajateltiin miehityksen loppuneen.

Advertisements

5 thoughts on “Tänään vietettiin Viron toista itsenäisyyspäivää

  1. Onnea Viro.

    Olin Virossa käymässä 2001, kun siellä vietettiin tätä uutta 10v. itsenäisyyspäivää. Kun virolaiselle kaverilleni asiasta esitin onnentoivotukset, niin hän ohitti ne tosi keveästi. Kun asiaa ihmetellen kyselin, niin hän selitti, että ei se ole heidän oikea itsenäisyyspäivä. Kaveri on sen ikäluokan miehiä, että on käynyt NL-armeijan. Liekö nykynuoriso juhlii tätä mielestäni tärkeää päivää enemmän?

    Olen tätä asiaa ajatellut ihmetyksellä silloin tällöin. Ajatelkaa mitä se päivä merkitsi Suomessa, jos saisimme jollain taikatempulla miehitetyn Karjalan takaisin. Siitä päivästä tulisi yleinen konjakinottopäivä vähintään seuraavaksi vuosisadaksi. Virolaiset saivat sentään koko maansa takaisin. Luulisi XO pullojen korkkien narahtelevan.

  2. Presidentti Koivistohan informoi Mereä (nyk. Viron eka pressa Meri) mustaakseni siten, että ja kun hän kyseli mr. Koiviston (not my president) kantaa itsenäisyysvaatimuksesta/julistuksesta Viron kohdalla, niin Koivisto varoitti häntä ja sanoi ajan olevan ”väärä”. Meri toimi sen mukaan. Tietäessään Koiviston olevan N-Liiton myyrä ja omaavan sen mukaisen ”mielipiteensä”, hän tajusi ajan olevan, omalle kansalleen, oikean ja ainutlaatuisen. Koiviston osa oli siten varsin suuri koko itsenäisyyden osalta, sillä Viron johto tiesi hänen olevan slobojen juoksupoika. Eihän Meri mitään yksin tehnyt, mutta Koivisto oli ryssän myyrä ja hänen mielipiteensä piti ”ottaa sen mukaisesti”. Meri oli oikea valtiomies, joka osasi ”lukea” Koivistoa toisin kun meidän sen ajan lipojat, ennen ja jälkeen. Suosittelen tiedonjanoisia lukemaan kirjan, Viro ja Venäjä.. Tämä Sirje Sinilindin kirja avaa ja avartaa muutenkin ryssän touhuja ja historiaa varsin mukavasti.
    Ps. Sofi Oksanen ja Puhdistus on ”toinen tapaus”.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.