Mitä oikeastaan tarkoittaa faktantarkistelijoiden sylttytehtaalle johtavat jäljet?

13
tattarisuo-kasi.jpg
Rikosmuseon kuva tapahtumasta.

 

Facebookissa on Sylttytehdas-niminen ryhmä, joka kertoo mainoslauseessaan:

– Jäljet johtavat sylttytehtaalle. Ja jottei sivun taustalla häärivä tiimimme jäisi mysteeriksi, tässä me olemme. Sylttytehdas-sivun ylläpitoon kuuluvat Petra Nyqvist, Vesa Linja-aho, Jori Eskolin, Hanna Huumonen ja Johanna Vehkoo.

Sepäs sattui. Ryhmä antaa ymmärtää, että se ikäänkuin penkoo vaihtoehtomedioiden faktoja. Ryhmä nimensä kera joutuu outoon valoon kun tutkii mistä tulee sanonta ”Jäljet johtavat sylttytehtaalle”.

Sananlasku tulee ns. Tattarisuon arvoituksesta.

Nimittäin vuonna 1931 elokuussa muuan autonkuljtettaja pysähtyi Malmilla noutaakseen vettä yleisesti tiedossa olevasta lähteestä, Tattarisuon lähteestä. Mies huomasi, että lähteessä oli ranteesta katkaistu käsi. Ilmoituksen jälkeen poliisi alkoi tutkia asiaa ja löysi kahdesta lämpäreestä ainakin kahdeksan kättä, yhdeksän jalkaa, naisen pään, kaksitoista sormea ja tukollisen hiuksia. Poliisi laittoi ison pyörän pyörimään ja asiaa alettiin tutkimaan.

Juttua tutkittiin vuoden päivät ennenkuin se selvisi. Poliisi oli hyvin vaitonainen asiasta ja sen aikainen lehdistö keksi omia teorioita tapahtuneesta. Tulilinjalle joutui syyttömiäkin. Oli monenlaista himomurhaajaa, mustalaiset olivat aluksi polttopisteessä. Juttu sai hyviä myyntilukuja pääkaupunkiseuden lehdistössä.

Yksi syyttömistä oli Helsingin Kalliossa Kirstinkatu 8:ssa sijaitseva pieni sylttytehdas eli makkaratehdas. Ajan Sana-niminen lehti julkaisi kirkuvan otsikon:

”TATTARISUON ARVOITUS SELVIÄÄ – JÄLJET JOHTAVAT SYLTTYTEHTAASEEN”

Teorian mukaan makkaratehdas olisi tehnyt ruumiista makkaraa ja lähteeseen olisi dumpattu makkaraksi kelpaamattomat ruumiinosat.

Lopulta seuraavana vuonna juttu selvisi ja sen takana oli jonkinsortin okkultistinen joukkio, päällikkönä Noita-Kallioksi kutsuttu sekatyömies Vilho Kallio, jonka noitaryhmään kuului lisäksi selvännäkijä ja nahkurin vaimo Ida Widen, poikansa Johan Hedman, peräkammarin tyttö Hilma Sundberg, siivooja Hilda Friman ja satamajätkä Ville saari. Ruuminosat haettiin Malmin hautausmaalta varattomien ns. linjahaudoista, jotka peitettiin vasta kun haudassa oli tarpeeksi arkkuja. Haudat saattoivat olla peittämättä viikkojakin ja noitaporukka käytti tätä hyväkseen. Kuulusteluissa yksi kertoi, että ainakin 52 ruumista oli paloiteltu, tosin oikeuden mukaan niitä oli 19.

Koko touhun ideana oli se, että lähteeseen upotettujen ruumiinosien avulla sieltä piti löytymän aarre. Aarretta ei kuitenkaan löytynyt,

Noitaryhmä sai pieniä vankilatuomiota muutaman vuoden molemmin puolin ja osa ehdollista, riippuen noituuden aktiivisuusesta.

Makkaratehtaaseen johtaneet lehdistön virheelliset ja kuvitellut epäilyt synnyttivät kuitenkin sanonnan ”Jäljet johtavat sylttytehtaaseen”. 

Asia on aivan kuin Johanna Vehkoon ja muiden faktantarkistelijoiden faktantarkastelut. 1930-luvulla syntynyt sanonta ”Jäljet johtavat sylttytehtaaseen” tarkoitti alunperin lehdistön mielikuvitusta sepittää tarinoita omasta päästä. He keksivät rehellisesti omasta päästä teorioitaan, kuten nykypäivän faktantarkistelijat; ”Suurin osa niistä on korkeastikoulutettuja koneinsinöörejä”.

Advertisements

9 thoughts on “Mitä oikeastaan tarkoittaa faktantarkistelijoiden sylttytehtaalle johtavat jäljet?

 1. Joo, tuo on mielikuvitus toimittaminen merkillinen ilmiö. Agendan vaikutus vanhassa mediassa on niin suuri, että kirjoittajien on pakko tietää, että faktasta livetään nyt pahasti, mutta kuitenkin he jatkavat.
  Jostain niille on vaan on iskostunut mieleen, että ”rasisti” on niin paha, että sitä voi vaikka valheilla vastustaa, ja, että se on oikeutettua. Ei valheilla pitkälle pötki joten vastustusta kertyy lisää kuin sieniä sateella.
  Tämä vastustus nousee yllättävän nopeasti globaalistikin ja se ei ole huono asia. Tosiasioiden tunnustaminen kun on se mistä pitää lähteä asioita selvittämään.

 2. Sitä päivää odotellessa kun tämä naurettavuus loppuu, höhhöh Jori Eskolin, Hanna Huumonen ja Vehkoo huooh. Alatoopi tehdas paremminkin.

  1. Eihän tuosta porukasta puutu enää kuin sen uuniin pantava aikamieseunukki.

 3. Kun kuulen noiden y.m. veijareiden nimet, niin vähemmästäkin alkaa tulemaan sellainen vaivautunut olotila, vähän kuin myötähäpeä. Sama kun aikoinaan luin P. Höglundin juttuja, ihan sama modus operandi on tällä kvintetillä. P. Nyqvist ainakin välillä kirjoittelee Uuden Suomen puheenvuoroon, mutta hänen juttunsa/kommenttinsa ovat mitä ovat.

  Tuo okkultistinen klubi tuokin mieleeni parit paloittelumurhat tässä viimeisen 10-20 vuoden aikajanalla, sellaiset ”sankarit” kuin J. Elg ja V. Butt. FB:ssä joku huumorimies oli ehdottanut seuraavanlaista tosi-TV formaattia kuin että samaan tilaan laitetaan Nikita Fouganthine (ex Juha Valjakkala), Jarno Elg, Virpi Butt ja Markus Pönkä, plus sitten muutama vapaaehtoinen julkkistyrkky palkintorahojen himossa (vaikkapa 50.000 ekee).

  Kuvaustiloihin tuodaan runsaasti viinaa joka päivä ja sen käyttö on ihan vapaaehtoista, sitten kun ja jos toi kunnostautunut kööri alkaa lipittämään viinaa, saadaan tosi vaarallisia tilanteita aikaiseksi. Voittaja on se joka viimeiseksi tulee talosta ulos, joko elävänä tai kuolleena, siinä mitataan sitä henkistä kanttia. Ja special guest starina voisin suositella Steen Christenseniä. Ideaa saa ihan ilmaiseksi jatkokehitellä.

  Tällaista makaaberia huumoria tällä kertaa…

  1. Tuo formaatti olisikin tuolla nimenomaisella vieraslistalla varsin mielenkiintoinen.

   Olen nimittäin vakuttunut, että Juha Valjakkala ja Steen Christensen olisivat tuossa seurassa ilman aseita hyvin, hyvin hiljaista poikaa, seisten vierekkäin nurkassa seuraten silmät täynnä kauhua kolmikon edesottamuksia.

   Ensimmäinen tappelu Buttin ja Elgin välille räjähtäisi varmaan jo ennen ryyppäämisen alkamista. Pönkä puolestaan saattaisi kaataa molemmille viinaa jatkuvalla syötöllä kunnes sammuisivat, Sitten olisikin hänen vuoronsa hieman leikellä… – Mukana mahdollisesti olevat amandaharkimot ja roopesalmiset saattaisivat toki sotkea edellämainittujen keskittymistä niin, etteivät he ehkä tappelisi lainkaan keskenään, ennenkuin viimeinenkin julkimo on raatona.

   Mutta kuka olisi viimeinen? Todella vaikea arvioida. Todennäköisesti Elg ja Pönkä pistäisivät Buttin yhdessä kylmäksi, jonka jälkeen Pönkä pääsisi hengestään yrittäessään salamurhata Elgin. Valjakkala ja Christensen liittoutuvat keskenään pelastaakseen nahkansa ja salamurhaavat yhteistyössä Elgin.

   Mutta miten lie heiltä mahtaisi sitten onnistua toistensa hengenriisto, kun jäljellä ei ole enää ketään eikä mitään, millä harhauttaa? Kuolisikohan jompikumpi nälkään ensimmäisenä?

 4. Faktantarkistajana, jonkinlaisena tuomarina, ei voi tietenkään toimia vahvasti asiassa osallisena oleva taho. Mutta eihän tuolla porukalla mitään faktoja haeta vaan oman näkemyksen oikeaksi todistamista.

 5. Ei tässä muuta kuin että kun Jori Eskolin on mukana niin tietää että kaikki mitä sanotaan on niin kaukana faktasta kuin vain on mahdollista.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.