Jennin lauantaikolumni: Poliittinen korrektius vs. kohteliaisuus

0

01-Opcao-de-ilustracao-TheNewsTribe

Oletteko miettineet poliittisen korrektiuden ja kohteliaisuuden eroa? Itse olen huomannut, että monet ihmiset anti-poliittinenkorrektius-aatteen nojalla ottavat siitä tekosyyn käyttäytyä huonosti ja puhua rumasti. Kaikenlainen haistattelu, ilkeily, haukkuminen ja tahallinen toisen ihmisen loukkaaminen kääritään totuudellisuuden verhoon. Ollaan muka niin kapinallisia ja epäkorrekteja, vaikka todellisuudessa toimitaan vain kuin joku käytöshäiriöinen murrosikäinen.

Jokainen tuntee jonkun, joka puhuu moukkamaisesti ja sitten selittelee olevansa ainoastaan rehellinen. Ikään kuin rehellisyys (joka todellisuudessa on vain tekosyy verbaaliselle estottomuudelle ja ajattelemattomuudelle) olisi tärkeämpää kuin hyvä käytöstavat. Kyllä sitä nykymaailmassa voi olla ihan tarpeeksi epäkorrekti poliittisesti ilman että tarvitsee käyttäytyä tahdittomasti. Poliittinen korrektius ja kohteliaisuus ovat täysin eri asioita, mutta joskus niiden raja voi olla vaikeaselkoinen, kuin veteen piirretty.

Ensimmäinen on ideologista, jälkimmäinen muodollista. Poliittinen korrektius on valehtelua. Se on totuuden kätkemistä poliittisista syistä. Sen on tarkoitus rajoittaa sananvapautta ja muokata tapaa, jolla ihmiset käyttävät kieltä ja siten se vaikeuttaa hankalista asioista puhumista tai oikein toimimista. Kohteliaisuus on hyviä käytöstapoja, poliittinen korrektius sanojen uudelleen määrittelyä ja pelkoa herkkähipiäisten loukkaantumisesta silloin, kun totuus olisi tärkeämpää kuin hyssyttely.

Kohteliaisuus on aina paikallaan, mutta poliittinen korrektius on vaarallista: se voi tappaa. Esimerkki tällaisesta tilanteesta on esimerkiksi viimevuotinen Orlandon yökerhoisku. Iskua suunnitellut oli herättänyt epäilyksiä, mutta kukaan ei uskaltanut raportoida tai varoittaa ketään etukäteen, koska islamofobiksi ja rasistiksi leimautuminen pelotti.

Poliittinen korrektius vaatii valheen sisäistämistä ja sen mukaan elämistä. Se perustuu pelkoon, kun taas kohteliaisuus perustuu ystävällisyyteen. Lievempi esimerkki on vaikkapa sellainen että kohtelias kertoo epäviehättävälle naiselle, että tämä näyttää hyvältä. Poliittisesti korrekti taas yllyttää sadan kilon keijukaista ryhtymään huippumalliksi ja jos tätä ei huolita mallitoimiston listoille, haukkuu sitten mallitoimiston pystyyn.

On tärkeää osata kohteliaat käytöstavat, asiallisuus ja kanssaihmisten kunnioittaminen kaikessa keskustelussa, mutta poliittinen korrektius tarpeettomasti ja jopa vaarallisesti rajoittaa keskustelua ja heikentää totuudellista maailmankuvaa.

– Jenni –

6 thoughts on “Jennin lauantaikolumni: Poliittinen korrektius vs. kohteliaisuus

 1. Poliittinen korrektius on tosiaan hankala asia kun lähtökohtana olisi järkevä kuitenkin pitää tosiasioiden tunnustamista.
  Miksi kannustaa lautaidotonta laulamaan hyvänä laulajana kun hän itse jopa kärsii siitä kun joutuu naurunalaiseksi. Julmaa.

 2. Tiedä tuosta kohteliaisuudesta sitten. Keravan yössä joku väärinkäyttäjä varoitti putoamasta(?!). Olihan siinä raput, mutta mitä lie tarkoitti, kun läväytin taskuvalon päälle ja totesin, etten putoa, kun on tämä. Vittua haistatteli, josta tietysti kiitin. Toivotti vielä uudelleenkin vittua. Voihan sen kohteliaisuutena tietysti ottaa…

 3. Voisiko herra pakolainen olla leikkaamatta kurkkuja poikki hyväntekijöidensä naisväeltä ja muiltakaan maan kansalaisilta ? Lisäksi olisi oikein kiva jos lopettaisitte muunkin ikävän käytöksen täälläoloaikananne. Voi kiitos jos ymmärrätte tämän. Ja heps, kyllä tehosi ja herra pakolainen tottelee varmasti ja kas, poliitikkokin ymmärtää sanoman ja kansalaisen kohteliaasti esittämän toiveen. Poliitikko jatkaa suu muikeana että tokihan me kuuntelemme herkällä korvalla, noudatamme asianmukaista valvontaa että, turvallisuus säilyy ja ihmisoikeudet toteutuvat kansainvälisten sopimusten mukaan täysimääräisinä. Kaikkia rikoksiinsyyllistyneitä tietenkin rankaistaan. Pois siis vihapuhe ja huoli. Monikulttuuri on rikkautta ja pakolaisia pitää auttaa. Voi perse. Olen sitämieltä että Jenni Toivonen on samanlainen suvakki kuin Rasmuslaiset pököpäät jotka ovat jo vuosikausia nillittäneet keskustelua keskustelusta ja millä termeillä vaikka lässyttämällä ei edetä yhtään mihinkään enää tässävaiheessa. Mitä helvettiä vielä joku kuvittelee keskustelulla saavutettavan ? No loputtoman kohteliaan keskustelun. Kansa keskustelee omiaan ja poliitikoilla oma jargoninsa. Kyllä ne molemmat ymmärretään ja siedetään jos halutaan. Haistatan tälle keskustelulle vitun yli perseen.

 4. Erittäin hyvä lauantaikolumni. Mielestäni kohtelias kannattaa pääsääntöisesti olla, poikkeuksia voisi olla esim tuo Turun puukkoveijari, minua ei häiritse jos joku käyttää hänestä solvaavaa kieltä, mutta muuten Tajukankaan:
  ”HUOMIO!! JOS KOMMENTOIT ÄLÄ KIRJOITA TAPPOUHKAUKSIA JA MUITAKAAN VÄKIVALTAFANTASIOITA. NE POISTETAAN. ÄLÄ MYÖSKÄÄN SOLVAA IHMISIÄ. KÄYTÄ HILLITTYÄ KIELTÄ. MAX. 1-2 LINKKIÄ, JOTKA LIITTYVÄT JUTTUUN. KIITOS TÄSTÄ”
  Näkemys on aika hyvä. En menetä yöuniani jos joku kirjoittaa väkivaltafantasioita, mutta minua ne eivät kiinnosta, joten jäävät yleensä lukematta.

  Sananvapaus on kuitenkin yhteiskunnan tärkein arvo, joten mikään aihe ei saa olla kielletty, myös vaikeistakin asioista pitää voida puhua eikä vain helpoista aiheista kuten isalmista ja feminismistä

 5. Kannattaa kuitenkin muistaa, että koko poliittinen korrektius terminä on pelkkä pilkkanimi vaikeita asioita välttelevälle valehtelulle, joka lanseerattiin 80-luvun alussa nimenomaan USA:n feministien riveissä. Poliittinen korrektius on siis vääryyttä, joka estää normaalin ja totuudenmukaisen asioiden käsittelyn. Vihapuheen tuomitseminen on ilmeisesti yksi poliittisen korrektiuden alalaji.

 6. Nostan hattua sille, joka tässä maailmantilanteessa pystyy olemaan korrekti. Itse olen pyrkinyt välttämään kiroilua ja olla menemättä henkilökohtaisuuksiin keskusteluissa, mutta päivä päivältä se alkaa olemaan vaikeampaa. Omassa mielessäni kirosanat alkavat sinkoilemaan, kun ensimmäisen Yle uutisen aamulla TV:stä kuulen. Kun puolisoni huomaa otsasuoneni pullistuvan, hän käskee kääntämään TV toiselle kanavalle.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.