Norjan suurkäräjävaaleissa niukka oikeistovoitto

12

Kuvakaappaus 2017-09-12 10:15:18

Norjassa eilen pidettyjen parlamenttivaalien tulos antoi Norjan sosiaalidemokraattiselle Työväenpuolueelle (Arbeiderpartiet) selvän 27,4 % voiton, vaikkakin laskua viime vaaleista oli 3,4%. Työväenpuolue on ollut suurkäräjien suurin puolue vuodesta 1927.

Keskusta-oikeistolainen Konservatiivipuolue (Høyre) sai 25,1 % äänistä ja oikeistolainen Edistyspuolue (Fremskrittspartiet) sai 15,3 % äänistä. Suurin nousija oli Keskustapuolue (Senterpartiet), joka nousi 4,8 prosentin hyppäyksellä 10,3 % asemaan.

Pääministeriksi nousee Konservatiivipuolueen Erna Solberg, joka jatkaa edellistä kauttaan, koska puolueblokki Konservatiivipuolue, Edistyspuolue, Vasemmisto ja Kristillinen kansanpuolue saivat 89 paikkaa 169:stä. Niukka oikeistovoitto.

Oikeistovoitto tarkoittaa sitä, että Norja tulee jatkossakin harjoittamaan tiukkaa turvapaikkapolitiikkaa, jota edelliskauden Edistyspuolueen maahanmuuttoministeri Sylvi Listhaugin johdolla on harjoitettu.

 

 

9 thoughts on “Norjan suurkäräjävaaleissa niukka oikeistovoitto

 1. Luojan kiitos että kaikki eivät ole yhtä tyhmiä kuin suomalaiset ja ruotsalaiset!

  Norjassa ja Tanskassa saa jopa olla isänmaallinen ja vaalia omaa kulttuuriaan tulematta leimatuksi rasistiksi kuten meillä. Juttelin eilen erään SD- miehen kanssa- SD satsaa suuresti tuleviin kirkkovaaleihin koska sieltä asti se pitää aloittaa jos tämän nykyisen sairauden haluaa lopettaa. Eli mm tämän että taas kehitysvammaiset polttivat (vain!) 12 autoa Solnassa viime yönä:

  https://mitti.se/morgonkollen/bilar-brann-solna/?omrade=varmdo

 2. Suomessa taas oikeustohallitukset ovat tarkoittaneet juuri nykyistä menoa. Huikeinta on tietysti, että äänestämällä ns. maahanmuuttovastaista puoluetta maahan saatiin 30 000 irakilaista hiustaiteilijaa valtion piikkiin hengailemaan. Norjassa uskalletaan pitää terveellisesti omaa etua muiden edun edellä, Ruotsissa SD voi tehdä saman, vaikka voikin olla liian myöhäistä. Mutta Suomi saattaa tehdä vihreistä pääministeripuolueen – ja siihen rinnalle kun panee kokoomuksen ja vaikka vassarit, niin kusessa ollaan. Mutta nyt karkasi dystopian puolelle – luotan suomalaisten realismintajuun paljon enemmän kuin ruotsalaisten vastaavaan.

 3. Ei puolueen värillä ja nimellä asiassa ole paljonkaan väliä kunhan se on nuivaakin nuivempi.

 4. Se tässä eniten ihmetyttää, Suomen valtamedian uutiset tästä asiasta. IS, IL, HS ja US en löytänyt mitään tietoa, Ylessä oli keskiyöllä juttu ja MTV aamuyöstä. Sen jälkeen oli tullut niin paljon uusia uutisia näidenkin löytämiseen meni aikaa, puhumattakaan lopullisesta tuloksesta, joka löytyi nyt ainoastaan PT:stä. Olikohan väärät voittajat kun on näin hiljaista valtamediassa, naapurimaan eduskuntavaalien tuloksista.

  1. Kuka se Norja on? Joku taipuisa tyyppi? Mutta ootko nähnyt Kardashianin Botox-perseen!!!!!?

 5. Venstre joka sai 4,3% äänistä ei ole vasemmistopuolue, vaikka nimen perusteella niin voisi luulla. Puolue on jonkinlainen liberaali keskustapuolue, joka on aina kuulunut porvaripuolueiden blokkiin ja jonka oikea suomenkielinen käännös taitaa olla liberaalipuolue. Tanskan venstre taas vastaa suunnilleen Suomen sekoomusta.

 6. Tämä Norjan oikeiston ja maahanmuuttokriittisten vaalivoitto ei ole mikään pikkujuttu. Tämä oli ensimmäinen kerta 30 VUOTEEN kun porvarillinen hallitus valittiin jatkamaan vielä toiseksi 4- vuotiskaudeksi eikä sossut päässeetkään takaisin valtaan! Ei voi siis vain tuijotella pelkkiä prosenttilukuja ja vetää niistä johtopäätöksiä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.