Miksi niin moni tulee ilman papereita – ylivoimaisella enemmistöllä ei mitään papereita

13

Joskus harvoin joku rasmuslainen erehtyy kysymään oleellisen kysymyksen. Jos kysymystä jostain syystä ei poisteta rasistisena, huomaa, että rasmuslaiset jos ketkä, tarvitsisivat tietoa pelkään huuhaakuvitelman sijaan.

 

Skärmbild (59)

 

Miksi niin moneet tulevat ilmaan mitään papereita?

Kysymys on kaikista oleellisin ja siihen vastaamiseen ei tarvi keksiä kummallisia selityksiä tyyliin ”ovat tippuneet Välimereen” tai ”pakoon lähtiessä paperit eivät ole ensimmäisenä mielessä”.

Ruotsin Maahanmuuttoviraston mukaan lähes jokainen turvapaikanhakija tulee ilman passia tai minkään valtakunnan syntymätodistusta. Somalit ovat ykkösenä, käytännössä kenelläkään ei ole mitään papereita tai syntymätodistuksia. Somalien kohdalla tällainen on ymmärrettävää. Somalia ovat hyvin alkeellinen maa, jossa viranomaistahoja ei välttämättä kaikkialla ole olemassakaan. Kuten myös Afganistan, ja lähes suurin osa islamilaisesta maailmasta.

Keskimäärinkin yli 80 % tulee ilman papereita.

Skärmbild (60)

Kun katselee tilastoa, on  mielenkiintoista havaita, että syyrialaisista vain vajaa 60 % tulee ilman passia, vaikka maassa käydään avointa sotaa kun taas iranilaisista 95 % tulee ilman passia, vaikka maa ei ole ollut vuosiin missään konfliktissa. Niin ikään Etiopia, Eritrea ja Kosovo eivät ole missään konfliktissa kuten ei myöskään Albania.

Eli avointa sotaa käyvästä maasta tulevilla on useammin passi kuin maista, jossa ei käydä sotaa.

Eurooppalaisten käsitys passittomuuden syistä johtuu siitä, että vain hyvin harvoilla on oikea käsitys näistä maista ja niiden byrokratiasta. Vaikka maat ovat kehitysmaita, ei siellä siltikään kuitenkaan eletä ihan alladin lampun alla. Paitsi siis Somaliassa.

Esimerkiksi Afganistanissa passi on ollut käytössä jo vuodesta 1880. Jotta afgaani voi poistua maasta virallista tietä, tarvitaan siihen passi. Tietenkin ihminen voi poistua maasta ilman passia yön hämyssä. Kuitenkin SVT:n tietojen mukaan Afganistanissa on ollut vuosia oikea passibuumi. Viimeisten vuosien aikana Afgnistanissa on haettu joka päivä tuhansia passeja.

Useampi siis lähtee maasta passi kourassa kuin saapuu passi kourassa Eurooppaan.

Mistä on kysymys?

Ruotsin maahanmuuttovirasto teki kesällä 2015 päätöksen, että osissa Afganistania turvallisuustilanne on huono ja lähellä aseellista konfliktia. Monet maan osat kuitenkin arvioitiin turvallisiksi. Tällä päätöksellä oli välittömät seuraukset Ruotsissa. Svenska Afghanistankommittén (Ruotsin afgaanikomitea) johtaja Katarina Hellström kertoo, että maahanmuuttoviraston päätöstä tulkittiin siten, että Ruotsista oli nyt helpompi saada oleskelulupa ja luonnollisesti ihmiset etsiytyvät sellaiseen maahan, josta oleskelulupa irtoaa helpoiten.

Afgaanin näkökulmasta ei ole järkeä hakeutua maahan, josta suurella todennäköisyydellä tulee nega kuin ole. (Rhc-slangia, jossa nega on negatiivinen päätös ja ole oleskelulupa)

Afganistanin sodat 80- ja 90- luvulla johtivat siihen, että miljoonia ihmisiä pakeni Pakistaniin ja Iraniin. Näissä molemmissa maissa afgaaneilla ei ole helppoa, mutta heitä ei kuitenkaan vainota siinä mielessä, että sen takia pitää hakea turvapaikkaa toiselta puolen maailmaa. Afgaanin on vaikea saada siellä passia ja muita papereita.

Lisäksi on tärkeää tajuta se, että liki jokainen yksintullut afgaanilapsi tulee juuri Iranista. Aikuisistakin iso osa tulee Iranista tai Pakistanista eikä Afganistanista. Lasten vanhemmat lähettävät pojat isoissa ryppäissä muutaman aikuisen ”matkaoppaan” mukana Eurooppaan paremman elämmän perässä. Käytännössä kaikki kynnellekykenevät lähtevät matkaan. Ruotsin Maahanmuuttovirastossa on tiedetty jo kauan, että afgaanit tulevat Iranista eivätkä Afganistanista. Moni, varsinkin yksintullut ei ole ikinä edes asunut Afganistanissa.

Koska Ruotsi siis  avasi kesällä ovensa afgaaneille, oli virta valmis. Nämä Pakistanissa ja Iranissa asuvat afgaanit lähtivät paremman elämän perässä Ruotsiin ja koska juuri kenelläkään heillä ei ole papereita, ei niitä sitten ole. He eivät tule siis mitään sotaa pakoon, eivätkä he tule edes Afganistanista, mutta koska Ruotsi antoi heille turvapaikkaan perustuvan oleskeluluvan Afganistanin tilanteen takia, sitä käytettiin hyväksi.

Miksi Afganistanissa sitten on passibuumi? Tietenkin turvapaikanhakijoita lähtee myös Afganistanista. He ovat sellaisia, joilla on kykyjä ja varoja siihen. He ylittävät maansa rajan laillisesti, jonka jälkeen passi hukataan. Turvapaikan saa varmemmin valehdellessaan tulevansa sellaiselta alueelta, joka on maahanmuuttoviraston listalla, kuin jos ei olisi. Lisäksi tarina on uskottavampi ilman passia. ”Passitoimisto räjähti”.

Eli, Ruotsi ja muut Länsi- Euroopan maat ovat itse luoneet afgaanien virran Eurooppaan. He tulevat paremman elämän perässä, mikä on ymmärrettävää. Monilla ei ole lähtömaassaankaan mahdollisuutta hankkia papereita. Ne joilla on, hävittävät ne heti maastapoistumisen jälkeen.

Mikä tässä siis on rasismia? Asia on niin kuin se on ja piste. Afgaanien elämä Iranissa, Pakistanissa tai kotimaassaan ei luultavasti olekaan ruusuista, kuten ei varmaan Bolivian tai Guatemalankaan slummeissakaan. Mutta onko se peruste turvapaikalle?

 

 

Advertisements

14 thoughts on “Miksi niin moni tulee ilman papereita – ylivoimaisella enemmistöllä ei mitään papereita

 1. Elämä ei ole helppoa missään. Suomessa aletaan jakamaan ”rahakortteja” siis rahaa sisältäviä kortteja maahantunkeutujille.Halvempi olisi jakaa meidän osamaksurahat suoraan jo lähtömaassa kuluttajille. Pysyisivät siellä.

 2. Nämä eivät osaa erottaa keskustelua

  -rasismista ja muukalaisvihamielisyydestä
  -pakolaisista (hätää kärsivistä)
  – kestävyysvajeesta
  – työperäisestä maahanmuutosta
  – kansanvälisyydestä (sis. normi maahanmuutto esim rakastumisen tai opiskelun vuoksi)
  – siirtolaisuudeta
  -maahanmuuttopolitiikasta
  – sosiaaliturvasta jne.

  Eivät edes tajua, että koulutettujen siirtolaisuus kehittyvistä maista syöksee ne maat tuhoon. Pitäisi siis puhua erikseen kehitysavustakin.

  Ei, silmääräpäyttämättä maahanmuutto on väistämätöntä ja ihmisoikeus, johon sisältyy anarkismi, sosialiturvan väärinkäyttö yms. Ja erimielinen on rasisti.

  Tulijat eivät ole rasisteja, vaikka eivät hyväksy muita kansoja, uskontoja eikä edes naisia. Eläinoikeudet ja ihmisarvokin on…

 3. Koko tämä kysymys on tarpeeton. Kysymyksen pitäisi yksinkertaisesti kuulua että miksi niin moni ei esitä henkilöllisyyspapereitaan.
  Edellytys edelliseen on tietenkin että kysymyksessä eivät ole täydelliset kahjot.

  Jokainen vähänkään järkevä ihminen pitää tarkkaan huolen papereistaan, varsinkin kun lähtee ”ulkomaille”. Jokainen tietää että voi tulla tilanne että on pakko todistaa kuka on.

  Eli kysymyksessä on vain huijaus. Nämä tulijat eivät voi esittää oikean henkilöllisyyden paljastavia papereita koska he ymmärätävt että silloin saapumismaasta lähtee, kysely kotimaahan ja sieltä saatta tai todennäköisesti tuleekin, epämiellyttävää tietoa saapumismaan viranomaisille.

 4. Älytöntähän se on, jos jonkin valtion kansalaisuus jo itsessään takaa turvapaikan. Avoin kutsuhan se käytännössä on, joka on kuitenkin vain niille, joilla on rahaa ja kykyä matkata 5000 km, ja jotka siten pystyvät hyvin itsekin auttamaan itseään.

  Mutta jos turvisten tietoon saatettaisiin huhu, että yhdellä jalalla hyppien rajan ylittävät saavat varman turvapaikan, kaikki hyppisivät – totta kai kaikki mahdollinen ollaan valmiita tekemään, koska palkintona on hurja elintason nousu. Hophop.

 5. Jos kaikilta vaaditaan paperit, joudutaan pistämään kaikki meidän metät lappeelleen. Ei jää yhtäainutta aarniometsääkään meille vihreille. Ei hyvä teille vääränvärisillekään.

 6. Niin mutta joukossa voi olla niitä todella korkeastikoulutettuja hyvin käyttäytyviä sivistyneitä moniosaajia. Vähän kun pelaisi lottoa ja jonkun kunnan tai kaupungin osalle pläjähtäisi todellinen potti. Joku kuihtuva pikkukaupunki saisi joukon avaruusinsinöörejä, jotka perustaisivat paikkakunnalle todellisen piilaakson. Paikkakunta haastaisi jopa Helsingin innovatiivisen luovan yritystoiminnan osalta ja saisi alueen kukoistamaan kuin raikas vesisade aavikon.

 7. No mitäpä sitä passia raahaa mukanaan kun sitä ilmankin pääsee maahan, saa pullaa ja pillua ja myötätuntoa ja taikaseinä pelaa.

 8. Toisilla on passeja muittenkn edestä. Ei ole epätavallista että matulta löytyy 10+-5 identiteettiä, varsinkin rikosten yhteydessä.

 9. Hurjinta tässä on rasmuslaisen järjenääni jota totuus, auringon lailla, yrittää valaista.
  No eihän siitä mitään tule kun kaverit heittää sammutuspeitteen päälle ja yhteys totuuteen katkeaa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.