Olisiko Martti Luther tosiaan ollut RHC-mies?

11

67500

Ylen toimittaja kirjoittaa tänään Martti Lutherista jutun, joka vetää puolueettoman uutisoinnin yhä alemmas suohon. Koska Yle on veroraharahoitteinen yhtiö, soisi räikeimpien puolueellisuuksien edes jäävän pois.

Katsotaanpa mitä Monokulttuurin asiantuntija Tuukka Kuru kirjoitti asiasta:

Luther varmasti ajatteli samalla tavoin kuin nykyajan sekulaari vasemmistohumanisti. Ainakin jos yleen on uskomista.

”Aikamme keskustelua seuratessaan Martti Luther ottaisi kantaa hyväntekeväisyyteen, maahanmuuttoon ja pakolaisuuteen. Luther käyttäisi palopuheissaan kenties sanoja ”taakanjako” ja ”solidaarisuus”.

”Hän vaati jo omana aikanaan, että rahakirstujen olisi avauduttava hädässä olevien lähimmäisten auttamiseksi, ja näin olisi varmasti nytkin.”

Lutherin saksalaismyönteistä ja roomalaisvastaista linjaa voidaan pitää enemmänkin kansallismielisenä mielipiteenä. Rahat tulisi mielummin käyttää oman yhteisön kehittämiseen, eikä latinalaisen paavin imperiumin rahoittamiseen. Solidaarisuus lähimmäisiä kohtaan ei tarkoita hallitsemattoman väestönvaihdoksen kannattamista.

”Ehkä Luther piilottelisi paperittomia turvapaikanhakijoita. Häntä ajaisi usko ja vakaumus silloin, kun lähimmäistä ajaa kodistaan nälkä, sota, hätä ja kuolema.”

Refugees welcomen sijasta Luther todennäköisesti kannattaisi sen kaltaisia valtiojärjestelmiä, joita luterilaiset valtiot historiallisesti olivat. Kansallisia, sisäänpäin lämpeäviä ja puhdasoppisia. Tämä tulee ilmi Lutherin omissa teksteissä, jossa hän käyttää katolilaisista nimitystä ”roomalainen”, ja vaatii kirkon alistuvan maallisten (saksalaisten) hallitsijoiden alaisuuteen.

”Suhde islamiin olisi kenties sovitteleva. Luther ehkä hakisi yhteistyötä islamin maltillisen tulkinnan piiristä.”

Melkoinen tulkinta miehestä, joka vaati sotilaallisia toimia turkkilaisia vastaan ja kutsui heitä ilmestyskirjan pedoksi.

Turkkilaisista Luther kirjoitti mm. näin:

”Father, Son, Holy Ghost, Baptism, the Sacrament, Gospel, Faith and all Christian doctrine and life are gone, and there is left, instead of Christ, nothing more than Mohammed with his doctrine of works and especially of the sword. That is the chief doctrine of the Turkish faith in which all abominations, all errors, all devils are piled up in one heap.”

”Luther varmaan pystyisi itse kielellisesti kiivaaseenkin ilmaisumuotoon, mutta verkon vihan edessä hän lähinnä häpeäisi kanssaihmisten puolesta. Vihapuheessa kukkiva rasismi, ihmisvihamielisyys ja homofobia lisäisivät Lutherin tuskaa.”

Lutherin omat kannanotot olivat sen verran rajuja, että niistä olisi helposti irronnut muutamakin tuomio. Luther esimerkiksi vaati synagogien polttamista, talmudin kieltämistä, juutalaisyhteisöjen tuhoamista, juutalaisten hukuttamista myllynkivellä ja juutalaisten kansalaisoikeuksien poistamista.

”Lutherin voisi helposti kuvitella katsovan tämän päivän keskustelua uusin tiedoin, minkä takia hän voisi hyvinkin pitää homojen ja lesbojen avioliitto-oikeutta yhtenä ihmisoikeutena.”

Miten tämmöinen tulkinta voi syntyä miehestä, joka suorasanaisesti inhosi homoseksuaalisuutta ja piti sitä raamatun mukaisesti kauhistuksena?

Tämä juttu oli jopa ylen luokattomilla standardeilla karseaa luettavaa.

Advertisements

12 thoughts on “Olisiko Martti Luther tosiaan ollut RHC-mies?

 1. Ehkäpä tuo kirjoitus on parodiaa tai ironiaa?
  Tai siten se on sitä taktiikkaa että käännetään kaikki ylös-alaisin kirkkain silmin?
  Tai sitten kysymyksessä on historian tuntemattomuus?
  Tai ymmärtämättömyys ylipäätään?
  Tai sitten kertakaikkiaan huono yritys tehdä propagandaa?

  1. Aina ajattelin että nämä tyypit on jonkin sortin mielisairaita, mutta ’vailla ymmärrystä’ taitaa olla tarkempi termi, olihan se aikoinaan suomen laissakin:

   ” Rikoslaki 39/1889
   3 §
   Mielipuolen teko, taikka semmoisen, joka ikäheikkouden tahi muun samanlaisen syyn takia on ymmärrystään vailla, jääköön rankaisematta.
   Jos joku on joutunut sellaiseen satunnaiseen mielenhäiriöön, ettei hän ole tunnossaan; jääköön teko, jonka hän tässä tunnottomassa tilassa tekee, niinikään rankaisematta.”

   Paha vaan ettei näille varmaan nykyaikanakaan taida saada antaa raippaa tai kuritushuonetta.

 2. Niin, miten on Ylessä voinut syntyä tällainen tulkinta Lutherista, joka todellisuudessa eli ja opetti aivan toisin? Ehkäpä siten, että suurin osa suomalaista uskoo edelleen joka sanan, minkä kuulevat Ylestä ja lukevat Helsingin Totuudesta. Edelleen suurin osa suomalaisista kuuluu Lutherin uskonpuhdistuksen seurauksena muodostuneeseen kirkkokuntaan.

  Suuri, ellei suurin osa tämän kirkon jäsenistä ei toki enää usko kirkkonsa opetuksiin. Eipä osa heistä onneksi usko valtamediaankaan.

  Liian moni uskoo molempiin edelleen ja vastakin.

 3. Ei pitänyt Luther juutalaisista eivätkä pidä nämä kansainvaeltajatkaan. Sikäli toimittaja on oikeassa. Olisihan voinut vielä pohtia mitä 30-luvun saksalaiset poliitikot asioista ajattelisivat.

  1. Vain islamilaiset homojenhirtto-teokratiat kelpaavat, koska ne ovat etnisyyden pohjalta ihquja. Niissä saattaa olla joku hassu valuvika, kuten kansanmurha siellä ja naisten kivitys täällä, mutta suuri saatana on tietysti herra Virtanen, jolla on käsi tauotta haarovälissä – siis omansa lisäksi jonkun sisaren – ja joka epäilemättä olisi lapioimassa vähemmistöjä uuniin, jos ei näyttelisi kaikki päivät työn tekoa. Sika!

 4. Mistä me savimajassa asuvat löydämme Tuukan ja Ylen jutut hetisiltään?

 5. Monelta oltaisiin säästytty kun tuo Martti olisi käännytetty rajalta -toki oli Luttisella hyvät puolensakin, se ei hirveesti tykännyt juutalaisista. Siitä pisteet!

 6. Kummasti ylen toimittelija jätti Lutherin kirjan Juutalaisista ja heidän valheistaan kokonaan huomioimatta.

  500 vuotta sitten kirjoitettu ja sama meno jatkuu edelleen.

 7. Turha pohtia tällaisia täysin inadekvaatteja kysymyksiä. Seuraavaksi mietitään Aatamin ja Eevan poliittista kantaa. Käärmeen poliittinen kanta jo tiedetäänkin eli mikäs se on joka haluaa pilata ihmisten elämän? Juuri niin, juuri se! Se asuu Tenstassa, Rinkebyssä, Rosengårdissa, Kortedalassa…

 8. Istuin juuri taksiin ja kuljettaja kyseli mistä olet, vastauksen saatuaan jatkoi – teille tuli muslimeita, Sanoin että aivan liikaa – kuski jatkoi pistäkää kaikki ulos, aivan kaikki ja ajon aikaan tehosti sanomaa huitomalla käsillään poistamista kuvaavia eleitä. Kuski jatkoi edelleen
  -He ovat käärmeitä, heittäkää kaikki ulos. Jäin taksista Mahane Yehudalla Jerusalemin vihannestorilla. Kun luin sitten tuon yle höpinän Lutherista , mietin että laupiaan samarialaisen ja ryöstetyn miehen ja varsinkin ryöstäjien roolit pitäisi ennen jakaa ennen kun aletaan kirjoittamaan verorahoilla esim. Lutherin kantaa esittäviä tekstejä.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.