Ruotsissa palaa 22 autoa joka päivä – kuluvan vuoden saldo 6 000 palanutta autoa

12

brand-bandstolsvagen-jpg

Ruotsissa on ollut tammikuusta syyskuun loppuun asti yli 6 000 autopaloa. Eli joka päivä palaa noin 22 autoa. Reilut puolet autoista kerrotaan olevan tahallaan sytytettyjä.

Larmtjänst Ab-niminen yhtiö, joka on Ruotisn vakuutusyhtiöiden yhteinen organisaatio, joka yrittää ennaltaehkäistä erilaisia vakuutuspetoksia ja kerää tietoa alan tapahtumista ja ilmiöistä. Larmtjänstin toimitusjohtaja Mats Galenius kertoo SVT:lle, että he uskovat monien ongelmalähiöiden autopalojen takana olevan vakuutuspetos.

– Auto on mahdollisesti mennyt jollain tavalla rikki, moottorivika tms. Silloin autosta halutaan eroon ja omistaja maksaa jollekin, että tämä sytyttää auton tuleen ja sitä kautta saa vakuutusrahat.

Galeniuksen mukaan vakuutustapauksissa auton historiaa tutkitaan.

– Tutkimme auton korjaamohistoriaa, katsastushistoriaa jne.

Larmtjnst on tutkinut 5 prosenttia kaikista 6 000:sta autopalosta ja niissä 325:stä tutkitusta tapauksesta 177 oli vakuutuspetoksia.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että suurin osa palaneista autoista palaa ”oheistuotteena.” Kun sytytetään yksi auto tiheällä parkkipaikalla, palo leviää nopeasti viereisiin autoihin. Parkkihallissa yleensä kaikki autot menevät noki- ja savuvahinkojen takia käyttökelvottomiksi jo muutamankin auton palaessa. Lisäksi vakuutus ei ole suosiossa ongelmalähiöissä, jos autoon sellaista edes saa.

 

11 thoughts on “Ruotsissa palaa 22 autoa joka päivä – kuluvan vuoden saldo 6 000 palanutta autoa

 1. On kuitenkin selvästi todennäköisempää että tulitikku palaa syttymisen jälkeen ja jo 70-luvullakin paloi jotain jossain joten ei tässä ole mitään uutta.Ehkä noista myös ilmoitellaan herkemmin nykyään koska rasismi.

 2. Jos asut ählyalueella ruotsissa,mahtaa olla vaikeaa saada palo ja varkausvakuutusta.😆

 3. Tuhansia tuhopoltettuja autoja vuodessa? No ei hätää. Meillä Suomessa keksitty innovaatio kompensoi reippaasti tällaiset pienet keppostelut.

  http://www.fairstartproducts.com

  Etsiskelin hieman löytyisikö näitä ’Life Seeker Boat’ tuotteita jo nettikaupoista. Ylläolevassa linkissä yhtä sivustoa ylläpitävä yhteisö on nähtävästi jo kovaa kyytiä laittamassa tuotantoa pystyyn. Valitettavasti tuotteiden saatavuus taitaa kuitenkin olla vielä hieman vaiheessa kun varsinaista nettikauppaa ei sivustolta löytynytkään.

  Startup on siis edelleenkin vaiheessa lähes vuosi ensi esittelynsä jälkeen.

  Ruotsin kannattaisi nyt satsata haarakonttoriin, jotta nuo tuhopoltoista aiheutuneet taloudelliset tappiot saataisiin korvattua.

  Kysymys kuuluukin: montako kaarnavenettä pitäisi saada kaupaksi, jotta yhden poltetun auton (mikä keskihinta sitten lieneekään) saataisiin katettua kaarnavenevoitoilla?

  Tätä menoa kaarnavarustamon sarjatuotantoa ei taideta tulla kuitenkaan koskaan näkemäänkään.

  1. Täytyy sanoa, että kerrankin ymmärrän, jos turvikset eivät halua hommiin: eihän tommosia kukaan itseään kunnioittava ihminen suostu tekemään ikään kuin ”tosi hyvänä hommana”. Sinänsä aivan sama, paljonko niitä myydään. Verorahaa palanee sama määrä kuitenkin, mutta olisihan siinä jotain symbolista, että noilla panostuksilla – jokainen kuoppa tiessä on seteleillä täytetty – ei saataisi edes kaarnalaivaa myyntiin.

   1. Eri asia olisi jos annettaisiin kaksi vaihtoehtoa: joko sitä veistää 30 kaarnavenettä päivässä tai palaa takaisin kotimaahansa. SItten hommasta voisi tulla jo jopa – jos nyt ei sentään voitollista – niin ainakin tappioita minimoivaa.

 4. Eivät taida julkaista tutkimusta jossa ilmoitetaan vakuutuspetosta yrittäneiden etninen tausta.

 5. Vajaa puolet syttynyt itsestään? Tuo 5% otos on varmaan niitä tapauksia joissa petosta on epäilty ja siksi tutkitaan, joten ei siis voi yleistää tuosta.

  1. Tietenkin voi ja pitääkin. Kun menee myös naapurin auto, voidaan sanoa, että kaikki palot ovat vakuutuspetoksia. Ruotsissa ei ole mitään ongelmaa, hajaantukaa!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.