Arvokuljetusryöstöjen kulta-aika oli 00-luvulla

12
15+miljoner
Hallundan arvokuljetusauto räjähtää. Liikennevalvontakamera.

Erilaisten rahankuljetus- ja arvokuljetusryöstöjen kulta-aika oli 00-luvulta aina jonnekin 10-luvun alkuun, jolloin vartiointifirmat tekivät kertarysäyksellä sellaisia uudistuksia raha- ja arvokuljtetuksiin, että onnistuneen ryöstön tekeminen vaikeutui merkittävästi.

00-luvulla Ruotsissa oli useita ammattimaisia ryöstöliigoja, jotka tekivät kymmeniä onnistuneita ryöstöjä. Useimmat liigat olivat balkanitaustaisten henkilöiden pyörittämiä firmoja, mutta muutamissa ryöstöliigoissa puhuttiin ihan selvää härmääkin. Nämä liigat toimivat hyvin ammattimaisesti ja keikka suunniteltiin aina viimeistä siirtoa myöten. Toisaalta keikka saatettiin ”ostaa”.

Perusryöstön kaava oli melko yksinkertainen. Pysäytettiin arvokuljetusauto, uhattiin sen kuljettajaa ja apukuljettajaa aseilla, otettiin rahasäkit mukaan ja ajettiin karkuun. Monissa isoissa ryöstöissä pakovaiheessa pakoautoista viljeltiin kadulle säkkikaupalla ”renkaanpuhkojia” (fotanglar). Mahdolliset poliisit tai muut seuraajat jäivät puhkottujen auton renkaiden kanssa tien poskeen. Pakoauto poltettiin aina, jotta sieltä ei saa eristettyä DNA:ta.

WEB_INRIKES
Ryöstön jälkeen poliisihelikopterista.

 

Esimerkiksi Hallundan suurryöstön kaava perustui tähän. Vuonna 2005 elokuussa Securitaksen arvokuljetus oli matkalla E4 moottoritietä etelään. Oli lounasaika. 3-4 naamioitunutta ja konepistoolein varustautunutta miestä kiilasi arvokuljetusauton moottoritieltä Hallundan liittymän rampille ja edessä menevä auto tukki taas tien niin, että Securitaksen oli pakko pysähtyä.

Sen jälkeen ryöstäjät pakottivat kuljetuksen molemmat vartijat maahan mahalleen ja alkoivat virittämään kuljetusautoon räjähdyspanosta. Samaan aikaan moottoritien liikenne pysäytettiin siten, että kaistojen väliin pysäytettiin autoja, jotka sytytettiin palamaan. Kun arvokuljetusauto saatiin räjäytettyä palasiksi, kiskoivat ryöstäjät rahakasetteja pakoautoon. Securitaksen autossa oli 73 miljoonaa kruunua käteistä, mutta ryöstäjät onnistuivat saamaan mukaansa vain noin 15 miljoonaa.

Paon jälkeen ympäri Botkyrkaa, Salemia ja Huddingea sytytettiin kymmenen autoa palamaan estääkseen mahdollinen jäljestys. E4 etelään oli koko päivän kiinni Tukholman ja Södertäljen välillä. Itse ryöstön operatiivisessa vaiheessa oli 3-4 henkilöä, mutta arvion mukaan koko keikassa oli avustajinen toistakymmentä henkeä.

HALLUNDA+29+augusti
Securitaksen auto meni lunastukseen.

 

Aluksi rahakasetti oli vähän kuin Hiltin salkku. Se oli lujaa tekoa, mutta sen sai kyllä rikkomalla auki. Sen jälkeen salkkujen mallia muutettiin niin, että ne eivät olleet enää niin helposti rikottavissa ja lopulta rahasalkkuun viritettiin väripanos, joka räjähti heti jos salkkua yritti avata väkivalloin. Yhteen aikaan media kertoi vähän väliä miten sieltä täältä löytyi värjättyjä seteleitä. Vituttihan se varmasti, kun oli kassillinen seteleitä – arvottomia.

Sen jälkeen viisaat keksivät miten väripanoksen voi ohittaa. Nimittäin salkkuun porattiin 10 millin terällä reikä ja se laskettin täyteen vettä. Salkku pakkaseen viikoksi. Nyt kalikaksi jäätyneen salkun saattoi rikkoa ja räjähdyspanos räjähtäessään aiheutti enää vain vähän vahinkoa. Huonoimmassa tapauksessa vain panoksen välittömässä kosketuksessa olevat seteliniput värjääntyivät, mutta suurin osa salkun sisällöstä säilyi ehjänä.

1200
Renkaanpuhkojia – fotanglar

 

Toinen ryöstötapa; keino saada nopeasti ”toimintatonni” oli ryöstää pankkiautomaatin täyttäjä. Useimmissa kaupoissa tms automaatti täytetään automaatin takaosassa sitä varten rakennettussa huoneessa. Ts. automaatin takaosan ympärille on rakennettu pieni huone. Koska salkkuihin tuli jossain vaiheessa automaattiajastuksella toimiva lukko, niin tätä osattiin alkaa käyttämään hyväksi.

Salkkua oli siis liian riskialtista yrittää ryöstää vartijan kädestä, jossa salkku oli kiinni käsiraudalla. Mutta sinä hetkenä kun salkun automaattilukko avautui, oli salkku auki. Ryöstäjän piti odottaa, ja tietää se hetki, kun vartija astuu koppiin, mahdollisesti odottaa automaattilukon napsahdusta ja alkaa täyttämään automaattia. Kuljetuksen heikko kohta oli tässä. Ja ryöstön hetki.

Ammattilaiset postasivat pitkiä aikoja automaattien täyttöä. Olisi ollut liian riskialtista istua päiväkaudet autossa kyttäämässä, joten paikalle ajettiin vuoropäivin eri autoja parkkiin. Sen jälkeen hattuhyllylle viritettiin kamera kuvaamaan. Illalla haettiin auto pois ja pikakelattiin nauhan tapahtuma. Rutiineja seuraamalla saattoi ammattilainen päätellä tämän heikon hetken ja pätkäistä noin 100 000 kruunua, joka automaattiin useimmiten laitettiin.

Isoissa ryöstöissä yksi tapa saada tietoa oli ostaa keikka provikkaa vastaan. On olemassa oma ammattikuntansa, keikan suunnittelija. Suunnittelija suunnitteli keikan viimeistä piirtoa myöten, jonka jälkeen se myytiin välikäden kautta muutamalle tekijälle. Välikäsi ja suunnittelija ottivat osansa ja operatiivinen puoli sai osansa.

Isojen ryöstöjen ympärillä liikkuu myös yksi oma erikoinen ammattikunta. Pakoauton hankkijat. Nykyauto ei lähde enää käyntiin meisselillä vaan siihen pitää olla avaimet. Automies hankkii avaimia. Avain voi olla auton oveen unohtunut avain, jonka joku ottaa ja se päätyy automiehelle. Tai se voi olla koeajolla vaivihkaa avainnipusta otettu tai vaihdettu avain. Kun keikka-autoa tarvitaan, automies tsekkaa autorekisteristä kuka auton sillä hetkellä omistaa. Sen jälkeen tarkistetaan mihin kellon aikaan auto seisoo vakiopaikalla. Vähän ennen keikkaa se tarvii vain noutaa avaimilla sieltä.

Aika entinen ei koskaan enää palaa. Arvokuljetusryöstöt ovat lopahtaneet lähes tyystin. Rahan kuljetukseen on kehitelty erilaisia keinoja ja autojen panssarointia on vahvistettu. Lisäksi isot summat kuljetetaan pienemmissä erissä eikä jättisummia liiku teillä kuten kulta-aikoin. Vartiointifirmoilla on monenlaisia suojauksia, joilla vaikeutetaan rutiinien postaamista.

3 thoughts on “Arvokuljetusryöstöjen kulta-aika oli 00-luvulla

 1. Joo. Tehtiinhän se yks ryöstö helikopterillakin tukholmassa takavuosina. Poliisit katteli alhaalta kun rosmot tyhjensi jotain käteisvarastoa tms.liikerakennuksen kattotasanteella. Saattaa olla youtubessa vielä joku pätkä tapahtuneesta keikasta.
  Saalis oli huomattava mutta ainakin osa jäi myöhemmin kiinni,ainakin osa porukasta oli muistaakseni balkanilta.

 2. Ryöstöt ovat siirtyneet nettimaailmaan ja tulevat siirtymään kokonaan kun käteinen valuutta poistuu. Veikkaan seuraavan 10 vuoden sisällä ainakin länsimaisssa talouksissa ei ole käteistä. Ja tämä siksi että huume ym. rikollinen raha saataisiin kuriin. Nyt kytätään tavallisia ihmisä mm. nordea kuulustelee tiukkaan mistä olet saanut 500€ jos meinaat tallettaa. Tilalle tulevat rikollisten omat kryptovaluutat jotka toimivat jo hyvin vaikka keskuspankit valittavat ja varoittelevat. Keskuspankit tulevat häviämään tämän sodan. Ja siksi että kryptovaluutoilla voi tienata melko hyvin, joskin riskit ovat sanoisinko heiman isompia ja kukaan ei takaa valuutan arvon rajuakin alennusta. Mutta toimii myös toisin päin.

  1. Tutulla meni nippu tonninseteleitä (markkoja) paidan taskussa pesukoneeseen. Niitä pankkiin vaihtamaan. Pankki tivaamaan, mistä saatu, ei kertonut. Pankki poliisia paikalle soittamaan. Poliisi kysymään, mistä rahnat, ei kertonut. Lopulta pankki joutui pyytämään anteeksi ja rahatkin vaihdettiin uusiin.

   En tajua, miksi jotain viisisatasta pitäisi ruveta nykyäänkään selvittämään.

   Toista tuttua oli ohjeistettu oikeudessa valehtelemaan, kun pimeätä työtä tekevältä tietty kysytään, mistä mersu. ”Vittu ryöstin R-kioskin, mutten mä sen takia täällä ole.” Piti tuomarille ilmoittaa. Sitten iskee joku itsekriminointisuoja päälle ja poliisin kuuluu keksiä, minkä kiposkin keikkasit ja milloin.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.