Muutama huomio autojen palovakuutuksista

0

bil-i-rutan

Autovakuutuksista tulee usein kyselyä ja ihmettelyä, että ne maksavat Ruotsissa varmasti paljon. Selvitän hiukan miten vakuutus toimii Ruotsissa ja millainen on palovakuutus.

Ruotsi poikkeaa Suomesta monelta osin, esim siinä, että Suomessa autoa ei saa rekisteröityä omiin nimiin ilman vakuutusta. Niin ikään Suomessa vakuuttamattomalla autolla ajamisesta lähtee kilvet. Ruotsissa taas auton voi rekisteröidä omiin nimiinsä ilman vakuutusta. Kun auto on Ruotsissa liikennekäytössä se on ”påställning”.

MUTTA, liikennevakuutus on kuitenkin vapaaehtoinen. Suurin ero Suomeen on sitten taas se, että joka ainoassa Ruotsissa liikennekäytössä olevassa autossa on vakuutus. Aivan jokaisessa. Jos autoon ei ota itse vakuutusta vapaaehtoisesti, alkaa juoksemaan jonkinlainen valtiollinen ”pakkovakuutus”. Yleensä hampparit ajavat tällä pakkovakuutuksella, jonka kuukausierät laitetaan ulosottomiehen piikkiin. Tämä pakkovakuutus kattaa tietenkin vain vastapuolen vahingot.

Kun auto on ”avställning” eli pois liikennekäytöstä, silloin sillä ei saa ajaa ja tässä tapauksessa autossa ei ole vakuutuksia.

Vakuutukset jaetaan yleensä muutamaan kategoriaan: perusliikennevakuutus, joka kattaa vastapuolen vahingot; perusliikenne extra, johon kuuluu jotain pikkulisiä, kuten varkaus ja hinaus; puolivakuutus; kokovakuutus ja huipulla kaikenkattava suuri vakuutus.

Puolivakuutus kattaa jo autopalon. Vakuutussummaa ei saa selville noin vain soittamalla vakuutusyhtiöön. Vakuutussumma voi vaihdella jopa tuhansia kruunuja yhtiöiden välillä. Hintaan vaikuttaa myös omistajan tausta, missä auto pysäköidään kotioloissa ja tietenkin omistajan ikä. Jotta jonkinlainen summa saadaa, pitää olla auton merkki ja sen kymmenen muuta tietoa.

Ohessa DN:n muutaman vuoden takainen hintavertailu muutamasta eri autosta muutamalla eri paikkakunnalla:

Kuvakaappaus 2017-11-24 12-34-23

Esimerkkihenkilö on 46-47 vuotias, kukaan alle 25-vuotias ei aja autolla ja henkilöllä 10 vahinkovapaata vuotta.

Esimerkkinä täysvakuutus.

Audi A6 vm -08, täysvakuutus Tukholmassa 817- 1 506 euroa vuodessa. Linköpingissä hinnat ovat jo selvästi halvempia, 585- 1 152 euroa vuodessa. Taulukon hintoja voi kääntää euroiksi jakamalla summan 9,5:llä.

Itse olisin saanut pari vuotta sitten Ford Mondeo 1,8 vm -04, ajettu 350t km, puolivakuutuksen Trygghansalta hintaan 1 500 euroa/ vuosi ja Länsförsäkringiltä hintaan 1 200 euroa/ vuosi. Kun halvin perusliikennevakuutus oli noin 500 euroa/ vuosi. Eli vuoden puolivakuutuksella olisi saanut 2-3 samanlaista Mondeota. Tuttavan Saab vm 2010 puolivakuutus Tukholmassa on tällä hetkellä 1 100 euroa/ vuosi.

Virossa Audin vakuutus on noin 180 euroa vuodessa ja kattaa mitä kattaa.

Suurin huomio näissä autopaloissa on se, että ne tapahtuvat aika rajatuilla alueilla. Jos Uppsalassa palaa autoja paljon, niin niitä palaa lähinnä ongelmalähiöissä. Ruotsalaisten alueilla autoja ei pala, tämä näkyy joillakin hyvin valkoisilla alueilla jo Tukholman ympäristössä, esim Täbyssä, Danderydissä tai Vaxholmissa autopalot ovat tuntematon käsite. Sotapakolaiset siis polttavat autoja omilla kotinurkillaan. He polttavat naapuriensa, eli toisten sotapakolaisten autoja.

Se miksi vakuutusyhtiöt eivät niin erityisen suuresti kärsi näistä autopaloista on tietenkin se, että vain harva ongelmalähiön auto on vakuutettu muuten kuin pakkovakuutuksella. Vaikka autoja palaa, ei vakuutus korvaa, koska ei vakuutusta. Tietenkin näissäkin lähiöissä on rehellisiä ihmisiä, jotka ottavat omalla kustannuksellaan autoonsa vähintään tuon puolivakuutuksen. Näitäkin autoja palaa. Mutta näitä autoja pyritään ainakin jollain tapaa suojaamaan.

Autoja siis palaa Ruotsissa enemmän kuin Suomessa, ja vakuutus korvaa niitä enemmän. Mutta koska suurin osa ongelmalähiöiden autoista on vakuutettu vain perusliikennevakuutuksella tai pakkovakuutuksella, ei se aiheuta vakuutusyhtiöille niin suuria kustannuksia kuin äkkiseltään ajatellaan.

5 thoughts on “Muutama huomio autojen palovakuutuksista

 1. Suomessa on liikennevahinkokeskus jonka pitäisi korvata vakuuttamattomalla ajoneuvolla aiheutetut vahingot.

  Kansalaisen kannalta korvauksien saanti mennee sarjaan vakuutusoikeus ja vakuutuslääkärit.

 2. Ihanan kylttyrelliä. Autogrillaus, grooming, tuherrusgame ja jihad. Siinä upeita rikkaan kulttuurin muotoja. Kohta olemme kuin Paskastan, se on hieno paikka.

  Rakastan tätä uutta normaalia jännää arkea. Koskaan ei tiedä koska joutuu jännän raiskausyrityksen kohteeksi tai pääseekö autolla kivisateeseen tai saako väistellä luoteja tai käsikranaatteja! Ihanaa värinää!

  Ja säästöhän se on kun ei tarvi mitään pleisteisöneitä, arki on ihan aitoa callofdutya ilmankin. Eikä tarvi vuokrata kauhuleffoja kun riittää kun menee klo 17 jälkeen ulos! Iiiihaaanaaa!

  Taisin juuri saada suvaco-orkun.

  1. LOL, saanko käyttää mielipidettäsi? En ole sillä mitään rahaa tekemässä, mutta ajattelin jos kommentoisin samaan tyyliin FB:ssä tai johonkin keskusteluryhmään. Toi oli jo niin hyvin sanottu, kuten käyttämäsi nimimerkki. Taitaa vissiin viitata erääseen kokoomuspoliitikkoon…:-)?

 3. Ympäristö varsinkin rakastaa usean tuhannen auton polttamista. Oh well, korotetaan valkoisten lähiöiden autonomistajien veroastetta koska auto tuottaa päästöjä. Ei kukaan sattuisi tietämään missä pankissa ilmastomuutos pitää tiliään?

  Varsinkin se mitä hengitämme on ongelma. Koko co2-vastainen sota on luultavasti todellisuudessa vain koodinimi sille sodalle, mitä meitä vastaan käydään verhottuna kaikkeen retorisesti hienoon. Me hengitämme. Olemme siis ongelma. Ihmisjätettä. Poistettava hyödytön syöjä. Liian älykäs loputtomaan orjan rooliin nyt kun esirippu ja savuverho rakoilee, kuitenkin liian tyhmä ja haluton ymmärtämään miten helposti ongelma olisi hoidettavissa. Ai miten? Nosta rahat ulos pankista. Jätä ostamatta kaiki roska mikä tuotetaan kuolevan maailman luista. Jätä elektroniikka uutena varsinkin kauppaan. Sillä on hirvittävä inhimillinen hinta. Ennenkaikkea, luovu unelmasta että tämä tilanne korjataan poliittisin keinoin tai äänestämällä taas uutta marionettia. Ota myös selvää jokaisen käyttämäsi tuotemerkin todellisista omistajista. Hämmentävän moni on mm. Coca-Cola companyn, Unileverin, Nestlen etc omistuksessa. Ostamalla näiden verisiä tuotteita, tuet suoraan resurssisotia ja mm. sademetsien tuhoamista.

  Se vaiva, mitä tämä prosessi vaatii, on (vielä) suurimalle osalle aivan liikaa. Ymmärrettävästi. Henk.koht voin sanoa, että siionistiarmeija ei minun ropoistani saa montaakaan senttiä. Ostan kaiken käytettynä, ja vain jos se on todella tarpeen. En osta elektroniikkaa, halpoja vaatteita etc made in china-kertakäyttökamaa.

  Onneksi monikulttuurisuus kuitenkin korjaa pikkuhiljaa genetiikkaa siihen suuntaan että luuppi jatkuu vähenevällä kyseenalaistamisella. Jos tulee ongelmia, on voimankäyttö kieli jota eurooppaan tunkeutuneet puhuvat. Pidät vain huolen että sinulla on tarpeeksi rautaa, niin kaikki hoituu.

  Jos kysyt siis niiltä ketkä hoitavat globaalia ”Human Resource” agendaa. Uskoisin että en ole kauhean kaukana heidän ajatusmaailmastaan.

 4. Minulla oli pelkkä liikennevakuutus, en ole syypää onnettomuuksiin.
  Jos autoni poltetaan, joku korvaa, tai itkee ja korvaa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.