Ruotsi briljeeraa – ”hendagis” sukupuolineutraali päiväkoti

0

hen-genusvansinne-e1429880242370-657x360

Ruotsissa on otettu siellä täällä käyttöön sukupuolineutraalit päiväkodit, ruotsiksi ”hendagis”.

Ruotsin kielessä naisista ja miehistä käytetään eri pronominiä, kuten englannissa. Naisesta hän on ”hon” (englannissa ”she”) ja miehestä hän taas on ”han” (englannissa ”he”). Ruotsalaiselle feministille hon/ han on hyvin ongelmallinen. Kun henkilöstä siis sanotaan hän, sanotaan aina joko hon/ han ja samalla hetkellä ollaan otettu kantaa sukupuolisuuteen. Suomen kielessähän sana ”hän” voi olla hyvinkin sukupuolineutraali verrattuna ruotsin kielen vastaaviin pronomineihin. Kun ruotsalainen puhuu hanista/ honista niin siinä tulee aina sukupuolisuus selväksi.

Ruotsin kielessä hon/ hen- pronominien rinnalla on käytetty jo jonkin aikaa sanaa ”hen”. Hen vastaa pitkälti suomen häntä. Sillä poikkeuksella, että henkilö, joka käyttää ”hen”-sanaa, ottaa samalla myös kantaa. Toisin sanoen ”hen” sanaa ei voi käyttää neutraalisti kuten suomen ”hän” vaan henin sanojalla on aina taustalla sukupuolineutraalius. Hen-sanaa ei voi käyttää esimerkiksi lehtikielessä neutraalisti ”hen går” hän menee. Kirjoittaja ottaa henin käytöllä kantaa.

Oliko vaikeasti selitetty? Noh, ongelma pahenee.

Joissakin päiväkodeissa ollaan siis alettu harjoittamaan lapsia sukupuolineutraaliuteen ja lapset eivät saa kutsua poikia sanalla ”han” eikä tyttöjä sanalla ”hon”. Lapsien tulee kertoa toisista lapsista näiden nimillä, tai jos nimeä ei tiedetä niin pronominiä ”hen”. Jos lapsi vahingossa sanoo han/ hon, lasta ei varsinaisesti rangaista, mutta päiväkotitädit selittävät lapsille mitä hen/ hon- sanojen käyttö tarkoittaa.

Suomi on siinä mielessä ehkä hiukan paremmassa asemassa, että tuollainen ei voi ihan noin täysimittaisesti tulla Suomeen, koska suomen kieli on este.

 

27 thoughts on “Ruotsi briljeeraa – ”hendagis” sukupuolineutraali päiväkoti

 1. Joo ja lasten loppuelämän kestävä terapia kustantaa sitten jonkun satatuhatta euroa per nuppi.

 2. Siinä tuli aika tarkkaan myös kerrottua, miksi muslimit ottavat Ruotsissa vallan: kantikset panevat Petterille kukkahametta päälle ja muslimien on erittäin helppoa kasvavalla massalla ja piutpaut heneille antavalla röyhkeydellä sanoa, miten jatkossa tehdään. Ja ensimmäiseksi lopetetaan Hendagis.

  1. Mutta jos ruotsidemokraatit eivät pysty tilannetta kääntämään, seuraava ja viimeinen mahdollisuus taitaa olla islamistien hallitusvalta – Hendagiksien, vähemmistöjen ymmärtämisen ja maailmanhalaamisen loppuminen kuin seinään voisi olla se herättävä tekijä, jolla kantikset vielä havahtuisivat ennen kuin kaikista on tehty tahdottomia aidanseipäitä.

 3. Eikös se hen ole kana, vai ymmärsinkö väärin?
  Sama lopputuloshan siitä kuitenkin tulee, Ruotsin kruunupäistäkään ei tiedä ovatko kukkoja vai kanoja vai siltä väliltä.
  Tokihan kansakin on samaa kaliiberia.

  1. Sana ”hen” on englanniksi kana. Ruotsissa kana on ”höna”.

   Mutta svedut möhlivät, kun ottivat käyttöön sanan ”hen”. Ruotsin feminiini ”hän” on tietenkin ”hon”. Mutta ”hon” sanan akkusatiivi on ”henne” ja genetiivi ”hennes”. Siis sana ”hen” viittaa kumminkin naissukupuoleen. Olisivat edes valinneet muodon ”hän”, joka ruotsiksi ääntyy samalla tavalla kuin ”hen”.

 4. Me kansallimieliset otamme käyttöön sanan HÖN – tarkoittaa suvakki akkaa, voidaan kohdentaa tarvittaessa myös homo”mieheen.”

   1. Joo, aikuinen mieskana – hönö joka leikkii nukeilla, EU-nukeilla 🙂

 5. Ehdottomasti kantsii kattoo Alfa-tv:ltä, AlfaStudio
  Sukupuoli yhteiskunnassa. Onko sukupuoli ilmoitusasia? Toimittajina Markku Tenhunen ja Susanna Koivula. Uusinta torstailta ja seuraava uusinta su 3pvä klo 18.30. Itse katselen dokkareita ja erittäin ajankohtaisia keskusteluohjelmia, niissä kansallismielinen saa olla mitä mieltä haluaa ja saa sen myös sanoa. Tään päivän alfassa oli yks vihreevajakki, voisiko sanoa kuutta vastaan, mielenkiintoista…

 6. Mitenkähän ne täällä Ruotsissa onnistuvat kääntämään biologiset lainalaisuudetkin ihan päälaelleen? Toistuvasti kokee, että tämän hullummaksi (esim. pikkulapset pride-paraatien maskotteina SM-asuissa) ei touhu voi enää mennä, mutta kyllä ne onnistuvat vetämään aina paremmaksi…

 7. Kunnioitan mädättäjiä heidän valitsemallaan harhaisen mielisairaalla linjalla sen verran että kutsun heitä huoriksi.Sukupuolesta riippumatta.

 8. Ruotsissa on sellainen korkoa korolle-ilmiö. Nyt on ensimmäisen polven 60-luvun suvakkihullujen lapsenlapset aikuisia ja he ovat todellakin vieläkin hullumpia kuin vanhempansa tai isovanhempansa.

  Tämä hulluus päättyy vaan karmean sisällissodan kautta joskus ehkä 2030-luvulla. Ei Ruotsissa kertakaikkiaan ole päättävissä elimissä tarpeeksi tervejärkisiä tai heidät on vaiennettu tehokkaasti näiden suvakkimädättäjien toimesta.

  1. Tuli tuosta korkoa korolle läpästä mieleen ne ruåtsalaisten yli sadan vuoden pituiset asuntovelat joita lainan ottanut tyyppi ei saa koskaan maksetuksi kokonaan pois. Herää kysymys onko systeemi suunniteltu maahantunkeutujien massiivisia kuluja silmälläpitäen? Kantaväestö maksaa henkilökohtaisesta velastaan lähinnä vain korkoja mutta kustantaa maahan tulleiden muukalaisten asunnot kokonaisuudessaan. Minusta melkoisen puistattava ajatus alistua 60-70 vuotta pankin armoille ja käyttää ”säästyneet” rahat maassa notkuvien kehitysmaalaisten hyyssäämiseen. Kuullostaako hyvältä diililtä???

   Tuli vaan mieleen vaikka ei juuri jutun aiheeseen liity…✋

   1. 1. Kantikset maksavat elinikäistä asuntolainaa
    2. Valtio maksaa korkoa suuresta valtionvelastaan (Uusruotsalaiset on tärkeä joskaan ei ainoa syy velkaan)

    – Kuka on voittaja: Pankit.
    Red Ice radion kuunnelma ”Planet Rothschild and the lie of democracy” oli hyvin mielenkiintoista kuunneltavaa.

 9. ”Tämä hulluus päättyy vaan karmean sisällissodan kautta joskus ehkä 2030-luvulla. ”

  Ja tuo on se hyvä vaihtoehto.

  Huonoimmassa tapauksessa ruotsalaiset jatkavat alistumistaan. Silloin lopulta kaikki ruotsalaiset miehet teurastetaan ja onnekkaimmat naiset otetaan seksiorjiksi.

 10. Entäs kun hen-lapsella valahtaa sköndät lahkeeseen, saako ööö mies tai nainen pestä ja vaihtaa vaatteet? vai pitääkö olla hen/transu/mikävittuliesaatana siihen hommaan ettei hen-lapsi rupea instagrammailee tulleensa raiskatuksi? Saatana tätä nykymaailman paskaa. Me seiskytluvun kakrut syötiin multaa ja kaaduttiin/itkettiin, ihan ite sieltä ojasta piti nousta. Me oltiin tyttöjä ja poikii ja ihan hyvin meillä meni.

 11. Hulluja ovat, totaalisen hulluja. Ruotsalaiset häviävät maailmankartalta sellaisina kun tämä kansa on opittu tuntemaan, 30 vuoden sisällä.

  1. Ruotsalaiset häviää eli Hurraa, hurreista päästiin eroon vihdoinkin!!! sanoo:

   Eikö se ole hyvä juttu? Moni suomalainenhan inhoo ruotsalaisia. Niin minun tuttunikin vaikkei koskaan ole asunut Ruotsissa, vaikka ei ole ruotsalaisten kanssa missään tekemisissä, ei osaa ruotsia eikä kukaan ruotsalainen ole koskaan tehnyt hänelle mitään pahaa vaikka hän on elänyt jo kohta 75 vuotta.

   1. Minusta se on huono juttu. En ymmärrä mitä hyvää on yhden kansan tuhoutumisessa. Maailman monimuotoisuus pienenee. Itse kannatan aitoa monimuotoisuutta, joka tarkoittaa maailmaa jossa on paljon erilaisia kansoja omissa valtioissaan. Kannatan myös arabien olemassaoloa omissa maissaan, joskin toivon että he luopuvat islamista ajan myötä sekularismin vakiintuessa myös Lähi-Itään.

    Ruotsi ei aina ole ollut Suomelle paras naapuri, mutta elämme todellisessa maailmassa, jossa yhteiset maarajat aiheuttavat usein kinaa naapurimaiden kesken. Norjan voi unohtaa sillä sen maaraja Suomen kanssa on niin pohjoisessa että ketään ei asia ole juuri ikinä kiinnostanut.

    Ja mitä tulee tilalle kun Ruotsi tuhoutuu? Kalifaatti. Ei kiitos, valitsen mieluummin Ruotsin.

 12. Kieli on este monenmoiselle touhulle. ”Kasipallo”, tahi ”jantteri” ei varmaankaan loukkaa ketään, ellei tajua noiden olevan kiertoilmauksia.

 13. Kansa ja yksilö joka tuhoaa oman Identiteettinsä joutaakin hävitä. Sama ilmiö lähi-idän tapahtumissa, isis tuohoaa wanhaa kulttuuria vimmalla ja mitä tilalle, ei mitään.

 14. Kyllä joutaa mennä historian romukoppaan tuollainen hönö-väki.
  Eihän niistä ole koskaan ollut mihinkään.
  Tervemenoa vaan.

 15. Näin suomalaisena huvittaa suunnattomasti sana hen.
  Sitä yritettiin reilu sata vuotta sitten tuoda suomenkieleen. Suomi ei ollut sivistyskieli, koska meilöä oli vain yksi sana hän. Sekä miehille että naisille ongelma tämä oli lähinnä niille, jotka käänsivät kirjallisuutta suomeksi. Kirjan juoni meni sekaisin kum hän saattoi olla kuka vaan.
  Suomenruotsalaiset muutenkin keksivät Suomen kirjakielen ja nostivat sen viralliseksi kieleksi venäjänvallan aikana.
  Kirjakielessä tärkeintä oli se että suomalaiset itse eivät sitä osanndet puhua. Kieli nuijittiin niin hyvin läpi, että se ei juuri kehittynyt sataan vuoteen.
  Viron kieli on kovasti erilainen mitä sata viisikymmentä vuotta sitten. Kirjakieliäkin on ollut kolme.
  Hen sana siis sama sana on nyt Ruotsissa sukupuolineutraali, vaikka sama sana keksittiin alun perin suomeen tuomaan ero naispuolisen hänen kohdalle.
  Ihmiset ei vaan muista

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.