Mainokset

Hesarin toimittaja vietti viikon Rinkebyssä – pääsi elävänä kotiin

Kuvakaappaus 2017-12-05 12-11-53

Helsingin Sanomat julkaisi viime viikolla artikkelin Rinkebystä. Jutussa Hesarin toimittelija meni viikoksi elämysmatkalle Rinkebyyn ja selvisi hengissä reissusta.

Toimittaja fantasioi mielessään uskaltaako sinne ollenkaan mennä ja pääseekö sieltä elävänä ulos. Toimittaja menee Rinkebyhyn ja vuokraa sieltä viikoksi huoneen. Sen jälkeen hän tekee haivaintoja alueesta.

Yhtenä haastateltavana on muuan suomalaistaustainen äiti, jonka tummahipiäisiä poikia ammuttiin Akalla-Husbyssä pari vuotta sitten. Toinen kuoli, toinen selviytyi pyörätuoliin. Tekijöitä ei ole vieläkään saatu kiinni, olletikin, että koko Husby tietää teon motiivin ja tekijät. Hesarin toimittajalta se jää saavuttamatta.

Jutussa myönnetään, että ongelmia Rinkebyssä on, mutta ei niin suuria kuin annetaan ymmärtää. Mitään no go-zoneja ei ole, ne ovat rasistien öyhötystä. Sen sijaan on kiva shoppailla Rinkebyn ja Tenstan etnsissä kaupoissa, joista löytyy paljon extremejännittävää ruokaa toisin kuin Lidlistä, Icasta tai Coopista.

Ongelma tällaisissa jutuissa tietenkin on se, että viikossa vieraassa maassa ei voi saada minkäänlaista kuvaa mitä jonkun suurkaupungin kuuden ison yhteenkietoutuneen lähiön nurkilla tapahtuu. Jokainen myöskin luultavasti ymmärtää, että Rinkeby ei ole sellainen katastrofikehto, jossa tapahtuu koko ajan jotain. Kun yksi mellakka saadaan loppumaan toinen alkaa.

Ei tietenkään. Ghetto on suurimman osan ajasta ulkopuolisille unelias lähiö. Kestää kuukausia, jopa vuosia, ennenkuin oppii tulkitsemaan ympäristöä. Kun kasvot, autot ja liikkeet alkavat tulla tutuksi, silloin alkaa näkemään asioita. Jokainen, joka on muuttanut uudelle paikkakunnalle, muistaa miten alkuaikoina kulmat saattoivat mennä sekaisin. Sitten ne alkavat tulemaan tutuiksi ja jossain vaiheessa huomaa, että tuossahan on jo yksi hyvänpäivän tuttu. Kunnes vuosien saatossa ympäristö tulee tutuksi ja oppii tuntemaan yhä useamman ihmisten liikkeitä ja huomaa kuka on kukin.

Sweden-riots.pg_

 

Miksi yhteenkään Rinkebyn ampumiseen, tai alussa mainittuun Husbyn ampumiseen ei saada silminnäkijöitä? Rinkebyn vuoden takainen tuplamurha väentäydessä kahvilassa on edelleen selvittämättä. Paikalliset asukkaat, jotka ovat asuneet alueella pitkään, tietävät keitä tekijät ovat. He tietävät myös sen, että jos puhuvat asioista liian suurella äänellä, ovat he seuraavia raatoja.

Kuka tahansa ihminen voi elää Rinkebyssä turvallisesti, saamatta turpaan kun tietää käyttäytymiskoodin. Ei pidä sekaantua toisten asioihin eikä muutenkaan leikkiä kuningasta. Ne oikeat kuninkaat ovat todella kovia jätkiä ja niillä on koko alueen kattava verkosto. Verkosto voi olla pitkiäkin aikoja ”uinuva”, riippuu miten kokaiinia on tarjolla ja kuinka hyviä bileitä riittää. Ihmiset tietävät myös sen, että pitää olla lojaali. Kaikki rinkebyläiset kuuluvat gangsterimafiaan siinä mielessä, että jos ei millään tavalla kritisoi heidän tekemisiään, voit elää rauhassa ja saat jopa jonkinlaista rispektiä, mutta jos pienelläkään eleellä olet heitä vastaan, elämäsi muuttuu mahdottomaksi elää siellä.

image

 

Entinen sisäministeri sosiaalidemokraattien eduskunnan ryhmäjohtaja Anders Ygeman sanoo, että tällaiset no go-zone ja sotatilalausunnot ovat aivan suurta liioittelua. Hän vastaa Lise Tammen väitteeseen, jonka mukaan Rinkebytä voi verrata sotatoimialueeseen.

Lise Tamm on Valtakunnallisen kansainvälistä ja organisoitua rikollisuutta ehkäisevän yksikön johtaja (chef för Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet). Hän kertoi eilen Sverigesradiolle:

– Rinkeby on lähes sotatoimialue. Puolustusvoimien tulisi tehdä poliisin työ siellä.

– Silloin tulee mieleen, että miten Columpiassa Farcgerillan riisuttiin aseista ja miten El Salvadorissa toimittiin kun sota saatiin loppumaan. Kuinka maailman muissa osissa ollaan tehty, että tällaiset massiiviset vuosia kestäneet ongelmat ollaan saatu ratkaistua. Jos on olemassa jonkinlainen ratkaisu, sitä pitää hakea normikaavan ulkopuolelta.

Lise Tamm haluaa, että yhtenä ratkaisukeinona sosiaalitoimelle annetaan sellaiset työkalut, että harhapoluille eksyneet nuoret saadaan takaisin raiteille.

Rinkebyläinen paikallispolitiikko Mohammet Nuur kertoo SR:lle, että hän on myös täysin eri mieltä sotatoimialueesta.

– Sotatoimialueesta tulee mieleen Syyria tms. Meillä on ongelmia ja haasteita, mutta ei niitä pidä liioitella. Asun itse Rinkebyssä enkä koe pelkääväni.

 

Mainokset

10 Comments on Hesarin toimittaja vietti viikon Rinkebyssä – pääsi elävänä kotiin

 1. Sama pätee tähän // 05/12/2017 12:34 // Vastaus

  Se, joka istuu 24/7 paskatynnyrissä, tottuu pian paskanhajuun eikä siitä lopulta enää edes kärsi.

  Tykkää

 2. Puosuvaari // 05/12/2017 12:42 // Vastaus

  En ole lukenut artikkelia, mutta kiinnittiköhän toimittaja huomiota rakennustyömaiden pysäköintialueiden karavaaneihin? Alueet täynnä venäläisiä, baltialaisia ja puolalaisia asuntovaunuja ja -autoja – ovat töissä näillä alueen raksoilla. Samaan aikaan uusruotsalaisten työttömyys näillä alueille riehuvat jopa 50%:n yläpuolella – joku tässäkin yhtälössä mättää. Mutta ei tainnut toimittaja olla Einsteinin sukulaisia, pikemminkin niitä punavihreän kuplan sisältä katsovia mielipidetyranneja.

  Tykkää

  • Työn laatu ei kovin korkea // 05/12/2017 14:40 // Vastaus

   Matu katselee kun polakki/ryssä/baltialainen tekee duunia ja ajattelee että huhhuh! kävipäs tuuri kun eivät minua pakottaneet tuollaiseen hikiseen hommaan. Mutta kerran laittoivat ja näin kävi, vieläpä kun ministerit tulivat opintokäynnille ja koko juttu näytettiin TV- uutisissa:

   Tykkää

 3. Jarppa // 05/12/2017 13:18 // Vastaus

  Veikkaanpa, että toimittelija on istunut koko viikon sisällä paakat housussa ja odotellut härmään pääsyä.

  Tykkää

 4. Ghetoksi muuttunut alue // 05/12/2017 13:38 // Vastaus

  Niinhän se aina on että lomalla on helppo olla.

  Itse kyllä ymmärsin Kistan ympräristön ja meiningin heti ensimmäisenä päivänä. Kun lähdettiin syömään niin paikalliset veti vetoketjut kaulaan asti kiinni ja napittikin päälle, jos oli nappeja.

  Sama meno jatkui Galleriassa joka selvästi oli käytävittin jaettu eri klaanien hallintoihin. Kallon muodot ja ihon väri vaihtui aina sen mukaan millö käytävällä kulki. Ja se musta muta jonka vartijat ajoivat bussipysäkeille kaupan sulkeutumisen aikoihin, siinä sitä oli kultamunaa sankoin joukoin.

  Muutos seitsemän vuoden takaiseen oli todella merkittävä. Silloin koko alueella ei näkynyt muin muutamia ulkomaalaisia. Ja moottoritien vartta pitkin kuntoili paljon yliopiston opiskelijoita. Nyt kävelymatkallani ei näkynyt ainuttakaan. Kuntoijatkin kokevat olevansa uhattuja. Ja ovat siirtyneet sisätilojen kuntosaleihin.

  Tykkää

 5. En ole ...fobi mutta olen kyllä ...fobi // 05/12/2017 14:55 // Vastaus

  Mitteepä mutakuonomuslimiterroristintekele rinkebyläinen paikallispolitiikko Mohammet Nuur on mielipuolta tästä, onkohan sotatoimialue niinkään kaukana sen paskaperseestä:

  Tykkää

 6. Valtsu // 05/12/2017 16:54 // Vastaus

  Meillä on muutama kymmenen tuhatta miestä elätettävänä alueilta, joissa ihmiset niin ikään liikkuvat kaduilla, käyvät toreilla ja urheilusarjat pyörivät. Murhaluvut voivat hävitä Rinkebylle. Pitäisköhän toimittajan mennä katsomaan?

  Tykkää

 7. ”Kaikki rinkebyläiset kuuluvat gangsterimafiaan siinä mielessä, että jos ei millään tavalla kritisoi heidän tekemisiään, voit elää rauhassa ja saat jopa jonkinlaista rispektiä, mutta jos pienelläkään eleellä olet heitä vastaan, elämäsi muuttuu mahdottomaksi elää siellä.”

  Uskon näiden asioiden pitävän paikkansa, sillä näinhän nämä siirtolaiset käyttäytyvät Suomessakin.

  Tykkää

 8. Jos kaikkialla on monikulttuuri, missään ei ole kulttuuria (Morrissey) // 05/12/2017 17:57 // Vastaus

  Tuli mieleeni 90-luvun alkuvuosien Pietari, jossa kyllä pystyin suht’ huolettomasti olemaan turisti. Välillä, jopa Moskova-hotellissa korstot vain kyselivät joskus, että ”mitä miehiä”. Keväällä 97 asuessani siellä pari kk se oli jo pantu kuriin (oli vielä Jeltsinin aika). Ruotsi vain jää vastaavaan tilaan, koska sitä ei edes haluta kuriin ja kohta se on mahdotonta.

  Tykkää

 9. Puosuvaari // 06/12/2017 16:51 // Vastaus

  Ruotsalainen ja kuri?? Missä olen kuullut tuon sanan..? No, kerran joku ruotsinsuomalainen sanoi ostarissa tuk-kuri..

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: