Norjan tilastokeskuksen mukaan ulkomaalaisilla on selvä yliedustus rikostilastoissa

13

Kuvakaappaus 2017-12-20 22-48-21

Norjan tilastokeskus Statistisk sentralbyrå on tehnyt kattavan tutkimuksen rikollisuudesta maahanmuuttajien ja Norjassa syntyneiden toisen polven maahanmuuttajien keskuudessa.

Tutkimus julkaistiin 11. joulukuuta otsikolla ”Kriminalitet blant innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre” (Rikollisuus maahanmuuttajien ja Norjassa syntyneiden henkiköiden, joiden vanhemmat ovat maahanmuuttajia, joukossa). Tutkimusperioodi käsittää ajanjakson 1992-2015.

Tutkimuksessa tulee esille, että maahanmuuttajilla on selvä yliedustus rikostilastoissa kun puhutaan kaikista rikoksista yhteensä.

Alla koostamani taulukko kaikista rikoksista yhteensä. Taulukko on laadittu alkuperäisen tilaston mukaan, johon olen ottanut yleisimmät maahanmuuttajaryhmät. Taulukossa on laskettu rikoksia 1000:tta asukasta kohti kustakin ryhmästä. Kun norjalaiset tekevät 44,9 rikosta/ 1000 asukasta niin esimerkiksi suomalaisten osuus on 33,8 rikosta/ 1000 asukasta. Ruotsalaisten osuus rikoksista on suurin, 40,1 rikosta/ 1000 asukasta. Pohjoismaisista maahanmuuttajista ruotsalaiset tai tanskalaiset ovat merkittävästi suurempi ryhmä kuin suomalaiset.

Itä-Euroopan maista Kosovo ja ja Liettua nousevat kärkipaikoille ja kosovolaiset tekevätkin suhteessa eniten rikoksia Norjan maahanmuuttajataustaisista. Toisaalta puolalaiset ovat Norjan ylivoimaisesti suurin maahanmuuttajaryhmä.

Afrikkalaiset ovat kuitenkin suurin ryhmä maanosana. Somalialaiset nousevat 123,8 rikosta/ 1000 asukasta. Aasialaisissa afgaanit ja irakilaiset nousevat kärkisijoille.

mamujenosuus

 

Norjan maahanmuuttajien osuus näyttää seuraavalta:

maahanmuuttajmääränorja

Puolalaiset ovat suurin ryhmä, seuraavana liettualaiset ja ruotsalaiset.

Tilastossa ulkomaalaiseksi on laskettu henkilö, joka on syntynyt ulkomailla, tai on ns. toisen polven maahanmuuttaja. Ts. henkilön molemmat vanhemmat ovat syntyneet ulkomailla.

Rikoksissa yliedustusta ulkomaalaisten tekemissä rikoksissa on mm. väkivaltarikoksissa ja ryöstöissä. Norjalaiste taas edustavat ”kehittyneemmissä rikoksissa” kuten talousrikokset.

Koko tutkimus löytyy linkistä:

https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/kriminalitet-blant-innvandrere-og-norskfodte-med-innvandrerforeldre

Advertisements

5 thoughts on “Norjan tilastokeskuksen mukaan ulkomaalaisilla on selvä yliedustus rikostilastoissa

  1. Mitenkähän lienee niiden Ruotsalaisten Ruotsalaisuus?Jotenkin tulee mieleen että taitaa olla vähän samanlaista Ruotsalaisuutta kun taannoiset joukkoraiskaajat viking linella.

  2. ”Ruotsalainen” ei yleensä edes itse pidä itseään ruotsalaisena vaan irakkilaisena, somalina, afgaanina jne.

  3. Ei taida olla yhtään länsieurooppalaista maata, jossa somalit, afgaanit ja irakilaiset eivät kuuluisi yhteiskunnan alimpaan pohjasakkaan. Ja Suomeen kohdistuvasta humanitaarisesta maahanmuutosta ylivoimainen enemmistö on tätä ainesta. Hienosti vedetty poliitikot, hienosti vedetty.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.