Naistenklinikalla otettiin käyttöön kulttuuritulkit

12
kulturkrock-jpg.jpeg
Naistenklinikan kulttuuritulkit Mona Omar, Ronask Koteli, Khadra Mahmud ja Hala Kalioundji.

Göteborgin naistenklinikalla on otettu suuri askel uusruotsalaisten naisten sairaanhoitoon: klinikalla on nimittäin otettu käyttään neljä ns. kulttuuritulkkia.

Kulttuuritulkit toimivat ruotsista somaliaan ja arabiaan. Työ on kokopäivätyö ja he työskentelevät siis naistenklinikan synnytysosastolla. SVT:n mukaan idean tarkoituksena on saada hoitajien ja potilaiden välille ymmärrys, sillä usein tulee tilanteita, joissa potilas ei osaa tarpeeksi ruotsia eikä tunne kulttuuria. Tämän takia hoito jää vajavaiseksi. Monesti tällaiset potilaat menevät toiseen lääkäriin, koska kokevat, että eivät tulleet ymmärretyksi eivätkä saaneet oikeaa hoitoa.

Aiemmin tällaisia kulttuuritulkkeja on ollut puhelimen välityksellä, mutta nyt tulkit ovat mukana koko hoitotapahtuman ajan.

Kaikki kulttuuritulkit ovat saaneet hoitajan koulutuksen ja tulkin toimeenkuva aloitettiin joulukuun alusta täyspäiväisesti.

Advertisements

20 thoughts on “Naistenklinikalla otettiin käyttöön kulttuuritulkit

 1. Ja töitä riittää, hiki hatussa saavat tulkata. Se että tavallinen kantis saa synnyttää autossa tienposkessa tai ettei ole paikkaa ylipäätänsä ei paljon heilauta.

 2. Somalit ja arabiankieliset ovat tottavie ahkeria synnytyskoneita. Työttömillä isilläkin jää hyvin aikaa sänkypuuhiin, kun veronmaksajat kustantaa kaiken viimeisen päälle.

 3. Menihän se ennenkin täysin ilman keinotekoisia, suojatyöpaikkaisia ”kulttuurin tulkkeja”.

  Suomalaisperheenä TÖISSÄ Ruotsissa pian 40 vuotta sitten. Vanhin tytär syntyi siellä. Oli tanskalainen synnytyslääkäri ja jugoslavialainen kätilö. Osasi toistaa lite till, lite till, lite till.

  Ja niin putkahti maailmaan tomera tyttö. Aurinko paistoi pakkasmaisemaan.

 4. Palkattua kokopäivätoimista väkeä! Onneksi olkoon Ruotsi!

  Kansantalous kasvaa kohisten!

 5. Monessa maassa olen asunut, tulkkeja en ole tarvinnut, on ollut riittävästi omaa älyä. Tyhmät ja laiskat tarvitsevat tulkkeja.

 6. Tulkkaavatkohan kulttuuria yhtä hyvin, kuin muistaakseni Italiassa vastaava teki? Joukkoraiskauskulttuuria tulkkasi sivistymättömille.

 7. Ruotsissa tehdään kaikki päin persettä matujen suhteen. Tämähän taas entisestään vauhdittaa kehismatujen omien paskalähiöiden syntymistä. Jos ei osaa ruotsia toisen tenavan kanssa edes auttavasti, samantien koko perhe sinne Somaliaan tai mistä vittu lie Stanista ovatkaan takaisin yhteiskuntakelvottomana.

  Villi-ihmisten invaasio, joilla ei ole mitään virkaa länsimaissa. Todennäköisesti ei edes kotimaassaan, kun on perseilty ties mitä siellä.

  1. Olen vierestä seurannut, miten tällainen kulttuurihaasteinen perhe puuhastelee siinä kymmenennen maassaolovuoden aikana jotain suomen kielen alkeitten alkeet -tutkintoa. Oli ilmeisesti kansalaisuuden tmv. ehtona (mikä sinänsä osoitti, että vaatimalla saa jotain aikaiseksi). Muuten vietettiin iloista perhe-elämää lisääntymällä, vähän kuntoiltiin ja vinguttiin suurempaa kämppää kaupungilta (ja tietysti saatiin) – poikkeuksellisesti kuitenkin pyrittiin tekemään välillä jotain pienimuotoista työtä. Ja Hyvät Ihmiset taputtavat kilvan selkään ja tekevät kaikkensa, että tulijoille taputellaan kaikki valmiiksi eikä mitään vaadita. Ja nämä tapaukset olivat niitä menestystarinoita, jotka edes jotain yrittävät eikä oma uskonto burkhineen mene työllistymisen edelle. Verorasite lienee kuitenkin jotain 100000 suuntaan vuodessa.

   Jos ihmisellä on oikeasti hätä, häntä kuuluu auttaa – tähän asti on Suvaitsevaiston kanssa helppo olla yhtä mieltä -, mutta auttamisen keinona kymmenen vuoden kehitysmaaliksan lyöminen kuukausittain käteen on suurta hulluutta, kansalaisuuden ja loppuelämän elatuksen takaaminen vielä hullumpaa.

 8. Tuttuni työskenteli sairaanhoitajana ensiapupolilla Tukholmassa. Pihalta asti kuului kauheaa huutoa, kuin jotakin olisi hengiltä otettu. No, se oli vain matunainen joka oli tulossa synnyttämään, ei sen kummempaa. Nainen ja miehensä saivat koko osaston sekaisin hysteerisesti rääkymällä vaikka mitään hätää ei ollut ja paikkakin oli aivan väärä.

 9. Joukkoraiskaaminen samalta porukalta kuitenkin onnistuu ilman tulkkia?Vai onko siihen palkattu massakulttuuritulkkeja?

 10. Ruotsi se vaan tekee omia maaleja matkallaan kohti islamilaista valtiota. Minähän vuonna pienten tyttöjen silpomiset hoidetaan verorahoitteisesti kulttuuritulkin vedellessä kotikäynnillä pullonsirpaleella? Ja milloin siitä tulee pakollista? Koko läntinen Eurooppa on vakavasti sairas, mutta Ruotsi on alkaa olemaan ruumis.

 11. Mitähän tuosta kulttuurisesta rikkaudesta maksetaan ? Oletetaan että n. 3500€/kk ja pyöristellään kruunuiksi pauttiarallaa 35 000kr/kk jos on nuita yövuoroja tms. lisiä. Hupsis, 1.680 000kr/vuosi tuli veronmaksajille joululahjaa. Mutta eihän ihmisoikeuksia ja oikeaa hoitotapahtumaa voi mitata rahassa. Eihän ?

 12. Moni raskaus varmaan jäänytkin väliin, kun kielitaidoton joutuu edelleen paparilapusta näyttämään halunsa lapsentekoon.

 13. Mutta miksi kuvan kaksi obeesia henkilöä pitävät tuollaista rättiä päässään ruotsalaisen kulttuurin piirissä, työpaikallaan?
  Onko niillä pää kipeä, vai estetäänkö tällä täitartuntaa muihin?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.