Joka viides opettajakoulun aloittava ei osaa kunnolla lukea ja kirjoittaa

0
1108890_1200_675
Rinkelikylän opinahjo- ”liekit kun loimottaa…”

Joka viidennellä Ruotsin opettajakoulutuksessa aloittavalla opiskelijalla on suuria puutteita perus kirjoitus- ja lukutaidossa. Yliopistolehtori katsoo ainoaksi vaihtoehdoksi, että tulevat opettajat aloittavat opettajankoulutuksensa ylimääräisella erikoisvuodella, jossa opetetaan luku- ja kirjoitustaidon perustaso.

DT:n  Tomas Karlssonin mukaan ongelma on kaksitahoinen; ensinnäkin opettajapula Ruotsissa on valtava. Toiseksi hallitus ja etunenässä koulutusministeri Gustav Fridolin on asettanut määrän laadun edelle. Ainoa ratkaisu on lisätä sisääntulevien oppilaiden vaatimustasoa. Jos opettajakouluun tulee vajaavaisilla luku- ja kirjoitustaidoilla, on suuri riski, että se heijastuu opetukseen ja oppilaisiin, joilla on suurin pedagokisen tuen tarve.

Opettajien taitoja on arvosteltu monesti aiemminkin. Esimerkiksi ongelmalähiöiden kouluihin on mahdotonta saada nykyään ruotsia äidinkielenään puhuvia ruotsalaisia. Opetusta siten hoitaa erilaiset virkaheittosijaiset, joiden äidinkieli on muu kuin Ruotsi. Näin ollen hyvän luku- ja kirjoitustaidon oppiminen on mahdottomuus.

Advertisements

21 thoughts on “Joka viides opettajakoulun aloittava ei osaa kunnolla lukea ja kirjoittaa

  1. Kun vaihdetaan väestö, samalla vaihtuu väkisinkin myös kieli. Olkaapa hyvät – vassagood!
   Eipä taida enää meikäläinen pakkoruotsikaan auttaa, kun opettajat ovat uuskielisiä.

 1. Suomessa opettajaopiskelijoita kiusataan pakollisilla kasvatustieteen peruskursseilla, jossa pitää mm. lukee kolme hömppökirjaa yhteen tenttiin! Osa luonnontieteiden opiskelijoista jättää aineenopettajan pätevyyden hankkimatta kyseisten hömppäkurssien takia, joilla siis ei ole mitään tekemistä todellisen kasvatustyön kanssa.

  1. Ei saat..a! Täysi katastrofi. Kyllä vi…taa tämä touhu.

   Ennen oli vain suo ja kuokka ja kohta on taas.

    1. Olisi aika pystyttää tänne sivustolle kuulkaas veikkaus osio.
     Semmoinen missä saa antaa oman ennusteensa Ruotsi-paatin uppoamisesta.
     Nimimerkki ja päivä.

     Toteuma voitaisiin ottaa siitä kun Muhikset lakkauttavat ruotsalaisen
     hallintojärjestelmän, vaihtavat maan nimen, julistavat maan islamilaiseksi kalifaatiksi
     tai kun maa julistautuu vararikkoon. Mikä tahansa tapahtuukin ensimmäisenä.

     Oma veikkaukseni on 2026

 2. Ei ihme että Ruotsi ”tyhmistyy” Sinänsä tämä ongelma vaivaa koko Eurooppaa ja suurin syy on massainvaasio alikehittyneistä maista. Ovat kehityksessä keski-ajalla ja kun nuo sekoitetaan sopivasti, hyppää Eurooppa 1900 luvun alkuun kehityksessä. venäjä ja kiina menevät heittämällä ohi 10-20 vuoden sisällä. Eurooppa on kurja paikka 50 vuoden sisällä mutta itse olen lykännyt koiranputkea jo pitkän aikaa kun se tapahtuu.

  1. Eipä ole akkaa, niin ei tule tähän maahan lapsiakaan. Tällä juomisella en kauaa **ttuile itsekään. Asiat ovat helkkarin hienosti! Jos olisin parikymppinen perheenisä, itkisin itseni uneen joka ilta.

  2. Eurooppa tosiaan on tuolloin kurja paikka ja Suomi varsinkin. Ennusteet lupaavat ilmastomuutoksen etenevän niin, että Etelä-Suomessa, Kaliforniassa ja Floridassa on vuodisadan loppupuolella Saharan ilmasto. YK:n ennusteiden mukaan Afrikassa on nykyisten 1,2 miljardin ihmisen sijasta 4,2 miljardia ihmistä. Vuosisadan lopussa Suomessa on ennusteiden mukaan n.110 miljoonaa ihmistä. EU on laskellut, että Suomeen mahtuu n.62 miljoonaa pakolaista. ”Juhlat” siis pystyyn.

 3. Mitenhän opettajakoulutukseen asti on voinut päästä tuolla osaamisella? Oliko tässä joku positiivisen syrjinnän ulottuvuus, jossa rimaa on laskettu hieman alle lukutaidon vai mikä tämän selittää?

 4. Aikanaan pidin useimpia opettajia täysinä pölkkypäinä. Saman arvion tosin sain isestäni heiltä.

 5. Ruotsalaisista kouluista on muodostunut etnisiä hulinamestoja, joissa ei mitään opi vaikka maikka sattuisi olemaan luku- ja kirjoitustaitoinen. Fiksumpaa olisi opettaa kamppailulajeja että pärjäävät tulevassa työpaikassaan.

 6. Miksi tuleva kalifaatti edes yrittää vaalia laatua opetuksenkaan suhteen ? Ei Ruotsissa pian tarvita kuin koraanin opiskelua ja sharian tuntemusta. Mitä sitä turhia, antaa mennä kun on alamäki.

 7. Rukousmaton kutominen vuohennahasta ja kamelinkyttyrästä on jokamiehen selviämistaito.

 8. Ruotsi on vajonnut mustan Afrikan maiden tasolle. Ehkä uutisessa mainitut vajaataitoiset ovat niin osaavia kuin heidän geeniperimänsä sallii. Siis mikään koulutus tai tuki ei auta heitä.

  Tämä uutinen antaa ennakkoaavistuksen millainen maa Ruotsi on muutaman vuosikymmenen kuluttua. Väestöstä riippuu millainen maa voi olla. Ruotsi muistuttanee vuonna 2050 ehkä nykyisiä mustan Afrikan maita. Tukholmasta voi tulla uusi Detroit.

 9. Ruotsista on jo vuosia kantautunut uutisia kouluhulinoinnista, työnsä lopettavista loppuunpalaneista opettajista ja välillä hulinoinnin takia joksikin aikaa suljettavista kouluista.

  Ruotsissa opettajilta vietiin kurinpitomajdollisuudet ja auktoriteetti jo kauan ennen kuin Suomessa mentiin kouluissa lässympään suuntaan.

  Opettajilta ei Ruotsissa vaadita enää yhtä kovaa koulutusta kuin Suomessa. Ei voida vaatia, kun harvat ammattiin haluavat. Monikulttuurisia kouluja on paljon, ja varsinkaan monikulttuuriset oppilaat eivät pehmoisen lempeästi puhuvia naisopettajia arvosta eivätkä tottele.

  Nyt kun nimenomaan ongelmalähiöihin saadaan vain sellaisia opettajia, jotka itsekään eivät osaa juuri mitään, niin lopullinen syöksykierre on varma. Tosin positiivisen syrjinnän tuloksena töihin saattaa päästä myös ammattitaidottomana…

  Positiivisen syrjinnän ansiosta Ruotsi käy aina vain jännittävämmäksi matkailumaaksikin. Positiivinen syrjintä alkaa ajan myötä näkyä kaikkialla. Paikasta riippuen Ruotsissa sairaalaankaan joutuminen ei välttämättä tarkoita hyvää perinteisesti erittäin laadukasta ja osaavaa hoitoa, vaan tunnelma voi olla lähes sama kuin kehitysmaalaisessa sairaalassa hieman hienommista puitteissa.

 10. Yksi suuri ongelma on se, että Ruotsissa uskotaan vakaasti, että terrorismi ja radikalismi loppuvat, jos tulijoille jaetaan tarpeeksi työtä, elintasoa ja muuta kivaa.

  Yhteiskunnan päättäjät ja toimijat eivät millään voi ymmärtää islamin kannattajien aatteen vahvuutta. He eivät suostu uskomaan, että monikin tulijoista tulee suorittamaan aatteensa missiota kotimaastaan lähetettynä – eikä oikeasti minkään oman hätänsä takia.

  Monet tulijoista eivät osoita yhtään mitään kiitollisuutta saamistaan asunnoista, ruoka-avuista tms. He eivät ole kiitollisia edes päästyään epäpätevänä johonkin työhön. Miksi? Koska he pitävät itseään muita parempina, eivät tunnista omaa epäpätevyyttään eivätkä tiedä positiivisesta syrjinnästä – ja koska he ihmissalakuljettajien mainosten perusteella odottivat saavansa kaikkea vielä enemmän!

  He ovat pettyneitä ja vihaisia. He pettyvät vielä enemmän vuosi vuodelta, koska he ovat ahneita eikä mikään heille riitä. Poliitikkojen hunajainen puhe lupailee (varsinkin pakolaisten korvissa) aina enemmän kuin mitä he tulevat saamaan.

  Mikään valtio ei koskaan tule pystymään pitämään näitä tulijoita tyytyväisenä. He ovat tyytyväisiä vasta sitten, kun alkuperäinen valtio on muutettu täysin toiseksi…

 11. Otsikko täyttä Pahkasikaa. Ikävä kyllä parodiahorisontti on ylitetty Ruotsissa jo vuosikymmeniä sitten ja Suomessakin joitakin vuosia sitten.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.