Vihreän laserin käyttä häirintätarkoituksessa yleistyy entisestään

0

Laserpekare

Uusruotsalaisten jo pitkään jatkunut trendi on ns. vihreän laserin käyttö häirintätarkoituksessa. Laserin käyttö on suuri ongelma ja esimerkiksi poliisilla on erityiset suojalasit tätä varten estämään hetkellistä sokaistumista.

Ruotsissa astui 2014 voimaan laki, jonka mukaan yli 1 milliwattia voimakkaamman laserin ostaminen on luvanvaraista. Tämän katsotaan olevan vielä aika vaaratonta silmille. Laser-villitys alkoi arvion mukaan 6-8 vuotta sitten, jolloin mm. rekkakuskit, lentokapteenit ja tietenkin poliisit ja paloviranomaiset kertoivat, että heitä yritetään sokaista tällä vihreällä laserilla usein.

Netistä voi kuitenkin tilata melko vapaasti lasereita ja häirintätarkoituksessa käytetään – ja poliisin takavarikoimien laserien perusteella – käytössä on 40:n milliwatin ja tehokkaampiakin lasereita. Vertailun vuoksi, että silmäkirurgia käyttää 20-30 milliwatin lasereita.

Lasereita käytetään siis uusruotsalaiseen tapaan häirintään. Suurin kohderyhmä ovat poliisit ja palo-ja pelastuslaitos. jotka saavat laser-häirintää päivittäin. Lisäksi harrastuksiin kuuluu laskeutuvien tai nousevien lentokoneiden häirintä. Eli laservaloa yritetään saada osumaan lentokoneen ohjaamoon. Niin ikään ammattiautoilijat kertovat, että laservaloa tähtäillään silloin tällöin ohjaamoa kohti. Tiedossa on useita tapauksia, joissa laser on aiheuttanut vaaratilanteen. Malmöstä Tukholmaan lähtenyt lentokone joutui laser-iskun kohteeksi ja koneen perämies sai osuman silmään. Hän sokaistui hetkeksi. Kone kuitenkin jatkoi Tukholmaan, jossa perämies vietiin sairaalaan.

Toisessa tapauksessa uusruotsalainen tuomittiin pikku sakkoon lentoliikenteen häirinnästä. Mies oli seurannut poliisihelikopteria laserilla useita kymmeniä minuutteja. Kopterissa olleilla kaikilla oli kuitenkin suojalasit. Poliisi noukki miehen ylhäältä annettujen paikantamistietojen perusteella koppiin.

Laserin osuessa silmään se aiheuttaa jopa vartin sokaistumisen. Sokaistumisen aste, kesto yms seikat riippuvat tietenkin missä kulmassa ja kuinka kauan laser osuu silmään. Huonoimmassa tapauksessa, ja laserin ollessa voimakas, voi silmä sokeutua kokonaan. Lievimmillään voi silmään tulla muitakin vaurioita. KIpu voi jatkua viikkoja. On siis ymmärrettävää, että vaikkapa bussikuskin tai lentokapteenin sokaistuminen vartiksi kulkuneuvon ollessa liikkeessä, ei välttämättä ole mikään turvallisuutta lisäävä tekijä.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

10 thoughts on “Vihreän laserin käyttä häirintätarkoituksessa yleistyy entisestään

 1. Nää geenivirhelliset käy avointa sotaa kaikilla rintamilla valkosta väestöä vastaan. Ja suvakit ovat sormi pystyssä tuomitsemassa heti jos joku uskaltaa nousta vastarintaan. No, maassa maan tavalla. Kohta ne varmaan kanniskelee pyssyjäkin avoimesti. Ja kaikkien pitää ymmärtää se niiden kulttuuriin kuuluvana.

  Että ei muuta kuin hyvä loppuelämää ruotsalaisille.

 2. Käykää laittamassa alapeukkuja Kyllösen syöpäiselle vaalivideolle 😂
  https:// youtu.be/aLZ1pydudM0

  1. Hullu akka, ei muuta vois sanoa. Varmaan rautakourat ja työaläiset äänestävät tätä taakan jakajaa runsain äänin.Tuon videon voi käsittää myös niin että oli ensin vaalea suomalainen mutta lopuksi tuli musta negridi joka syrjäytti vaalean rodun.

 3. ”Toisessa tapauksessa uusruotsalainen tuomittiin pikku sakkoon lentoliikenteen häirinnästä.”

  Noniin – kyllä ihana pikku Mohammed oppi nyt kerralla kun sai tuntuvat sanktiot viattomasta hassuttelustaan.

  1. Mielisairaus, etenkin kun se iskee melkein koko kansakuntaan on surullista, ahdistaavaa ja kammottavaa sivusta katsottavaa.

 4. Mistähän lie johtuu. Siinä on viranomaisilla miettimistä. On tehtävä satoja tuhansia maksava tukimus, jos selviää sittenkään.

 5. Tuo näkyvän valon aallonpituudella (400 … 700 nm) oleva laservalo on siitäkin vaarallista, että se tunkeutuu verkkokalvolle asti, kun taas infrapuna-aallonpituuksilla (1400 … nm) oleva laservalo pysähtyy sarveiskalvoon. Joka toki on sekin vaarallista, mutta sarveiskalvo on ainakin periaatteessa korjattavissa. Tosin silmän sulkijarefleksi reagoi näkyvään valoon, kun taas näkymättömään ei, vaan se voi tehdä silmään pahoja vaurioita ilman että sitä edes huomaa.

  Tietysti on niinkin että pelkkä valoteho ei ole ratkaisevaa, vaan vaarallisuuteen vaikuttaa myös millainen säde on. Esim. luokan 2M laserin teho saa olla maksimissaan 500 mW, mutta se on silti suhteellisen vaaraton koska säde ei ole kapea vaan levinnyt, eikä sen takia muodosta suurta energiaa pienelle pinta-alalle, ellei siihen katso suurennuslasin tai muun keräävän linssin läpi, tai paljaalla silmällä pitkitä tarkoituksellisesti siihen katsomista vaikka se häikäiseekin.

  Mutta sitten esim. luokan 3B laser jonka säde on kapea, on silmälle erittäin vaarallinen huomattavasti pienemmälläkin teholla. Ei tarvita edes suoraa kontaktia, vaan moniosaajat voivat tuhota omatkin silmänsä pelkästään sillä että säde heijastuu jostain pinnasta omaan silmään.

  Tosiaan näkyy olevan huolestuttavan helppoa tilata netistä suuritehoisia luokan 3 B tai luokan 4 lasereita, eivätkä ne China made näytä maksavankaan juuri mitään. Kumma kun muuten täällä Suomessa sekä Ruotsissa lähtökohtaisesti kaikki on kiellettyä, mutta tuollaisia laitteita voi kuitenkin tilata netistä ihan tuosta vain.

  1. Onko tällaiselle laitteelle mitään järjellistä käyttöä vai onko tarkoitus vain antaa tilaisuus pilata oma tai jonkun muun näkökyky?

   1. On niille kai jotain järkevää käyttöä tieteessä, opetuksessa ja valokuvauksessa. Esim. nestettä sisältävän lasin saa hohtamaan jännästi laserilla. Lisäksi isotehoinen lasersäde näkyy monen kilometrin päähän, joten sellaisella voi tavallista valoa paremmin antaa hätämerkkejä taivaalle. Olen myös kuullut sanottavan että tuollaisella käsilaserilla voi joissain tilanteissa paikallistaa vuotokohtia tai murtumia, mutta en tiedä käytetäänkö niitä sellaiseen vai onko se vain teoreettinen käyttökohde.

    Pienempitehoisia pointtereita tietysti käytetään esitysvälineenä kokouksissa, eikä niihin liitykään mitään ongelmaa. Tuollainen suuritehoinen laser taas polttaisi reiän kankaaseen. Video 500 mW 532 nm (vihreä) lasersoittimesta: https://www.youtube.com/watch?v=I1RYw5IL8e4.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.