Passittoman kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä on vaikea palauttaa

0
232969
Moradi oikealla. Kuvassa myös muita yksintulleita lapsia, paitsi naiset.

Yksintulleen Arif Moradin tapauksessa on yksi pieni huomionarvoinen detaljee. Nimittäin kaikki pienet yksityiskohdat karkoitusprosessin aikana, ja sitä ennen ovat tärkeitä ymmärtää.

Moradin turvapaikka-asiaa on siis tutkittu 3-4 kertaa sen jälkeen, kun ensimmäinen kielteinen turvapaikkapäätös tuli. Ennen kuin ensimmäinen kielteinen leimattiin niin mies oli jäänyt kiinni ikänsä valehtelusta. Hammasröntgentestien perusteella 16-vuotias muuttui 18-vuotiaaksi.

Seksuaalisesta ahdistelusta annettu tuomio ei vaikuta itse karkoitukseen, sillä palautusprosessi oli laitettu käyntiin jo ennen tapahtunutta ja oikeuden tuomiota.

Se miksi Moradia ei ole aiemmin saatu palautettua Afganistaniin johtuu siitä, että hänellä ei ole passia. Mies on myös kieltäytynyt hakemasta passia Afganistanin Tukholman suurlähetystöstä. Tämä johtuu siitä, että ilman passia henkilöä ei voida noin vain palauttaa toiseen maahan. Mikään vastaanottava maa ei ota vastaan maailmalta palautettavaa henkilöä, jos ei ole varmaa, että henkilö on kyseisen maan kansalainen.

Palautus on periaatteessa ihan samanlainen matkustaminen maasta toiseen kuin mikä tahansa lomamatka. Tässä on syy, miksi Moradi ja muut eivät halua passia. Jos Moradilla olisi passi, hän olisi jo kotona. Ongelmaa lisää se, että Moradi ei tosiasiassa ole edes asunut Afganistanissa vaan Iranissa.

Viranomaisilla on kyllä keinoja toteuttaa karkoitus ilman passia, mutta se on aikaavievä projekti ja joidenkin maiden kohdalla palautettavaa ei oteta edes vastaan, vaikka olisi passi.

Siksi Moradi istuu säilössä. Hänen karkoitusta valmistellaan taustalla. Kun byrokraattiset yksityiskohdat saadaan valmiiksi, silloin lähtee kone. Toisaalta Moradi kieltäytyy hakemasta vapaaehtoisesti passia, sillä hän saa sillä lisäaikaa. Hän luottaa siihen, että systeemistä löytyy jotain, jonka perusteella karkoitusta ei voida toteuttaa. Hänellä on jo kokemusta ruotsalaisesta systeemistä, jossa mikään ei päde. Kielteinen ei tosiasiassa ole suoraan kielteinen, sillä onhan hän notkunut maassa jo kolme vuotta ensimmäisen kielteisen jälkeen.

LISÄYS: Juttuun liittyen moni on ihmetellyt Espoon Sellon kirjaston afgaanilähetystöä, joka myöntää papereita ja passeja Suomessa oleskeleville afgaaneille. Asia on niin, että siellä asioivat vain ne Afganistanin kansalaiset, jotka ovat jo saaneet oleskeluluvan Suomeen. Ei ne, jotka odottavat päätöksiä. Heidän näkökulmasta passin hankkiminen tuossa tilanteessa olisi kaikista typerin teko mitä voi tehdä.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

7 thoughts on “Passittoman kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta henkilöä on vaikea palauttaa

 1. Kyllä se nyt jumalauta näkee naamasta mistä on tullut. Afgaanista ei voi erehtyä ja negridit afrikkaan ja karvaranteet lähi-itään. Helppoa kuin heinänteko. Minä olisi sopiva maahanmuuttoviraston ylin johtaja suomessa ja täysillä oikeuksilla ja lisäksi käskyvalta toimeenpanna palautukset vailla valitusoikeutta, kyllä hoituisi palautukset.

 2. Ei se ole niin vaikeaa rahtilaivaan häkkeihin ja nokka kohti etelää. Aseistetut vartiat joilla lupa toimia tilanteen vaatimalla voimalla, eikä jälkeenpäin kysellä mitään. Pudottaa lastin vaikka rantahietikkoon jos kyseinen maa ei ota vastaan. Loppuu ne raiskaukset ja ryöstelyt kertalaakista.

 3. On silkkaa itsemurhaa antaa turvapaikanhakijoiden tulla vapaasti maiden rajojen yli. Länsimaisen oikeusjärjestelmän tuntien palautusten suhteen käy juuri näin.

  Aikoinaan 2015 Suomessakin poliittinen eliitti vakuutteli, että turvapaikkahakemukset tutkitaan ja turvapaikka myönnetään vain, jos siihen on perusteet. Tosiasiassa he ovat tienneet jo tuolloin, etteivät asiat ole näin yksinkertaisia. Siksi tuo vasemmistokin kiljuu laittomille virallista asemaa oleskeluluvan muodossa.

  Turvapaikkajärjestelmä pitää romuttaa ja kehitysmaamaahanmuutto pitää estää. Muita vaihtoehtoja ei ole.

  Jos jossain päin maailmaa on pakolaisia, niin kenties sen pakolaiskiintiön mukaan voisi toimia Euroopanlaajuisesti.

  Kaikki voimavarat (siis yhteiskunnan) on suunnattava siihen, että apua annetaan ongelma-alueiden lähellä ilman kansainvaelluksia.

 4. Valtioiden pitäisi pelata samaa peliä kuin nämä elintasosiirtolaiset eli kusettaa niitä hankkimaan passi jollain verukkeella tai säädöksellä ja sen jälkeen monoa perseelle. Samalla tavalla miten ne koko ajan ovat kusettaneet meitä.
  Jos toinen kusettaa ja toinen pelaa herrasmiessäännöillä niin kusettaja voittaa aina.

 5. Keep ”mato” in jail and feed with pig’s meet so long till he leaves country . Jala,jala mato .

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.