Mitä on oikea ja todellinen rasismi?

0

Ympäri Eurooppaa alkaa nousemaan seuraava rasismikohu. H&M-vaateketjun mainoskamppanja uusin mainoskamppanja on herättänyt suurta raivoa länsi-eurooppalaisissa rasisminvastustelijoissa.

Kyse on oheisesta hupparista ja sen tekstistä:

Kuvakaappaus 2018-01-09 11-06-43

Huppariteksti ”Coolest monkey in the jungle” nähdään rasismivastustelijoiden piirissä rasismina. Kyse on suurinpiirtein jostain sellaisesta, että koska valkoinen mies on saattanut joskus verrata mustaa miestä apinaan, niin tämä on se mielleyhteys, joka tekee hupparista rasistisen.

Rasisminvastustelijat Rasmuksesta kertovat:

Kuvakaappaus 2018-01-09 11-18-58.png

 

Kuvakaappaus 2018-01-09 11-19-49.png

 

Ruotsissa Henkkamaukan pääkonttori on joutunut asian tiimoilta myrskyn silmään ja ainakin Briteissä hupparin mainos otettiin eilen pois. Ruotsalaiset rasisminvastustelijat kuvailevat asiaa mm:

– Jos et näe asiassa mitään hullua, silloin sinussa on jotain vialla.

Lopulta Ruotsin Henkkamaukan tiedottaja antoi periksi ja kertoi:

– Todella epäonnistunut kuva, joka koetaan loukkaavana. Siksi tulemme poistamaan sen kaikilta sivuiltamme netistä.

Rasismi tässä tapauksessa tarkoittaa siis jotain sellaista, että rasisminvastustelija saa mielleyhtymän cooleimasta viidakon apinasta-tekstistä mustaihoiseen henkilöön. Kukaan normaali ihminen taas ei tietenkään saa tällaisia mielleyhtymiä.

Olisin utelias tietämään millaisen mielleyhtymän rasisminvastustelijat saavat rinkebyläisten kielikuvista valkoihoisista naisista: spermanylle, spermanaama.

 

Advertisements

22 thoughts on “Mitä on oikea ja todellinen rasismi?

 1. Eipä tarvitse olla erikseen minkään värinen naamastaan, jos ei välttämättä halua apinatekstiä paitaansa.

  Sen sijaan, jos kerran HM tuollaisen tekstin on ideoinut, lienee sloganilla jokin kaupallisen menestymisen mahdollisuus, vaikken itse pystykään kuvittelemaan, mikä se voisi olla.

  Monikulttuuri on muutenkin tapetilla taas (https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005515406.html):

  ”Tärkeintä on, että ymmärrämme ihmisiä, joita palvelemme. Meidän lakisääteinen tehtävämme on tuottaa turvallisuutta kaikille, olivatpa ihmiset sitten kantasuomalaisia, turisteja tai paperittomia.”

  Marko Sepän mukaan monikulttuurisesta taustasta saattaa olla hyötyä käytännön työssä esimerkiksi monipuolisemman kielitaidon ansiosta. Joissain ensihoitotilanteissa asiakas kokee tilanteen helpommaksi, jos ensihoitaja on nainen.

  ULKOMAALAISTAUSTAISIA kaivataan pelastuslaitoksen riviin paitsi kielitaidon lisäämiseksi myös kulttuuristen erojen ymmärtämiseksi, Hakala huomauttaa.

  Joten ajattelin itse ehdottaa, että luovutaan kaikenlaisesta standardoinnista, koska se köyhdyttää monimuotoisuutta.

  Ajatelkaa kuinka mukavaa olisi, jos kaikki sähköpistokkeetkin olisivat ihqusti erilaisia ja adaptereita olisi miljoona. Tämä olisi niin kauhean mukavan monimuotoista, ettei voida millään hyväksyä, että tuollaisia köyhdyttäviä standardeja on olemassa.

  Monimuotoisuus kunniaan! Olkaa ylpeästi erilaisia!

  1. Näin myös arvelin.
   Poistivat sen sitten kuitenkin myynnistäkin – ehkä suvaccitätien painostuksen alla.
   Tai jospa sekin käänne oli laskelmoitu ennalta tapahtuvaksi.

   Nyt pitäisi jonkun alkaa painattaa paitoja tuolla tekstillä. : ) Ostaisin.

 2. Hupparin teksti tarkoitus oli luultavasti juuri päinvastainen mutta viesti ei mennyt perille koska ihmiset näkevät vain sitä mitä haluavat nähdä. Zlatankin on nyt alkanut urputtaa rasismista vaikka on saanut kaikki mahdollisuudet urallaan. Ei rasismi ole suurin ongelma vaan se että ihmisillä on huono omanarvontunto ja se taas tulee kotoa. Jos ihminen itsessään tietää oman arvonsa ei sitä joku puseron teksti, lakupakkaus, riisisuklaa tai Astrid Lindgrenin kirja pysty heilauttamaan. Ärsyttää voi mutta ei lannistaa.

 3. Kyllä H&M olisi saanut pitää pintansa ja vaatia tarkkaan analyysiä siitä, miksi kyseinen mainos on loukkaava. Nythän on vain pelästytty erinäisten antirasistien mielleyhtymistä syntynyttä ulinaa. Peli pitää katsoa loppuun saakka, niin käy selväksi, että antirasistien syytökset ovat pelkkää ilmaa.

 4. Kovimmat rasistit ja ihonvärintuijottajat ilmiantavat itsensä juuri tällä tavalla. Hirviöjahdissa on syytä olla tarkkana ettei muutu itse juuri siksi mitä jahtaa. Se on näiltä rasisminvastustelijoilta unohtunut jo alkumetreiltä. Hehän aivan itse tuossa juuri kertovat kuinka pitävät neekeriä apinaan verrattavana oliona.

  1. The biggest monkey in H&M? : )

   Rasismi, aiheena Paavon jutussa. No nämä suvakkien keksimät ”se on rasismia” caset ovat aina niin outoja, etteivät ainakaan ne mitään rasismia ole. Kun niissä on yhteistä juuri tämä, että huudetaan rasismiksi jotain, mitä tahansa, ja logiikka siellä taustalla on ihan alpakkaa, eli täysin käsittämätön?

   Vain suvakki ja sen RHC-”ystävät” voivat ymmärtää? Ei aukea tällaiselle tavalliselle rasistille. Ainoa selitys olisi, että maksaako joku noille suvakeille, outojen valhepyramidien rakentajille, sepitetyistä lässytyksistä.
   Kuka on maksaja? Naamakirja…?

  1. Vantaan Myyrmäki Suomen Mogadishu, sen sain tänään kokea, kun vierailin pitkästä aikaa Iso-Myyrissä. No eipä sinne tule toista kertaa enää mentyä.

   1. Iso-Myyri on Myyrmäen ostareista vanhempi ja jonkinlaisessa rappiotilassa. Niin asiakkaat kuin pääosin yritykset S-markettia lukuunottamatta lähteneet. Ostari on ”rikastettu”.

    Vieressä on uudempi ja isompi Myyrmanni. Se sama jossa eräs kotikemisti räjäytti pommin. Myös tämä paikka on rikas.

    Vantaalla vuoden 2015 jälkeen koneinsinöörien ja kaapunaisten ajanviettopaikaksi on tullut myös Jumbo.
    Myös Helsinki-Vantaan kentällä näkyy musujen määrän lisääntyminen.

 5. Oliko lapsen vanhempien mielestä rasismia? Tuskin vanhemmat olisivat päästäneet lastaan mainokseen, jos kokisivat sen ongelmaksi. Eli, taas ulkopuoliset (valkoiset idiootit) tekivät asiasta ongelman.

 6. Ajatusleikin omaisesti laitetaanpa siihen mainokseen valkoinen poika.No ohohups kun ei voi koska se edustaa sitten välittömästi valkoista ylivaltaa.Kenet siihen mainokseen voi laittaa?Ei ketään.Kaikki loukkaa jotakuta jossain.Ainoa ratkaisu onkin loppujen lopuksi että kielletään koko ajatus.Ajatuspoliisi paikalle ja pikaisesti siis.Äärimmäisen suvaitsevaista porukkaa nämä tiedostavat hyvät ihmiset.

  1. Olisivat laittaneet hupparin oikean apinan päälle. niin oltaisiin tältä mielipahalta vältytty.

   1. Se oltaisiin nähty symbolina afrikkalaisille ja olisi siten kansanmurhaan verrattavissa oleva viharikos.Luonnollisesti se myös olisi hyökännyt niitä mieleltään täysin terveitä vähemmistöjä kohtaan jotka rohkeasti rikkovat tabuja ja identifioivat itsensä joksikin muuksi kuin ihmisoletetut.

 7. No sittenhän rasismia on myös evoluutio, jonka mukaan ihminen on kehittynyt apinasta. En ole koskaan uskonutkaan Darwinin höpötyksiin ja nyt se tuli todistetuksi tällä rasistiseksi haukutulla kuvalla. Jos kuvassa olisi ollut Eurooppalainen lapsi, ei kuvassa olisi nähty rasismia. Pahinta rasismia on se, että vaaleaihoisen ja tummaihoisen lapsen katsotaan olevan eriarvoisia. Se joka löysi kuvasta rasismia, taitaa itse olla rasisti, eikä tajua sitä…

 8. https://www.hs.fi/tiede/art-2000005517406.html?utm_campaign=tf-HS&utm_term=3&utm_source=tf-other&share=8886c2ffb5fd256dc3f73e47c31285fa

  Kaikki viime aikoina suorastaan kiihtyneet uutiset Ruotsista ovat näköjään pelkkää nappikauppaa.

  Tuosta ei tarvitse nähdä kuin otsikko, jotta tietää, että kaikki menee täysin korjaamattomasti vi..iksi, jos tämä uhkakuva toteutuu ja miljoonat ihmiset vaeltavat Eurooppaan.

  Ihan sama, vaikki olisi yksi rasistinen huppari siellä ja toinen täällä. On täysin turha itkeä pikku juttuja, jos ei aleta tosissaan pistämään peliä poikki tältä kehitykseltä. Ja se vaatii järkeä myös joidenkin valaidenkin päähän. Jos eurooppalaisten enemmistön ajatukset eivät osaa kehittää muita vaihtoehtoja kuin reilu kauppa afrikkalaisten kanssa tai sitten otetaan afrikkalaiset siirtolaiset vastaan, niin mitä hyödyttää näpertely muutaman käsikranaatin räjähdyksen ja ampumisen kanssa? Vaikka noissakin ongelmissa on jo ihan tarpeeksi paskaa tuulettimessa.

  1. Kiitos linkistä HS:n 9.1.2018 julkaisemaan juttuun ”Mitä tapahtuu, kun miljardi ihmistä jättää kotinsa? Maailmaa uhkaa pakolaiskriisi, jonka mittakaava on täysin omaa luokkaansa”.

   Vastaus. Tuossa tilanteessa ei ole muuta mahdollisuutta, kuin torjua maahanpyrkijät vaikka asein. Ehkäpä jutun kirjoittanut HS:n toimittaja halusi saada lukijat herkistymään auttamishaluiksi. Mutta auttaminen vain pahentaa tilannetta. Saadaan vielä toinenkin miljardi yrittämään.

   Maailmassa on paljon tilaa. Nykyään haaveillaan siirtokuntien perustamisesta Marsiin. Paljon helpompaa on asuttaa miljardi ihmistä Saharan alueelle ja muuttaa alue asumiskelpoiseksi. Mutta… mutta… ehkä rikastuttajamaiden asukkaat eivät kykene asumaan missään, vaikka heille rakennettaisiin yhteiskunnat valmiiksi ja kannettaisiin asuntoihin huonekalut odottamaan käyttäjiään.

   Jos kykyjä olisi ollut, niin esimerkiksi jääkausien rauhaanjättämässä Afrikassa olisi kehittynyt korkeakulttuureita ja kuussa olisi käyty 10.000 vuotta sitten. Mutta kun ei…. jotain puuttui maanosan silloisilta asukkailta.

   Linkki HS:n juttuun:
   https://www.hs.fi/tiede/art-2000005517406.html?utm_campaign=tf-HS&utm_term=3&utm_source=tf-other&share=8886c2ffb5fd256dc3f73e47c31285fa

 9. Lanseerasivat Henkalla paidan tekstillä ”Hottest snownigger in the forest” niin ostaisin heti

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.