Kalaan Viroon – purotaimenia Väänajoesta Tallinnan eteläpuolelta

0

 

Tallinnan ympäristössä olevat joet ovat oikeastaan puroja, vaikka niitä joiksi kutsutaan. Monissa puroissa on iso purotaimenkanta (forelli). Yksi hyvä kalapaikka, missä taimenet hyppivät syliin on Väänajoki (Vääna jõgi), joka virtaa mutkitellen Tallinnan eteläpuolella.

Väänajoella on vielä erityisen hyvä taimenpaikka, Vahikylän putouksessa (Vahiküla joastik). Tässä tapauksessa putous tarkoittaa 20-30 matkalla olevaa putousta, jossa on 3-4 eräänlaista hyllyä, joista viimeisin on isoin, ehkä noin metrin pudotus. Puro ei ole kovin syvä, kosken niskallakin vain metrin verran. Puron leveys niskan yläpuolella on 3-4 metriä. Joissakin paikoissa puro on enemmänkin kapea oja. Vesi on kirkasta ja puhdasta.

 

Putouksen molemmin puolin saa purotaimenia. Syksyllä näin useaan otteeseen niiden hyppivän hyllyltä toiselle, joten on varmasti kalaisia paikka. Juttelin paikalla olleen virolaismiehen kanssa ja hän kertoi, että kosken ympäristöstä saa hyvin taimenia ja ainakin haukia.

 

Paikalle on helppo pääsy. Ohessa kartta Tallinnan keskustasta. Paikalla on pieniä levennyksiä, jonne auton voi jättää puron ylittävän sillan kupeeseen. Tieltä on vajaa kilometrin kävely puron penkkaa pitkin putoukselle. Itse putouksen ympäristö jo sinällään on hieno luonnonkaunis paikka.

 

Advertisements

6 thoughts on “Kalaan Viroon – purotaimenia Väänajoesta Tallinnan eteläpuolelta

   1. Tällaiset uutiset vain yksityisesti ja ainoastaan minun sähköpostiini – kiitos!

 1. Millainen on veden laatu Virossa eli paljonko sinne kalavesiin päästetään paskaviemärivettä, teollisuusjätettä, radioaktiivisuutta, lääkkeitä, lannoitteita ja myrkkyjä pelloilta, laivat ja veneet päästelee jne. Se kannattaa tutkia ensin koska kaikki se sama on myös kaloissa.

  1. Olen kyllä itsekin ollut vähän epäileväinen vesien laadun suhteen, sillä sitähän ei tiedä mitä tynnyreitä Neukkuaikaan on minnekin upotettu. Ja kyllä varsinkin Suomenlahden rannoilla on vaikka minkälaista viritelmää jätetty vain lojumaan veteen. Lisäksi ympäri metsiä on mitä ihmeellisimpiä saostusaltaita tms.

   Mutta käsittääkseni nykyinen viemäriverkosto ei laske ainakaan jätevesiä suoraan vesistöön vaan se on toimiva viemäriverkosto.

   Nuo joet ovat mielestäni aika puhtaita vesiä. Veden laatu näyttää päällisin puolin puhtaalta, se ei haise ja on ”terveen” näköistä. Mutta pitää yrittää selvittää tuota asiaa josko löytyis jostain jotain vedenlaadun mittaria…

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.