Pieni tarkennus henkirikostilastoon

0
WIRED-culture-propaganda-Credit-WIRED.jpg

 

20.1.2018

Valeuutisvahti kirjoittaa Uuden Suomen puheenvuorossa, että aiemmin julkaistussa Ruotsin henkirikostilastossa olisi jotain virheellistä ja propagandanomaista.

Valeuutisvahti antaa ymmärtää, että olen kirjoittanut henkirikosten määrän 583 olevan oikeuden päätöksiä. Jokainen ymmärtää, että sanotaanko nyt ainakin syksystä alkaen tapahtuneissa teoissa ei ole vielä olemassa oikeuden päätöksiä. Jos juttu on mennyt murhana käräjille vaikkapa lokakuussa ja siitä on valitettu hovioikeuteen, ei juttu voi vielä olla lainvoimainen. Käräjäoikeuden päätöksellä on kuukauden valitusaika hovioikeuteeun, jossa taas käsittelyaika voi olla hyvinkin pitkä riippuen jutun monimutkaisuudesta. Yksittäisellä jutulla voi kestää vuosia ennenkuin sillä on lainvoimainen päätös.

Näin ollen on selvää, että mitään lopullista listaa viime vuoden henkirikoksista ei voida saada kuin vasta joskus hamassa tulevaisuudessa. Viimeisten parin vuoden aikana yksin Tukholman poliisilla on kymmeniä selvittämättömiä tapauksia. Kun ja jos näitä rikoksia joskus saadaan selvitettyä, ja tekijöille lainvoimaisia tuomioita, on kulunut vuosia. Nämä jutut sitten lisätään mahdollisesti joskus tulevaisuudessa sen vuoden tilastoihin, milloin teko on tapahtunut. Näin ollen tilasto takavuosina tapahtuneista oikeuden päätöksen saaneista rikoksista muuttuu tulevaisuudessa.

Kuvakaappaus 2018-01-19 12-17-16

 

Nyt mainitulla listalla ovat siis viime vuonna poliisin tietoon tulleet rikokset, jotka on kirjattu murhana, tappona tai kuolemantuottamuksena. Jokaisen teon rikosnimike voi muuttua esitutkinnan tai oikeudenkäynnin aikana. Murha muuttuu monesti tapoksi ja tappo kuolemantuottamukseksi. Lisäksi listalla voi olla alunperin murhana kirjattu tapahtuma, joka on selvinnyt myöhemmin itsemurhaksi tai onnettomuudeksi.

Valeuutisvahti yritti siis tehdä jutusta valeuutista. Hän kuvittelee, että olen väittänyt jotain sellaista, mitä hän kuvittelee minun kirjoittavan.

 

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

31 thoughts on “Pieni tarkennus henkirikostilastoon

 1. Raiskaustilaistoista pystyy näppärä toimittaja vääntämään millaisia tuloksia tarvitaan. Riittää kun käyttää vähän mielikuvitusta. Sen tähden Ruotsissa on pystytty tai ainakin yritetty selittelemään raiskaustilastot parhain päin. Suomessakin suvakit toistelevat näitä samoja argumentteja papukaijojen lailla. Tarinat siitä, miten suuret raiskausluvut olisivat tulosta ilmoituskynnyksen herkentymisestä ja lakiteknisistä kirjaamistavoista, ovat hupaisia. Jälkeenpäin voidaan aina kyseenalaistaa tapauksien todenperäisyys, kun ei ole mitään konkreettista mittaria, jolla kiistatta asia todistetaan. Tilastoille annetaan mahdollisuus vääristellä.

  Mielenkiinnolla odotan, mitä keksitään näiden käsiin räjähtävien henkirikostilastojen selittämiseksi parhain päin. Ruumishuoneella kylmenevää raatoa, jolla on 9mm reikä otsassa, ei pysty enää selittämään lakiteknisellä kirjaustavalla. Oli Uusi Suomi tarkistanut faktat tai ei.

  1. Jup. Ihan tyypillistä suvakoivaa ”tilastokikkailua”.

   Toisinaan pelkkä tutkintapyytö osoittaa rasistin
   olevan syyllinen ja joskus taas murhaoikeudenkäynti
   ”on vasta oikeudenkäynti” ja päällä onkin vaihteeksi
   syyttömyysolettama.

   Komeasti korjasit oikein etusivulla feikkiuutisen 🙂
   Toisin kuin valtamedia, jossa korjaukset vilahtavat ohi
   valonnopeudella.

   Katsokaa esim . seuraavalta sivulta Hra. Krugmanin
   keissi – kuinka moni näki uutisen jossa hänen
   ”opinion piece ”:nsä korjattiin ja kuinka moni
   luki alkuperäisen jutun jossa alkoi maailmanloppu?

   https://en.wikipedia.org/wiki/Fake_News_Awards

   Ihme selittelyä! FAKE NEWS!

  2. ”Mielenkiinnolla odotan, mitä keksitään näiden käsiin räjähtävien henkirikostilastojen selittämiseksi parhain päin. Ruumishuoneella kylmenevää raatoa, jolla on 9mm reikä otsassa, ei pysty enää selittämään lakiteknisellä kirjaustavalla. Oli Uusi Suomi tarkistanut faktat tai ei.”

   Uhri on vahingossa juossut päin luotia? Ihan selvä huolimattomuus tahi itsemurha….[sarkasmi]

 2. Tottahan se, että ”Paavo Tajukangas” on taiteilijanimi. Väittävät, että ”Shakespeare” olisi myös ollut pelkkä pseudonyymi. Jos väite pitää kutinsa, niin kyseisen kynäilijän kirjoitukset kiikutettava oitis roviolle. Petra Nyqvist on 24/7 -valeuutisvahti.Työ vaatii veronsa. Tekstissä puolet pahansuopaisuutta, puolet uupumuksen tuomaa harhaa.

 3. Kuvan perusteella Petra näyttää ihan hyvännäköiseltä naiselta. Enkä alkaisi ulkonäköä haukkumaan, vaikka ei olisikaan. Hänen tekstinsä huokuu kuitenkin vähän sellaista ’Ruotsissa saattaa olla ongelmia’, mutta ’ei siellä nyt kuitenkaan oikeasti ole enempää ongelmia kuin aikaisemminkaan’ asennetta.

  Kuitenkin ihan lähitulevaisuus jo näyttää sen, kumpi on oikeassa: Petra vai Paavo. Itse pidän jo ihan selviönä, että Paavo on oikeassa. Ehkäpä Petrakin myöntää jotakin seuraavien parin kolmen vuoden aikajänteellä.

  Ruotsissa on jo keskusteltu armeijan ottamisesta järjestyksenvalvonnan avuksi. Vaikka keskustelunavaus taisi tulla SD:ltä, eivät muut puoluejohtajat enää karjuneetkaan, että rasismia rasismia. Ehkäpä todellakin Ruotsissa ei kaikki ole enää niin hyvin kuin Ruotsin kaltaisessa valtiossa voisi olla.

  1. Petra Nyqvist: ”Valemediaksi voi kutsua sekalaista ja eritasoista kirjoa sivustoja, jotka jäljittelevät uutissivustoja ja saattavat jopa väittää olevansa lehti tai uutisia tuottava taho. Usein niiltä puuttuu päätoimittaja ja juttujen tekijätkin salaavat useimmiten henkilöllisyytensä välttääkseen vastuuta.”

   On varmasti niin, että omalla nimellä esiintyminen antaisi jonkinlaista lisäarvoa sivustoille. Kuitenkin on niin, että Paavolla lienee kokonaan muita syitä salata henkilöllisyytensä kuin nuo Petran mainitsemat. Pt-Medialla ei voi millään olla sellaisia resursseja, jotka mahdollistaisivat lukuisten henkilöiden palkkaamiseen uutisten tekijöiksi.

   Jos Paavo paljastaa avoimesti henkilöllisyytensä, hän menettää mahdollisuutensa vierailla anonyymisti tietyillä paikoilla, koska silloin myös nämä ’uutisten kohteet’ tietäisivät hyvin todennäköisesti, että ovat tekemisissä maahanmuuttajavastaisia uutisia tekevän tahon kanssa. Sitten saattaisi muodostua jo hiukan vaaralliseksikin tallata noissa matulähiöissä.

   Paavolla lienee paikallisia lähteitä, mutta toiminnan pitäisi olla paljon laajempaa, jotta Paavo voisi toimia päätoimisena päätoimittajana.

   1. Petra Nyqvist: ”Toisten kuvamateriaalia Paavo Tajukangas käyttää surutta, sillä monilla äärioikeistolaisilla medioilla on hämmästyttävän kommunistinen käsitys verkon materiaalin omistusoikeuksista ja tienaamismahdollisuuksista.”

    Petralla ei itsellään ole mitään vaikeutta vetää yhtäläisyysmerkkiä haittamaahanmuuttovastaisuuden ja äärioikeistolaisuuden väliin. Eräänlaista propagandistista narratiivia tuokin on. Huomanneeko itse mitään outoa omassa ajattelussaan?

    1. Huomaan, mielenhäiriöisen anarkisti wannabeen.

     Pätemisen tarve Petralla ylittää valitettavasto osaamisen, kompetenssin, ymmärryksen, uskottavuuden ja puolueettomuuden.

     Muuten ihan kivaa että hänellä on puuhasteltavaa, ettei roiku muiden anarkistien kanssa Kallion piikkipuistossa.

   2. Nyqvist ja kumppanit yrittävät ikäänkuin omia itselleen sanan media. Ihan kuin heillä olisi siihen yksinoikeus. Jos joku rohkenee kirjoittaa tai uutisoida, se on kauhistus heidän mielestään.

    Kuka tahansa voi laittaa pystyyn ”median” ja se on ihan yhtä aito ja oikea media kuin ”heidänkin” mediansa. Media-sanalla ei ole mitään yksinoikeutta. Jostain syystä he ovat nyt alkaneet väittämään kilpailevia medioita jotenkin epäaidoiksi medioiksi.

    He perustelevat asiaa sillä, että esim. Pt-medialla ei ole ilmoitettua päätoimittajaa. Missä muka sanotaan niin, että Pt-medialla pitäisi olla jotenkin erikseen ilmoitettu päätoimittaja? Ei missään.

    Pt-medialla on päätoimittaja. Pt-media on kohtapuoliin rekisteröity yhtiö ja sitä myöten toiminta siirtyy ikäänkuin ”vakavemmalle” asteelle. Petrakin saa sen päätoimittajansa sitten kunhan sen aika tulee.

    1. Pt-medialla on kadehdittavan hyvä markkinarako. Tämän markkinaraon isommat mediatalot voisivat hetkessä tukkia vain yksinkertaisesti julkaisemalla samat uutiset Ruotsin tilanteesta.

     Mutta koska nämä isommat mediatalot eivät voi kertoa tosiasioita niinkuin ne ovat ja koska tämä asenne on aika ehdoton, on Pt-medialla täydellinen mahdollisuus toimia juuri tällä saralla kuin se toimii. Ja tilanne pysyy erittäin todennäköisesti tällaisena myös pitkälle tulevaisuuteen. Jos tosiasiat jatkuvasti ja johdonmukaisesti kerrottaisiin, tulisi haittamaahanmuuttovastaisuudesta nykyistä paljon yleisempää ja sehän ei tietyille maailmanparantelijatahoille sovi.

     Toisaalta Pt-mediasta tekee herkullisen juuri se, että oma mielipide asioiden tilaan tulee selväksi. Olisi tylsää lukea juttuja, joissa vain raportinomaisesti kerrottaisiin ainoastaan se, mitä on tapahtunut ja vain se. On antoisaa lukea jutuista lisäksi se, mitä ne tapahtumat käytännössä merkitsevät.

     BTW Jos olette lukeneet esimerkiksi George Soroksen & co uusia ajatuksia mm narkkareiden aseman legitimisoinnista, olette nähneet hyvän esimerkin siitä, kuinka kaikenlaisia hörhelöitä pitäisi muka nykyaikana alkaa diggaamaan ihan kritiikittä. Näissä ideoissa kuulemma vain pieni osa narkomaaneista on ongelmanarkomaaneja.

     Henkilökohtainen mielipiteeni huumeiden käyttäjistä on se, että vain idiootit tekevät kauppaa rikollisten kanssa. Ja kun tuota Meksikon ja muun Latinalaisen Amerikan huumetuotantoa on jo vuosikymmeniä katsottu, niin vain idiootti voi antaa rahansa ketjuun, jossa se lopulta päätyy noiden raakalaisten käsiin. Ja tuohan ei Sorosta ja kumppaneita varmaankaan huoleta piirun vertaa. Pääasia varmaankin hänen narratiivissaan on se, että ketään ei syrjittäisi. Tekipä hörhelö sitten ihan mitä tahansa.

   1. Etkö diggaa Petraa? Kyllä se mun mielestä on ainakin ihan näpsäkän näköinen. (Kerjään näillä kommenteilla pääsyä tägätyksi #metoo keskusteluun, Petrahan varmaan käy pöyristymässä täällä hyvinkin säännöllisesti)

 4. Ruotsissa todellisuus on aina tarua karmeampaa mitä tulee maahantulijoiden tekemiin rikoksiin koska maassa on edelleenkin tarve kaunistella asioita etteivät ihmisten silmät vain aukene liikaa. Toisekseen on monia rikoksen uhreja jotka eivät yksinkertaisesti uskalla tehdä ilmoitusta koska pelkäävät kostoa.

 5. Tuohon täytyy lisäksi lisätä että Ruotsissa taitaa jo olla aika huono selvitettyjen henkirikosten prosentti joten oikeuden päätökset eivät edes kerro todellisten tapausten määrää.
  Faktantarkistajaltahan voi kysyä että annetaanko selvittämättömästä henkirikoksesta Ruotsissa oikeuden päätös? Ja jos niin onko se päätös että selvittämättä vai mikä? Mahdollisesti, koska ei ole selvitetty niin sehän voidaan sitten faktantarkistajan logiikan mukaan katsoa ”ei tapahtuneeksi”.

 6. Vähintään 583 ruumista on todettu eivätkä ne muuksi muutu, vaikka todisteita tekijästä ei löytyisi. Esimerkiksi 104 ampuma-asevammaan kuollutta ovat päivänselviä: jos uhrin viereltä ei löydy luotiin yhdistettävää käsiasetta, kyseessä on henkirikos. Samoin kaikki muut ruumiilliseen väkivaltaan kuolleet. Myrkytykset, putoamiset ja hukkumiset saattavat olla vaikeita tapauksia onko kyseessä henkirikos, onnettumuus vai itsemurha, mutta niitäkään tuskin kirjataan murha/tappotutkintaan mitenkään heppoisin perustein.

     1. Rikosilmoitusten ja sitten joskus tulevaisuudessa lainvoimaiseksi tulleet oikeuden päätökset tekevät sen eron. Ilmoitettuja rikoksia on huomattavasti enemmän kuin mitä on lainvoimaisia tuomioita.

      Joku juttu saattaa osoittautua vaikkapa itsemurhaksi tai tapaturmaksi vaikka sen kirjattiin alunperin murhana. Niin ikään selvittämättömät tapaukset eivät päädy tuohon oikeuden tuomiot-listalle.

      1. Ei pidä paikkaansa.

       Ruotsissa tapettiin aseilla viime vuonna 43 henkilöä. Se kuinka moni on näistä on johtanut tuomioon, tai kuinka moni on selvittämättä, on ihan eri asia.

       Kannattaa huomata mitä Bråssa tilastoidaan, ettei levitä väärää tietoa. Tässä lainaus Brån sivuilta: ”The figures above come from Brå’s special study of lethal violence which only includes reported cases of lethal violence where lethal violence is highly likely to be the cause of death. This is because the statistic regarding reported offences is misleading where lethal violence is concerned, since it shows all reported incidents with a lethal outcome where there initially was reason to investigate whether lethal violence may have been used. Following investigation, many of these incidents are seen to involve something other than lethal violence, for example suicide, accident, or natural death. It also occurs that several police reports are prepared for a single case of suspected lethal violence, which means that the statistic contains repeats. Moreover, attempts, preparation, and conspiracy to commit murder or manslaughter are erroneously registered as completed murder or manslaughter.”

       Eli tilastoissa ei ole pelkästään murhat ja tapot, vaan siellä myös duplikaatteja, murhien yrityksiä, valmisteluita.

       Näiden kaikkien Brån tilastoissa olevien juttujen väittäminen murhiksi tai tapoiksi on selkeä virhe.

       1. Olenhan todennut jutussa selvennyksen vuoksi, ja erillisessä tarkennuksessa, että jutut eivät ole oikeuden päätöksiä vaan poliisin kirjaamia rikosilmoituksia.

        Listalla voi olla vaikkapa sellaisia tapauksi, että henkilön kuolema kirjataan aluksi murhana, mutta muuttuu tutkinnan edetessä itsemurhaksi. Joukossa voi olla murhia, joita ei ole saatu selvitetyksi, mutta eivät näyt kunkin vuoden rikostilastoissa.

        Mainitsemassani luvussa ovat siis kaikki mitkä poliisi on kirjannut murhaksi, tapoksi tai kuolemantuottamukseksi muuten kuin onnettomuustyyppisissä jutuissa.

        Lisäksi emme voi vielä tietää montako henkilö Ruotsissa tapettiin viime vuonna aseilla jos mittariksi otetaan oikeuden tuomiot. Viime syksystä alkaen tapahtuneissa jutuissa ei ole vielä lainvoimaista tuomiota, joten viime vuoden oikeuden päätkset saadaan kirjoihin ja kansiin vasta joskus hamassa tulevaisuudessa.

       1. Pohdipa sitä, mikä on muutos viime vuosien trendistä. Olivatpa luvut mitä vain, niin niiden vertaaminen edellisten vuosien lukuihin kertoo jo oireiden lisääntymisestä, jos vastaavat luvut kasvavat jatkuvana trendinä.

        Väistämätön johtopäätös on joka tapauksessa, että asiat menevät huonompaan suuntaan.

        Tarkat luvut saadaan jossain vaiheessa ja mikään ullatus ei tule olemaan, että ensi vuonna samat luvut ovat taas vähän isompia.

      2. Haaste PT:lle. Listaa kaikki vuoden 2017 tapaukset, jossa henkilö on kuollut aseella ampumalla, ja laita listaus tänne. Ei taida löytyä 104:ää.

 7. Somali ampuu toista lähietäisyydeltä päähän. Uhri menehtyy. Paavo kirjoittaa murhasta. Oikeudessa vuonna avaruusohjus lieventyy tapoksi. Valeuutinen, feikattua propagandaa, Paavo häpee.

  Vuonna esineet eivät putoa kohtisuoraan vessassa löytyy somalin muistelmat, joiden pohjalta postyymisti somalin todetaan suunnitelleen tekostaan ja murhanneen somalin. Nyykvisti* kaivetaan haudastaan, viedään Keisari-Paavon mausoleumiin, rimjob.

  *nimi muutettu

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.