Yliopiston seksistinen matikan lasku herättää protesteja

0
universitetsmiljo_nova
21.1.2018

Ruotsissa on noussut pienoinen kohu Örebron yliopistolla matematiikan kirjassa käytetystä laskuesimerkistä. Laskuesimerkki on saanut voimakkaita reaktioita ja ihmiset niin yliopistomaailmassa kuin muuallakin ovat protestoineet asiaa.

Laskuesimerkki on todennäköisyyslaskentaa ja kuuluu seuraavasti:

”Rantaleijoan Leonard viettää kesälomaa mieluusti tyttöjen kanssa, kaikista mieluiten uuden kanssa joka päivä. Leonard tietää, että hänellä on HIV ja hän on saanut tuloksen, jonka mukaan todennäköisyys tartuttaa nainen on 0,01 jokaisessa yhdynnässä.

Leonardin mielestä todennäköisyys on niin pieni, että hän ei välitä käyttää yhdynnöissä kondomia eikä kerro HIV:stään naisille. Kesäloma on pitkä ja kesän aikana Leonard valloittaa 140 naista. Kuinka suuri todennäköisyys on, että vähintään yksi heistä saa HIV:in?”

Yliopiston professori ja dekaani Åke Strid kertoo, että muotoilu on hyvin epäonnistunut.  Se ei hänen mukaansa ole yliopiston linja, Strid kertoo SVT:n uutisille.

Kun kirja otettiin käyttöö, ilmoitettiin opettajille ja oppilaille, että kirjassa voi olla hieman epäsoveliaita tekstejä, vaikka muuten kirja on hyvä. Laskuesimerkki on nyt lähtenyt kiertämään somessa, jossa reaktiot ovat olleet raivoisat. Stridin mukaan kirjaa ei kuitenkaan tulla ottamaan käytöstä kesken kurssien. Seuraavien kurssien alkaessa asiaa voidaan katsoa uudelleen.

Mikä muuten mahtaa olla laskun tulos? Kuka osaa laskea? Tässä vähän kaavoja:

Kuvakaappaus 2018-01-24 17-18-47

 

Advertisements

17 thoughts on “Yliopiston seksistinen matikan lasku herättää protesteja

 1. Todennäköisyys on pienempi kuin joutua joukkoraiskatuksi autoa tankatessa keskellä talvea Ruotsissa.

  1. Tuo on todennäköisyys, että kukaan heistä ei saa HIV:iä. Luetaan se tehtävänanto.

 2. Moniosaaja ja eläkeläinen Allan(nimi muutettu) on alkanut viettämään sairaseläkepäiviään nostamalla sossun korvauksia Suomesta ja Ruotsista. Erään asiantuntevan sukulaismies Valden(nimi muutettu) mukaan todennäköisyys käryämiselle ei ole suuri. Hänen mukaansa todennäköisyys kärylle on vain 0.01 sossukäyntiä kohden.

  Kuinka monta kertaa Allan(nimi muutettu) on vaarassa kärytä, kun hän käy nostamassa rahoja sossusta 140 kertaa väärin perustein?

  Kuinka monta kertaa Valde(nimi muutettu) on todennäköisesti kärynnyt, kun hän on tehnyt samaa jo 30 vuotta?

  1. Joka kerta on tietysti vaarassa kärytä, mutta jos haet odotusarvoa sille kuinka monta kertaa käryää 140 kerrasta olettaen että sossukäynnit ovat täysin toisistaan riippumattomia eivätkä ne vaikuta tuleviin käynteihin vastaus on 140 x 0,01 = 1,4 kertaa. 30 vuodessa keskimäärin 42 kärähdystä.

 3. Tuon voi laskea esim. silleen että ensin lasketaan mikä on todennäköisyys että kukaan pantava ei saa hiviä. Koska tn. sille että yksi laaki ei saa on 1-0.01=0.99 eli 99% niin näin ollen todennäköisyys että kukaan ei saa sattumusta on tuo luku potenssiin bylsimisten määrä eli P(kukaan ei saa)=0.99^140=0.2448865 eli karkeasti P(kukaan ei saa)=24,5%. Näin ollen todennäköisyys että ainakin yksi saa yllärin on 100% miinus toi eli 75.5%.

 4. Alkutiedot ovat puutteelliset. Ilmoittamatta jää, että kuinka monta varvia Leo rantaleijona vetasee per mirmeli.

  1. Kiitos! Päivän paras ja aiheellinen kommentti. Mielelläni ostan uuden näppiksen kahvin uittaman tilalle.

 5. Aivan turhaan mietitte tällaista kysymystä. Meillähän on MONIOSAAJAT sitä varten. He kyllä tietävät tilastotieteen salat ja todennäköisyyslaskennan kaavat.

 6. Ehkäpä kysymyksen asettelu olisi pitänyt olla sen verran modattu, että hivi olisi ollut viidakon tähtösellä Lucky you tatskan kera. Silloin hivin olisi saanut 100% todennäköisyydellä, koska se olisi ollut poikkeuksellisen ärhäkkää lajiketta. Mikroskoopissa katsottuna viruksella on havaittavissa selkeästi keskisormea muistuttava molekyylirypäs.

 7. Kun minä opetan niin koitan aina löytää esimerkin koulutettavien elävästä elämästä. Vain siten asiat muistuvat ja pysyvät mielissä. Ja sen jälkeen niitä osaa soveltaakkin. Sovellutuksena tästä laskuesimerkistä on se että jatkossa jokainen naikkonen varmasti pitää kondomeja mukana vaikka oliskin kemialinen ehkäisy.

 8. Ihan ookoo kaatojen määrä. Jos sesonki kestää 3kk eli noin 90 päivää, tietää se kaatoja joka päivä. Joka toinen päivä on yksi kaato ja joka toinen päivä 2. Lisäksi on 5 päivää sesongin aikana jolloin kaatoja on kolme. Yhdyntöjä piisaa. Ja vaihtelua!

   1. Laskuesimerkin keksijä on huumorimiehiä. Vai onko maikka ehkä kikkelikarusellissä pyöriva svedufemakko, joka tuntee ”rantaleijona”osastoa hyvin.

 9. ”Yliopiston professori ja dekaani Åke Strid kertoo, että muotoilu on hyvin epäonnistunut. Se ei hänen mukaansa ole yliopiston linja, Strid kertoo SVT:n uutisille.”

  Muotoilu on todellakin epäonnistunut, koska vaikka Leonard ei välitä kondomeiden käytöstä, niin on sovinistista jättää tehtävänannossa mainitsematta, että naiset eivät lainkaan vaadi sen käyttöä. Jos 51% Leonardin kaatamista naisista olisi vaatinut kondomin käyttöä ja Leonard olisi näin kiltisti tehnyt, olisi tehtävä saattanut mennä – vaikkakin pitkin hampain – feministisen sylttytehtailu-ajatuspoliisiseulan läpi.

 10. Aavikkojihadisti Mohammedille on koittanut ikuinen kesäloma Ruotsinmaalla. Hän valloittaa naisia lenkkipolulla puskasta käsin. Paljonko Mohammed ehtii tienata palkintorahoja ennen kuin polulle ilmestyy aseistettu poliisi treeniä vetämään? Paljonko Mohammedin keskinopeus on, kun hän juoksee poliisia karkuun läheiseen vastaanottokeskukseen turvaan?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.