Ruotsin poliisin mukaan rikollisverkostoissa on 800 nuorta gangsteria

0
14324222_978954148882648_2469461833802105651_o
Kuvassa rinkebyläisiä gangstoja. He näyttävät sormilla jotakin salamerkkejä?
26.1.2018

Ruotsin poliisin mukaan Malmön, Göteborgin ja Tukholman alueella on vähintään 800 aktiivista ammatti- ja taparikollista eri jengeistä, joilla on valmius käyttää asetta, kertoo Sverigesradio Ekot:in uutislähetys.

Ekot on tehnyt poliisin kanssa yhteistyössä kartoituksen, jossa on yritetty saada jonkinlaista kuvaa henkilömäärästä, jotka ovat potentiaalisia aseiden ja väkivallan käyttäjiä.

Poliisin tiedustelun mukaan kysymyksessä on noin 800 henkilöä 15-25 ikävuoden väliltä. Göteborgissa ja Tukholmassa heitä on molemmissa noin 300 ja Malmössä määrän arvioidaan olevan 200 henkilöä. Henkilöt ovat varttuneet maahanmuuttajataustaisissa ongelmalähiöissä ja lähes kaikkien toimeentulo koostuu huumekaupasta. Kauppatavarana on enimmäkseen hashista ja marihuanaa, mutta myös kovempia huumeita heroiinia, amfetamiinia ja kokaiinia. Lisäksi särvintä leivän päälle saadaan varastelulla, varastetun tavaran myynnillä ja suojelurahojen perimisellä.

Poliisin mukaan useimmat näistä henkilöistä eivät selviä tai ole selvinneet koulusta, joka on monilla tullut selväksi jo hyvinkin nuorena. Siksi poliisi pyrkii seuraamaan nuorukaisia, sillä nuorista saattaa nousta hyvin esille tulevat gangstat. Niin ikään nuorukaisilla on vaikeaa kotona ja siksi he alkavat hengata toisten vanhempien gangsterien kanssa, joista tulee uusi perhe, tai velipoikia. Uusruotsalaisittanin ”brusha”  [bruuzsha] (Brother).

Tarkkaa lukua jengeistä on vaikea antaa, mutta Malmön ja Tukholman poliisien mukaan jengejä on kaupungeissa kolmisenkymmentä. Tukholman poliisin mukaan kyse ei ole kuitenkaan jengeistä sellaisessa merkityksessä kuin sana jengi käsitetään. Eli kaikilla olisi samanlaiset liivit tai jäsenet tekevät verivaloja. Nykyporukat riitautuvat nopeasti keskenään ja niistä erotaan ja perustetaan uusi oma jengi. Eli vähän samaan tapaan kuin suomalainen kansallismielinen skene.

Poliisin mukaan nuoret kantavat asetta siksi, että eivät voi menettää kasvojaan. Heti kun he kokevat tulleensa väärin kohdelluksi, kokevat joutuneensa ”oharien” uhriksi huumekaupassa niin siinä tilanteessa heidän pitää näyttää nopeasti kuka oikein on kingi. Silloin vedetään aseet esiin.

Göteborgissa ampumisia on onnistuttu vähentämään, sillä usea gangsteri raudoissa, toisaalta yhä useampi laudoissa. Tukholman poliisi toivoo parempia näkymiä kuluvan vuoden aikana.

Advertisements

9 thoughts on “Ruotsin poliisin mukaan rikollisverkostoissa on 800 nuorta gangsteria

  1. Aivan.Eivät ole sellaisia perinteisiä jengejä.”Löyhiä kaveriporukoita” siis kuten meilläpäin tiedostavasti sanottaisiin.Paljonkohan mahtaa muuten olla ISIS-vapaustaistelijoita yms.aktivisteja?Hehän eivät ole nykyruotsissa edes rikollisia vaan uhreja..

    1. Meinasin juuri sanoa että eivätkös nuo ole arabien ja neekreiden jälkeäisiä: somaleja?

      Vai että 800… Väittäisin että koko maan luvusta on jäänyt ainakin yksi nolla pois.

  2. Pimeässä ovat täysin näkymättömiä suojavärin takia jos leegot eivät näy. Yöttömässä yössä on hankalampaa piiloutua.Ovat kuin jäniksiä keväällä kun karva ei ole vielä vaihtunut kesäkarvaan ja siten helppoja maaleja.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.