Ruotsissa perustettiin neljän suuren median toimesta faktantarkistelutiimi eduskuntavaalien valeuutisia vahtimaan

0
Svenska-Dagbladet-A1
26.1.2018

Syksyllä Ruotsissa pidettävät eduskuntavaalit ovat saaneet neljä suurta mediataloa lyömään hynttyyt yhteen ja perustamaan yhteisen faktantarkistus-poolin. Faktantarkistelijat aikovat tosissaan puuttua vaalien alla levitettyyn disinformaatioon.

Pooliin liittyivät yleisradioyhtiöt Ruotsin televisio SVT ja radioyhtiö Sverigesradio SR ja yksityiset Dagens Nyheter DN ja Svenska Dagbladet SvD. Faktantarkistelijoiden tarkoituksena on tyrmätä valeuutiset ja tuoda lähdekriittisyyden tärkeyttä esille.

SvD:n toimituspäällikkö kertoo Mediavärlden-nimisessä medioiden yhteisjulkaisussa, että idea faktantarkisteluun tuli kansainvälisistä faktantarkisteluryhmistä.

– On olemassa useita esimerkkejä toimituksista, joissa on oma faktantarkistelutiimi ja jotka ovat olleet hyvin menestyksekkäitä. Tästä seurasi, että johtoryhmässä mietiittin, että eikö Ruotsissakin voitaisi tehdä samaa henkilöiden kesken, jotka luottavat toisiinsa.

Erikseen Medievärlden ei kerro onko Ylen Johanna Vehkoon faktantarkistelutiimi erityisesti inspiroinut ruotsalaisia synnyttämään oma vastaavansa. Vaiko mahdollisesti oululainen valtuutettu ja faktantarkistaja Junes Lokka.

Faktantarkistelua aiotaan suunnata vallanpitäjän suuntaan, mutta erityisesti sosiaalisen median väittämiin.

– Olemme nähneet toisissa maissa useita valheellisia ja keksittyjä uutisia, joita on levitetty somessa ja ne ovat sitten vaikuttaneet vaaleihin.

Ruotsalaisen faktantarkistelun nettisivut avataan myöhemmin.

Advertisements

9 thoughts on “Ruotsissa perustettiin neljän suuren median toimesta faktantarkistelutiimi eduskuntavaalien valeuutisia vahtimaan

  1. Sitten vaan jahtaamaan kaikkia, jotka kehtaavat epäillä lukutaidottomien voimavarapotentiaalia. Mutta itse kun tarkistaa, niin tuppaa olemaan omat faktat kohdillaan. Kätevää.

  2. Paremminkin valefaktantarkistajat tai faktanpiilottajat.Virallinen totuus kun ei faktoja kaipaa.Se on pyhä totuus.

  3. Tämä menee pomminvarmasti sinne vehkoolaisen faktantarkistelun suuntaan. Täysin turha operaatio journalistisesti. Propagandakärki edellä mennään.

  4. Jos faktantarkistaja haluaa toimia läpinäkyvästi ja avoimesti, on sen julkaistava niiden sivujen osoitteet, jotka julkaisevat ei-faktaa.

    Tällä tavalla faktan tarkistajista tulee monelle sivustolle välttämätön markkinointikanava ja tapa hankkia julkisuutta.

  5. Miespuolinen faktantarkastaja on ponihäntäinen laiha cuck-mies. Naispuolisella on taas paksusankaiset värikkäät silmälasit joiden painon takia pää on hieman etukenossa. Miespuolinen puhuu puutaheinää nopeasti ja naispuolinen puhuu kyllästyneen oloisesti. Puheen sanojen välillä on puolen minuutin kiusallisia taukoja kun aivot käyvät aivan äärirajoilla.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.