Suomen sisällissota näihin aikoihin 100 vuotta sitten oli jo eteisessä

0
paasitorni2
Paasitorni.
27.1.2918

Suomen sisällissota alkoi näihin aikoihin 100 vuotta sitten. 26. päivän iltana Helsingin työväentalon torniin Paasitorniin ripustettin punainen lyhty merkiksi vallankumouksen alkamiselle ja punaiset ottivat Helsingin valtaansa 27. päivä.

Paasitornin historian mukaan punakaartilaisten johtoa majoittui Työväentalolle, vaikka Työväenyhdistys yritti vastustella. Joidenkin mielestä sisällissota oli jatkoa ensimmäisen maailmansodan aikaiselle kuohunnalle, joka Suomessa ilmeni kuten historia osoittaa.

Sodan osapuolina olivat punaisten eli Suomen kansanvaltuuskunnan joukot ja valkoisten eli Suomen senaatin (=hallituksen) joukot. Karkea rintamalinja oli Etelä-Suomi jonnekin Tampereen pohjoispuolelle, joka oli punaisten hallussa ja Pohjois-Suomi, joka valkoisten. Tosin siellä tällä oli etäpesäkkeitä, jotka kuuluivat päinvastaiseen rintamaan. Toisaalta monissa kylissä tehtiin herrasmiessopimuksia osapuolten kesken, että väkivaltaisuuksia ei harrasteta ja sotaan ei lähdetä.

Nykyihmisen sortuu helposti öyhötykseen sodan syistä ja tavotteista, sillä ajankuvaa 100 vuotta sitten ei voi kovin helposti ymmärtää nykyaikana. Olisiko nykyihminen ollut valkoisten tai punaisten puolella, riippuu ihan siitä missä henkilö sattui asumaan ja mihin säätyyn kuului. Yläluokkaan kuuluvat porvarit olivat varmemmin valkoisia kun taas köyhempään työväkeen kuuluva henkilö liittyi varmemmin punaisiin. Punaista osapuolta ollaankin joskus kutsuttu kapinallisiksi, jotka nousivat kapinaan eliittiä vastaan, joka olletikin oli se laillinen vallanpitäjä.

Sodan katsotaan loppuneen 15 toukokuuta 1918, jonka jälkeen alkoi jälkipeli.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

17 thoughts on “Suomen sisällissota näihin aikoihin 100 vuotta sitten oli jo eteisessä

 1. Hienossa sävyssä tehty artikkeli – lähinnä jäi kaipaamaan niitä globaalisia vaikutteita (Venäjän vallankumos), joiden osuutta tapahtumiin ei voi sivuuttaa. Mutta lehtiartikkelihan tämä on, ei historiankirjoitusta…
  En tiedä paistaako rivien välistä tämän nykyisen puhavihreän monikultturiglobalismin Helsinki-Haavisto-Touko-Tampere (JKL) -linjan mahdollinen uhkakuva kuin kertauksena?

  1. Kysehän ei ollu vain suomalaisesta sisällissodasta, kuten asiaa yleensä kapeasti esitetään. Tuohon aikaan punaiset yrittivät vallankumousta myös Saksassa, Puolassa, Unkarissa yms. Myöskään ei puhuta siitä, että millainen tappaminen ja leirittäminen olisi alkanut, jos punaiset olisivat voittaneet, sillä Venäjällähän tapettiin ja vainottiin miljoonia.

   Hyvä että valkoiset voittivat, mutta kuolemaan johtaneet rankaisutoimet olisi pitänyt kohdistaa vain punaisten johtoon sekä terroriin syyllistyneisiin taistelijoihin.

 2. Ja yhä edelleen punikit yrittävät selitellä ja
  vähätellä punakapinaa ja mitä olisi tapahtunut
  jos punaiset olisivat voittaneet.

  Koko maa olisi muutamassa lyhyessä vuodessa
  luultavasti joutunut Venäjän sisällissodan
  osapuoleksi, mahdollisen ulkovaltojen sekaantumisen
  kohteeksi ja lopulta itsensä Stalinin käsiin!

  Ja kaikki tämä punaisen roskasakin valtiollisessa
  ”ohjauksessa”. Siis henkilöiden, joille en
  antaisi edes paskatunkiota valvottavaksi,
  saati sitten vaikeissa oloissa itsenäistyvää
  kansakuntaa!

  Kuvitelkaa niitä seurauksia jos sellainen
  onnettomuus olisi maatamme kohdannut.

  Meillä kaikilla on todella suuri syy olla
  ikuisesti kiitollisia ettei näin käynyt, joten:

  Nyt voisikin sitten 15. toukokuuta järjestää
  jonkinlaisen voitonpäivän vapaudenmarssin
  punikkien kiusaksi.

  Reitti kulkisi vaikka täällä Helsingissä valkoisen
  armeijan voitonparaatin reittiä ja osallistujilla
  olisi tietenkin valkoiset käsivarsinauhat
  osoittamassa arvonantoa maan vapauttaneelle
  valkoiselle armeijalle ja sen päällikölle
  Mannerheimille!

  Sitä seuraava suvakkien peppukipu luultavasti
  nyrjäyttäisi kuun radaltaan 🙂

  1. Kummallakin puolella oli tavallisia suomalaisia jopa samasta perheestä. Kumpikin puoli teki hirveitä sotarikoksia. Molemmilla puolilla oli myös täysiä roistoja. Iloinen voi olla, että valkoiset voittivat. Opetus voisi olla, että veljessurmat on huono ratkaisukeino.

  2. Keskinäisiä otteluita on vältettävä kaikin mahdollisin keinoin -vihollinen oli silloin ja niin myös nyt maamme rajojen ulkopuolella. Vihollisen desanttijoukot tosin ovat vallanneet erään keskeisen rakennuksen HELLsingistä mutta joukkueen vahvuus on ainoastaan hieman vajaat 200 tyhjäntoimittajaa.

 3. Hyvä, koihkoton näkemys. Sisällissota on hyvä muistaa, mutta se on jo historiaa eikä siitä enää kannata vaahdota. Paasitorni ja sen torni ovat paikkoina kiinnostavia.

 4. Jo 1800 luvulla oli kartoitettu Suomen maaperän mineraalit ja laskettu niiden arvo maailmanmarkkinahinnalla. Siksi Suomelle ruvettiin ajamaan itsenäisyyttä, että näihin mineraalivarantoihin päästäisiin käsiksi. Venäjän vallan alla niihin eivät oligarkit olisi päässeet ikinä. Niimpä Rothchiel ryhtyi ajamaan Suomelle omaa valuuttaa, markkaa, jonka se takasi. Ja kun markka oli rahayksikkönä, lipun jo ollessa, oli vain pieni askel siihen että maan itsenäisyys kansainvälisesti tunnusttaisiin. Ja niinhän kaikki valtion joilla oli Rothchiledien pankki, tunnustivat Suomen itsenäiseksi valtioksi.

  Ja siitä alkoi 25 vuotta kestänyt sotatila jonka aikana kaikki maailman mahtimaat koittivat saada Suomen mineraaleja itselleen, vallankumouksen tai alistamisen seurauksena. Vaan eipäs onnistuneetkaan. Meillä kun nimittäin oli kaksi valtionpäämiestä yli muiden pitkänäköisyydessään: Paasikivi sekä Kekkonen.

  Vasta kun Kekkonen joutui siirtymään sivuun ja Liinamaa oli murhattu, pääsi Koivisto ajamaan Haloskan kanssa kansainvälisten oligarkkien agendaa. Ja lahjoittamaan Suomen mineraalivarat maailman globalisteille. Suomi ei edelleenkään saa penniäkään omista minerraaleistaan joiden arvo on enemmän kuin Saudi-Arabian öljyllä on ikinä ollut tai tulee olemaan.

  Enää ei tarvitse sotia. Tai, vain siinä tapauksessa että yritämme eroon EU:sta ja globalistien tiukasta kuristusotteesta. Kekkosen jälkeen kaikki presidenttimme ovat johtaneet maatamme kuin banaanivaltiota. Eikä kukaan niistä ole tehnyt mitään kansan olojen parantamiseksi tai suomaalisten tulevaisuuden turvaamiseksi. Se tosiasia että kaikki ne kuolevat, antaa lohtua. Sillä ne kärsivät helvetin tulista ikuisesti kuolemansa jälkeen.

  1. Suurella pensselillä maalaat, mutta – ikävä kylllä – liian monin paikoin ihan liian totta.

  1. Taisi tulla monelle pohjalaisellekin yllätyksenä, että vastassa ei ollutkaan kasakoita. Pääasiassa suomalaiset vapauttivat toisiaan maallisista vaivoista. Itsenäisyys olisi tullut ilman sotaakin, mutta keskinäinen eripura ajoi siihen.

   Balkanilla on kansoja, jotka kiihoittuvat 1000 vuotta sitten hävitystä taistelusta. Se on aika sairasta, että vieläkin vauhkoonnutaan esihistoriasta. Suomalaiset voisivat panna rajaksi vaikka 100 vuotta.

 5. Satuin lukemaan ilmaisjakelussa olevaa Työmies-lehteä, jossa oli aika paljon juttua ko.asiasta.
  Tässäkin tapauksessa moni johtohenkilö oli kotoisin ns sivistyneistä perheistä eli pappis ym vastaavista, jotka oli hurahtaneet ilmeisesti Marxin oppeihin. He saivat työläiset agitoitua kapinaan.
  Monesti on ihmetelty kuinka toisessa maailmansodassa lähes kaikki yhdessä puolusti Suomea Neuvostoliittoa vastaan. Kun luki ko. lehdestä,kuinka lähes kaikki Neukkulaan paenneista punakaartin johtohenkilöistä pääsi hengestään Stalinin puhdistuksissa n. vuonna 1938. Niin pahinkin kommunisti tajusi,ettei Neukkula ole ihannevaltakunta.

 6. Vapaussota on nimenä varsin hyvä ja puolustettava. Kahakan seurauksena Suomi vapautui miehittäjäryssän 100-vuotisesta ikeestä. Samalla vapautui Tarton rauhanneuvottelujen yhteydessä myös Viro bolshevikkien vallasta. Revanssihenki jäi kumpaankin valtioon kytemään koska työläisten paratiisiutopia jäi kokematta. Tämä vaihtoehtoinen kokemus olisi mitä ilmeisimmin pitänyt saada pököpäille todeksi ja eletyksi onnen ajaksi niin nyt voisivat pitää turpansa kiinni ja olla nillittämättä punakapinan uhreista. Jos olisi käynyt toisin niin kuinka humaania kohtelua ja ihmisoikeudet huomioivaa olisi ollut punaisen terrorin aika Suomessa ? Täältä lisää faktaa jota punikki välttää lukemasta viimeiseen asti ettei hurmoksellinen uhrihenki vain muutu todeksi. Valheen he ovat oppineet ja valheessa he haluavat elää. Eilen tänään ja huomenna. Sellaiseen pystyy vain mieleisen valheen nielaissut punikki. https://historiatieto.wordpress.com/itsenaisen-suomen-rajat/ ja http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Vapaussodan_rauhansopimus.htm

  1. Tsaarin aikaan Suomi oli itsenäisempi mitä se on nyt EU-mafian alaisuudessa. Totuus on tämä.

   1. Saatat muuten olla oikeassa.

    Tosin tsaarin aikainen Venäjä ei antanut Suomelle itsenäisyyttä, vaan sen teki Lenin ja toverit komissaarit, niinkuin tiedetään. Taisi siinä itsenäisyyden tunnustamis bumaskassa olla muuten Stalininkin nimi.

    Joka tapauksessa itsenäisyys saatiin aika yllätävän helposti, ikäänkuin ampumatta laukaustakaan, vaikka myöhemmin niitä jouduttiin hiukan ammuskelemaankin.

    Noinkohan EU-komissaarit päästäisivät Suomen takaisin itsenäiseksi yhtä helposti, jos Suomen kansa joskus palaisi järkiinsä ja sitä vaatisi? Vähän epäilen.

    Niin että eurostoliitto ei taida olla kovinkaan liioiteltu sanonta.

 7. ”Hurri, ryssä tai brysseli – aina ollut on hyvä veli, jolle herrat on hurrata huudelleet – ja sen persettä suudelleet! Hurri, ryssä tai brysseli – vaikka raaka on ollut se peli, silti suostunut ei ole kontilleen jätkä omalla tontilleen!”

  -Jösse Järvenpää-

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.