Ruotsissa Suomen presidentin vaaleja ei olla juurikaan huomioitu – paitsi, että Huhtasaari mainitaan populistiksi

0
Kuvakaappaus 2018-01-28 12-18-13.png
28.1.2018

Ruotsin mediassa Suomen presidentinvaaleja ei olla huomioitu mitenkään erityisen suurella entusiaismilla, joitakin yksittäisiä juttuja. SVT ja Aftonbladet ovat kertoneet Sauli Niinistöstä varmana voittajana, vaalit ovat lähinnä muodollisuus toisen vaalikauden järjestämiseksi.

Mielenkiintoista on kuitenkin SVT:n presidenttikandinaattien esittely. Kaikki muut ehdokkaat esitellään neutraalisti ilman sen kummempaa ylistystä tai alistusta, mutta sitten Laura Huhtasaaren yhteyteen merkitään ”populisti”. Ja tarkastiottaen puolueeksi sanotaan Populistinen Perussuomalaiset. Kaikkien muiden ehdokkaiden kohdalla puolue mainitaan kuten pitääkin. Mutta Huhtasaari on populisti.

Käsite populisti on Ruotsissa merkittävästi vahvempi ilmaisu kuin Suomessa. Populistilla on hyvin negatiivinen kaiku, johon liitetään natsismi, kansankiihotus ja uunittaminen. Populisti on tavallaan uudestaan keksitty dissaamaan Sverigedemokraatteja ja nyt sitä käytetään tässä yhteydessä Huhtasaaren kohdalla. Populistilla ja äärioikeistolla on sama kaiku ruotsalaisessa käsitysmaailmassa.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

8 thoughts on “Ruotsissa Suomen presidentin vaaleja ei olla juurikaan huomioitu – paitsi, että Huhtasaari mainitaan populistiksi

 1. Populisti on itseasiassa nimitys henkilöstä joka välittää siitä mitä kansa tahtoo eikä vain ajele omia juttujaan.

   1. No Ruotsi on sosialistinen maa jossa on punaviherhallitus. Eikä sillä väliä vaikka olisi kokoomushallitus, populisteja aina haukutaan vaikka he ovat sankareita. Pitäisi joka vuosi valita Vuoden Populisti ja antaa hänelle palkinto kansan kuuntelemisesta.

  1. Tottapa ”populisti” on ollut maassammekin hyvän aikaa poliittisena leimakirveenä. Sitä heiluttelevat eivät ilmeisesti koskaan sen tarkemmin pohdi, mikä on populismin vastakohta, jota he ajavat.

   Populismi on nimensä omaisesti kansaan (latinaksi ”populus”) vetoamista:
   pyydetään kansalta tukea sen ja valtakunnan etua ajamaan pyrkiville teoille. Tällä tavoin toimijaa syytellään populistiksi ja oman edun saalistajaksi. Kieltämättä populistilla on perimmäisenä tavoitteena päästä asemaan, jossa hän voi tehokkaimmin ajaa oman kansansa etuja muita kansoja ja ylikansallisia voimaryhmittymiä vastaan.

   Mutta entä se populistin vastustaja? Mitä hän on lopulta, kun on kuorittu pois kaikki ihmisystävyyden, suvaitsevaisuuden ja itseuhrautuvaisuuden peitenaamiot? Hän on elitisti. Ja mistä tulee termi eliitti? Latinaa sekin: ”eligere”, eli asettaa lain yläpuolelle juontuen sanaparista ”ex-lex”.

   Elitisti asettaa siis itsensä muiden yläpuolelle. Niinpä kansan etua ajava populisti on hänen luontainen vihollisensa:
   populisti voi ymmärtää kaikki kognitiiviset prosessit, joilla elitisti kuvittelee voivansa asettaa itsensä muiden ihmisten yläpuolelle, vaikka ei olekaan niistä millään tavalla samaa mieltä. Elitisti sen sijaan ei siihen kykene toisin päin eikä itsensäkään kohdalla. Hän nyt vaan sattuu kokemaan olevansa Oikeutettu olemaan muiden yläpuolella vailla minkäänlaisia konkreettisia näyttöjä, joita hän on sitäkin raivokkaampi vaatimaan populistilta.

   Kaikki sellaiset saatuaan hän pyyhkäisee ne lattialle:
   hänen epärealistisia valtapyrkimyksiään vastustavathan ovat vain joko tyhmiä, pahoja tai hulluja tahi kaikkea kolmea yhtäaikaisesti. Mikäli he vastustavat häntä vieläpä suuremman yhteisön hyvän ajamiseksi, on motiivikin selvä. Nuohan ovat populisteja…!

 2. Kun uutisissa käytetään sanoja ’populisti’ tai ’äärioikeistolainen’, kertoo se vain siitä, että ”uutisella” ajaetaan vasemmiston poliittista agendaa. Useimmiten kas kun oikea termi olisi ’kansallismielinen’ tai ’konservatiivinen’.

 3. Populisti on saanut uuden merkityksen. Isänmaallinen ja oman kansallisvaltion ja kansalaisten puolustaja EU mafia vastaan, siis olen populisti.

 4. Niin, ja Ruotsin mielipiteillä on arvoa sillä Ruotsilla menee loistavasti ja Ruotsi osaa nämä hommat..

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.