Uusruotsalaisten työllistyminen parantunut – puolet käy töissä viiden vuoden jälkeen

0
Kuvakaappaus 2018-02-05 09-24-06.png
5.2.2018

Valtiollisen tilastokeskuksen SCB:n mukaan uusruotsalaisten työllistyminen on edelleen hyvin surkeaa, tosin viimeisen kymmenen vuoden aikana on tapahtunut hieman parannusta. Silti luvut kertovat edelleen millainen huoltosuhde on kolmansista maista tulleiden ja kantaruotsalaisten välillä.

Kun vuoteen 2007 kesti 8-9 vuotta ennenkuin puolet maahantulleista oli saanut jonkinlaisen työn, nyt samaan lukuun päästää viidessä vuodessa. Eli viisi vuotta sitten maahantulleista puolet käy työssä. Selitystä työllisyyden nousulle tarjotaan mm. hyvää taloutta.

Uudeksi selitykseksi on noussut työnantajien aiempaa pienemmät vaatimukset. Kun aiemmin työnantajilla oli vaatimus ruotsin kielen taidosta nyt ruotsi ei ole enää vaatimus. Englanti kelpaa työnantajille nykyään. Niin ikään toiskielisiä puhuvat nähdään nykyään pelkkänä mahdollisuutena. Esimerkiksi kun kristityt viettävät joulua niin kaupassa voi olla arabiankielinen henkilökunta, joka palvelee muslimiasiakkaita kun kristityt istuvat kotona.

Ulkomaalaisten työllistymiseen on laskettu mukaan kaikki maahanmuuttajat, ei yksin kolmansista maista tulleita sotapakolaisia. Niin ikään työllistymiseen lasketaan mukaan vaikkapa tunnin ansiotyö tai muu puuhastelu. Se, mitä ”käydä työssä” tarkoittaa on siis hieman laajempi.

Svt

Jonkinlaista osviittaa antaa miten kolmansista maista tulleet työllistyvät kun katsoo ns. kototuttamisohjelman tuloksia. Työvoimatoimiston järjestämä ”etableringsprogram” eli kotouttamisohjelma on kaksivuotinen työvoimatoimiston järjestämä ohjelma, jossa oleskeluluvan saaneet turvapaikanhakijat ja pakolaiset oppivat yhteiskuntaa ja työn hakemista.

Kotouttamisohjelma on henkilökohtainen suunnitelma miten uusruotsalainen pääsee nopeasti yhteiskuntaan ja se voi sisältää erilaisia vaihtoehtoja. Joku voi käydä jotain kurssia, usein SFI:n kielikurssia tai henkilö voi muutoin harjoitella ruotsin yhteiskuntaa. Ohjelma on kokopäiväinen ja henkilö saa siitä palkkaa 6 500 kruunusta 25 000 kruunuun. Summa riippuu aina henkilön tilanteesta ja perheen koosta (684 – 2 631 euroa). Kurssille pääsee heti kun on saanut turvapaikan ja oleskeluluvan.

Viime vuonna työelämään kurssin lopettaneista meni vain 36 % miehistä ja 16 % naisista.

Advertisements

About Pt-media.org toimitus

View all posts by Pt-media.org toimitus →

7 thoughts on “Uusruotsalaisten työllistyminen parantunut – puolet käy töissä viiden vuoden jälkeen

  1. Tämä osoittaa kiistattomasti kuinka rasismi on aiheuttanut ongelmia.Työllisyystilanne on parantunut kun natsien suhteellinen osuus on pienentynyt.Kunhan Ruotsiin saadaan vielä noin 200 miljoonaa arabia ja afrikkalaista rasismista päästään eroon ja paratiisimainen monikulttuurinen shangri la on saavutettu.

  2. Totuus on tätäkin karmeampi – Ruotsin automaattisen 2 vuoden ”etableringsydelse” tulee tosiaan kuin illallinen Manulle ilman mitään (!) todellisia osallistumisvaatimuksia mihinkään. Näiden tulijoiden kiinnostuksesta itsensä kehittämiseen kertoo myös se, että pari vuotta sitten vain 2% (siis kaksi sadasta!) lähti jollakin tapaa jatkokouluttamaan itseään. Paljon helpompi mennä suurine perheineen suoraan sossun ovelle – siihenhän tämä etableering-ydelse (kotouttamisraha) on antanut parhaiten sopivimmat eväät. Hallelujaa kun tämä toimii ja tuloksiahan on voinut lukea Paavon palstoilta jo vuosia..

  3. En usko, että oikeiden töiden tekijöitä on noin paljon. Laskenta on suoritettu jonkinlaisella vippaskonstilla, esim. serkun tuuraaminen tunnin ajan kebap-ruokalassa on jo työllistymistä EU:n kriteereillä.

    1. 36% miehistä ja 16% naisista tekee jo 52% yhteensä, eikä lapsia (lähes kaikki 17v) lasketa. Kissan laskeminen pihalle lasketaan myös työksi.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.