Vain aniharva uusruotsalainen lääkäri pääsee läpi ruotsalaisesta näyttökokeesta – tietotaito ei riitä

0
Kuvakaappaus 2018-02-09 08-43-33.png
Tämä mies on työskennellyt 15 vuotta korva-nenä-kurkku-spesialistina Syyriassa, mutta ei pääse läpi ruotsalaista lääkärin teoriakoetta.
9.2.2015

Svt:n uutisen mukaan vain yksi kuudesta kolmansista maista tulleesta lääkäristä pääsee läpi ruotsalaisen lääkärin tutkintokokeen, jotta saisi toimiluvan harjoittaa lääkärin ammattia Ruotsissa. Uusruotsalaisten on hyvin vaikea työllistyä lääkärinä ja aniharva saa edes harjoittelupaikkaa.

Yksi tällainen huippulääkäri on syyrialainen Safwan Al Abdullah, joka on työskenellyt 15 vuotta Syyriassa lääkärinä, mutta ollut nyt Ruotsissa työttömänä, koska ei pääse läpi ruotsalaisesta tutkintokokeesta.

 

Suurin syy tutkintokokeesta floppaamiselle kerrotaan olevan se, että koe on yksinkertaisesti liian vaikea. Sosiaalihallitus asettaa liian tiukkoja vaatimuksia. Väitteen mukaan jopa harva ruotsalainen lääkäri, jonka opiskeluajoista on vuosia, ei selviä teoriakokeesta.

Talousekonomi Tino Sanandaji sanoo kuitenkin, että kokeen vaikeus ei estä uusruotsalaisia lääkäreitä saamasta ruotsalaista lääkärintoimilupaa vaan ammattitaidon puute. Umeån yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan tutkintokoe teetettiin lääkäriopiskelijoilla, jotka eivät vielä olleet suorittaneet kaikkia opintoja. Suurin osa pääsi kokeesta läpi melko ongelmitta ilman, että kaikkia kursseja oli edes käyty.

Niin ikään Lääkäri-lehden testissä lääkärin ammattia harjoittaneet konkarit saivat vastata kokeeseen ja kaikki pääsivät läpi kokeesta, vaikka he eivät saaneet valmistautua kysymyksiin millään tavalla.

Näin ollen ruotsalainen moderni lääkärikoulutus on hyvällä tasolla ja uusruotsalaisilla lääkäreillä on tietotaito-ongelmia, jos eivät 15 vuoden lääkärin työn jälkeen kotimaassaan selviä ruotsalaisesta lääkärin tutkinnosta, TIno Sanandaji sanoo.

Toinen asia miten tällaisia lääkäri-juttuja voi kyseenalaistaa on lääkärin vastuullisuus. Jos joku syyrialainen tai irakilainen lääkäri saapuu Eurooppaan niin hän on vastuuton hoitamaan lääkärin tehtävää. On ihan sama onko Euroopassa lääkäripula vai ei, tärkeintä on se, että kun konfliktialueen lääkärit karkaavat niin kuka sitten hoitaa väestöä? Eikö konfliktialueiden lääkäreillä ole vielä pikkuisen suurempi vastuu kuin tavallisilla ihmisillä. Lääkäri on kouluttautunut auttamaan ihmisiä ja ihmiset osaavat sitä odottaa.

Mutta lääkäri pettää ihmisten luottamuksen ja häipyy Eurooppaan itsekkäiden motiivien ohjaamina. Tällaisille lääkäreille ei pitäisi antaa minkäänlaista toimilupaa missään Euroopan maassa.

Advertisements
, ,

9 thoughts on “Vain aniharva uusruotsalainen lääkäri pääsee läpi ruotsalaisesta näyttökokeesta – tietotaito ei riitä

 1. Näissä maissa saa lahjomalla papereita ja todistuksia oli sitten miten kelvoton taidoiltaan. Siihen päälle vielä huono kielitaito niin soppa on valmis ja potilas hengenvaarassa. Joukosta löytyy myös kaikenlaisia hulluja, rikollisia ja pervoja, kuka raiskaa vanhuksia ja kuka taas lapsia. Juuri nyt on pedofiililääkäri tutkinnan alla, jo aikaisemmin ilmoitettu:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/kry-ivo-anmaler-barnlakaren

 2. Huippulääkäreitä ja koneinsinöörejä jepjep.Eiköhän ne näytöt ole jo annettu kauan sitten.Kollektiivisesti koko loislauman toimesta.

 3. Tässä sairaskassan informaatiota niille jotka osaavat lukea tigrinjaa sanoo:

  ትግርኛ (Tigrinja)
  ሓበሬታን ኣገልግሎትን ንተዛረብቲ ትግርኛ።
  ቆጸራ ዝርርብ ብትግርኛ ሓዝ
  ኣብ ዝሰማማዓካ ግዜ ብትግርኛ ቆጸራ ብምሓዝ፡ ምስ ናይ ማእከል ዓማዊል (kundcenter) ኣሳላጢ ሰራሕ (handläggare) ክትዘራረብ ትኽእል። እቲ ኣሳላጢ ሰራሕ ናይ መተካእታ ደሞዛት ብኸመይ ከምእትሕብርን ከምእተመልክትን ሓበሬታ ክህበካ ይኽእል እዩ።

  መትሓዚ ቆጸራ

  ናይ ኣገልግሎት ቤት ጽሕፈት ተወከስ
  ኣብ ናይ ኣገልግሎት ቤት ጽሕፈትና፡ ሓበሬታ ብኸመይ ከምእትሕብርን ከምእተመልክትን ከምኡ’ውን ኣጠቓቕማ ኤለክትሮኒካዊ ኣገልግሎታትን (e-tjänster) ሐገዝ ክትረክብ ትኽእል።

  ዝቐረ በ ናይ ከባቢኻ ቤት ጽሕፈት ኣገልግሎት ድ

 4. Tämä huomio on täysi aiheellinen, viimeksi kun tilasin aikaa kadriologille keskus sairaalaan, vaadin puhelimessa Suomen kielen taitoisen Suomalaisen lääkärin, virkailija nikotteli toisessa päässä selitellen työvuoroja sun muita, kerroin maksaneeni Veroja 45-vuotta ja on huonoja kokemuksia sormen leikanneesta Espanjalais -lekurista, Virolaisesta sydän ultraajasta, ja Porin kalleimmassa lääkäritalossa olleesta Itä- blokin nais sydän specialistista,,,, ei oikeastaan kellään SUOMEN kielen taitoa, osalla ei sanaakaan, SUOMI LÄÄKÄRI VIIMEKSI SANOI ETTÄ TOIMIN OIKEIN, vedoten Potilas turvallisuuteen osaltani,,,,

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.